You are on page 1of 25

EGIPTUL MISTER SAU REALITATE

v Scurt istoric:
   

CUPRINS:
-localizare Egiptul Antic -sursele istorice ale Egiptului -Imperiul Vechi -Imperiul de Mijloc -Imperiul Nou

 

v
  

Arhitectura:
Piramidele de la Gizeh: -Piramida lui Keops -Piramida lui Khefren -Piramida lui Mikerinos


 
    

Piramidele lui Snefru: -Piramida de la Meidum -Piramida inclinata de la Dafsur -Piramida Rosie

Est e t raversat de raul Nil. cel caruia i se dat o . u n ul d in m a r ii ist or ici H e r od g r e ci sp un e a ca “ Eg ip t ul e st e u n d a r a l N ilu lu i” .EGIPTUL “darul Nilului” ot . desert ul Sahara si desert ul Arabic.

ar fi fost Menes. Egiptul este un popor cu origini foarte indepartate in timp. spiritele mortilor si ale regilor muritori. 5 secole inaintea erei noastre. Istoriile(Euterpe). care ar fi vizitat Egiptul cu aprox. De asemenea o figura importanta este preotul Manethon. care in cea de-a doua carte a sa.morminte sau piramide. ofera informatii despre istoria Egiptului.  . scrieri pe papirus sau piatra. care au guvernat Egiptul”. care spune la fel.Sursele. Mai exista si operele lui Diodor din Sicilia. obeliscuri. semizeii. care prin opera sa ne descopera “zeii. Despre perioadele care s-au succedat de-a lungul anilor aflam din operele unor scriitori antici. ca primul rege .Acestia sunt: Herodot. Alte surse importante sunt picturile din morminte. fondator al Egiptului.cele care ne spun despre Egipt.inscriptiile de pe monumentele de granit.

.

Urmasii acestuia au fost FARAONII. capitala Egiptului de Jos. Atunci se construiesc marile piramide ale lui Keops. cand nici una dintre redacinile lui n N. ultima regina reprezentanta fiind Nitokris. fiii zeului Soare. Au mai urmat alte doua dinastii. Dar probabil. care va marca apogeul Vechiului Imperiu. despre care se stie doar despre cea din urma. fusesera condusi de zei . Iorga Egiptenii aveau credinta ca la inceputurile existentei lor ca popor. Urmeaza o serie de dinastii. dupa una din sursele mentionate anterior.Casta preotilor era suverana si pretindea ca primeste de la zei poruncile pe care le transmitea poporului. . Kefren si Mikerinos. El a intemeiat orasul Memfis.ECHI UL V ERI  IMP Ø “Un fapt e numai atunci istorie. primul dintre regi care a preluat puterea in Egipt a fost MENES cu 5000 de ani inaintea erei noastre. dar abia cea de-a treia va uni Egiptul si va pregati magnifica explozie civilizatoare a celei de-a patra dinastii.

.IMPERIUL DE MIJLOC  Imperiul de Mijloc. aduce Egiptului o noua capitala.Cea de-a douasprezecea dinastie a reprezentat momentul de maxima inflorire a Imperiului de Mijloc. de care au fost invinsi. de unde au domnit o perioada de 500 de ani. De asemenea egiptenii au purtat lupte cu hicsosii. care avea sa detroneze Memfisul. ale carui prime dinastii au fost intemeiate cu aproximativ 3000 de ani inaintea erei noastre. Acestia si-au stabilit o noua capitala la Tanis in delta. Teba.

templul lui Amon. Domniile lor au fost glorioase.Fiul sau a fost Seti. iar nepotul Ramses cel Mare.o enh Am  tep Ram se s al II-lea Se ti IMPERIUL NOU Imperiul cel Nou este cel care a marcat cea Tutm mai mare extindere teritoriala a Egiptului. Ramses al II-lea fiind cel care a lasat cele mai impunatoare constructii din perioada sa:momunentul Ramesseum. impodobitcu 2 obeliscuri. es . invingand populatiile din Canaan si Siria. in Place de la Concorde. Mai toti regii acestei perioade au renuntat a mai construi monumente acordand o atentie sporita cuceririi de teritorii.  Dar cel mai glorios a fost Ramses I.  Amenhotep I este cel care a cucerit nordestul Asiei si sudul Etiopiei. dintre care unul se afla astazi la Paris. fondatorul celei de-a 19-a dinastii.  Tutmes I este cel care ajunge pana pe malurile Eufratului.

iar t im pul d .Marile piramide de la Gizeh Om ul se t em e de t im p.

indiferent de nivelul ales. . timp de mai bine de 43 de secole. cu scopul de a servi drept mormint faraonului. Unghiul de inclinare al fetelor laterale ale piramidei este de 51 grade si 15’. vest. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord. Piramida lui Keops a fost cel mai inalt edificiu de pe Pamint.Piramida lui Keops       Piramida a fost construita de faraonul Khufu. Sectiunea orizontala a piramidei este. un patrat. care a domnit in timpul celei de-a patra dinastii. Ea a fost acoperita cu placi netede din piatra. Se crede ca Marea Piramida a fost construita intr-o perioada de 20 de ani. Cu trecerea timpului.75 de metri inaltime. fiecare cintarind mai mult de doua tone.H. ea a pierdut 10 metri din varf. Atunci cind a fost construita piramida avea 145. Se pare ca piramida a fost construita in jurul anului 2560 i.. fiind "depasita" abia in secolul al XIX-lea d. Structura piramidei include doua milioane de blocuri de piatra.H. sud si est). Fiecare latura este indreptata spre unul dintre punctele cardinale.

uimitor.75 m înălţime. Marea Piramidă avea 145. adică nord. Perimetrul orizontal al fiecărei secţiuni în piramidă descrie un pătrat. iar piramida are o suprafata totala de 53000 de metrii patrati. Ea are 203 straturi de blocuri din piatra. Era acoperită cu piatră şlefuită (o parte se mai vede în vârful piramidei lui Khefren). mai mică de 0. Fiecare parte a ei este orientată atent spre unul din punctele cardinale ale busolei.1%. fiecare cantarind circa 10 tone. Unghiul sub care e construită este de 54 de grade şi54 de minute. De-a lungul timpului.       . est şi vest. Initial piramida a fost captusita cu un stat de blocuri dim calcar. sud. a mai pierdut 10 m din vârf. Lungimea bazei este de 227 de metrii. Constitue piramida lui Kheops un mesaj peste veacuri asa cum ne sugera Diderot înca de acum 200 de ani? Atunci când a fost construită. Cea mai mare eroare între lungimile laterale este.

. Toate pietrele din interior sunt imbinate asa de bine incat nu poti strecura nici macar un card printre ele. mai mic decat usa de la intrare. construit din granit rosu.75 m. 135. Inalt im e Fiecare bloc de piatra din cele 2 milioane in total cantareste in medie 2 tone. Acesta este cu 1 cm.Constructia Marii Piramide Marea Galerie Locul prin care se face accesul catre camera principala Camera Regelui gasit sarcofagul faraonului.

Diagrame ale piramidei In scopul descoperirii anumitor mistere au fost amplasate sub piramida lui Kheops calculatoare ultrasensibile. Felul in care sunt dispuse incaperile din interior fac dovada celei mai mari ingeniozitati si complexitati: interiorul ei destinat – dupa pareri unanime – a adaposti trupul faraonului mort . Sectiunea prin Marea piramida prezinta un mare interes. actionate de particule de radiatie cosmica. ce inlocuiau intr-o anumita masura razele roentgen. Astfel s-a obtinut imaginea tridimensionala a interiorului piramidei.

-REALITATEA IMPLICA MISTER- .

cu fetele si muchiile regulate.Hurtak a prezentat pentru prima oara in public 2 imagini senzationale. care priveste spre cer cu un . facand parte din setul trimis de sonda spatiala americana Mariner 9. Suprafata ocupata de Marea Piramida poate inghiti catedrala Sf.. diametru si 500 m. catedralele din Florenta si din Milano si catedralele Westminster si Sf. Paul din Londra? Felul in care sunt dispuse incaperile din interior fac dovada celei mai mari ingeniozitati si complexitati: interiorul ei destinat – dupa pareri unanime – a adaposti trupul faraonului mort. sub unghiuri diferite dovedeau ca pe solul martian se afla un ansamblu de 4 piramide tetraedrice.J. sau macar a simula acest lucru.Remarci… Stiati ca. dar uitate. un chip uman urias. demonstreaza cu totul altceva: spatiile interioare erau construite pentru a servi unor oameni vii. sculptat intr-o stanca avand 1500 m. inca din 1972.  In aprilie 1977 la congresul de astronomie de la Acapulco profesorul J. Petru din Roma. insa de 10 ori mai mari. identice ca aspect cu piramida lui Kheops. Obtinute la un interval de 6 luni.. inaltime. Langa ele.

. mormantul lui Khefren(Khafre) este construit pe un platou mult mai inalt decat cel al lui Keops. In interiorul ei se gasesc 2 camere sepulcrale.Piramida lui Khefren  Desi este cu 2 metrii mai mica decat Marea Piramida. dar si aici in camera principala s-a gasit doar un sarcofag gol.

Piramida lui Mikerinos   Ultima. Mykerinos a murit in timp ce piramda sa era inca in constructie. .6 metrii.respectiv 104. Shepsekaf. piramida lui Mykerinos (Menkaure). este cea mai mica dintre cele 3 piramide. ea fiind terminata de succesorul sau. cu o baza de 102.2. ultimul faraon al dinastieia IVa.

transformând-o din piramida in trepte intr-o adevărată piramidă. Acestea au fost urmate de faimoasa piramidă turtită la Dahshur i in cele din urmă Piramida Roie. până în 2589 î. domnind din 2613 î. lui datorându-i-se terminarea piramidei lui Huni la Meidum. Despre o mică piramidă la Seila.Piramidele lui Snefru   Cine a fost Snefru? Sneferu. Muzeul . A fost căsătorit cu Hetepheres care se pare că a fost fiica predecesorului său Huni. Sneferu a fost de fapt mai prolific decât motenitorul lui. scris și Snefru sau Snofru (Soris în greacă). volumul total de piatră folosit în monumentele lui Sneferu este cel mai mare din întregul Egipt Antic. Khufu . a fost fondatorul celei de a IV-a dinastii.  Sneferu. lângă Meidum. se crede a fi fost construită tot la comanda lui. piramidele construite sub domnia lui Sneferu sunt mai mici decât Marea Piramidă a lui Khufu. prima de acest fel.Hr. Dei luate individual. A continuat apoi prin a-i construi tot acolo propria-i piramida in trepte. Sneferu i Hetepheres au fost părinii celui mai faimos constuctor de piramide.Hr. Numele său înseamnă in egipteană "A face frumos".

Piramida de la Meidum Piram ida inclinat a Piram ida Rosie Am bit ia de a const rui cea m ai inalt a piram ida l-a condus pe Snefrula o serie de graseli. deoarece a inceput a fi conceput a cu un unghi de 58 de grade. Est e de 2 ori m ai m are decat prim a si est e cunoscut a in ist orie dupa num ele de piram ida Turt it a. Se num est e Piram ida Rosie deoarece est e const ruit a din granit rosu si are un unghi de inclinat ie de 45 de grade . Aceast a piram ida est e const ruit a la m ai put in de 1 km de piram ida Turt it a si est e prim a piram ida reusit a din ist orie. facand-ul ast fel sa abandoneze aceast a const ruct ie.Acest num e i-a fost dat de cat re egipt ologi. si a fost finalizat a la un unghi de 48 de grade.

Realizatori proiect: Morosan Georgel Alvirescu Vasile Magurean Costin Coca Iulian .

Alvirescu Vasile .

Mor osan Geor gel .

Magurean C o s t i n .

Coca Iulian .

 THE END .