1.Ce este etnobotanica? 2.Despre plantele etnobotanice. 3. Cum actioneaza asupra organismului? 4.

Efectele psihice produse de folosirea plantelor psihotrope 5.Despre tutun! 6. Consecintele fumatului in timpul sarcinii asupra dezvoltarii copilului 7. Stiai ca«

Etnobotanica este studiul tiin ific al rela iilor care exist între oameni i plante pentru o anumit cultur . Plantele etnobotanice sunt plantele folosite ca hran , pentru ad post, în medicin , îmbr c minte, sau în cadrul unor ceremonii religioase.

Plantele psihoactive folosite în multe produse legale sunt inofensive, dar în combina ie cu anumi i alcaloizi i extrase devin psihoactive, ac ionând ca stimulative, halucinogene, depresive, sau afrodisiace.

Substan ele etnobotanice au efecte mai grave decât heroina sau cocaina, Plantele psihogene sau plantele psihotrope sunt acele plante care produc schimbari in ceea ce priveste modul de gandire, de a percepe lucrurile din jur sau dispozitia persoanelor care le utilizeaza. Aceste plante inhiba emisfera cerebrala stanga unde se gasesc functiile ce tin de rationalitate si activeaza emisfera cerebrala dreapta a carei functie este intuitia.

Plantele etnobotanice halucinogene pot actiona asupra organismului in diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat acest produse poatre resimti diverse efecte fizice: Senzatie de greata si varsaturi; Incetinirea ritmului cardiac; Hipotensiune arteriala; Hipertermie: transpiratie excesiva; Dilatarea pupilelor; Tremuraturi ale corpului.

Ras fara motiv, euforie, relaxare; Imposibilitatea de a se concentra, probleme de rationament logic; Iluzii senzoriale; Distorsiuni spatio-temporale; Halucinatii; Viziuni autoscopice (iluzia de iesire din corp), senzatie de moarte iminenta; Rememorarea amintirilor uitate; Senzatie de omniscienta (persoana se crede atotcunoscatoare), clarviziuni; Sentiment de depersonalizare; Frica, angoasa, tristete, paranoia etc

Fumatul este cunoscut de acum 300de ani ,dar a început s se r spândeasc dup cel de-al II-lea r zboi mondial în toate rile lumii. În lume,la ora actual ,au loc mai mult de 1 milion de decese anual din cauza fumatului. În ultimi 40-50 de ani s-a dovedit tot mai clar c tutunul con ine substan e nocive. Nicotina este o substan foarte toxic .O doz de 5 mg fiind suficient pentru a omorî un caine în câteva clipe, iar o doz 60 mg fiind suficient pentru a omorî un om. Studiile au ar tat c fumatul determin dependen fiziologic de nicotin , exacerbând pofta de nicotin dup încercarea de abandonare a fumatului.

- riscul de survenire a sindromului de sevraj nicotinic la nou-nascut atunci cand numarul de tigari consumate de mama in timpul sarcinii depaseste 10 tigari pe zi - tutunul reduce secretia lactata prin intermediul diminuarii nivelului de prolactina cu 30% - 50%. -efectele tabagismului in perioada de sarcina continua sa se faca simtite mai tarziu, cand copilul va avea un retard de crestere, -- cresterea riscului de hipertensiune arteriala sistolica (la varsta de 6 ani)

Consumul de tutun in timpul sarcinii

Diminuare cu 150 ² 300 g a greutatii la nastere

Fumatul pasiv tigari / i 20 tigari / i

Diminuare cu 100 g Diminuare cu 100 g Diminuare cu 400 g

La finalul anului 2009, num rul magazinelor unde se vindeau plante botanice ajunsese la peste 300. În aceea i perioad , peste 1.300 de persoane solicitaser ajutorul medicului deoarece li se f cuse r u de la aceste droguri, potrivit NewsIn, Primele semnale de alarm au ap rut îns atunci când mai mul i consumatori au ajuns la spital în stare foarte grav din cauza etnobotanicelor, unii dintre ei chiar pierzându- i via a, De i în luna februarie Guvernul a emis o ordonan prin care interzicea vânzarea a 36 de astfel de substan e, comercian ii respectivi i-au continuat nestingheri i activitatea ,

Reporterii incognito RL demonstreaz ast zi c inclusiv produsele care au omorât oameni continu s se vând în Åmagazinele de vise" din România, Romania are deja peste 3.000 de consumatori de plante "etnobotanice", iar unii dintre ei au ajuns si la spital din cauza "ierburilor´, In timp ce in tari ca Germania, Franta, Irlanda, Suedia si chiar Olanda, "vedeta" plantelor halucinogene este interzisa, romanii inca mai lucreaza la proiectul de lege. Are deocamdata doar votul senatorilor, il asteapta si pe cel al deputatilor

In consecinta, mii de tineri au ajuns rand pe rand in coma sau au devenit dependenti dupa ce testele de laborator au confirmat ca au cumparat plante si prafuri extrem de daunatoare.

http:

www.referat.ro referate Despr e_tutun_5278.html www.clopotel.com www.biopharm.com

PROFESOR COORDONATOR SEVASTIAN ALEXANDRU ELEV Enasoaie Cezar Clasa aX-a E