You are on page 1of 29

10 LANGKAH KE ARAH PENYUSUAN SUSU IBU YANG BERJAYA

1

2

Mempunyai polisi bertulis yang disampaikan kepada anggota kesihatan secara rutin Melatih semua anggota kesihatan dalam kemahiran yang diperlukan untuk melaksanakan polisi ini Memberitahu semua ibu mengandung tentang kebaikan susu ibu dan pengendalian penyusuan susu ibu Membantu ibu memulakan penyusuan susu ibu dalam masa 1 jam selepas bersalin Memberi tunjukajar kepada ibu-ibu cara menyusu dan bagaimana untuk mengekalkan penyusuan walaupun jika mereka terpisah dari bayi Menentukan bayi baru lahir tidak diberi minuman atau makanan lain selain susu ibu melainkan atas sebab-sebab perubatan Mengamalkan ´ROOMING INµ. 2. . 7. 8. 10. 6.Sepuluh Langkah Ke Arah Penyusuan Susu Ibu Yang Berjaya 1. di mana bayi dan ibu diletakkan bersama setiap masa (24 jam) Menggalakkan penyusuan susu ibu mengikut kehendak bayi (on-demand) Menentukan bayi tidak diberi puting tiruan atau puting kosong Membantu penubuhan kumpulan penyokong penyusuan susu ibu dan rujuk ibu-ibu kepada kumpulan ini apabila keluar dari hospital 3 3 3. 9. 5. 4.

Mempunyai POLISI bertulis yang disampaikan kepada anggota kesihatan secara rutin 4 .

Makanan pelengkap perlu dimulakan pada umur 6 bulanµ Ini bermakna dari lahir hingga 6 bulan : Bayi diberikan susu ibu sahaja Bayi tidak memerlukan air atau susu tambahan Bayi tidak memerlukan makanan tambahan yang lain 5 .POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA ´Semua ibu digalakkan menyusukan anaknya dengan susu ibu sahaja (eksklusif) dari lahir hingga umur 6 bulan dan meneruskannya sehingga 2 tahun (atau lebih).

6 . vitamin dan susu ibu yang diperah sejak lahir sehingga bayi berumur 6 bulan.Definisi Penyusuan Susu Ibu Secara Eksklusif Bermakna bayi diberi penyusuan susu ibu sahaja dan tidak diberi makanan atau minuman lain kecuali ubat-ubatan.

    Polisi hendaklah menyatakan kesemua 10 langkah ke arah penyusuan susu ibu yang berjaya Polisi perlu didokumentasikan dengan jelas dan difahami oleh anggota Dipamerkan di tempat yang boleh dilihat dan disediakan dalam pelbagai bahasa yang mudah difahami oleh anggota kesihatan dan orang ramai Menyatakan larangan memberi secara berkumpulan panduan penggunaan susu formula bayi 7 .

puting dan puting kosong di kemudahan kesihatan Melarang pengedaran susu formula bayi di kemudahan kesihatan kecuali atas sebab-sebab perubatan yang dibenarkan Menyatakan bahawa makanan pelengkap hanya dimulakan apabila bayi berumur 6 bulan kecuali atas sebab-sebab perubatan Melaksana dan mematuhi Tata Etika Produk Susu Formula Bayi 8 .    Melarang promosi susu formula bayi. botol susu.

9 .Melatih semua anggota kesihatan yang terlibat dari segi kemahiran untuk melaksanakan polisi ini.

1.Breasfeeding Counselling: A Training Course (40 hours) 10 .Breastfeeding Management and Promotion in BFHI: 18 hour Course for Maternity Staff 2.

Memberitahu semua ibu mengandung tentang kebaikan susu ibu dan pengendalian penyusuan susu ibu 11 .

6. 5. 2. Kebaikan penyusuan susu ibu Kepentingan penyusuan awal selepas kelahiran Kepentingan bersama dengan bayi (rooming-in) Kepentingan penyusuan mengikut kemahuan bayi Posisi dan pelekapan yang betul Bagaimana memastikan ibu dapat menghasilkan susu yang cukup untuk bayi Kepentingan penyusuan susu ibu secara eksklusif 12 . 7. 3. 4.7 topik 1.

MEMBANTU ibu-ibu memulakan penyusuan susu ibu dalam masa 1 jam selepas bersalin 13 .

Kenapa? Meningkatkan tempoh penyusuan susu ibu Membenarkan sentuhan kulit antara ibu dan bayi dan membantu menghangatkan bayi Membekalkan kolostrum kepada bayi Tempoh dimana bayi paling peka/ berjaga (alert) Membolehkan bayi belajar menghisap dengan lebih efektif 14 .

Bagaimana? Biarkan ibu dan anak bersama Letakkan bayi di atas dada ibu selama 10 minit. Jangan tergesa-gesa 15 . Biarkan bayi mula menghisap apabila ibu bersedia.

Memberi TUNJUK AJAR kepada ibu-ibu cara-cara penyusuan yang baik dan bagaimana untuk mengekalkan penyusuan walaupun berpisah dengan bayi 16 .

Berikan bantuan kepada ibu Sekiranya bayi terpisah daripada ibu: tunjukkan apa yang perlu dilakukan kepada ibu 17 .

Menentukan bayi baru lahir TIDAK DIBERI minuman atau makanan lain selain daripada susu ibu melainkan atas sebab-sebab perubatan 18 .

Kebaikan kolostrum 2.Kenapa? 1. Melambatkan penghasilan susu Pemberian air atau susu botol secara rutin Mengurangkan frekuensi penghisapan Mengurangkan amaun susu yang dikeluarkan dari payudara Penghasilan susu menjadi kurang 19 .

Mengamalkan ¶ROOMING-IN· di mana bayi dan ibu diletakkan bersama setiap masa (24jam) 20 .

21 .Rooming in Merupakan sebuah program di hospital di mana ibu dan anak dibiarkan bersama dalam satu bilik (dari siang hingga malam) bagi membenarkan hubungan sentuhan ibu dan anak terjalin tanpa halangan.

Kenapa? Mengurangkan kos Mengelakkan gangguan Mengelakkan jangkitan berlaku Membantu meningkatkan laktasi Membantu bonding di antara ibu dan anak 22 .

23 .MENGGALAKKAN penyusuan susu ibu mengikut kehendak bayi (breastfeeding on demand).

Meningkatkan pengeluaran susu pada hari ketiga Mencegah jaundis 24 .Kenapa? Pembuangan mikronium yang lebih awal/cepat Memaksimumkan kehilangan berat badan bayi.

Memastikan bayi TIDAK diberi puting tiruan atau puting kosong 25 .

PUTING KOSONG & PUTING TIRUAN 26 .

Kenapa? ‡Keliru puting ² poor latching ‡Kurang menghisap pada payu dara 27 .

28 .MEMBANTU Penubuhan kumpulan sokongan penyusuan susu ibu dan rujuk ibu-ibu kepada kumpulan ini apabila keluar dari hospital atau klinik.

Terima kasih 29 .