Theory Of Reasoned Action And Planned Behavior

Theory Of Reasoned Action .

yang secara sistematis memanfaatkan informasi yang tersedia di sekitarnya.Definisi ‡ Menurut Ajzen dan Fishbein (1980). teori ini lebih menekankan pada proses kognitif serta menganggap bahawa manusia adalah makhluk dengan daya malar dalam memutuskan perilaku apa yang akan diambilnya. .

Terdapat 3 Faktor yang Mempengaruhi sebab berlakunya tingkah laku ‡ Attitude (sikap) ‡ Subjective Norm(norma subjektif) ‡ Intention (niat) .

Attitude (sikap) ‡ Sikap terbentuk daripada kepercayaan yang diamalkan oleh seseorang sepanjang hidupnya ‡ Maklumat luar atau pengaruh luar akan dijana sendiri dan segala kesimpulan akan dibuat oleh individu itu sendiri ‡ Jika kepercayaan yang diamalkan seseorang bersifat positif maka tingkah lakunya turut positif ‡ Walau bagaimanapun tidak semua kepercayaan mempengaruhi sikap .

Subjective Norm(norma subjektif) ‡ Norma subjektif ialah pengaruh daripada keluarga dan rakan-rakan iaitu orang yang dianggap penting ‡ Pengaruh norma subjektif ini adalah dikawal oleh motivasi diri individu itu sendiri (motivasi untuk mematuhi) ‡ Pendapat-pendapat yang dianggap penting sahaja yang akan mempengaruhi norma subjektif .

Intention (niat) ‡ Niat ialah kebarangkalian seseorang itu untuk melakukan tingkah laku ‡ Sikap dan kepercayaan normatif adalah mempengaruhi niat ‡ Niat merupakan perkara terakhir sebelum seseorang itu bertingkah laku .

Contoh ‡ Sikap saya fikir merokok adalah tidak baik untuk kesihatan ‡ Norma subjektif saya bertaruh dengan teman wanita saya yang mahu saya berhenti merokok ‡ Niat saya ingin berhenti merokok .

Aplikasi Teori Dalam Aktiviti Sukan ‡ Dalam sukan bola sepak. jurulatih akan mengkaji perlawanan pihak lawan dengan pasukan lain sebelum ini. bagi mengetahui aksi yang akan di pamerkan oleh pihak lawan ‡ Sentiasa mengadakan perlawanan persahabatan ‡ Memperbanyakkan latihan dalam sukan yang diceburi .

Theory Of Planned Behavior .

Definisi ‡ Menurut Ajzen dan Fishbein (1988). teori ini lebih menekankan rancangan bagaimana untuk mengubah dan membentuk tingkah laku seseorang. ‡ Fokus terhadap mengubah tingkah laku. bukannya mengubah ciri ciri atau tret .

Tingkah laku manusia adalah dipandukan oleh 3 jenis pertimbangan ‡ Kepercayaan Tingkah laku (kepercayaan mengenai akibat-akibat berkemungkinan berlakunya tingkah laku) ‡ Kepercayaan Normatif (kepercayaan mengenai jangkaan-jangkaan normatif orang lain) ‡ Mengawal Kepercayaan (faktor-faktor mengenai kehadiran kepercayaankepercayaan yang mungkin memudahkan atau menghalang prestasi tingkah laku) .

Cara Cara Merancang Untuk Mengubah Tingkah Laku ‡ ‡ ‡ ‡ Kenal pasti tingkah laku sasaran Merekod tingkah laku Menggunakan prinsip asas tingkah laku Menggunakan kaedah atau prosedur yang sesuai .

Contoh Aplikasi ‡ Pada jam 2 pagi. buzzer akan berbunyi menandakan Simon telah terbuang air di tempat tidur. . ‡ Buzzer itu juga akan mengejutkan ibunya yang tidur di bilik sebelah. Buzzer tersebut diaktifkan dengan kehadiran air kencing pada lapisan kain yang dilapikkan di atas tilam Simon. membawa pakaian dan cadar tersebut ke bilik membasuh. ‡ Ibu Simon akan datang ke bilik Simon dan memberitahunya supaya menukar pakaian tidur dan menukar cadar katilnya. kemudian menggantikan lapisan kain yang baru serta cadar yang baru di atas katilnya.

Selepas 10 kali latihan dibuat.Sambungan Contoh Aplikasi ‡ Selepas Simon melaksanakan tugas tersebut. ibunya menyuruhnya berlatih untuk bangun dari katilnya dan pergi ke tandas pada waktu malam. barulah ibunya kembali ke bilik tidurnya. ‡ Selepas beberapa minggu prosedur ini dijalankan. ibunya tetap memastikan bahawa Simon akan melengkapkan proses ke tandas itu sekurang-kurangnya 10 kali satu malam. . ‡ Walaupun Simon merungut dengan latihan tersebut. Simon sudah kurang kencing malam.

Aplikasi Teori Dalam Aktiviti Sukan ‡ Menonton perlawanan perlawanan yang lepas ‡ Mendapatkan khidmat dari jurulatih yang berpengalaman dan profesional ‡ Memperbanyakkan latihan dalam sukan yang diceburi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful