Glanda hipofiza

existenta ei fiind semnalata de Galenus (129-216 d. George Oliver si Edward Schaffer sunt primii care au pus in evidenta(1985) existenta in glanda hipofiza a unui principiu biologic activ. avand drept rezultat identificarea structurii chimice a acestora si a rolului lor în organism.Hr). totusi (129importanta ca glanda endocrina a fost pusa in evidenta la sfarsitul secolului al XIX lea prin experientele lui Charles Edward (1890). Desi hipofiza a fost cunoscuta de foarte multa vreme. . Cercetarile asupra functiei acestei glande si a substantelor biologic active elaborate au continuat practic toata durata secolului al XX lea .

posterior de chiasma optica. Greutatea hipofizei este de 0. anterior de corpii mamilari. astfel ea creste in timpul menstruatiei si scade la persoanele invarsta  . Ea se gaseste adapostita in ³saua turceasca´ a sfenoidului  Dimensiuni si greutate: Hipofiza are o forma elipsoidala.Situatie topografica: Glanda hipofiza este asezata in dreptul fetei inferioare a creierului.6g si variaza in functie de varsta si stari fiziologice. continuand extremitatea inferioara a tijei pituitare. Diametrul transversal (cel mai lung) este de 12-15mm. alungita in sens transversal si usor aplatizata de sus in jos. diametrul antero-posterior de 8mm si diametrul vertical de 6mm.40.

Lobul anterior este foarte bine vascularizat si din punct de vedere histologic este alcatuit din tesut conjunctiv(stroma) si celule glandulare (cromofobe si cromofile). in timp ce celulele cromofile sunt in stare de activitate. Lobul anterior. Lobul intermediar adera de lobul anterior. formeaza adenohipofiza. alcatuita din testut conjunctiv si elemente  .Din punct de vedere functional celulele cromofobe sunt considerate celule aflate in repaus. intermediar si portiunea tubara. fiind o structura mai putin dezvoltata. structural este alcatuit din tesut conjunctiv(stroma) si din celule glandulare bazofile. intermediar si posterior. Lobul posterior deriva din nevrax. Se dezvolta mai mult la animale. avand aceeasi origine cu acesta. iar lobul posterior formeaza neurohipofiza.Structura: Hipofiza este alcatuita din trei lobi: anterior.

fapt pentru care complexul hipotalamic-hipofizar a fost denumit si ¶¶creer endocrin´. . incat functia hormonala a celor trei lobi se afla sub controlul acesteia din urma. TSH ( hormonul tireostimulant). LH (hormonul luteinizant). Pentru fiecare hormon hipofizar exista un factor de eliberare hipotalamic. Prolactina (hormon lactogen) si ICSH (hormonul stimulant al secretiei de testosteron). FSH ( foliculostimulant). Hormonii hipofizei. la randul lor. dar exista si produse de secretie ale hipotalamusului cu rol inhibator. au rol esential in stimularea si reglarea celorlalte glande endocrine.Glanda hipofiza este legata fiziologic de hipotalamus.  Hormoni secretati: Adenohipofiza secreta: STH (hormonul somatotrop). ACTH (hormonul adrenocorticotrop). atat pe cale umorala cat si pe cale nervoasa.nervoase.

. Secretia sa din granulele de depozit intracelulare este reglata de hormonii hipotalamici GHRH (growth hormone-releasing hormone) si SRIF (somatotropin release-inhibiting factor).Lobul intermediar secreta MSH(melanocitostimulator) iar lobul posterior secreta Ocitocina si Vasopresina/ADH Hormonul de crestere. numit si hormon somatotrop sau STH. Sub influenta diferitilor factori hipofiza umana secreta zilnic cca aproximativ 4-5 mg de STH. iar la adult are un rol important in activitatile metabolice. este secretat de celulele eoyinofile. Folosind initialele cuvintelor din limba engleza hormonul de crestere se mai numeste si GH. El este esential in procesul de crestere. Secretia adenohipofizara si concentratia hormonului de crestere in plasma sunt influentate de mai multi factori.

ce prin conexiune inversa determina stimularea sau inhibarea secretiei. . fie prin stimularea somatoliberinei. serotonina. o stimuleaza. stres. fie prin inhibarea GHRIH ului. Un al doilea factor il constituie glicemia:hiperglicemia inhiba secretia de STH. Secretia de STH depinde si de noradrenalina si dopamina. S-a pus in evidenta pe cale experimentala ca introducerea de arginina in organism declanseaza o crestere imediata a concentratiei in STH. iar hipoglicemia. somn profund.Primul factor ce intervine in reglarea secretiei de hormon somototrop este propria sa concentratie in plasma sanguina. insulina. glucagon.Aminoacizii si in mod deosebit arginina determina intensificarea secretiei de somotropina. hipoglicemie. hormoni tiroidieni. indiferent de natura ei. De asemenea este secretat ca raspuns la efort fizic intens.

mobilizeaza acizii grasi din depozite si are efecte tranzitorii antagonice insulinei. Se mai numeste corticotropina sau corticostimulina ACTH. niveluri crescute timp indelungat pot induce alterarea tolerantei la glucoza.STH stimuleaza productia de ARN. Un exces de hormon de crestere la adult va genera acromegalie. ACTH controleaza dezvoltarea si secretia hormonala a corticosuprarenalei. testosteron si vasopresina.estrogen. Secretia de STH este pulsatila. dar la adulti concentratiile plasmatice sunt stabile. Hormonul adenocorticotrop. va determina aparitia nanismului si respectiv a gigantismului. denumiri ce sugereaza actiunea hormonului asupra corticosuprarenalei. . sinteza proteica. Daca hipofiza secreta deficitar sau excesiv STH in diferite etape ale cresterii.

stres. secretia de ACTH scade. Sub influenta acestora. printr-un mecanism de feedback negativ si. indeosebi a cortizolului. protidic si lipidic. respectiv. boala Cushing (hiperplazie suprarenala dependenta de glanda pituitara).Prin stimularea zonei fasciculate a corticosuprarenalelor activeaza sinteza si secretia de glucocorticoizi (cortizol si corticosteron). creste in cazul scaderii glucocorticoizilor din circulatie. sindromul adrenogenital. activand metabolismele glucidic. ACTH-ul are valori crescute in: boala Addison. si prezinta . Reglarea secretiei de ACTH se realizeaza pe cale neuroumorala cu participarea indirecta a hipotalamusului.Principalul factor umoral de reglare il constituie concentratia sanguina a hormonilor glucocorticoizi.Proprietatile secundare ale ACTH se datoreaza efectelor metabolice ale hormonilor glucocorticoizi.

insuficienta hipofizara primara. insuficienta suprarenaliana / hipofizara secundara. impreuna cu LH (hormonul luteinizant). Nivelul sanguin al hormonilor gonadotropi este controlat de hormonii sexuali (estrogen.valori scazute in: sindromul Cushing. administrarea de steroizi. apartin familiei hormonilor gonadotropi si sunt secretati pulsatil de hipofiza anterioara. testosteron) prin feedback negativ pe hipotalamus. ca raspuns la eliberarea intermitenta de GnRH (gonadotropin releasing hormone) de la nivelul hipotalamusului. progesteron. adenomul suprarenalian. La barbati FSH stimuleaza spermatogeneza (un nivel scazut de hormoni gonadotropi poate cauza . FSH (hormonul foliculostimulant).

La femei FSH. Nivelul de FSH si LH este scazut in insuficienta hipofizara sau hipotalamica. In mod simplist. alaturi de LH. sindromul testiculului feminizant. stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor si biosinteza estrogenului la nivel folicular. menopauza). tirotropina) se formeaza in celulele bazofile ale hipofizei anterioare si are o secventa secretorie circadiana controlata de . tumori testiculare sau suprarenaliene care influenteaza secretia de estrogeni sau androgeni.azoospermie). anorhidie. nivelul de FSH si LH este crescut in cazurile in care hormonii sexuali au o productie deficitara (hipogonadism. Nivelul de FSH are un maxim in perioada de mijloc a ciclului menstrual (faza ovulatorie). alcoolism. Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH. insa cu o crestere mai mica decat in cazul LH. sindrom Klinefelter.

Prolactina(hormonul lactogen) este un hormon sintetizat. depozitat si secretat de lobul anterior al hipofizei Functiile biologice ale prolactinei sunt numeroase. TSH are o actiune stimulatorie asupra formarii si secretiei hormonilor tiroidieni. dar cele mai importante sunt: activitatea lactogenica (declansarea secretiei lactate) si activitatea galactopoetica (mentinerea productiei de lapte).Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. precum si o actiune proliferativa. Chiar si mici modificari in concentratia hormonilor tiroidieni vor determina modificari in sens invers (mult mai pronuntate) ale concentratiei de TSH. Eliberarea hipofizara de TSH constituie mecanismul central de reglare pentru actiunea biologica a hormonilor tiroidieni. .hormonul eliberator de TSH (TRH) produs de hipotalamus.

Nivelul prolactinei din sange creste progresiv in timpul sarcinii (cand se observa si o crestere in volum a glandei hipofizare) ajungand pana la de 5-10 ori mai mult decat nivelul normal. Hormonul ICSH (Interstitial Cells Stimulating Hormone) stimuleaza secretia celulelor interstitiale Leydig. respectiv secretia de androgeni. La femei nivelul sanguin al prolactinei creste incepand cu perioada de pubertate (o data cu cresterea secretiei de estrogeni) si scade dupa menopauza (o data cu scaderea nivelului de estrogeni). hormoni care mentin reactivitatea sistemului nervos si stabilesc un anumit .La barbati nivelul sanguin de prolactina (care este in mod obisnuit mai mic decit la femei) ramane relativ constant din copilarie pana in perioada de adult si batranete.

MSH(hormonul melanocitostimulator) este sintetizat in lobul intermediar hipofizar si provoaca pigmentarea pielii. fiind indispensabili unei spermiogeneze normale. Pe langa actiune de pigmentare a pielii si a parului acest hormon se pare ca intervine si in procesele de sinteza a rodopsinei. mentin troficitatea tubilor seminiferi si a liniei seminale. ca urmare a dispersiei granulelor de melanina din celulele melanofore ale pielei .grad de excitabilitate. in lipsa hormonului. Androgenii pregatesc epiteliul germinativ sa raspunda la FSH. granulele de melanina se concentreaza in jurul nucleului melanoforelor si pielea se decoloreaza.Hipofiza posterioara este alcatuita din tesut nervos si se gaseste intr-o . Hormonii hipofizei posterioare.

precum si actiune asupra celulelor mioepiteliale ale alveolelor mamare. determinand .legatura organica cu hipotalamusul. incat se admite ca hipotalamusul anterior. Produsele biologic active secretate de neurohipofiza sunt ocitocina si vasopresina. repectiv nucleele hipotalamice cu lobul posterior al hipofizei formeaza o unitate morfo-func ionala numita neurohipofiza. impreuna cu neurofizina ocitocin specifica. Ocitocina determina cresterea fortei de contractie uterina. Ocitocina este un hormon polipeptidic sintetizat de catre hipotalamus si transportata la neurohipofiza. avand rol in initierea si mentinerea travaliului. unde este depozitata sau eliberata. avand functia de a stimula contractia muschiului uterin si de a favoriza alaptarea.

Secretia de ADH este declansata de o serie de stimuli. Vasopresina(ADH) este un hormon hipotalamic.ejectia laptelui din celulele secretoare la nivelul mamelonului . sau sindromul lui Schwartz-Bartter. . atat de natura osmotica cat si nonosmotica. actioneaza asupra tubilor colectori determinand cresterea permeabilitatii pentru apa. Deficitul in ADH este responsabil de diabet insipid. Hipersecretia inadecvata de ADH. determina scaderea nivelului sodiului in sange si reducerea cantitatii de urina. secretat la nivelul nucleilor supraoptic si paraventricular si transportat de a lungul prelungirilor axonale in lobul posterior hipofizar. afectiune caracterizata printr-o poliurie (emisie de mari cantitati de urina) si o polidipsie (sete intensa si imperioasa). Eliberat in sange.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful