Elektronik dan Elektronik

Ir. Zulkifli bin Idris

SUMBER ELEKTRIK

SUMBER ELEKTRIK
‡ Terdapat pelbagai sumber yang dapat digunakan untuk menghasilkan tenaga elektrik. ‡ Antaranya ialah kemagenatan, tindakan kimia, cahaya, haba dan tekanan.

KEMAGNETAN SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK
‡ Kemagnetan digunakan untuk menghasilkan tenaga elektrik dengan menggerakkan sebatang magnet di dalam gegelung wayar.

. ‡ Dinamo dikendalikan atas perinsip aruhan magnet. dan gegelung wayar. iaitu magnet kekal. Gegelung wayar diperbuat daripada lilitan kuprum.DINAMO ‡ Dinamo terdiri daripada tiga bahagian utama. ‡ Teras besi.

TURBIN ‡ Turbin adalah sejenis alat yang mempunyai rotor yang dapat diputar oleh aliran air. stim atau angin. ‡ Ia disambungkan kepada gandar yang disambungkan kepada penjana yang akan berputar dan menghasilkan kuasa elektrik. .

TINDAKAN KIMIA SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK ‡ Tindakan kimia juga boleh digunakan untuk menghasilkan arus elektrik ‡ Antaranya ialah sel basah dan sel kering .

SEL KERING
‡ Voltan yang dihasilkan oelh sel kering adalah sebanyak 1.5 volt. ‡ Karbon yang berada di tengah-tengah bertindak sebagai punca positif. ‡ Campuran ammonium klorida dan mangan bertindak sebagai elektrolit ‡ Dan bekas zink bertindak sebagai punca negatif. ‡ Ia tidak boleh dicas semula.

SEL BASAH
‡ Tenaga yang dihasilkan lebih tinggi daripada sel kering ‡ Dapat dicas semula. ‡ Sel basah seperti sel asid plumbum ‡ Terdiri daripada plumbum peroksida sebagai elektrod positif dan plumbum ‡ Sebagai elektrod nagetif dan asid sulfurik cari sebagai elektrolitnya.

CAHAYA SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK
‡ Bahan kimia seperti selenium, natrium dan kalium. ‡ Dapat ditukarkan kepada tenaga elektrik apabila menerima pancaran cahaya. ‡ Prinsip ini digunakan dalam sel solar pada kalkulator dan pada meter dedahan cahaya untuk kamera.

KEGUNAAN ELEKTRIK
‡ Tenaga elektrik digunakan di dalam alat-alat elektrik. ‡ Alat-alat elektrik ini dapat menukarkan tenaga elektrik ‡ Kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya, haba, kinetik dan bunyi.

periuk nasi dll. ‡ Contoh.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN HABA ‡ Pekakas elektrik yang menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga haba. ‡ Menggunakan elemen pemanas yang diperbuat dari aloi nikel dan kromium. cerek. .

. ‡ Ini semua berasaskan motor elektrik. mesin basuh mesin gerudi dll.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN TENAGA KINETIK ‡ Alat-alat elektrik yang digunakan untuk menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kinetik ‡ Adalah seperti kipas angin.

.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN CAHAYA ‡ Lampu ialah alat elektrik yang dapat menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga cahaya. ‡ Lampu pijar menggunakan filamen manakala lampu pendarflour menggunakan gas argon dan merkuri untuk menghasilkan tenaga cahaya.

telefon. ‡ Perkakas yang digunakan untuk menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi adalah seperti televisyen.KEGUNAAN ELEKTRIK UNTUK MENGHASILKAN BUNYI ‡ Tenaga elektrik boleh ditukarkan kepada tenaga bunyi. . pembesar suara dan radio.

LITAR ELEKTRIK .

LITAR ELEKTRIK ‡ Litar elektrik adalah satu sambungan sumber tenaga elektrik dan pengalir elektrik dengan beban elektrik ‡ Litar elektrik diperoleh dan beban elektrik disambung secara berturutan pada punca elektrik ‡ Litar elektrik yang mudah terdiri daripada suis. mentol dam wayar. .

Litar Buka Litar Pintas Jenis litar WJS8 01 WJS 801 Litar Tutup WJS 801 .

‡ Litar Tutup Apabila komponen elektrik disambungkan dengan menggunakan wayar kepada punca elektrik maka satu litar lengkap diperolehi dan membolehkan arus elektrik mengalir. ‡ Litar Pintas Satu litar yang wayarnya terdedah bersentuhan di antara satu sama lain dan arus mengalir secara terus tanpa melalui mentol dan suiz. . mentol terbakar / litar terputus pada mana-mana bahagian maka arus tidak dapat mengalir dalam litar.JENIS LITAR ‡ Litar Buka Jika suiz terbuka.

‡ Litar selari ‡ Sambungan litar elektrik dengan dua atau lebih laluan arus .LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Susunan litar elektrik dengan hanya satu aliran arus ‡ Ia merupakan sambungan beberapa komponen elektrik secara berturutan.

e.) .g.e.g. ‡ Daya gerak elektrik ini disukat dalam unit volt ‡ Voltmeter digunakan untuk menyukat Voltan (d.VOLTAN ‡ Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron melalui pengalir ‡ Pengaliran elektron secara teratur akan menghasilkan tenaga elektrik ‡ Elektron perlu digerakkan oleh satu daya untuk menghasilkan tenaga elektrik ‡ Sel atau penjana adalah punca d.

. bergantung kepada nilai rintangan dalam beban ‡ Vj = V1 + V2 +V3«« ‡ Litar selari ‡ Nilai voltan pada beban adalah sama dengan nilai voltan pada setiap laluan arus. ‡ Vj = V1=V2=V3«. .VOLTAN DALAM LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Nilai voltan pada setiap perintang akan susut.

‡ Litar selari ‡ Jumlah rintangan akan berkurangan kerana terdapat lebih laluan arus.. ‡ 1/Rj = 1/R1 +1/R2 + 1/R3«. .RINTANGAN DALAM LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Jumlah rintangan adalah jumlah semua rintangan ‡ Rj = R1 + R2 + R3«.

ARUS DALAM LITAR SIRI DAN LITAR SELARI ‡ Litar siri ‡ Arus yang melalui mana-mana bahagian dalam litar adalah sama ‡ Ij = I1 =I2 = I3« ‡ Litar selari ‡ Arus yang mengalir pada setiap laluan bergantung pada nilai rintangan pada laluan berkenaan ‡ Ij = I1 +I2 +I3 .

LITAR SIRI DAN SELARI LITAR SIRI Vj = V1 + V2 + V3 Ij = I1 = I2 = I3 Rj = R1 + R2 + R3 LITAR SELARI Vj = V1 = V2 = V3 Ij = I1 + I2 + I3 1/Rj = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 .

JENIS DAN KERJA PENDAWAIAN .

Playar gabung digunakan untuk memegang. wayar teras tunggal. . membengkokkan dan membentuk. Playar mucung tirus sesuai digunakan ditempat yang sempit dan sukar dicapai. mencengkam. memotong. Jenis-jenis wayar ialah wayar kuprum berenamel. Jenis-jenis plag ialah 2 pin 2A.Jenis Wayar dan Kerja Pendawaian Elektrik Pena ujian digunakan untuk mengesan kebocoran arus elektrik serta mengetatkan dan menanggalkan skru kecil. wayar lembar tunggal. Wayar teras kembar dan wayar tiga teras. Pemotong sisi digunakan untuk memotong wayar elektrik. plag 3 pin 13A dan plag 3pin 15A. Penjalur wayar digunakan untuk menjalur dan memotong wayar.

Kegunaan : membuat gegelung pada motor elektrik dan transformer Wayar Lembar Tunggal (berpenebat) -Kegunaan : membuat pendawaian litar mudah seperti radio Wayar Teras Tunggal (berpenebat) -Diperbuat dari lembaran halus dan lembaran kasar -Lembar halus : mudah lentur.JENIS WAYAR Wayar Kuprum Berenamel . untuk pendawaian di radio dan pembesar suara -Lembar kasar : untuk pendawaian litar elektrik di rumah .

berpenebat PVC untuk pendawaian perkakas elektrik yang tak hasilkan haba(kipas angin. cerek) . seterika. peti sejuk) b.Wayar Teras Kembar -Dua wayar teras tunggal yang dilekatkan -Untuk pendawaian radio. berpenebat PVC serta beranyaman benang untuk pendawaian alat elektrik yang menghasilkan haba (ketuhar. soket dan tv Wayar Tiga Teras -Terdapat dua jenis iaitu: a.

Wayar Teras Tunggal Wayar Teras Kembar Wayar Teras Tiga .

pencukur elektrik Plag 3 Pin 13 Ampere . tamatan dawai bumi (E) -Fius katrij 13A dipasang di dalam plag ini untuk keselamatan Plag 3 Pin 15 Ampere -Pinnya bulat dan tidak berfius -Untuk kelengkapan elektrik berkuasa tinggi(pemanas air dan pendingin udara) . dawai neutral (N).PLAG JENIS PLAG Plag 2 Pin 2 Ampere -Menggunakan wayar teras kembar -Ada dua tamatan : teras hidup(L) dan teras neutral (N) -Alat : radio.Ada 3 tamatan : tamatan dawai hidup (L).

13 amp plag 15 amp plag 2 amp plag Plag 3-Pin .

13A -Ada 2 jenis : a. 10A. 5A. Fius Katrij -Fius yang tebakar diganti dengan fius kadaran yang betul .FIUS DAN KATRIJ FIUS -Fungsi : melindungi litar dan perkakas elektrik -Fius di dalam plag akan melebur dan arus elektrik terputus jika arus itu terlalu tinggi -Fius disambung pada tamatan hidup (L) -Fius ditentukan mengikut arus iaitu 2A. Fius Dawai -Berbentuk dawai dan kadarannya tetap -Fius yang lebur boleh diganti -Pemegang fius diperbuat daripada seramik dan bakelit B.

Simbol Fius Fius Katrij dan Pemegang Fius Fius Dawai dan Pemegang Fius .

LAMPU PENDARFLUOR Lampu pendarfluor menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga cahaya. Menghasilkan sedikit haba . Kelebihan lampu pendarfluor ialah : 1. Kadar pencahayaan yang lebih terang 2. Menjimatkan tenaga elektrik 5. Cahaya yang berwarna putih 3. Lampu ini didapati dalam kadaran kuasa watt yang terdapat dalam 20W/240V dan 40W/240V. Cahaya tidak menyilaukan 4.

Tiub Pin elektrod Pemegang tiub Perumah Cok Suis penghidup .

Cok -Kegunaan : 1. Untuk membekalkan voltan tinggi 2.Tiub Pendarfluor -Diperbuat daripada kaca berisi merkuri dan gas argon -Dindingnya disalut dengan lapisan fosfur -Dihujung tiub ada dua pin elektrod yang mengalirkan arus ke tiub 2.Perumah Mengandungi pemegang tiub. cok dan suis penghidup 3. Menstabilkan voltan selepas lampu menyala .Bahagian Utama Lampu Pendarflour 1.

4.Pemegang Tiub -Terletak pada kedua-dua hujung perumah -Berfungsi menyangga tiub pendafluor 5. .Suis Penghidup -Berfungsi menghidupkan lampu -Tidak berfungsi lagi setelah lampu dihidupkan -Lampu akan terus menyala walaupun fius penghidup ditanggalkan selepas menyala.Pemegang Suis Penghidup -Berfungsi untuk menempatkan suis penghidup 6.

PLBB terpelantik atau putus apabila lampu dihidupkan.KEROSAKAN LAMPU PENDARFLUOR Kejadian/Kerosakan 1. Kedua-dua hujung tiub merah dan lampu tidak menyala . Lampu berkelip-kelip tetapi tidak menyala 4. Lampu tidak menyala apabila suis dihidupkan Tiada bekalan elektrik Cok rosak Tiub rosak Sius penghidup rosak Tiub rosak Suis penghidup rosak Tiub rosak Suis penghidup rosak Periksa bekalan elektrik Tukar cok Tukar tiub Tukar suis penghidup Tukar tiub dan suis penghidup Tukar tiub dan suis penghidup 3. Punca Kerosakan Berlaku litar pintas dalam pendawaian Cara Membaik Pulih Periksa semula litar pendawaian 2.

. arus elektrik (I) dan rintangan (R). 1) Litar Lengkap Ia juga dikenali sebagai litar asas atau litar mudah.JENIS-JENIS LITAR ELEKTRIK Litar elektrik merupakan suatu susunan pengalir atau kabel untuk membawa arus dari punca bekalan voltan ke komponenkomponen elektrik (beban). Ia merupakan suatu penyambungan tertutup yang membolehkan arus mengalir dengan sempurna iaitu arus mengalir dari bekalan dan balik semula ke bekalan tersebut. Litar-litar tersebut mestilah terdiri daripada voltan bekalan (V).

Pengaliran arus tidak akan berlaku dengan sempurna pada litar tidak lengkap. Nilai rintangan dalam litar adalah terlalu tinggi. 3) Litar Buka Litar dimana punca beban dalam litar tersebut dibuka. . Oleh itu tiada pengaliran arus berlaku.2) Litar Tidak Lengkap Litar tidak lengkap ialah litar yang mengalami kekurangan salah satu daripada tiga perkara tersebut iaitu samada voltan bekalan atau rintangan beban.

Arus yang mengalir adalah terlalu besar.4) Litar Pintas Sambungan pada punca bebannya dipintaskan dengan menggunakan satu pengalir yang tiada nilai rintangan. fius akan terbakar. . Biasanya jika berlaku litar pintas.

Simbol Elektronik Nama Komponen Diod pemancar cahaya Simbol Fungsi Membenarkan arus mengalir satu arah sahaja Memancarkan cahaya sebagai tanda kehadiran arus eletrik Mengurangkan arus dalam alir elektrik Perintang tetap Perintang boleh laras Mengawal arus dalam litar Mempunyai nilai rintangan yang dapat dilaraskan Menutup dan membuka litar Suis togel .

Buzzer Menukarkan gelombang elektrik ke geombang bunyi yang berfrekuensi tinggi Suis tekan buka Suis tekan tutup Suis tekan Transistor Membesarkan arus. voltan dan kuasa dalam litar Suis dalam litar Menyimpan dan membuang cas elektrik Kapasitor berkutub Kapasitor tidak berkutub Menyimpan dan membuang cas elektrik .

Pengenalan Kepada Komponen Elektronik .

‡ Semakin tinggi nilai rintangan semakin rendah arus yang mengalir melaluinya. ‡ Nilai perintang ditandakan dengan kod warna. .Perintang Tetap Simbol ‡ Mengawal arus elektrik dalam sesuatu litar.). ‡ Nilainya diukur dalam unit Ohm (.

Kod Warna Perintang Warna Mewakili nombor Hitam Perang Merah Jingga Kuning Hijau Biru Unggu Kelabu putih 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ‡ Kod warna terdiri daripada 4 lajur ‡ Lajur pertama menunjukkan nilai pertama ‡ Lajur kedua menunjukkan nilai kedua ‡ Lajur ketiga menunjukkan bilangan kosong ‡ Lajur keempat menunjukkan nilai toleransi .

5 Ohm hingga 493. 4 Unggu menunjukkan no.Cara membaca kod warna Kuning menunjukkan no.5 Ohm . nilai perintang di atas ialah 470 Ohm Nilai toleransi ialah 470 Ohm X 5% = 23. nilai perintang boleh dari 446.5 Ohm Jadi. iaitu 1 Emas menunjukkan 5% toleransi Jadi. 7 Perang menunjukkan bilang kosong.

.Perintang Boleh Laras Simbol ‡ Nilainya boleh dilaraskan antara 0 hingga nilai maksimumnya dengan memutarkan spindelnya.

iaitu Light Dependent Resistor.D. semakin kecil rintangannya. ‡ Nilai ringtangan bergantung kepada cahaya yang diterimanya.R.Perintang Peka Cahaya Simbol ‡ Juga dikenali sebagai L. . ‡ Semakin banyak cahaya yang diterima.

3. . 2. suis tekan tutup. Jenis ±jenis suis: 1.Suis togel.Suis tekan buka.SUIS Suis digunakan untuk membuka dan menutup aliran arus.

Arus akan mengalir apabila punat suis dihidupkan dan terputus apabila punat suis dimatikan.Digunakan di kediaman dan pejabat. 3.Dikenali sebagai suis kutub satu arah. 2.Suis togel 1. .

1. Arus akan mengalir apabila punat di lepaskan. 1. Digunakan pada litar loceng rumah. .Simbol suis tekan tutup Simbol suis tekan buka Suis tekan tutup. 2. Suis tekan buka. Digunakan pada pintu peti sejuk atau pintu kereta. Arus mengalir apabila punat ditekan dan akan terputus sebaik sahaja tekanan pada punat dilepaskan. 2.

‡ Kutub positif dikenali sebagai anod (A) manakala kutub negatif dikenali sebagai katod (K) . ‡ Boleh digunakan untuk menukar arus ulang alik ke arus terus.Diod A K Simbol ‡ Komponen yang membenarkankan aliran arus elektrik ke satu arah sahaja.

E.D) A K Simbol ‡ Diod pemancar cahaya adalah diod yang boleh menyala apabila arus elektrik mengalir melaluinya.D. iaitu singkatan untuk Light Emitting Diode.E.Diod Pemancar Cahaya (L. ‡ Ia selalu disebut L. .

‡ Ia diperbuat daripada bahan positif dan bahan negatif. ‡ Ia mempunyai 3 kaki ± Kaki pemungut (Collector) ± C ± Kaki tapak (Base) ± B ± Kaki pemancar (Emitter) .E .Transistor ‡ Adalah komponen yang digunakan untuk membesarkan arus atau sebagai suis.

Simbol Transistor .

iaitu : ± Get (G) ± Anod (A) ± Katod (K) . ‡ Ia mempunyai 3 kaki.Penerus Kawalan Silikon (SCR) Simbol ‡ Penerus kawalan silikon atau SCR berfungsi sebagai suis dan membenarkan arus elektrik mengalir sehala sahaja seperti diod.

Litar Bersepadu (IC) Simbol ‡ Adalah satu litar yang lengkap dan ringkas di dalam sebuah bekas kecil. perintang dan sebagainya . diod. ‡ Ia juga dipanggil litar terkamil atau cip atau IC (Integrated circuit) ‡ Ia boleh mengandungi elemen komponen seperti transistor.

‡ Unit sukatannya ialah farad (F). iaitu jenis berkutub dan jenis tidak berkutub. .Kapasitor ‡ Komponen yang berfungsi sebagai penyimpan dan pembuang cas. ‡ Terdapat dua jenis kapasitor. ‡ Kapasitor yang bernilai tinggi akan menyimpan lebih banyak tenaga elektrik. Ia juga mengambil lebih masa untuk mengecas dan membuang cas. Ia biasanya bernilai kecil dan disukat dalam mikrofarad (QF).

Simbol Kapasitor .

.Buzer Simbol ‡ Komponen yang menukar tenaga elektrik ke tenaga bunyi yang bergetaran.

Geganti Simbol ‡ Adalah sejenis suis automatik yang dikendalikan oleh arus elektrik .

Litar Elektronik ‡ Litar elektronik adalah sambungan komponen-komponen elektronik secara sistematik supaya arus elektrik dapat mengalir dengan sempurna. . kita merujuk kepada lukisan kerja litar itu. ‡ Untuk membuat satu litar elektronik.

‡ Lukisan skematik menunjukkan setiap sambungan dan semua komponen dalam simbol. (2 dimensi) ‡ Lukisan bergambar pula menunjukkan setiap sambungan dan komponen elektronik dilukiskan. (3 dimensi) .Jenis-jenis lukisan litar ‡ Terdiri daripada lukisan skematik dan lukisan bergambar.

Jenis Lukisan Litar + Lukisan Skematik + - Lukisan Bergambar .

ELEKTRIK STATIK .

Elektrik static ialah apabila digosok. amber atau elektron memberi sifat penarikan. . terdapat pengaliran cas dan satu badan ke satu badan yang lain. Apabila digosokkan dengan kain sutera .ELEKTRIK STATIK sejarah ‡ elektrik ditemui oleh orang ±orang greek purba yang memerhatikan amber (sejenis gam coklat kekuningan yang telah dikeraskan kepada batu yang mampat). ia akan menarik objek .

cecair atau gas. . ‡ Satu pusat yang dinamakan nukleus yang mengandungi cas positif dan negatif . ‡ Terdiri daripada zarah-zarah iaitu molekul yang terbentuk daripada atom.STRUKTUR ATOM ‡ Semua bahan samaada pepejal. Arus elektrik pula mengalir dari titik keupayaan tinggi ke rendah. ‡ Pergerakan elektron sebagai pengantar daripada titik keupayaan rendah ‡ ke titik keupayaan tinggi. ‡ Zarah-zarah halus dalam orbit yang mengelilingi nukleus dinamakan elektron.

.

. Bagi 20 unsur pertama. ‡ Elektron diisi ke dalam petala mengikut tertib tertentu. kemudian diikuti dengan pengisian elektron ke dalam Petala L. Petala L = 8. bilangan elektron maksimum yang boleh diisi ke dalam Petala K =2. dan Petala M = 8. Petala K yang berada pada aras tenaga terendah akan diisi elektron sehingga maksimum terlebih dahulu. Petala N. dan seterusnya ke dalam petala-petala pada aras tenaga yang lebih tinggi. Petala M.Susunan elektron atom ‡ Setiap petala boleh diisi dengan bilangan elektron maksimum tertentu.

Susunan elektron atom Unsur Simbol Nombor atom K Hidrogen Helium Litium Berilium Boron Karbon Nitrogen Oksigen Fluorin Neon Natrium Magnesium Aliminium Silikon Fosforus Sulfur Klorin Argon Kalium Kalsium H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 L Susunan elektron M N O P Q 1 2 3 4 5 6 7 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 1 2 3 4 5 6 7 8 8 8 1 2 .

‡Medan elektrik. istilah elektrik dikaitkan dengan beberapa konsep biasa yang sebaik-baiknya dirujuk menggunakan istilah-istilah yang lebih tepat: ‡Keupayaan elektrik (selalunya dirujuk sebagai voltan) tenaga keupayaan per unit cas yang berkait dengan medan elektrik statik. medan ini akan mengenakan daya ke atas objek tersebut.pergerakan atau aliran zarah-zarah bercas elektrik.Konsep-konsep elektrik Dalam penggunaan biasa.apabila terdapat objek bercas lain yang masuk ke medan ini. .medan yang terdapat di sekeliling objek yang bercas. ‡Arus elektrik .

tenaga yang terhasil akibat aliran cas elektrik melalui pengalir elektrik.sifat asas terabadi pada sesetengah zarah subat. ‡Cas elektrik. ‡Kuasa elektrik . seperti cahaya. Jirim bercas elektrik dipengaruhi oleh.Konsep-konsep elektrik ‡Tenaga elektrik . haba atau tenaga mekanikal (sawat). yang menentukan saling tindak elektromagnetnya.kadar penukaran tenaga elektrik daripada atau kepada tenaga dalam bentuk lain. dan dapat menghasilkan medan elektrik .

g.e ialah beza keupayaan merentasi terminal sel ketika arus sifar(tiada beban)Unitnya ialah Volt (V) ‡ (b) Takrif rintangan dalam (r) ‡ Rintangan dalam ialah rintangan yang berada secara sesiri dengan sel disebabkan rintangan elektrod dan elektrolitnya yang menghalang pemindahan cas daripadanya.g.Takrif ‡ (a) Takrif d.Unitnya ialah Ohm (Ÿ) .I.g.e ialah tenaga yang dibekalkan setiap unit cas daripada terminal sel ketika arus sifar(tiada beban)atau D.nya ‡ D.e dan unit S.

(d)Hubungan E.nya.e. . ‡ Rintangan dalam sel kering lebih tinggi daripadasel basah kerana(i) Elektrolit sel kering bentuk pepejal dan sel basah elektrolitnya berbentuk cecair(ii)Jarak antara elektrod-elektrod dalam sel kering adalah rapat manakala dalam sel basah adalah jauh.g.beza keupayaan merentasi terminal sel akan menjadi kurang daripada nilai d.Ini adalah disebabkan sel terpaksa mengatasi rintangan dalamnya dan juga rintangan perinang luar.I.(c) Perbandingan rintangan dalam ‡ sel kering dengan sel basah.r dan R ‡ Apabila arus mengalir sedang mengalir dalam suatu litar elektrik.V.

Simbol .

Dalam studio. Isyarat audio dan gelombang pembawa digabungkan dalam modulator membentuk gelombang radio. Mikrofon . suara seseorang yang diterima oleh mikrofon ditukarkan kepada isyarat audio(bunyi). Anda bolehlah membayangkan bahawa gelombang pembawa itu sebagai kuda manakala isyarat audio itu sebagai koboi. Pengayun pula menghasilkan gelombang pembawa. Isyarat radio ini seterusnya diperkuatkan oleh amplifier supaya ia boleh disebarkan oleh aerial.

.

iaitu : ± Get (G) ± Anod (A) . ‡ Ia mempunyai 3 kaki.Penerus kawalan silikon atau SCR ‡ berfungsi sebagai suis dan membenarkan arus elektrik mengalir sehala sahaja seperti diod.

Litar Bersepadu (IC) ‡ Adalah satu litar yang lengkap dan ringkas di dalam sebuah bekas kecil. ‡ Ia juga dipanggil litar terkamil atau cip atau IC (Integrated circuit) ‡ Ia boleh mengandungi elemen komponen seperti transistor. diod. perintang dan sebagainyaSimbol .

Litar Bersepadu (IC) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful