ASAS KEUSAHAWANAN

Memahami perkara-perkara asas :
Mempelajari keusahawanan tidak akan lengkap tanpa memahami perkara-perkara asas yang perlu diberi perhatian oleh setiap individu yang akan menyertai bidang ini. Diantaranya ialah ; Keusahawanan sebagai satu proses – seseorg itu tidak dilahirkan sebagai usahawan dan sifat keusahawanan juga tidak boleh diwarisi. Sebaliknya seseorg itu akan hanya mampu menjadi usahawan apabila mereka melalui pelbagai peringkat proses pembangunan usahawan. Penekanan kepada kreativiti dalam mengolak sumber syarikat – setiap usahawan mempunyai kekuatan kreativiti yang tersendiri yang dibangunkan melalui kekuatan imaginasi, pengalaman dan pendedahan kepada persekitaran. Mahu meningkatkan kesejahteraan – usahawan perlu sedar tindak tanduk mereka akan menentukan kesejahteraan atau kemusnahan dunia..

PERSPEKTIF KEUSAHAWANAN. Lapan perspektif yang dilihat mempunyai kaitan rapat dengan bidang ini iaitu ; 1. Membangunkan kekayaan iaitu melalui keuntungan hasil drp kesulitan yang ditempuhi. 2. Membangunkan perniagaan iaitu melalui penubuhan syarikat dengan menggabungkan sumber yang dimiliki. 3. Membangunkan inovasi iaitu melalui penciptaan baru produk atau idea dengan keberanian keyakinan yang dimiliki. 4. Membangunkan perubahan iaitu melalui penyesuaian kehendak manusia, situasi dan persekitaran. 5. Membangunkan pekerjaan melalui penyediaan peluang pekerjaan. 6. Membangunkan pertumbuhan melalui perkembangan jualan dan pendapatan dengan pembinaan keyakinan. 7. Membangunkan nilai melalui penumpuan kepada persoalan sosial yang tidak sepatutnya diabaikan. 8. Membangunkan keredhaan Allah.

CIRI CIRI ASAS KEUSAHAWANAN Empat ciri-ciri asas yang perlu dimilik oleh setiap usahawan iaitu ; 3. Mengenal pasti peranan – dirujuk kepada keberkesanan individu mengakui hakikat keusahawanan merupakan satu jaringan proses dan bukan tindakan secara bersendirian. 5. Berkemampuan – kemampuan berfikir secara rasional. 7. Bermotivasi – merupakan daya penggerak yang akan membezakan diantara usahawan berpotensi dengan usahawan melepas batuk ditangga. 9. Kesediaan melakukan perubahan – bersedia menangani perubahan dan memburu kecemerlangan hari esok.

PERSEPSI TERHADAP USAHAWAN. Terdapat lima persepsi utama berkaitan dengan usahawan iaitu ; 3. Usahawan dilahirkan bukan dibangunkan. 5. Penceburan awal dalam sesuatu bidang menentukan kejayaan usahawan. 7. Usahawan gilakan kuasa. 9. Usahawan adalah golongan yang berani menanggung risiko ke tahap yang melampau. 11. Usahawan semestinya perekacipta.

DILEMA USAHAWAN. Disebalik kebaikan menceburi keusahawanan, wujud juga dilema usahawan iaitu ;

1 3

Dilema mengubah cara hidup.

2 4

Dilema jenis perniagaan yang diusahakan.

Dilema etika. Dilema menerokai bidang baru dan keupayaan bersaing.

FAKTOR MENDORONG PENYERTAAN DALAM BIDANG KEUSAHAWANAN.

Usahawan sudah tentu mempunyai pelbagai visi dan misi apabila menjalankan sesuatu aktiviti keusahawanan. Justeru itu terdapat beberapa faktor yang mendorong penyertaan dalam bidang keusahawanan iaitu ;

1 2 4
Status.

Keselamatan.

3

Pencapaian matlamat.

Kepuasan diri.

5

Kuasa.

Jihad - Satu Cabang Keusahawanan

1 . Mudah 2.

ditewaskan dalam perang jihad kerana kekurangan senjata. Oleh itu, umat Islam tidak mempunyai pilihan lain untuk menentukan kewujudan umat sejagat. Perlu membina semula kekuatan dan menghimpun kekayaan Secara umumnya, umat Islam hidup dalam kemiskinan dan mereka jauh ketinggalan dalam bidang ekonomi. Masyarakat Islam juga dianggap sebagai "totalitarian", "tidak boleh bertolak ansur" dan "mundur" oleh masyarakat lain. Ini menyebabkan mereka menggelar negara Islam sebagai negara yang gagal.

3 . Medan

perang Abad 21 adalah dalam dunia perniagaan dan korporat Sistem ekonomi abad 21 yang berorientasikan sistem ekonomi kapitalis menyaksikan organisasi-organisasi korporat berperanan dominan dalam bidang ekonomi. Pemusatan kuasa ekonomi global pada 'multi national corporation' (MNCs) barat mengancam penjajahan semula sesebuah negara yang turut memberi kesan kepada nilai hidup dan budaya setempat

DEFINISI USAHAWAN DALAM KONTEKS MALAYSIA. Usahawan di Malaysia muncul melalui beberapa cara iaitu ;

1 3

Penglibatan kerajaan melalui pelbagai galakkan.

2

Usahawan mencari peluang dalam sesebuah organisasi.

Usahawan berusaha sendiri tanpa mendapat pertolongan daripada mana-mana pihak.

4

Kemunculan usahawan melalui pergaulan dikalangan usahawan.

Kerajaan Malaysia masih merupakan nadi utama dalam melahirkan usahawan Bumiputera melalui pelaksanaan pelbagai program pembangunan walaupun terdapat juga usahawan Bumiputera yang berjaya atas usaha dan inisiatif sendiri.

5

JENIS USAHAWAN DI MALAYSIA Jenis usahawan boleh dikategorikan dari segi personaliti . Tujuh jenis usahawan yang mempunayi ciri dan watak tersendiri (Abd Aziz 1999). USAHAWAN KELAB GOLF. - Utamakan birokrasi dan status. Sentiasa ingin kelihatan kemas,segak dan bergaya. Mementingkan hubungan sosial. Berpandangan jauh dan sukar bertolak ansur dalam perkara remeh temeh. Bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu pekerjaan walaupun pencapaian hasil sukar diperolehi. USAHAWAN KELAB BOLA SEPAK. - Utamakan pasukan dan tidak bersedia bertolak ansur dgn pesaing. Bersedia menghalalkan cara asalkan matlamat berjaya dicapai. Dapat mengatur strategi dan taktikal dengan baik apabila berhadap dengan pesaing. Sentiasa berwaspada kerana beranggapan kesilapan yang kecil boleh membawa padah.

USAHAWAN KELAB DAM. – Tiada kompromi dgn pesaing. Suka mengadu dihadapan pelbagai pihak. Tidak membuat perhitungan rapi. Melihat kepada keuntungan jangka pendek dan lebih banyak bercakap daripada bertindak. Suka mensia-sia masa dan cenderung menjalin perhubungan dengan mereka yang mempunyai latar belakang yang sama. USAHAWAN KELAB MEMANCING. – Bercita-cita tinggi wlp kadang kadang tidak realistik. Membuat pelaburan kecil tetapi mengharapkan pulangan besar. Kejayaan lebih banyak bergantung kepada nasib. Keusahawanan dijadikan sebagai satu hobi bukan sebagai satu profesion. Sentiasa mencari dan mengubah tapak serta jenis perniagaan – dilakukan bukan berasas kajian & analisis. Bersedia mengambil masa yang lama untuk memperolehi keuntungan.

USAHAWAN KELAB DANGDUT. – suka berfoya-foya, Menghabiskan sumber tanpa mendapat sebarang faedah. Melupai pengorbanan pelbagai pihak terhadapnya sebelum memperolehi kejayaan. Tiada keyakinan diri. Lupa diri dengan menggadaikan maruah dan personaliti. Tiada bersyukur dgn kejayaan yang diperolehi. Berlagak kaya dan suka berpura-pura. USAHAWAN KELAB SEWA KERETA – Bersungguh2 diperingkat awal. Adakalanya menceburkan diri demi memperolehi tambahan keuntungan dengan segera. Sentiasa berada ditakuk yang lama dan tidak bersedia untuk berubah. Tidak berani mencuba sesuatu baru. Selesa dgn situasi yang sedia ada. USAHAWAN KELAB MARATON. – Memulakan perniagaan dgn penuh keyakinan.Tidak terburu-buru dalam mengejar cita-cita.Cuba mendapat faedah drp persaingan. Memastikan kejayaan tercapai apabila menyertai sesuatu bidang. Tahu mengagihkan sumber. Konsistensi dalam perjuangan dan sedia menghadapi halangan serta mengetahui kelemahan & kekuatan dirinya.