Ujian Lompat Kuadran Ujian Illinois Ujian Alternate Hand Wall Toss

Ujian Dirian Bangau (Stork Stand Test)

Contoh ujian
Ujian 505

Ujian Overhead Medicine Ball Throw

Ujian 3Cone Shuttle Drill

.

.Ujian French Short-serve ‡ Nama ujian : Kemahiran Permainan Badminton (Ujian French Short-serve) Tujuan : Untuk mengukur kemahiran untuk membuat servis secara tepat Alatan : Raket badminton. bulu tangkis. tali yang direntang di atas net dan ukuran yang dibuat di atas lantai gelanggang.

Organisasi : ‡ Tiap-tiap pemain berada bertentangan antara dua gelanggang servis .

Garisan servis pendek terletak 1.98 meter dari jaring. Bahagian gelanggang ini dipisahkan oleh jaring (1.18 meter lebar dan 13.88 meter panjang. ‡ Gelanggang servis dibahagikan kepada dua bahagian bertentangan.4 meter panjang.1 meter lebar dan 11. ‡ Keluasan gelanggang servis untuk beregu berukuran 6.55 meter tinggi). kawasan servis kiri dan kawasan servis kanan dipisahkan oleh garisan di tengahnya. iaitu 5.‡ Keluasan gelanggang servis untuk perseorangan. .

.

3. Jika servis terkena tali. 5 percubaan diberi dan jumlah skor yang terkumpul akan direkodkan. 2.Prosedur ujian : 1. Markah akan diberi sekiranya bulu tangkis melintasi di antara tali dan net dan mendarat di kawasan yang ditandakan. Ukuran dibuat di tengah-tengah garisan gelanggang dan garisan servis pendek.murid boleh membuat servis semula tanpa dikira.Tali direntang 20 inci di atas dan selari dengan jaring/net. .

Saari Mohd Aiman Syafiq b. M. Anuar Muhamad Rasydan B. Ahmad Hafizan 5 Che Ku Mohammad Syafiq B. Che Khirul Mohamad Najmi B. Mohd Rosdi Mohamad Sayyid B. Che Ku Amdan Mohamad Hafiz Firdaus B. Zurami Nik Mohamad Akmal B. Reduan Dapatan 5 5 4 5 3 2 3 2 3 2 2 . Nazri Muhamad Amirul Musthaqim Muhamad Amirul Aiman B. Razali Muhamad Syariman b.Analisis Ujian (Permainan Badminton) Borang Skor : Analisis Data bagi murid lelaki tahun 4 Dinamik Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nama Ahmad Muizzuddin b.

Kassim Nur Auni Nurin Bt. Nazmi Nik Nursyafiqah Bt. Md Bahri Nur Syazwani Bt. Mohamad Puteri Nur Farah Bt. M. Abd Razak Siti Nur Amirah Bt. Mohd Rozik Nik Sofwatulizah bt. Ishak Nik Zalila Bt. Zahid Noe Erni Bt. Hamdan Nabihah Bt. Mohd Muzoni Tengku Nurul Bt. Azman Nur Hanis Umairah Bt. Awang Ummul Najwa Bt. Mat Zali 3 Atikah Jameen Bt.Borang Skor : Analisis Data bagi murid perempuan thn 4 Dinamik Bil 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Aryani Nazrin Bt. Adnan Nama Dapatan 3 5 4 4 5 4 1 5 4 1 4 4 5 2 4 4 1 3 2 . Sukreri Nur Syazwani Azreen Bt. Tg. Abd Wahab Nur Alya Adila Bt. Jailani Nur Syazwani Bt. Rosli Seri Hafsah Bt. Che Abd Aziz Nur Fatin Aqilah Bt.

minimum dan maksimum bagi murid perempuan Kiraan Skor : Analisis data mod.0 Analisis data mod.92 MiN 1.2 Max 3. minimum dan maksimum bagi murid lelaki Mod 1.85 MiN 1. min.2 .8 Min 1.0 Max 3. min.2 Min 1. min.Kiraan Skor : Analisis data mod. minimum dan maksimum bagi murid perempuan Mod 1.

Secara purata. Berdasarkan data yang diperolehi. .Rumusan : i. ii. markah murid perempuan dalam membuat pukulan servis adalah lebih tinggi berbanding murid lelaki. muridmurid belum mampu menguasai kemahiran membuat pukulan servis dengan baik.

.

batang titian gimnastik. juri (pemberi skor). .Ujian Beam Balance Test ‡ Ujian Imbangan Batang Titian (Beam Balance Test) ‡ Ujian ini menguji keseimbangan seseorang individu semasa berjalan di sepanjang batang titian yang ditinggikan. ‡ Peralatan dan kemudahan : Jam randik. pencatat.

‡ Kelebihan : Keseimbangan aktif seseorang individu dapat diketahui. ‡ Kekurangan : Pemberian skor oleh juri yang kadang-kalanya kurang memuaskan hati individu yang diuji. .

Prosedur : i) Peserta bersedia di satu hujung dengan berdiri dalam keadaan yang seimbang dan mula berjalan sehingga ke hujung yang satu lagi tanpa jatuh. ii) Peserta diberi tiga kali percubaan di mana peserta yang diuji akan diberikan skor oleh beberapa orang juri . Skor keseluruhan adalah purata skor daripada ketiga-tiga percubaan. . Skor daripada beberapa orang juri akan diambil purata skornya dan skor tersebut adalah skor untuk satu kali percubaan.

. ‡ 3=Berjalan di atas batang titian tetapi kurang stabil. berhenti sekali atau lebih dan dilakukan dalam masa lebih daripada 6 saat.Skor : ‡ 5=Berjalan di atas batang titian dengan lancar tanpa berhenti dan dilakukan dalam masa 6 saat atau kurang. ‡ 4=Berjalan di atas batang titian tetapi kurang stabil dan dilakukan dalam masa 6 saat atau kurang.

berhenti sekali atau lebih dan/atu ambil masa lebih daripada 6 saat. . ‡ 1=Jatuh dari batang titian sebelum dapat selesai berjalan.‡ 2=Berjalan di atas batang titian tetapi sangat tidak stabil sehingga hampir jatuh. ‡ 0=Jatuh dari batang titian serta-merta.

Ujian Imbangan Batang Titian (Beam Balance Test) .

. ‡ Kelebihan : Ujian yang mudah dikendalikan dan ketangkasan seseorang individu dalam menukar arah dalam masa yang singkat. ‡ Peralatan dan kemudahan : Jam randik. ‡ Kekurangan : Peserta menghadapi kekeliruan dalam pertukaran arah semasa berlari. kon dan pencatat.Ujian Zig-Zag ‡ Ujian ini menguji ketangkasan seseorang individu dalam menukar arah antara kon dan larian dalam masa tersingkat.

Ujian Zig-Zag Prosedur : i) Satu litar berbentuk segi empat tepat (10 kaki x 16 kaki) dibentuk dengan 4 kon diletakkan di setiap penjuru dan 1 kon diletakkan di tengahtengah litar. ii) Peserta akan bermula di garisan permulaan dan berlari mengikut arah yang telah ditetapkan. .

iv) Peserta diberi dua kali percubaan dan catatan masa yang terbaik akan diambil kira.Ujian Zig-Zag iii) Peserta perlu berlari seberapa pantas yang boleh dan masa akan dicatatkan apabila peserta sampai di garisan penamat. .

. pita pengukur. ‡ Peralatan dan kemudahan : Jam randik. kon/penanda. pencatat.Ujian Henman Shuttle ‡ Tujuan : Ujian ini menguji kepantasan seseorang individu dalam larian secaraberulang-alik.

ii) Peserta perlu berlari seberapa pantas yang boleh secara ulang-alik tanpa henti untuk mendapatkan seberapa banyak ulangan yang mampu dalam masa 1 minit. .Ujian Henman Shuttle ‡ Prosedur : i) Peserta bersedia di garisan permulaan dan memulakan larian ulang-alik 20 meter setelah diberi isyarat mula .

. iv) Peserta perlu melakukan sebanyak 5 set larian ulang-alik 20 meter (1 minit) dengan masa rehat 1 minit antara 5 set larian itu. v) Keputusan peserta adalah jumlah ulangan larian yang dapat dilakukan dalam kelima-lima set larian yang setiap satunya adalah selama 1 minit.Ujian Henman Shuttle iii) Selepas 1 minit berakhir. peserta diberi masa rehat selama 1 minit sebelum meneruskan larian lagi.

Ujian Henman Shuttle .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful