METODE SI TEHNICI INTERACTIVE DE GRUP

Formatori nationali

Silvia Breben Elena Gongea Georgeta Ruiu Mihaela Fulga

Metode traditionale si interactive
Traditionale 
Centrate

Interactive
pe elev si pe activitate Comunicare multidirectionala multidirectionala Accent pe dezv. gandirii,formare de aptitudini,deprinderi Evaluare formativa Incurajeaza participarea copiilor,initiativa,creativitatea Parteneriatul cadru didactic /elev 
Centrate

pe profesor(sursa de

informatii) Comunicarea unidirectionala Transmitere de cunostiinte Evaluare=reproducere Pasivitatea copiilor Autoritatea cadrului didactic

Ce fac copiii ? 
Copiii se ajut unii pe al ii s înve e, împ rt indu- i induideile. Invata cum sa invete ,se exprima liber,experimenteaza Copiii trebuie s fie capabili: capabili: -sa asigure conducerea grupului, -s coordoneze comunicarea, -sa stabileasca un climat de încredere, stabileasca -s poat lua decizii, -s medieze conflicte -s fie motiva i s ac ioneze conform cerin elor elor educatoarei.

Ce face educatoarea ?  Aranjeaza Aranjeaza mobilierul din clas în mod corespunz tor. Ideal este formarea grupurilor in numar de cate patru copii, aranjati de o parte i de alta a unei masute. masute. Stabileste Stabileste criteriul de grupare (sexul, prieteniile, nivelul abilit ilor într-un anumit domeniu, diferite jocuri, etc.) i întrdomeniu, dimensiunea grupului (de la 2 la 6 copii). copii). Stabileste Stabileste regulile de lucru (se vorbe te pe rând, nu se atac persoana ci opinia sa, se consulta intre ei, nu se monopolizeaz discu ia, nu rezolva unul singur sarcina, ia, se lucreaza cu culori diferite,etc.) diferite,etc.) Explica foarte clar obiectivele activit ii, specifica timpul pe care îl au copiii la dispozi ie. Pregateste spatiul si materialele

pe baza unui test.ei sunt antrenati in activitati intelectuale.intr-o perioada de timp .sentiment de atasament.nu prin intermediul altora.Numarul lor este mic astfel incat sa poata comunica cu toti ceilalti direct . pasiuni comune). un numar de persoane care comunica intre ele.- GRUPURILE Def.pentru intervale scurte de timp Grupuri de baza ±pe termen lung . Grupuri constituite de educatoare-are o educatoarecomponenta reprezentativa pentru structura valorica Grupuri dupa optiunea elevilor-putin elevilorrecomandat .tragere la sorti.integreaza notiunile noi in structurile conceptuale cunoscute} Grupurile spontane ±grupuri ad-hoc ad. marimea grupului influenteaza coeziunea lui diferentiere ±diferentierile in cadrul grupului sunt date de relatiile de putere si sistemul de prestigiu FELUL GRUPURILOR SI TEHNICI DE CONSTITUIRE A GRUPULUI Grupuri de studiu formale (copiii sunt ³motorul´ procesului de invatare).comunicare). nume de flori animale Grupare prin distribuire stratificatastratificataconstituirea grupului pe o singura caracteristica comuna (Stil de invatare.loteri.eterogene.prin bilete.intrdes. Grupul se bazeaza pe interrelatia dinamica a cinci elemente: -activitati -sentimente -norme de conduita -interactiune -comunicare Caracteristicile grupului -coeziune(solidaritate . chestionar oral.cu membri permanenti Tehnici de constituire Grupare aleatorie (prin numarare. destul de des.organizeaza materialul.

sageti lungi si scurte Predarea/invatarea reciproca -palete cu intrebari.aplica .analizeaza .asociaza.ecusoane.chestionar de evaluare-ilustrat evaluare- .6 placute cu descrie .sageti CubulCubul-un cub sau tot atatea cuburi cate tematici predati .compara.argumenteaza.coronite CiorchineleCiorchinele-cercuri sau ovale de doua marimi si doua culori.compara.patrate de culori diferite Mozaicul ±fisa expert.analizeaza simboluri pentru copii Palariute ganditoare-alba .Echipamente didactice adecvate metodelor si tehnicilor     Explozia stelara-o steluta mare si 5 stelute mici stelaraLotusLotus-6 flori de nufar mici si o floare de nufar mare Bula dubla-doua cercuri mari de culori diferite cate patru cercuri mici dublade culori diferite.rosie.albastra neagra ganditoarePiramida si diamantul ±suport de lucru.galbena.verde.ecusoane.

Etapa trierii si selectionarii ideilor-evaluarea(analiza ideilor emise.cu cele 3 faze(de selectionare a membrilor grupului de pregatitoareorganizare si de familiarizare cu tehnica.culegerea ideilor 3. Obiectiv exersarea capacitatii creatoare a copiilor in procesul didactic care sa conduca la formarea unor copii activi Etapele brainstormingului:-se desfasoara in grupuri de 5-20 copii Etapele brainstormingului:51.se ideiloropteaza pentru solutia finala) Educatoarea nu are voie sa idei sa comenteze Se intervine atunci cand nu se respecta regulile Se accepta toate solutiile dar se preiau doar cele valoroase Eliminati factorii care blocheaza manifestarea creativa a prescolarilor .1. Etapa pregatitoare. BRAINSTORMING In traducere direct "furtun în creier" sau "asalt de idei" .faza de pregatire a sedintelor) 2.este o metoda de stimulare a creativitatiice consta in enuntarea spontana a mai multor ideipentru solutionarea unei probleme. Etapa productiva a grupuluI(stabilirea temei. rezolvarea problemelor.

Scopul si obiectivele cursului Scopul Implementarea modelului international de strategie a schimbarii bazata pe tipul modern de informare si formare a cadrelor didactice printrprintr-o conceptie globala despre educatie Obiective -intelegerea schimbarilor urgente din sistemul educativ. prin introducerea de strategii moderne de invatare si obtinerea unei experiente profesionale moderne -contributia programului METODE INTERACTIVE DE GRUP la procesul educativ de integrare in invatamantul european a cadrelor didactice din gradinite printr-o printrparticipare motivata de introducere a tehnologiilor moderne ca o provocare a schimbarii -accesul cadrelor didactice .la experienta altor cadre didactice acumulata in procesul educational de cercetare ameliorativa care prezinta importanta prin adaogarea la invatamantul traditional a altor strategii moderne de predare-invatare predareevaluare .

comparatia . Etape se formeaza grupuri de 4-5 copii 4.umoristul.argumentarea atunci cand se doreste explorarea unui subiect nou sau unul cunoscut pentru a fi imbogatit cu noi cunostinte sau a unei situatii privite din mai multe perspective.prezinta pe rand raspunsul formulat .copiii rezolva sarcina individal intr-un timp dat intr.asocierea. stie tot .fiecare copil din grup interpreteaza un rol in functie de sarcina primita(rostogolici. aplicarea.istetul.analizarea.Cubul Strategie de predare invatare ce urmareste un algoritm ce vizeaza descrierea .cronometrorul) .2.

este o modalitate de lucru.Tehnica 6/3/5    DefinitieDefinitie.3.bazata pe constructia de idei pe idei in domeniul creativitatii Obiectiv stimularea creativitatii de grup a copiilor prin solicitarea de a gasi cat mai multe solutii avand la baza o tema data Etape 1 Impartirea copiilor in grupe de cate 6 membri fiecare 2 Prezentarea problemei si a sarcinii de lucru 3 Activitatea propriu-zisa alterneaza activitatea individuala cu cea de propriugrup 4 Analiza rezultatelor .

Pe steaua mare se scrie sau deseneaza ideea centrala -pe 5 stelute se scrie cate o intrebare de tipul CE.copiii revin in cerc in jurul stelutei mari si spun intrebarile elaborate fie individual. .UNDE.CAND. -Se apreciaza intrebarile copiilor.o modalitate de relaxare a copiilor si se bazeaza pe formularea de intrebari pentru rezolvarea de noi probleme si noi descoperiri Obiective formularea de intrebari si realizarea de conexiuni intre ideile descoperite de copii in grup prin interactiune si individual pentru rezolvarea unei probleme Descrierea metodei copiii asezati in semicerc propun problema de rezolvat.CINE.organizandu.se in cinci grupuri.DE CE.interactiune.4. 3Grupurile coopereaza in elaborara intrebarilor La expirarea timpului.fie un reprezentant al grupului Copiii celorlalte grupuri raspund la intrebari sau formuleaza intrebari la intrebari.precum si modul de cooperare.iar 5 copii din grupa extrag cate o intrebare Fiecare copil din cei 5 isi alege 3-4 colegi. efortul acstora de a elabora intrebari corect .Explozia stelara Def. este o metoda de stimulare a creativitatii.

de  P l ria neagr ± este criticul. personajele întâlnite.5. nu se justifica ± spune ce simte întâlnite.ofera informatia bruta asa cum a primit-o ± informeaza primitP l ria ro ie ± î i exprim emotiile.pericole. idei noi.cauta alternative. Este p l ria activitatea. responsabil cu controlul discutiilor.inovatoare. supararea. METODA PALARIUTELOR GANDITOARE P l ria albastr ± este liderul. exprima doar judecati negative ± identifica greselile P l ria verde ± ofer solu ii alternative. exploreaza optimist posibilitatile. aduce beneficii  . simbolul gândirii pozitive i constructive. alternative {Ce trebuie facut?} ± genereaza idei noi P l ria galben ± este creatorul. extrage concluzii ± clarifica/alege solutia corecta P l ria alb ± detine informatii despre tema pusa in discutie . ± efortul finalul. creeaz finalul.greseli la solutiile propuse.face discutie conexiuni. fa sentimentele. prezinta posibile riscuri. sentimentele. conduce activitatea.

dar neascultatoare. sau ciuperci pentru bunica. Scufita nu asculta de lup. animalele din padure bolnava. o sfatuiesc pe Scufita sa nu asculte de lup. siret. iubea mult florile. preocupat sa para sensibil la situatie. trebuia sa ajunga repede la bunica bolnava. Considera ca nu bolnava. povestii. parintilor P l ria ro ie ± arat cum Scufita î i iubea mama si bunica pe care le-a leascultat intotdeauna. padure. care trebuia sa asculte sfaturile mamei. buna la suflet. culeaga flori bunicii afland ca aceasta este bolnava. ii placea sa se joace in natura. trebuia sa aiba incredere in animale. gata sa sara in ajutor. prietenoasa. lupul o padure. nu trebuia sa dea informatii despre intentiile ei. bucuria pentru vanator si supararea fata de lup P l ria neagr ± critic atitudinea Scufitei. P l ria verde ± acorda variante Scufitei: daca dorea sa ofere flori bunicii Scufitei: trebuia sa-i ceara mamei sa-i cumpere un buchet de flori. culeaga flori trebuia sa ceara mamei sa o insoteasca in padure.Scufita Rosie Povestirea copiilor P l ria alb ± poveste te pe scurt textul povestii. arata ce se intampla cand un copil nu asculta sfaturile situatie. ei. în timp ce lupul este rau. isi exprima compasiunea fata de bunica. animalele. lupul o ajuta sa bunica.etc P l ria galben ± g se te alt final textului: Scufita putea sa refuze sa textului: mearga la bunica stiind ca trece prin padure. Este suparata pe viclesugul lupului. lup. etc . lupul ii arata Scufitei drumul cel mai scurt spre bunica. lacom. P l ria albastr ± o caracterizeaz pe Scufita Rosie in contradictie cu lupul: lupul: vesela. lupului. putea ajuta sa culeaga mai repede flori. daca dorea sa sasaflori.

analiza produselor. lucru.grupul de copii se gandeste la continuturile/ideile/cunostintelor legate de tema principala ‡ ‡ 4. 3. prezentareav rezultatelor muncii in grup. teme.abordarea celor opt teme principale pentru cadranele libere 5.sublinierea ideilor noi . stabilirea in grupuri mici de noi legaturi/relatii/conexiuni pentru aceste opt teme si trecerea lor in diagrama ‡ 6. plasarea temei principale in mijlocul schemei grafice. ‡ ‡ ‡ Etape 1. construirea schemei/ diagramei tehnicii de lucru.aprecierea in mod evaluativ. Tehnica Lotus ‡ Este o modalitate interactiva de lucru in grup care ofera posibilitatea stabilirii de relatii intre notiuni pe baza unei teme principale din care deriva alte opt teme. 2. ‡ Obiective ± stimularea inteligentelor multiple si a potentialului creativ in activitati individuale si in gruppe teme din domenii diferite.6. grafice. diferite.

-tehnica prin care se poate reprezenta un spatiu ±localitate. fotografii pentru ca harta sa fie cat mai aproape de realitate 3.7.cauta figurisimboluri.HARTA CU FIGURI Def.utilizand desene schematice Obiectiv urmarit-selectarea elementelor reprezentate prin simboluri si urmaritpozitionarea lor in spatiul ales Descrierea metodei 1. Se pot folosi texte ±lecturate de educatoare.iar in interiorul lui isi fixeaza elementele constitutive saale hartii si locul pe care-l ocupa fiecare element care2.teritoriu.imagini.loc de desfasurare a unei actiuni.Def. Comunicarea sarcinii de lucru -se formeaza grupuri de cate 4 copii.se distribuie materialul si se anunta sarcina de lucru in cadrul unei teme Timp de 7 minute copiii se consulta si schiteaza conturul spatiului pe care vor sa-l reprezinte . Activitatea pe grupuri -fiecare grup lucreaza la propria harta cu figuri-deseneaza .scriu etichete etc. Prezentarea de grup se prezinta harta de catre un raportor care explica motivele aranjarii elementelor in spatiul hartii .

lor.reexaminandu-si produsul .care se transforma intr-o galerie exozitionala intrLa semnalul dat de educatoare prin diferite procedee.grupurile revin la locul initial si citesc comentariile.opinia tuturor membrilor grupului Descrierea metodei 1. Produsele activita ii grupelor de copii-desene.grupurile de copii trec pe la fiecare exponat pentru a examina solutiile.i exprime opiniile cu privire la solu iile propuse de colegii lor saObiective ±elaborarea unui plan care sa conduca la finalizarea unui produs ce constituie conceptia . 2.intrebarile. Se formeaza grupuri de cate 4 copii Copiii rezolva o sarcina de lucru care permite mai multe perspective de abordare sau mai multe solutii 3. 5.8.observatiile de pe lucrarea lor. Dupa ce se termina turul galeriei .comentariile critice. TURUL GALERIEI Definitie ±tehnica de invatare prin cooperare care stimuleaza gandirea. colaje.ideile propuse de colegi si le inscriu pe poster intr-un loc intrstabilit anterior. 4.postere copiiSe expun pe pere ii clasei.reexaminandu- . observatiile-cu ajutorul unor simboluri observatiile- 6.creativitatea i inva area eficienta incurajand copiii sa.

iar educatoarea pentru fiecare vers compus repeta regula 3.9. Ce este? ) cuvinte care descriu subiectul (Ce stii despre mine? ) cuvinte care exprima actiuni (Ce face ?) cuvinte care exprima sentimente .sentimente .Activitate pe grupuri copii se impart in 2 grupuri .Comunicarea sarcinii de lucru (se anunta tema si sunt reamintite regulile de alcatuire a unui cvintet) primul vers un singur cuvant ce denumeste subiectul al doilea vers 2 cuvinte care definesc caracteristicile subiectului -2 adjective al treilea vers ± format din 3 cuvinte care exprima actiuni( verbe la gerunziu) al patrulea vers ±format din patru cuvinte care exprima starea copilului fata de subiect al cincilea vers.CVINTETUL Definitie ± tehnica de reflectie ce consta in crearea de cinci versuri respectandu-se cinci reguli respectanduin scopul de a se sintetiza continutul unei teme abordate Obiective ±sa se sintetizeze cunostintele .sa exprime ganduri .insusiri sufletesti (Ce simti pentru«?) pentru« cuvinte care arata insusiri esentiale ( Descrie-ma printr-un cuvant) Descrieprintr- .un cuvant care arata insusirea esentiala a subiectului vers2.informatiile despre subiect .idei personale asupra subiectului prin intermediul cuvantului Descrierea metodei 1. Se prezinta cele doua cvintete si se analizeaza Activitati premergatoare ( pregatitoare) cuvinte care denumesc subiectul (Cine este?.

de la titlu la lucrarile copiilor. individual sau in grupuri mici.10. acestea se pot face cu linii trasate de la nucleu la contributiile copiilor sau a grupurilor Este bine ca tema propusa sa fie cunoscuta copiilor. CIORCHINELE  Stimuleaza realizarea unor asociatii noi de idei Permite cunoasterea propriului mod de a intelege o anumita tema ETAPE: Se scrie un cuvant sau se deseneaza un obiect in mijlocul sau in partea de sus a tablei / foaie de hartie Copiii. mai ales cand se realizeaza individual . 10. emit idei prin cuvinte sau desene legate de tema data Se fac conecxiuni.

Asertiunea este un enunt care este dat de adevar Obiectiv urmarit-exerseaza capacitati de analiza asupra urmaritunei idei in vederea selectarii lor dupa diferite criterii Descrierea metodei 1. Prezentarea sarcinii didactice 2. Este o metoda bazata pe analiza pentru a reliefa trasaturile definitorii ale unei notiuni. idei. Trierea asertiunilor Def.11.opinii.Activitatea individuala-rezolvarea fisei de lucru individuala- .

completand un alt fel de jurnal prin desen..12. imagini decupate sau fotografii etc. Jurnalul grafic DefinitieDefinitie. comunicarea sarcinii de lucru completarea jurnalului grafic evaluarea Varianta 2 ±completarea jurnalului in grup(se constituie 4 grupuri formate din 5 copii...impartita in 9 patratr Descrierea metodei. El este alcatuit din mai multe file .ne vom juca un joc Descopera diferentele.metoda prin care copiii identifica caracteristicile unor notiuni care le individualizeaza si diferentiaza de celelalte din aceeasi categorie Obiective ±identificarea elementelor specifice notiunii studiate _compararea si alegerea celor mai semnificative elemente elemente Etape pregatitoare copiii si-au insusit tehnica completarii unui jurnal cand au scris siIn jurnalul grupei si cand au completat calendarul naturii de aceea li se explica copiilor ca pe perioada parcurgerii temei sau a proiectului. Se alege anotimpul preferat timp de 10-15 minute vor completa in jurnalul 10grafic desenand sau alegand imagini specifice numai anotimpului ales .

fapte.se identifica cuvinte. exprimand cele mai neasteptate idei.comportamente. expresii.Predarea invatarea reciproca Definitie: strategie de invatare prin studiu pe text/imagine sau imagine/text pentru dezvoltarea comunicarii copil-copil si experimentarea rolului copileducatoarei Se poate aplica atat in jocurile libere cat si in activitatea frontala(povestire.imagineasi prognozeaza (pronosticarea)ce se va intampla.fapte.PREZICATORII . si datelorse gasesc impreuna raspunsuri-CLARIFICATORII raspunsuri4.13.lectura dupa imagini.Precizarea (pronosticarea)-se analizeaza textul.Punerea de intrebari-analizeaza textul sau imaginea in grup apoi se intrebariformuleaza intrebari folosindu-se de paletele cu intrebari-INTREBATORII folosinduintrebari3.etc.) 1Rezumarea-se expune sinteza textului citit sau a imaginii contemplate Rezumareatimp de 5-7min.memorizare.PREZICATORII idei.Clarificarea datelor.(REZUMATORI) 52.etc.

Sistematizarea ideilor si concluziilor asupra solutiei .14.EC-Conservator.EExuberant.OExuberant. Dezbaterea problemei 4.P-Pesimist. Identificarea ..extragerea problemei Etape2..Repartizarea rolurilor C-Conservator.Metoda Frisco Definitie ±este o metoda de rezolvare a unei probleme de catre participanti pe baza interpretarii unui rol specific Obiectiv-identificarea unor probleme complexe si Obiectivrezolvarea lor prin strategii eficiente s accesibile nivelului de intleger al copiilor Etape-1.P-Pesimist.O-Optimist 3.

de cel care are nevoie de sprijin -sa stie sa coopereze. adica sa dispuna de tipul de inteligenta caracteristic domeniului respectiv Calitatile celui sprijinit-sa aiba curajul sa recunoasca ca are nevoie de sprijin sprijinit-sa accepte sprijinul de incredere -sa solicite sprijin -sa-si aleaga partenerul de sprijin sa- .sa explice .sa se faca inteles -sa fie expert in activitate.15.dar si in observarea permanenta a comportamentelor se depisteaza copii care prezinta dificultati in invatare Calitatile partenerului de sprijin -sa fie un copil recunoscut de grup. sa ajute.continua.Partenerul de sprijin  DefinitieDefinitie-modalitatea de invatare prin care un copil cu dificultati de invatare este sprijinit de un alt coleg-partener colegObiectivObiectiv-dezvoltarea capacitatii de a sprijini un copil cu dificultati de invatare In evaluarea initiala.

16. Comunicarea sarcinii didactice-problemei.Prezentarea rezultatelor-copiii revin in cerc si se analizeaza rezultatelorideile perechilor . Activitatea in perechi-la un semnal schimba perechea perechicopiii din cercul exterior 4.cazului didactice-problemei3. Organizarea grupului de copii-doua grupe egale .care se copiiaseaza in doua cercuri concentrice pe scaune 2.Schimba perechea  DeinitieDeinitie-metoda de predare invatare interactiva de grup ce consta in rezolvarea sarcinii de lucru in pereche ObiectivObiectiv-stimularea comunicarii si rezolvarea de probleme prin lucru in pereche Etape -1.

alegerea unui minicaz din cele prezentate. formularea unor decizii timp de 5 minute fiecare lider va prezenta decizia grupului gasind raspunsul la intrebarea Ce ai face in aceasta situatie 6. activitate in grupuri-copiii discuta si elaboreaza minicazurile in grupuri grupuri3. activitate frontala-se prezinta fiecare minicaz al grupului de catre un frontalaraportor 4. se comunica sarcina de lucru prin identificarea unei situatii problema 2. 5.17. activitate frontala de discutie asupra deciziilor .Minicazurile DefinitieDefinitie-tehnica prin care copiii identifica si prezinta situatii pozitive sau negative din mediul in care traiesc Obiective sa identifice o situatie problema sa compare diferite siuatii reale sa descopere alternative de rezolvare Etape se vor forma grupuri de cate 4 copii 1.

Reconstituire patratelor .fara a fi solicitat Etape 1. Comunicarea sarcinii de lucru-grupuri de cate 6 .iar unul este observator 2.din lucrufiecare grup 5 copii lucreaza.18.Patratele divizate  DefinitieDefinitie-aceasta metoda faciliteaza cooperarea in grup pentru rezolvarea unei probleme reprezentata prin figuri geometrice ilustrate ObiectivObiectiv-sa ofere sprijin colegilor de grup pentru asi indeplini sarcinasarcina-asamblarea patratului.

Prezentarea reyultatelor .Explorarea visului-in grup copiiiisi imagineaqza visului.Tehnica Viselor  Definitie tehnica prin care copilul isi lasa in voie imaginatia sa lucreze pentru a exprima ceea ce au gandit ca poate face elnin viitor .poster. artistii 3.19.cum va arata locuinta lui.in forma cat mai placuta.parcul etc.colaboreaza pentru realizarea sarcinii de lucru 4.colegii.tetru de papusi. Prezentarea muncii in grup-fiecare grup prezinta gruprezultatele obtinute textul.apoi compara visul cu realitatea in vederea obtinerii unor situatii viabile pentru viitor Obiectivul urmarit-stimularea imaginatiei prin crearea de situatii urmaritcomparabile cu cele existente in viata reala Etapele metodei 1.Prezentarea sarcinii didactice de exemplu in cadrul temei Orasul meu fiecare copil isi va imagina cum va arata localitatea in care traieste cand va fi mare grupa 1-lingvistii.grupa 4.grupa 2-arhitectii.Activitati in grupuri-li se da o alta sarcina didactica Ce grupuripoate fi realizat cu adevarat 6.macheta.scoala.Organizarea copiilor pe grupuri de cate patru 2.grupa 3123naturalistii. 5..

Evaluarea .Activitatea pe grupuri 4.Comunicarea sarcinii didactice 3.20.Categorizarea     DefinitieDefinitie-este o tehnica prin care se fixeaza si sistematizeaza cunostintele dobandite prin diferite cai si mijloace utilizate in procesul instructiv educativ Obiectivul urmarit-exersarea capacitatii de structurare a urmaritcunostintelor dupa diferite criterii in vederea consolidarii si sistematizarii acestora EtapeEtape1.Prezentarea muncii in grup 5. Organizarea pe grupuri se lucreaza in grupuri de cate 4-5 copii 42.

Activitatea frontala .Comunicarea sarcinii didactice 3.21.Sintetizarea     DefinitieDefinitie.Munca independenta 4.este o metoda de reflectie asupra unui subiect care presupune o derulare procesuala Obiectiv: dezvoltarea operatiilor gandirii prin aprofundarea tematicii propuse in munca in grup sau in perechi Etape: 1.Organizarea in pereche-in grupuri pereche2.Lucrul in pereche-in grupa pereche5.

grupul pestilor-cercul Etapepestilorinterior.22.raspund la intrebarile adresate de copilul peste . Organiyarea copiilor in doua grupuri.descrie comportamentul copiilor pesti.formuleaza intrebari pentru copiii pesti .ascultand cu interes ideile colegilor de grup Cerinte pentru observatori-cercul exterior-observa comportamentul unui singur observatoriexteriorcoleg din cercul interior si activitatea intregului grup. Realizarea activitatii propuse in cercul interior Cerinte pentru copiii pesti-cercul interior-lucreaza timp de 10 minute in pestiinteriorrezolvarea sarciniiavand la dispozitie materialele informative adecvate reyolva sarcina de lucru .1.explica demersul folosit de copiii pesti pentru rezolvarea sarcinii.grupul observatorilor cercul interior 2.nu critica .Acvariul DefinitieDefinitie-este o tehnica ce evalueaza comportamentul prescolarului in grupul unei activitati de invatare organizata in grup Obiective-rezolvarea creativa a unei sarcini de invatare si evaluare Obiectivecomportamentelor individuale si de grup Etape.

un fapt. Culegerea informatiilor 3. o situatie pentru a determina pe ascultator sa inteleaga cursul real al evenimentului prezentat Etape: 1. Redactara textului .Reportajul     Definitie: este o strategie care utilizeaza informatii despre situatii si evenimente specifice prescolarilor. Selectarea informatiilor culese 4. Elaborarea unui plan 5. Identificarea evenimentului 2.23. Obiectiv: dezvoltarea capacitatii de a transmite informatii despre un eveniment.

Organizarea grupelor de invatare 3.24. prin interdependenta grupurilor si exercitarea statutului de expert in realizarea unei sarcini de invatare Obiectiv: documentarea si prezentarea rezultatelor studiului independent celorlalti. Constituirea grupelor de expert 4. Evaluare .Mozaicul     Definitie: presupune invatarea prin cooperare. Stabilirea temei si impartirea in 4-5 subteme 42. devenind expert pntru tematica studiata Etape: 1. Activitati in echipa initiala de invatare 5.

Comunicarea sarcinii de lucru 2.Activitatea in pereche sau in grup 3.jocuri didactice.25.povestiri.Diagrama Venn    Se aplica cu eficienta maxima in activitatile de observare .Activitate in grup 4. convorbiri Obiectiv: sistematizarea cunostintelorcunostintelorrestructurarea idelor unui continut abordat Etape: 1.Activitate frontala .

o parte desenata Textul va contine cuvinte cheie . schite ilustrate prezentate cronologic. Obiectiv: Dezvoltarea capacitatii de a realiza desene succesive Cerinte: Orice banda desenata are 2 parti o parte scrisascrisaasezata in bule cerculete sau ovale .Benzi desenate Definitie procedee de stimulare a creativitatii si de realizare a obiectivelor curriculumului printr-o succesiune printrde desene.26.

ghicitori de descriere ghicitori-ghicitori analiza . in care se prezinta sub forma metaforica un obiect . Tipuri de ghicitori.importante ale fiintelor. un fenomen.obiectelor care intereseaza.GHICITORILE  DefinitieDefinitie.ghicitori liliterare -ghicitori muzicale ghicitori eliptice .fenomenelor. ceranducerandu-se identificarea acestuia prin asocieri logice Obiectiv: stimularea creativitatii si exersarea capacitatii de a formula descrieri sintetice ale aspectelor caracteristice. o fiinta.ghicitori de comparatie -ghicitori de generalizare .sunt procedee didactice de stimulare a creativitatii.26.

Comunicarea sarcinii de lucru 4. litere ObiectivObiectiv. stabilirea unei relatii pozitive de comunicare intre emitator si receptor Etapele jocului 1.PUZZLE     DefinitieDefinitie.este un joc exercitiu ce consta in reconstituirea unei imagini din forme. Analiza imaginilor reconstituite . Activitatea in grup 5. Activitatea observatorului 6. figuri-piese. a unui cuvant din silabe.27.exersarea capacitatii de a reconstitui asambla o imagine . un cuvant. Organizarea pe grupuri 2. Distribuirea materialului utilizat 3. a unei figuripropozitii din cuvinte.

efect . evenimente.Prezentarea muncii in grup 5. Obiectiv stimularea imaginatiei copiilor pentru rezolvarea problemei analizate din mai multe perspective Etape de realizare 1.Impartirea copiilor in grupe de lucru 2.Diagrama cauza. Dezbaterea in grup 4.28.evaluare Concluzii- .ofera posibilitatea de a cauzaevidentia cauza si efectul unor procese. probleme etc.DIAGRAMA CAUZA-EFECT CAUZA     DefinitieDefinitie. Concluzii.Prezentarea problemei de discutat 3. fenomene. Construirea diagramei cauzelor si a efectului 5.

29.particularitatile sau deosebirile .fenomene.concepte Bula dubla este prezentata grafic prin doua cercuri mari in care se aseaza imaginea care denumeste subiectul Exemple Animale-pasari AnimaleCopiiCopii-parinti FructeFructe-legume In cercurile mici asezate intre cele doua cercuri mari se deseneaza sau se aseaza simbolurile ce reprezinta asemanarile dintre cei doi termeni cheie In cercurile situate in exterior la dreapta si la stanga termenilor cheie se inscriu caracteristicile.BULA DUBLA Tehnica bula dubla grupeaza asemanarile si deosebirile dintre doua obiecte .idei.procese.

procese.ilustratii Crearea unor structuri verbale adecvate versuri.POSTERUL   Obiectiv gasirea prin cooperare a elementelor caracteristice ale unor teme ce vizeaza situatii . Se formeaza grupuri de 4 copii fiecare grup va primi o foaie tip A4 sau A3 si material ilustrativ adecvat copiii audiaza un text.fenomene.desene.30.descrierea unei situatii problema sau un mesaj copiii realizeaza un montaj de tip poster cu tema data .prin folosirea unor materiale didactice variate fotografii.ghicitori.reflectii. potrivit temei de studiu Realizarea in grupuri mici a ansamblului.etc.mesaje.mediul inconjurator in general si relatiile dintre ele.curiozitati.

cuvinte sau propozitii care prezinta sinteza unui aspect real Obiective -identificarea caracteristicilor unei teme sub forma simbolica sau scrisa -realizarea unei sarcini comune intr-un timp dat .intratmosfera relaxanta si cooperanta Etapele de realizare a blazonului 1.intr-o intr.jetoane ..Expunerea si evaluarea frontala a blazonului .. Comunicarea sarcinii de lucru-grupuri de 4-5 copii in 15 minute lucru4vor reliza blazonul cu una din subtemele. Realizarea blazonului in grup 3..TEHNICA BLAZONULUI Tehnica blazonului presupune completarea compartimentelor unei scheme cu desene.31. 2.

a obiectivelor si a sarcinii didactice 3.Prezentarea temei.Activitatea in grupuri mici 4.Evaluarea . Calatoria spre destinatie 5. Sosirea la destinatia locului misterios 6. Organizarea pe grupuri-copiii se impart in grupuri de cate grupuripatru .Cate un grup.Calatorie misterioasa  Obiectivul urmarit exersarea orientarii in spatiu pe baza reprezentarilor spatiale prin indicatii scurte si precise Definitie un joc de imaginatie prin care copiii sunt directionati sa se orienteze in functie de pozitiile spatiale Etape 1.32.pe rand devine ghidul calatoriei 2.

33.informatii.idei ale unei teme date sau unui text literar .dezvoltarea capacitatii de a sintetiza principalele probleme . Piramida si diamantul Obiectiv .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful