You are on page 1of 58

Kursus Pegawai Teknikal Olahraga KOAM

MOSHOKSHIM-LSK'09 MOSHOKSHIM-LSK·08

ACARA- ACARA ACARA-ACARA BALAPAN BALAPAN
PERATURAN 160 - 170

Lompatan Air

110m L/Pagar

100m 100m L/Pagar

Garisanline Finish Penamat

x

MOSHOKSHIM-LSK'09

MOSHOKSHIM-LSK'09

C

MOSHOKSHIM-LSK'09

109

B MOSHOKSHIM-LSK'09 108 .

A MOSHOKSHIM-LSK'09 107 .

4. Bahagian dalam balapan hendaklah dipisahkan oleh bendul ² setinggi lebih kurang 5sm dan lebar 5sm. Jarak larian diukur dari tepi belakang garisan permulaan sehingga ke tepi belakang garisan penamat. 2. Ukuran Standard . 3.400M Ia hendaklah mengandungi sepasang bahagian lurus selari dan sepasang selekoh.PERATURAN 160 UKURAN BALAPAN 1. Mula Tamat .

6.25m 1.25m 1. Lebar lorong 1.25m MOSHOKSHIM-LSK'09 .

Lebar garisan (putih) ² 5 sm. 8. .7. setiap peserta berlari dalam lorong sendiri. Hendaklah mempunyai 8 lorong. 9. Sehingga dan termasuk 400m.

bahagian-bahagian Blok bahagianMula tidak dibenarkan bertindih dari garis permulaan atau terjulur ke lorong lain. 200m. Apabila dipasang.PERATURAN 161 BLOK MULA 1. Blok mula mesti digunakan dalam semua larian sehingga dan termasuk 400M (100m 110m l/pagar. 2. . 4 X 100m dan 4 X 400m) sahaja.

MOSHOKSHIM-LSK'09 . b. Blok mula mestilah memenuhi dan spesifikasi berikut: a.3. Keadaannya kukuh dan tidak memberi kelebihan kepada peserta. dimana kerosakkan pada balapan dapat dikurangkan. Dipasang begitu rupa pada balapan dengan pin atau pepaku.

d. Jika Blok mula disediakan oleh JK Pengelola.c. Jika seorang atlet menggunakan blok mulanya. alat tersebut sebagai tambahan. . mematuhi spesifikasi-spesifikasi berikut: spesifikasiMOSHOKSHIM-LSK'09 . alat tersebut mestilah mematuhi keperluankeperluan-keperluan perenggan (a) dan (b). NOTA: Reka bentuk atau jenisnya tidak menjadi hal asalkan penggunaan tidak menggangu atlet lain.

Hendaklah dipasang menyendeng supaya sesuai dengan kedudukan kaki atlet yang hendak berlepas. i. ii. MOSHOKSHIM-LSK'09 .Blok Mula hendaklah mempunyai 2 keping plat penahan kaki semasa atlet berada dalam keadaan hendak berlepas. Pemasangan plat penahan kaki boleh diubahdiubah-ubah kedudukannya tetapi tidak boleh bergoyang apabila digunakan. iii.

(d) dan (e) pesertapesertapeserta hanya dibenarkan menggunakan blok mula yang disediakan oleh JK Pengelola dan dalam Pertandingan-pertandingan lain. (b) dan (c). (b). .1 (a). di balapan Pertandinganserba cuaca JK Pengelola boleh mendesak menggunakan Blok Mula yang disediakan oleh mereka.1 (a). Bagi Pertandingan-pertandingan mengikut Pertandinganperaturan 1.(c).4. Blok-blok mula Blokhendaklah disambungkan kepada peralatan salah mula yang diluluskan oleh IAAF. MOSHOKSHIM-LSK'09 5. Dalam Pertandingan-pertandingan mengikut Pertandinganperaturan 1.

SALAH SATU LUTUT KAKI MENYENTUHI BALAPAN MOSHOKSHIM-LSK'09 .400 .4x100 .BLOK PERMULAAN WAJIB BAGI SEMULA ACARA -ACARA YANG BERMULA DIATAS BALAPAN SEPERTI:(100 ± 100LP ± 110LP .200 . BILA BLOK PERMULAAN DIGUNAKAN ATLET HARUSLAH: TANGAN MENYENTUHI BALAPAN KAKI MENYENTUHI BLOK PERMULAAN .4x400).

PERMULAAN .

AKSI-AKSI PERMULAAN LARIAN UNTUK ACARA SEHINGGA 400meter MOSHOKSHIM-LSK'09 .

Permulaan sesuatu larian ditandakan dengan garisan putih lebar 5 sm. 2. Arahan pelepas Bahasa sendiri (Negara berkenaan). Contoh: Bagi acara 400M ke bawah Ke garisan. Sedia & Bang! (Tembakan Pistol) Bagi acara 800M ke atas Ke garisan dan Bang! (Tembakan Pistol) . 3. Semua larian bermula dengan tembakan pistol.PERATURAN 162 PERMULAAN 1.

Setelah dalam kedudukan SEDIA seseorang peserta HANYA dibenarkan bergerak selepas tembakan pistol. Sekiranya pelepas tidak berpuas hati beliau akan mengarah untuk diulang permulaan.4. MOSHOKSHIM-LSK'09 . 6. mula. Jika pada pendapat pelepas/pelepas pemanggil balik peserta memulakan larian sebelum tembakan pistol dianggap sebagai salah mula. SALAH MULA 5.

7. Hanya satu SALAH MULA dalam satu perlumbaan dibenarkan tanpa pembatalan atlet. MOSHOKSHIM-LSK'09 . AMARAN. ManaMana-mana peserta melakukan SALAH MULA lagi akan dibatalkan. ManaMana-mana seorang peserta yang melakukan salah mula hendaklah diberi AMARAN.

MOSHOKSHIM-LSK'09 . Sekiranya terdapat lebih daripada 12 orang peserta dibahagikan 2 kumpulan iaitu 65% satu kumpulan bermula di garis permulaan melengkung biasa dan selebihnya akan bermula di garisan melengkung yang kedua (35%).8.

Y) 2 Kump Memisahkan Garisanline Finish Penamat Points where lanes are Garisan Memotong abandoned (X.Permulaan 5.000m Kump Kedua Permulaan 5. Y) Ke Lorong Dalam STARTS INTO TWO GROUPS Starts into PERMULAAN DUA KUMPULAN x y Y MOSHOKSHIM-LSK'09 .000m Kump Pertama Points Disusun Bagi Kon where lanes are abandoned (X.

PESERTA BERLEPAS DARI BLOK PERMULAAN YANG DIPASANG DENGAN PEMBESAR SUARA MOSHOKSHIM-LSK'09 .

ManaMana-mana pelari atau pejalan kaki yang menyigung atau menghalang peserta lain akan dibatalkan dari pertandingannya.PERATURAN 163 Perlumbaan 1. Lorong akan dinomborkan mengikut kearah yang sama dan lorong di sebelah dalam arena diberi No 1. 2. Arah larian adalah mengikut arah bahagian kiri di sebelah dalam arena. . Halangan di Balapan.

Dalam semua perlumbaan yang mengikut lorong setiap peserta hendaklah berlari dilorong masing masing dari mula hingga tamat. 4.3. Jika peserta berlari diluar lorongnya tidak memperolehi kelebihan sekiranya dibahagian lurus tidak akan dibatalkan. Berlari dalam Lorong. MOSHOKSHIM-LSK'09 .

Meninggalkan Balapan: Peserta yang meninggalkan balapan secara sukarela tidak dibenarkan meneruskan perlumbaan tersebut. Penanda Bantuan: Kecuali bagi acara lari beganti-ganti begantimenggunakan lorong.5. 6. peserta tidak dibenarkan meletakkan benda atau tanda bantuan di atas atau di sisi lorong larian bagi membantu mereka. MOSHOKSHIM-LSK'09 .

Bagi acara 200M apabila perserta sampai di bahagian garisan lurus balapan selama 10 saat. Jangkamasa halaju angin disukat bermula dari ketika terlihatnya api tembakan pistol Pelepas atau sebarang Alat Pelepas Lain yang diluluskan adalah seperti berikut: 100M 100m L/P 110M L/P 10 saat. Sukatan Halaju Angin. 13 saat. MOSHOKSHIM-LSK'09 . 13 saat.7.

(Contoh : + 2. Ketinggiannya 1.22 Meter dan jaraknya tidak lebih dari 2 meter dari balapan.9.1) MOSHOKSHIM-LSK'09 10. Alat penyukat Angin diletakkan di sisi bahagian lurus balapan bersebelahan Lorong 1. 50 meter dari garisan penamat. .03 dikira sebagai +2. dibulatkan kepada persepuluh meter sesaat yang lebih tinggi ke arah positif. Bacaan alat penyukat angin ialah meter/sesaat.

pesertamana(misalnya yang bukan kepala. dan tepat pada masanya selepas bermula. Hakim-hakim yang dilantik. lengan. tepatJarak yang dibuat oleh setiap peserta diukur ke meter terdekat di belakang tanda tadi. Hakim dilantik untuk seorang peserta sebelum perlumbaan ² bertujuan menandakan jarak yang dibuat. tangan atau kaki) jelas mencecah alur menegak bahagian terdekat garisan penamat.PERATURAN 164 Penamat  Penamat sesuatu perlumbaan ditandakan dengan satu garisan putih selebar 5cm. dengan serta merta menanda pada balapan tempat yang Hakimtepat-tepat peserta sampai sebelum atau serentak dengan letupan pistol penamat tadi. leher. betis. Pelepas akan diarahkan oleh Ketua Penjaga Masa. beliau akan menandakan tamat larian dengan sekali lagi tembakan pistolnya. Pelepas hendaklah menembak pistolnya tepat satu minit sebelum perlumbaan tamat ² memberi amaran kepada peserta dan Hakim-hakim Hakimyang perlumbaan hampir tamat. Kedudukan peserta-peserta akan ditentukan mengikut susunan supaya mana-mana bahagian tubuh atlet (misalnya torso. titik sentuhan garisan penamat melintasi garisan lorong hendaklah diwarnakan hitam mengikut corak yang sesuai. Meletup sahaja tembakan kali ini. kaki) Dalam perlumbaan yang berdasarkan jarak yang dibuat untuk jangkamasa yang ditetapkan.   MOSHOKSHIM-LSK'09 . Membantu penjajaran peralatan Foto Penamat dan memudahkan bacaan terhadap filem Foto Penamat.

PENAMAT ACARA BALAPAN MOSHOKSHIM-LSK'09 .

MOSHOKSHIM-LSK'09 .

PERATURAN 165 Catatan Masa dan Penamat Foto Dua kaedah penjagaan masa: Masa catatan tangan. Masa catatan Automatik Sepenuhnya .

.PERATURAN 165 CATATAN MASA DAN PENAMAT FOTO Masa Catatan Tangan Penjaga masa harus berada sebaris dengan garis penamat dan di luar trek. Jika mungkin. suatu tempat duduk bertangga harus disediakan. harus ditempatkan sekurangsekurangkurangnya 5m dari lorong yang paling luar. Untuk memastikan mereka dapat melihat dengan baik.

 Masa harus diambil dari ketika api/asap pistol sehingga ketika mana-mana bahagian torso tubuh sampai ke sisi garis penamat yang lebih dekat.PERATURAN 165 CATATAN MASA DAN PENAMAT FOTO Tugas utama: Masa untuk setiap peserta yang tamat harus dicatat. Tiga orang penjaga masa rasmi (salah seorang mestilah Ketua Penjaga Masa) dan seorang atau dua orang penjaga masa tambahan harus mencatat masa pemenang setiap acara. .

menyerahkannya kepada Ketua Penjaga Masa . atau berbincang masa catatannya dengan orang lain harus mencatatkan masa di atas borang rasmi dan selepas menandatanganinya.  Tugas utama: Masa yang dicatat oleh penjaga masa tambahan tidak harus diambil kira kecuali salah seorang daripada Penjaga Masa Rasmi gagal mencatat masa dengan betul. Setiap Penjaga Masa harus bertindak secara sendiri tanpa menunjukkan jamnya.

iaitu bagi Maraton 2:09:44. .3 harus dicatat sebagai 2:09:45. masa harus dicatat kepada 1/10 saat yang lebih panjang.Bagi semua perlumbaan catatan tangan di atas trek. Masa bagi perlumbaan yang sebahagiannya atau seluruhnya di luar stadium harus dibundarkan kepada saat penuh berikutnya yang lebih panjang.

hanya dua masa yang dapat diperoleh. masa yang dicatat oleh dua buah jam itu dikira sebagai masa rasmi. masa yang di tengahtengahtengah haruslah dijadikan masa rasmi. masa yang lebih panjang harus dianggap masa rasmi. . rasmi. rasmi. Jika rasmi. Jika ketiga-tiga jam menunjukkan ketigamasa yang berbeza. Jika dua daripada tiga buah jam menunjukkan catatan masa yang sama dan jam ketiga tidak sama. dan jika berbeza.

 Ketua Penjaga Masa harus menentukan masa rasmi bagi setiap peserta dan memberi keputusan kepada Setiausaha Kejohanan untuk siaran .

. yang menunjukkan masa bagi setiap peserta dimulakan dengan automatik oleh pistol Pelepas atau alat permulaan yang diluluskan dan serupa juga alat itu mesti mencatat masa tamat dengan automatik.Penamat Foto Automatik Sepenuhnya diluluskan oleh IAAF boleh menghasilkan gambar bercetak.

Ketua Hakim Penamat Foto harus menentukan kedudukan peserta dan catatan masa masing-masing masing- .Penamat Foto Automatik Sepenuhnya Ketua Hakim Penamat Foto harus bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kefungsian alat catatan masa Bersama orang Penolong.

masa haruslah dibaca dan dicatat dari gambar penamat foto dalam 1/100 saat yang lebih panjang. masa 59:26.4 . Bagi semua perlumbaan melebihi 10. masa haruslah dibaca dan dicatat dari gambar penamat foto dalam 1/100 saat dan dicatat kepada 1/10 saat yang lebih panjang.32 harus dicatat sebagai 59:26.000m.000m.000m.Masa dibaca daripada gambar penamat foto seperti berikut: Bagi semua perlumbaan sehingga dan termasuk 10. contohnya. bagi 20.

masa 2:09:44.32 harus dicatat sebagai 2:09:45. masa harus dibaca dalam 1/100 saat dan haruslah diubah kepada saat yang lebih panjang. .Masa dibaca daripada gambar penamat foto seperti berikut: Bagi semua perlumbaan yang sebahagiannya atau sepenuhnya diadakan di luar stadium. contohnya bagi acara Maraton.

MOSHOKSHIM-LSK'09 .

7 dan 8. 5 dan 6. dua undian dilakukan:  satu untuk empat atlet atau pasukan yang berpangkat paling tinggi untuk menentukan penempatan dalam lorong 3. 4.PERATURAN 166 Pilihan. satu lagi untuk atlet atau pasukan yang berpangkat rendah untuk menentukan penempatan dalam lorong 1. . dan lari acarabergantiberganti-ganti hingga dan termasuk 4x400m lorong haruslah diundi seperti berikut: Pada pusingan pertama lorong diundi Pada pusingan berikutnya.2. Undian dan Kelayakan dalam Acara Trek Bagi acara-acara 100m hingga dan termasuk 800m.

 Tempoh minimum yang berikut harus diberi antara saringan yang terakhir bagi sebarang pusingan dengan saringan pertama pusingan berikutnya atau final: Sehingga dan termasuk 200m 45 minit Lebih 200m sehingga dan termasuk 1000m 90 minit Lebih 1000m Bukan pada hari yang sama .

cara undian digunakan untuk memutuskan peserta praktikal. -Untuk -Jika masih seri. seri. berkuasa memutuskan seri di kedudukan pertama dalam pusingan akhir melalui c ara bertanding semula atau keputusan dikekalkan. yang layak. peserta dibenarkan bertanding di pusingan berikutnya. Ketua Hakim Foto Penamat menggunakan masa sebenar yang dicatatkan mengikut kiraan 1/1000 saat.PERATURAN 167 SERI mengesahkan kelayakan ke pusingan berikutnya yang menggunakan catatan masa. . Jika tidak praktikal. -Refri -Seri pada kedudukan lain dikekalkan.

.PERATURAN 168 Lari Berpagar 1. semua pagar mestilah mengikut spesifikasi-spesifikasi yang dinyatakan spesifikasidalam peraturan ini. peserta sengaja merebahkan pagar dengan tangan atau kakinya. 400m.914m b) Perempuan ² 100m Ketinggian ² 0. PEMBATALAN (DISQUALIFICATION) 2. Seorang peserta boleh dikira sebagai pemenang walaupun semua pagar dijatuhkan. 7. Semua larian akan mengandungi 10 set pagar mengikut jarak dan ketinggian. 4. Acara-acara yang dipertandingkan ialah:Acaraialah:a) Lelaki dan Remaja Lelaki ² 110m. 3. b) lompat pagar di lorong lain c) Atas pandangan Refri. MOSHOKSHIM-LSK'09 6.067m 400m Ketinggian . a) Seorang peserta yang merewangkan kakinya (trailing of the foot) di paras bawah ketinggian pagar hendaklah dibatalkan. Untuk satu Rekod Dunia.840m 400m Ketinggian ² 0. 400m b) Wanita dan Remaja Perempuan ² 100m.762m Senua larian mengikut lorong dan setiap peserta mesti berada dilorongnya sepanjang larian.0. 5. Ukuran ² Ketinggian standard pagar-pagar ialah:pagarialah:a) Lelaki ² 110m Ketinggian ² 1.

MOSHOKSHIM-LSK'09 .

MOSHOKSHIM-LSK'09 .

MOSHOKSHIM-LSK'09 .

lompatan air adalah yang ke-4. 3.PERATURAN 169 LARI BERHALANGAN 1. Jarak standard 2. Setiap pusingan ada 5 lompatan.000m.000m (18 lompatan halangan 5 lompatan air) 3. 2.000m & 3. keMOSHOKSHIM-LSK'09 .000m (28 lompatan halangan 7 lompatan air) 2.

0.941m(L). Peserta hendaklah melompat melepasi dengan apa jua cara melepasi halangan tersebut. Spesifikasi: Pagar halangan: Lebar 3. MOSHOKSHIM-LSK'09 .PERATURAN 169 LARI BERHALANGAN 4. 80kg5.96m Tinggi 0.762m(P) Pagar lompatan air: Lebar 3.66m Berat pagar 80kg-100kg.

MOSHOKSHIM-LSK'09 LARI BERHALANGAN .

Bagi 4 X 400m. 7. Peraturan ini dikuatkuasakan jika terdapat lebih daripada 4 pasukan. pelari kedua berlari 100m dalam lorong sendiri sehingga ke garisan memotong masuk lorong pertama (cut in line) selepas itu masuk ke lorong pertama.Pelari ketiga dan keempat akan menerima baton mengikut susunan kedudukan di selekoh 200m. 4 X 200m . . 6. kaki atau tangan peserta. Peserta tidak boleh menghalang atau mengganggu peserta lain.PERATURAN 170 LARI BERGANTI-GANTI BERGANTI1. Baton hendaklah diserahkan di dalam zon sambut. MOSHOKSHIM-LSK'09 4. 2. Komposisi dan susunan larian peserta-peserta dalam pasukan hendaklah pesertadiisytiharkan secara rasmi sejam sebelum masa panggilan pertama pusingan pertama. Zon sambut baton adalah sepanjang 20m. pelari pertama berlari dalam lorong sendiri. 4 X 400m. Setelah pertandingan bermula hanya dua peserta boleh digantikan. 5. 4 X 100m dijalankan dalam lorong sepenuhnya. Kedudukan baton yang menjadi penentu bukan kedudukan tubuh. 4 X 100m . 3.

AKSI-AKSI LARI BERGANTI-GANTI MOSHOKSHIM-LSK'09 MOSHOKSHIM LSK .

AKSI-AKSI KEGAGALAN ¶BATON· DLM RELAY 4X100m LP SUKAN OLIMPIK BEIJING 2008 MOSHOKSHIM-LSK'09 .

MOSHOKSHIM-LSK'09 .