Dol Said Nama asalnya ialah Dato· Naning Abdul Said. Dol Said dilantik sebagai Penghulu Naning menggantikan Penghulu Anjak pada tahun 1799 sewaktu berumur 26 tahun. Naning. Penghulu Naning yang ke-9. Daripada suku Semelenggang. Penghulu Daerah Naning. ‡ Dol Said meninggal dunia pada 1849 dan disemadikan di Tanah Perkuburan Taboh. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .

Faktor Penentangan Dol Said di Naning 1824 : British dan Belanda menandatangani perjanjian Inggeris-Belanda. 4. . Belanda mengakui pendudukan British di Singapura. 3. Perjanjian : 1. 2. British menyerahkan Bangkahulu dan Belanda menyerahkan Melaka. British tidak akan membuka petempatan ke selatan Singapura. Belanda tidak akan membuka petempatan di Tanah Melayu.

‡Dol Said serta rakyat Naning membantah dakwaan tersebut.‡British mendakwa Naning sebahagian daripada Melaka dan mengarahkan Naning mematuhi peraturan di Melaka. .

Namun. British hanya membuat arahan ini setelah mengetahui hasil daerah Naning berjumlah 4500 dolar sebulan.Undang-undang 1830: British telah memaksa Naning membayar cukai sebanyak 1/10 daripada hasil keluaran pertanian Naning . .

Peraturan Penghulu diperkenalkan oleh British. . 1828: Dol Said diberi amaran oleh British kerana menyelesaikan sebuah kes jenayah. Beliau juga diberi amaran akan dilucut jawatan sekiranya tidak mengikut arahan. Peraturan ini melarang penghulu daripada membicarakan kes jenayah. Pengaruh Dol Said tergugat.

‡ b) Mendapat bantuan dari Sungai Ujong. . menantu Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau telah mengetuai tentera. ‡ a) Dol Said menggunakan teknik perang gerila. Muar dan Johol. 150 orang sepoi. ‡ Keputusan : Angkatan British dikalahkan.Peristiwa Perang 1831 ‡ Punca : Pada 15 Julai 1831. ‡ Tentera : Kapten Wyllie. ‡ c) Syed Sha·aban. -Gerila (juga dikenali sebagai partisan) adalah istilah yang diserap dari bahasa Sepanyol (dari perkataan guerra bererti perang) yang digunakan untukmenggambarkan sekumpulan pejuang kecil. Dol Said diisytiharkan sebagai penderhaka oleh British. Seri Menanti.

Peristiwa Perang 1832 ‡ British berunding dengan Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau. (Beliau pernah menghantar angkatan tentera kepada Naning pada peristiwa 1831) ‡ Beliau bersetuju untuk membantu British. . ‡ Keputusan : Naning ditewaskan. pusat pentadbiran Naning ditawan dan rumah penduduk dibakar serta Dol Said berundur ke Seri Menanti namun akhirnya menyerah diri kepada British. ‡ Tentera: Kolonel Herbert dan 600 orang hulubalang (dari Rembau).

Kesan Kebangkitan Naning ‡ Daerah Naning disatukan dengan Melaka. ‡ Dol Said diberi pencen dan rumah di Melaka. . ‡ Rakyat Naning berjaya menghidupkan semangat juang di kalangan bangsa Melayu walaupun gagal. ‡ British mengalami kerugian 100 000 paun sterling sungguhpun berjaya menewaskan Naning.

Terima Kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful