SEJARAH LOMPAT TINGGI

Dimulakan seawal Olimpik pada zaman Greece, rekod pertama acara Lompat Tinggi ketika di Scotland pada abad ke-19, dengan pencapaian atas 1.68 m oleh peserta pada masa itu. Pelompat pada masa dahulu menggunakan gaya Gunting. Gaya ini sudah tidak dikenali oleh dunia lain sungguh pun masih ada peserta-peserta tanah air yang menggunakan gaya ini. Gaya ini dilakukan dengan lunjakan kaki yang jauh dari palang. Kaki bersilang diatas palang dan badan menyeberang palang dalam lakuan duduk berlunjur . Gaya ini tidak digalakkan sekali-kali. Sekitar abad ke-20, teknik ini telah dimodenkan oleh warga Irish-American M.F. Sweeney s Eastern cut-off seperti gaya Gunting, tetapi bahagian belakang mendatar semasa melompat melepasi palang. Sweeney telah berjaya mencipta teknik yang bekersan dan mencipta rekod 6 5 5/8 (1.97m) pada 1895. Gaya Timur ini tidak ada kena mengena dengan orang Timur atau Asia. Sebenarnya, inilah gaya yang mula-mula diguna oleh Sweeny dan selepasnya maka habislah orang-orang Pantai Timur Amerika menggunakannya. Ini sebenarnya yang membolehkan gaya lompatan ini mendapat namanya hingga kini. Seorang lagi warga Amerika, M.F. Horine, memajukan dan mencipta teknik yang lebih efisyen iaitu Gaya Guling Barat. Ia berjaya melompat setinggi 6 kaki 7 inci dalam tahun 1912 dan gayanya pula ditiru oleh semua peserta-peserta Amerika Barat. Dengan ini terdapatlah namanya Guling Barat itu. Gaya ini adalah lebih baik dan berkesan dari gaya timur atau gaya gunting. Gaya ini boleh digalakkan supaya peserta-peserta tanah air memahirinya. Pelompat Amerika dan Rusia telah menggunakan satu gaya yang menjadi ikutan pelompat-pelompat yang lain. Ini merupakan satu gaya lompat tinggi yang cukup popular dan dari segi mekanik pergerakan gaya ini sungguh beruntung dan berkesan dari gaya-gaya lompatan yang lain. Dalam pertandingan Olimpik di Rome dalam tahun 1960, 17 orang peserta memasuki pertandingan akhir dan dari 17 orang peserta itu 14 orang menggunakan gaya kelana. Hal ini membuktikan kepopularan gaya ini. Diantara semua gaya-gaya lompat tinggi yang telah digunakan oleh peserta-peserta maka gaya guling barat dan gaya kelana sahajalah yang agak saintifik dan lebih berkesan bagi seseorang peserta.

Palang tersebut diletakkan di antara dua tiang tegak. untuk menentukan kemenangan mereka dalam acara tersebut. Para peserta yang menyertai acara ini perlu melompat setinggi yang dapat dilakukan. maka dia dikira gagal. Ia adalah salah satu acara padang yang memerlukan para peserta melompat melepasi palang. Setiap peserta akan diberi peluang sebanyak tiga kali untuk melakukan lompatan lompatan melepasi sesuatu ketinggian palang. . ‡ Dalam pertandingan.‡ Peraturan ‡ Acara lompat tinggi begitu popular dalam mana-mana kejohanan sukan olahraga. palang akan dinaikkan setelah peserta berjaya melepasi ketinggian palang yang diletakkan. Sekiranya peserta gagal sebanyak tiga kali berturut-turut.

Dalam lompat tinggi. Kelajuan Lonjakan Kelajuan ialah lompatan menggunakan kaki secara drastik kepada setiap lompatan. Kebanyakan masalah disebabkan satu atau semua daripada faktor berikut:o Kelajuan kaki yang berkurangan ketika langkah kedua yang terakhir sebelum melonjak. Perubahan dari mendatar kepada menegak adalah secara melembutkan pinggang dan tidak mengurangkan kelajuan mendatar. Pinggang mestilah direndahkan sedikit dengan membengkokkan bahagian buku lali. Daya komponen ini mengawal kelajuan pelepasan dan terus kepada kedudukan pinggang selepas lonjakan. Masalah ketika menghasilkan daya menegak ialah kedudukan pinggang perlu berada dibawah persediaan melompat. Atlit yang bersedia untuk membuat lompatan dipengaruhi oleh dua daya yang berbeza apabila mlakukan pergerakan daripada berlari sehingga melonjak.FAKTOR MEKANIKAL 1. o Berhenti dengan kaki lonjakan. kelajuan semasa berlari sangat penting. lutut dan pinggang. Masa yang biasa untuk memperlahankan penujuan apabila atlit mula membuat penukaran daripada mendatar kepada menegak. o Membiarkan kedudukan pinggag terlalu rendah supaya dapat berlari dengan lebih laju. kaki lonjakan tidak terkawal. Salah satu dari daya ini ialah komponen mendatar dan kompenan menegak. . Kelajuan dalam lonjakan yang terbaik adalah dengan menggunakan Progress Pecutan secara beransur-ansur. Objektif umum lompatan yang baik ialah memperlahankan kelajuan mendatar dengan kadar yang paling perlahan. tetapi sekiranya lonjakan terlalu cepat. Hal ini adalah mustahil untuk melakukan lojakan yang sempurna.

Setiap kecenderungan untuk melangkah terlebih luas akan menyebabkan kedudukan pinggang berada di bawah. Semasa fasa larian penujuan. sehingga sampai ke fasa lonjakan. Kelajuan lonjakan yang tinggi dan kedudukan pinggang yang tinggi akan membuat lengkungan layangan lompatan tersebut. kaki hendaklah memijak terus di bawah pinggang. Teknik kedua pula ialah lompatan yang efektif mempunyai kebolehan untuk memendekkan langkah terakhir sebelum melakukan lonjakan. Walau bagaimanapun. terdapat tiga teknik berbeza yang membantu meningkatkan pusat tubuh kepada ketinggian yang maksimum. . 2. Faktor ketiga ialah kelajuan semasa lonjakan.KETINGGIAN PINGGANG SEMASA MELONJAK Setiap atlit mempunyai ketinggian semulajadi yang tertentu dan faktor ini tidak boleh dikawal. Faktor ini memberi kesan yang penting pada ketinggian pinggang sepanjang lonjakan. Tenik pertama ialah kebolehan berlari secara tinggi dan tegak yang diperlukan. 1. 3. Kependekan langkah akan menybabkan pinggang naik atau berada diatas.

SUDUT LONJAKAN Sudut melalui pusat badan iaitu pinggang pelompat dipanggil sudut lonjakan. Penyelesaian yang jelas menghasilkan kelajuan yang tinggi ketika di laluan larian dan dalam melakukan lonjakan. semakin mendatar sudut lonjakan itu. . Ketika atlit berada di udara. Layangan atau parabola ditentukan oleh dan semasa atlit mengangkat kakinya untuk lompatan. Sudut lonjakan hasil daripada kelajuan larian. kelajuan sangat penting dan sudut lonjakan lebih mendatar daripada yang kita fikirkan. Pelompat itu memulakan lompatan dan mendarat pada sudut yang sama. Sudut lonjakan yang rendah sangat penting dalam lompat jauh. laluan tidak boleh ditukar. Lompat tinggi ialah pengecualian dalam prinsip kelajuan kerana atlit lompat tinggi mencuba untuk mencipta kompenen menegak atau lompatan yang tinggi dengan menggunakan kaki. Lompatan terbaik di dunia ialah dalam lingkungan 52° sudut lonjakan. Semakin cepat fasa penujuan itu dan tanpa gangguan pergerakan. Tetapi dalam lompat tinggi.

Walaupun pergerakan satu bahagian badan diangkat atau satu lagi diturunkan. Kelajuan pertukaran meningkat dan mengurang apabila berlaku perubahan jarak. Pertukaran yang spesifik ialah varasi kepada setiap acara. Memanjangkan dan memendekkan lengan. kaki mempengaruhi kelajuan atau pertukaran di sekeliling paksi. tetapi jurulatih yang bijak dapat memahami kesan terhadap badan ketika di udara. Seperti yang telah dinyatakan. Objektif atlit adalah untuk bergerak atau menyesuaikan kedudukan bahagian-bahagian tubuh semasa layangan untuk mengambil peluang terhadap parabola yang telah disediakan.KESEIMBANGAN DAN PERTUKARAN Aspek mekanikal yang terakhir dalam lompatan ialah mesti dilakukan dengan seimbang dan pertukaran yang berlaku semasa fasa layangan untuk setiap lompatan. Dalam hukum Newton ketiga menyatakan untuk setiap pergerakan akan mengakibatkan yang sama dan berlawanan. parabola layangan tidak akan berubah ketika atlit di udara. .

.

selesa dan mudah melakukan lonjakan apabila melakukan lompatan. Langkah 2 : Adakan beberapa barisan mengadap sesuatu tanda yang telah disediakan di atas tanah. pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kanan berada di sebelah kanan mengadap palang manakala pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kiri berada di sebelah kiri mengadap palang. Langkah 4 : Pada permulaannya tali getah hendaklah digunakan sebagai menggantikan palang agar memberi keyakinan kepada pelatih. Kedudukan pelatih pula ialah.LATIHAN ANSUR MAJU ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Gaya Straddle Langkah 1 : Perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah menentukan kaki lonjakan. Langkah 3 : Pengasingan dilakukan bagi pelompat yang menggunakan kaki kiri dan kaki kanan. Ikatkan sesuatu tanda seperti kain putih di tengah-tengah tali getah itu tadi. Ianya bertindak sebagai penanda bagi pengamatan tahap lompatan. Larian dilakukan dan terus loncat ataupun melompat di atas kaki yang telah dipilih untuk membuat lonjakan. ‡ ‡ . Kaki yang menjadi pilihan adalah kaki yang dirasakan terkuat.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . Seterusnya gaya ini dilatih untuk beberapa langkah. penerangan teknik yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti bagi gaya ini adalah seperti berikut: a) Kedudukan badan hendaklah disandarkan kebelakang. Dalam setiap pasangan. Ini belum lagi aksi bagi memutar melintasi palang. pelompat akan menendang sebelah kaki ke atas. Ketinggian ukuran tali getah dimulakan daripada aras pinggang sehinggalah paras bahu. Ianya menggunakan 5 hingga 7 langkah mengikut keselesaan. Bagi aksi layangan tidak perlu dipedulikan lagi. Perkara yang harus ditegaskan dan ditekankan ialah badan haruslah diangkat ke bawah. Kedudukan sekarang adalah berpasangan. Langkah 10 : Bila teknik ini telah dikuasai. Kaki dihayunkan bebas ke atas dan jatuhan ialah di atas tulag belikat di atas tilam. Satu langkah diambil di atas bangku. Langkah 9 : Bangku panjang disediakan dan diletakkan disisi tilam. c) Kedua-dua belah tangan digerakkan ke belakang badan. Langkah 7 : Kesemua langkah di atas dilakukan dipraktikkan di tali getah yang menggantikan palang. Bangku dikeluarkan. barulah diperkenalkan langkah atau teknik larian landas. Langkah 8 : Langkah seterusnya ialah memperkenalkan aksi peringkat putaran. hanya loncatan tegak dahulu perlu ditegaskan. Kepala perlu direndahkan. Langkah 6 : Apabila sampai pada tahap ini. manakala tangan diturunkan. Penerangan tentang aksi lonjakan menegak ke atas dapat dicapai dan penekanan perlu ditegaskan kepada lonjakan ke atas. Ini diikuti dengan arahan agar kaki dihayun bebas setinggi yang boleh supaya dapat menyentuh penanda yang telah diikat pada tali getah tadi.‡ ‡ Langkah 5 : Arahan diberikan agar pelatih bergerak ke arah hadapan. Oleh itu secara otomatik badan akan berputar ke arah sisi. d) Pada masa yang sama kaki ditendang sebebasnya ke atas dengan kencang dan dipandu dengan kedua-dua tangan yang dihayunkan ke atas. Penyokong atau pembantu kepada pelaku akan memegang pergelangan kaki sebelah lagi. Satu demontrasi cara membuat putaran diperkenalkan dan dilakukan. b) Kaki yang digunakan untuk lonjakan dihulurkan sejauh yang boleh ke hadapan. Maklumkan bahawa gaya yang dipraktikkan adalah gaya straddle. Kaki tersebut diputarkan ke arah kaki sebelah lagi sebagai imbangan.

Larian penujuan juga diajar supaya atlit dapat mempelajari posisi tubuh yang efisien. Mencapai kelajuan maksimum yang terkawal semasa melakukan lonjakan. Mengekalkan postur badan yang tegak semasa lonjakan. 3. Prinsip utama dalam larian penujuan ini adalah : 1. . Berusaha mendapatkan sudut yang rendah dan mendatar semasa lonjakan. 2.Fasa latihan ‡ LARIAN PENUJUAN Objektif larian penujuan ialah supaya dapat melatih atlit mencapai kelajuan secara mendatar yang maksimum. menukar kelajuan mendatar kepada kelajuan menegak semasa lonjakan. tegak dan tinggi semasa langkah yang keempat dan kelima terakhir sebelum fasa lonjakan.

lebih muda atau perlahan seseorang atlit itu.‡ LENGKUNGAN PECUTAN Penujuan yang dikehendaki mestilah menggunakan konsep lengkungan pecutan . Inilah tempo yang diingini oleh atlit suatu pembinaan kelajuan dan frekuensi yang segera di keseluruhan fasa penujuan. mengekalkan kelajuan itu untuk tempoh masa yang pendek. Pada beberapa tahap semasa atlit sedang berusaha keras ini. Berapakah jarak yang ideal kepada pelompat untuk berlari dalam fasa penujuan ini? Ini akan ditentukan oleh individu atlit itu sendiri namun akan dikawal oleh faktor ketinggian badan. . Jaraknya mestilah mengikut sesuatu satu set corak sehinggalah pecutan maksimum dicapai.Seorang atlit yang muda atau perlahan mungkin akan mencapai puncak kelajuan dalam langkah yang lebih sedikit. tubuhnya akan mencapai puncak kelajuan. dan kebolehan untuk memecut. jarak langkah. Lengkungan pecutan ialah atlit yang mencuba untuk memecut dalam suatu tempoh masa. Lonjakan mestilah dilakukan selaras dengan tempoh masa ini. Walau bagaimanapun. mungkin dalam 20 hingga 30 meter sahaja. semakin sedikit masa yang diperlukan untuk melakukan proses pecutan. Sebaliknya. Perwatakan setiap individu atlit akan menentukan tempoh masa dan jarak untuk mencapai pecutan yang maksimum. jurulatih perlulah bekerj dengan setiap atlit agar dapat memahami perbezaan individu itu. atlit akan mula memperlahankan larian. lebih pantas seseorang atlit itu. berikutan keletihan. Seorang pelari pecut kelas dunia mungkin memerlukan sehingga 60 meter untuk mencapai kelajuan maksimumnya. konsep yang digunakan oleh ramai jurulatih acara lari pecut. lebih lama masa yang diperlukan untuk proses pecutan. Umumnya. dan akhirnya.

Daripada kedudukan statik. semakin kurang peluang untuk melakukan kesilapan. jarak itu dapat diukur dan diubah kepada papan anjal.JARAK LARIAN Formula yang am untuk melakukan larian ditunjukkan dalam jadual di bawah. atlit akan melonjak sedikit sebagai simulasi kepada lonjakan. Semasa atlit belajar untuk memecut dan membuat penukaran daripada mendatar kepada menegak. Apabila atlit berjaya mempelajari larian 12 langkah. dan memulakan kiraan setiap kali kaki lonjakan berpijak pada tanah. atlit perlu berdiri pada satu titik dengan kaki lonjakan di hadapan. Keseluruhan proses ini haruslah dibuat di trek atau rumput dan selalunya jauh daripada papan tandaan lonjak. Pada tahap ini. Kiraan itu hendaklah berbunyi begini. secara perlahan-lahan tambahkan lagi 2 langkah. tetapi tidak sehingga atlit memperoleh semua komponen yang diperlukan. .tiga dan empat sehinggalah kiraan enam. Konsep ini boleh digunakan di dalam proses melatih fasa larian penujuan kepada pelompat. Sistem kiraan ini akan membolehkan atlit mendapat gambaran frekuensi langkah yang semakin meningkat semasa melonjak. Ini adalah supaya atlit membiasakan diri dengan tempo dan frekuensi dan bukannya dengan papan anjal. satu dan dua. Untuk mengajarkan konsep tempo. Sentiasa ingat bahawa semakin sedikit langkah. atlit perlu menolak diri dengan sekuat yang mungkin. Satu kaedah yang efektif untuk mencapai teknik ini ialah dengan memulakan larian lompatan dari 12 jumlah langkah pada awal musim. Jadual itu menggunakan bilangan langkah berbanding jarak yang diukur.

Ini akan dapat dicapai oleh extension yang tidak sempurna pada langkah ketiga yang terakhir sebelum melonjak. Semasa langkah bertambah panjang. . Langkah yang terakhir seharusnya mendatar. Seterusnya. Seperti yang telah diberitahu. badan atlit akan menjadi ke belakang sedikit.‡ POSTUR BADAN SEMASA BERLARI Adalah penting untuk mengingati bahawa posisi badan yang condong ke depan adalah disebabkan oleh pecutan. secara semula jadi ia akan menaik sedikit. Semasa atlit mencapai puncak kelajuan. badan atlit akan condong dengan darjah yang besar. Semasa menyahpecutan. hip akan menjadi lebih rendah. Atlit mestilah melakukan perubahan ini untuk mengekalkan kelajuan. Semasa hip pelompat bergerak sepanjang larian. Teknik ini membenarkan langkah yang kedua terakhir dilakukan dengan kedudukan betulbetul di bawah badan dan kaki berada mendatar di atas tanah. Semasa peringkat pertama pecutan. maka ini akan menyebabkan hip berada pada kedudukan yang tinggi untuk melonjak. Tambahan lagi. Untuk melakukan lompatan. Sasarannya ialah untuk merendahkan badan tanpa memperlahankan kelajuan. setiap langkah semasa berlari perlu bertambah panjang. satu perubahan akan berlaku di mana kedudukan hip akan merendah sedikit sebelum ia menaik semasa atlit melompat. disebabkan oleh pembengkokan lutut dan sendi buku lali. badannya akan menjadi tegak. supaya kaki dapat dilepaskan dengan pantas. langkah yang terakhir dipendekkan. kedudukan hip akan menjadi lebih rendah.

Atlit menolak kuat dengan menggunakan kaki lonjakan yang sentiasa melakukan kontak dengan permukaan tanah. Larian seharusnya mempunyai 3 check mark.CHECK MARKS Tidak kira berapa bnyak pun langkah yang diambil semasa larian penujuan. format yang mudah dan konsisten perlulah digunakan. . Check mark yang paling penting ialah ketika permulaan larian. Badan dihayun ke belakang dan atlit akan menggunakan kaki bebasnya untuk menapak dan menolaknya dengan sepenuh tenaga. Kaki lonjakan berada di hadapan. Untuk pelompat yang baru. seelok-eloknya diajarkan teknik memulakan larian dari keadaan pegun. Pelompat yang lebih mahir pula selalunya memulakan larian dengan langkah yang seakan-akan melompat.

‡ PERKEMBANGAN KEKUATAN DAN KUASA Telah lama diketahui bahawa sesuatu organisma itu tidak akan berkembang sekiranya ia tidak menjalani latihan yang berlebihan daripada sepatutnya.Meningkatkan kekerapan latihan . salah satu atau semua cara di bawah haruslah dilakukan : . saraf mahupun keseluruhan badan untuk berkembang. Untuk suatu otot.Menambahkan beban .Menambahkan masa latihan .Meningkatkan kelajuan semasa persembahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful