Numarul este un concept abstract (ca form i culoare) ce caracterizeaz o proprietate particular a unei colec ii de obiecte sau a unei multimi

.

Inca din Grecia antica, s-a considerat ca numerele stapanesc universul, ca sunt expresia atotcunoasterii. Mergand pe acest principiu, numerologia este o stiinta ezoterica bazata pe interpretarea numerelor si semnificatia lor simbolica. Spre deosebire de astrologie, numerologia permite o cunoastere mai profunda a individului si il incurajeaza in compatibilitatea sa cu universul.

NUMEROLOGIA este cea mai usoara dintre stiintele oculte, usor de inteles si de utilizat. Pentru a afla totul despre o persoana, sunt necesare numai data nasterii si numele complet. Prin numerologie veti putea descifra toate secretele ascunse in numere si veti afla ce ii rezerva viitorul persoanei respective. NUMEROLOGIA poate fi usor explicata prin faptul ca numerele insesi sunt o parte a culturii. Matematica e o simpla inventie a omului, un mod sistematic de a capta modul in care creierul vede lumea. Singura matematica pe care o cunoastem e cea pe care creierul nostru ne lasa sa o cunoastem, spune George Lakoff.

Nevoia numerelor, a numerotarii si a sistemelor numerice s-a simtit odata cu progresul tehnologic, cu evolutia societatii, cu observarea mediului inconjurator, a corpurilor ceresti etc. Numerele au fost primele unitati de masura si au dat la randul lor nastere la toate unitatile de masura din lume, existente vreodata. De-a lungul vremii insa numerele au primit semnificatii ciudate. PI a fost si este un numar misterios. I s-au gasit N zecimale, este atribuit diferitor evenimente, deci a primit puteri. Dar un aspect relevant este acela ca luand primele 1 milion de cifre zecimale ale lui PI si folosindu-i ca pasi umani introdusi intr-o simulare pe calculator, obtinem aceasta forma de relief iregulata:

Deci teoretic, PI are potential nelimitat. Numerosi matematicieni antici sau contemporani au incercat sa ii desluseasca misterele, insa putem spune in continuare ca PI va ramane pentru mult timp un mister.

In numerologie se folosesc numai 11 numere, cu ajutorul carora se construiesc numerograme. Aceste numere sunt 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 si 22. Atunci cand se insumeaza numerele ce compun data de nastere sau valorile atribuite fiecarui nume, numerele obtinute trebuie reduse prin insumarea cifrelor lor pana cand se obtine unul dintre numerele fundamentale. Suma redusa se obtine adunand cifrele numerelor mari - de mai multe ori, daca este necesar pana cand se obtine un numar dintr-o singura cifra sau unul dintre numerele maiastre (11 sau 22). Fiecare dintre aceste numere fundamentale are anumite semnificatii

ZERO e un numar
puternic care aduce o mare schimbare si transformare, care apar uneori intr-un mod profund. Are multa intensitate, asa ca e nevoie de precautie atunci cand intalnim acest numar, pentru a ne asigura ca nu cadem in extreme.

UNU este prima cifra folosita
atunci cand numaram si, prin urmare, este considerata a avea o putere mare ; fara ea nu ar exista un sistem de numaratoare, asa cum il cunoastem. Fiecare sistem numeric cunoscut a avut dintotdeauna cifra unu ca punct initial de pornire. Pentru ca unu este comun tuturor numerelor, el este adesea vazut ca fiind originea tuturor lucrurilor si reprezinta perfectiunea, absolutul si zeitatea in credintele monoteiste. Unu poate fi bucuros, iubitor, romantic, dinamic si carismatic, dar ca dezavantaj poate fi egocentric, egoist si melodramatic.

Initiator al actiunilor, spirit de pionierat, conducator, independent, realizator, individualist.

DOI poate avea multe intelesuri
diferite, pe de o parte reprezentand parteneriatul si interactiunea cu ceilalti, iar pe de alta parte disensiunea si polaritatea. Cand simbolizeaza parteneriatul, numarul doi implica faptul ca realizarile individuale nu sunt realiste, intrucat realizarile se infaptuiesc cel mai bine prin cooperare si munca in echipa. Daca dualitatea este necesara pentru nasterea vietii, la speciile care se reproduc sexual, ea este de asemenea vazuta negativ atunci cand e contrastata cu numarul unu, cel perfect si unificat. Doi reprezinta polaritati precum bine si rau, alb si negru, masculin si feminin, stanga si dreapta.

Spirit de cooperare, adaptabilitate, respect pentru ceilalti, bun partener, mediator.

Un pol nu poate exista fara celalalt ; aceasta idee a relatiilor complementare e cel mai bine reprezentata de simbolul Yin-Yang. Totusi, polaritatea poate crea conflicte si neintelegeri. Doi poate fi considerat feminin, intuitiv si corespunde instinctelor noastre protectoare. Din punct de vedere negativ, doi poate fi hraparet, excesiv de protector si tafnos. Aspectul tafnos al numarului doi deriva din dezamagirea si nemultumirea spiritului uman atunci cand i se neaga prima pozitie in orice.

TREI rezolva disonanta
creata de polaritatea lui doi, rezultand intr-o noua integrare si integralitate. Aceasta poate fi observata in diviziunile unui om : mintea, corpul si spiritul ne intregesc. Trei se poate referi de asemenea la expansiune si la a invata din experientele vietii. Este considerat un numar norocos si e adesea asociat cu banii si norocul. Trei poate descrie cativa oameni care isi unesc fortele pentru a atinge un tel comun, printr-o afiliere sociala sau profesionala.

Capacitate de exprimare, exprimare verbala, capacitate de a stabili relatii sociale, spirit artistic, bucuria de a trai.

Trei mai reprezinta si comunicarea de orice fel, exprimarea, teatrul, actoria si umorul. Desi numarul trei poseda atributele intelepciunii, intelegerii si cunoasterii, din punct de vedere negativ el poate manifesta pesimism, nesabuinta si riscul inutil. Trei e perceput ca un numar magic. In unele cazuri, el poate capata unele aspecte negative si poate fi vazut ca fiind demonic sau nefiresc, din moment ce nu exista vietati in lumea noastra care sa umble pe trei picioare.

PATRU isi deriva
semnificatia din surse variate. Este primul numar compus, adica, e primul numar care poate fi creat multiplicand numere altele decat el insusi si numarul unu, pentru ca 2 x 2 = 4. Cel mai simplu obiect solid, tetraedrul, are 4 laturi ; astfel, patru denota materia solida in general si Pamantul in particular, caci Pamantul e un obiect solid legat de 4 puncte cardinale (nord, sud, est si vest).

Baze solide, ordine, solicitudine, lupta impotriva limitarilor, dezvoltare continua.

Timpul e un alt concept foarte des asociat cu numarul patru, pe baza faptului ca anul are patru anotimpuri si luna are (de obicei) patru saptamani ; observatorii crestini remarca de asemenea faptul ca povestea vietii lui Iisus e spusa in 4 evanghelii, fiecare fiind la randul ei asociata cu unul din cele patru elemente clasice de foc, aer, pamant si apa. Asocierea cu Pamantul inseamna ca numarul patru simbolizeaza starea de a fi practic si realist, pe cand faptul ca patru e primul numar compus e legat de ideea unei personalitati compuse influentata de altii, care urmeaza exemp lul unor surse diferite si de multe ori contradictorii, ducand la o gandire originala si complet independenta.

CINCI e asociat cu
cunoasterea senzuala a celor cinci simturi, cat si cu notiunea de protectie. E si un numar care reprezinta serviciul in folosul celorlalti. Este foarte analitic si are abilitatea de a gandi critic, dar poate cugeta excesiv asupra unei idei, pana cand semnificatia ei nu mai e relevanta. Acest numar guverneaza capacitatea noastra de a gandi clar si posibilitatile noastre intelectuale.

Expansivitate , spirit vizionar, aventurier, libertate folosita in mod constructiv.

Cinci reprezinta deschiderea catre experiente si idei noi. In cautarea libertatii, e adesea un aventurier. Cinci e caracterizat de impingerea limitelor vietii. E un numar complex care se refera la starea noastra de sanatate fizica si mentala.

SASE se raporteaza la
tact, frumusete si armonie. Ajuta mult la intemeierea relatiilor si corespunde intalnirilor intre doua persoane. Este asociat acelor lucruri de care suntem atrasi si care ne fac placere. Sase poseda farmec, gratie si capacitatea de a face conversatie usoara, fiind astfel foarte diplomat. Sase are abilitati de a purta altora de grija si este considerat numarul mama/tata.

Responsabilita te, spirit protector, ocrotitor, echilibru, capacitatea de a-i intelege pe ceilalti.

E vazut ca un numar minor in ceea ce priveste banii, asa ca un mic venit suplimentar poate fi disponibil oricand e vorba de acest numar. Din punct de vedere negativ, sase poate fi necredincios, gelos, amar si razbunator. Sase poate de asemenea sa denote perfectionism, pentru ca e primul numar perfect, adica suma divizorilor sai, altii decat el insusi, e egala cu el insusi: 6 x 1 = 6 si 3 x 2 = 6, iar 1+2+3 = 6 (urmatorul asemenea numar e 28).

SAPTE e considerat a fi un
numar spiritual pentru ca e iluzoriu si contine valuri care trebuie mai intai inlaturate, unul dupa altul, pana cand va fi gasita iluminarea in cele din urma. Despre sapte se spune ca e un numar sacru, aceasta fiind demonstrata de faptul ca sunt sapte zile intr-o saptamana, textele stravechi precum Geneza spun ca Pamantul a fost format in sapte etape, vechiul sistem solar avea sapte stele. Daca sapte poseda calitati de reverie, spiritualitate si constienta psihica, din punct de vedere negativ poate fi indecis, inselator si nesincer.

Spirit analitic, intelegere, cunoastere, studiu, meditatie.

OPT e considerat a fi numarul
influentelor karmice, cand suntem chemati sa platim datorii facute in aceasta viata si in cele anterioare. Reprezinta munca din greu si lectiile invatate prin experienta, asa ca poate fi un numar dificil pentru unii din pricina naturii sale foarte restrictive. Mai mult decat orice alt numar, opt cauta banii si succesul material. Totusi, greutatile pe care le intampina in cautarea recompenselor sunt imense. Rasturnari de situatie majore sunt comune numarului 8. Pentru ca reputatia si locul in comunitate au o importanta suprema, ar fi intelept pentru aceia care au ajuns oameni de vaza sa traiasca vieti cinstite, altfel orice indiscretii vor fi mai mult ca sigur dezvaluite intr-un mod foarte neplacut. Desi e considerat un numar de noroc in cultura chineza, el nu ocupa un loc prea important in credintele ezoterice ale numerologiei chineze.

Pragmatism, dorinta de a obtine o pozitie sociala, dorinta de putere, materialism.

Noua a fost considerat
un numar sacru de catre antici si prin urmare nu i s-a acordat un echivalent printre literele alfabetului caldean. Reprezinta schimbarea, inventia si evolutia care se naste din inspiratie. Noua este umanitarul. El are prin traditie o semnificatie ezoterica care e subliniata de faptul ca, de la conceptia initiala, dureaza noua luni sa aduci un copil pe lume.

Spirit umananitar, generozitate, altruism, capacitate de exprimare artistica.

Zece e o octava mai inalta a
numarului unu si semnifica sfarsitul unui ciclu important, dupa care va urma curand o schimbare a imprejurarilor. Poarta cu el multa insemnatate ezoterica. Cel mai comun sistem numeric folosit astazi e bazat pe numarul zece si cele mai multe monede nationale aflate in uz astazi au adoptat sistemul zecimal. Aceasta credinta e de asemenea de mare importanta in numerologia chineza. Trebuie observat ca numarul zece e considerat a fi numarul modern al desavarsirii, pentru ca numai in ultimele sute de ani a fost folosit ca baza fundamentala a sistemelor numerice, monedelor si masuratorilor. Cand 10 l-a inlocuit pe 12 ca numar ultim, a anuntat o schimbare in modelele de gandire umane catre o abordare mai stiintifica a intrebarilor de natura ezoterica.

UNSPREZECE e o octava
mai inalta a numarului doi si e considerat un numar suprem (al doilea numar suprem e 22). 11 e vazut ca fiind calea constientei si cunoasterii spirituale, dincolo de intelegerea celorlalti. El poarta vibratii psihice si are un echilibru perfect de caracteristici masculine si feminine. Mai e caracterizat si de o minte deschisa, intuitie, idealism si viziuni. Din moment ce unsprezece contine multe daruri precum constienta psihica si un mare grad de sensibilitate, el are de asemenea si efecte negative precum inselatoria si tradarea din partea unor dusmani secreti.

Misionar,sociolog, umanist, numerolog, astrolog, cercetator in stiinte umane

SEMNIFICATIA CIFREI

7 IN

RELIGIE

Dupa cum se stie, numarul SAPTE corespunde celor sapte zile ale saptamanii si celor sapte planete. Deasemenea el mai corespunde si celor sapte trepte ale desavarsirii, celor sapte sfere sau trepte ceresti, celor sapte petale ale trandafirului, celor sapte capete ale cobrei de la Angkor, celor sapte ramuri ale copacului cosmic si sacrificial al samanismului. Creand lumea in sase zile, Dumnezeu se odihneste in cea de-a saptea si o transforma in zi sfanta. Odihna din ziua a saptea marcheaza un legamant intre Dumnezeu si om. Saptele simbolizeaza desavarsirea lumii si implinirea vremii. Potrivit sfantului Augustin, el masoara timpul istoriei, timpul peregrinarii omului pe pamant.

Numarul sapte apare foarte des in Biblie: candelabrul cu sapte brate; cele sapte duhuri care se odihnesc; cele sapte ceruri unde stau cetele ceresti; Solomon a zidit templul in sapte ani. Cifra sapte revine de patruzeci de ori in "Apocalipsa": sapte peceti, sapte trambite, sapte cupe, sapte vedenii etc. Cartea este alcatuita din serii de sapte. Aceste numar mai desemneaza aici si imaginea si implinirea unui rastimp (creatia in "Facerea"), a unei perioade, a unei ere, a unei faze, precum si implinirea harurilor daruite de Duhul Sfant Bisericii.

NUMARUL IN TRADITIILE

7

LUMII

Numarul sapte apare, sub diverse forme si sensuri in multe traditii ale lumii. La mayasi, ziua a saptea era sub semnul jaguarului, intruchipare a fortelor launtrice ale pamantului. Aceasta zi era plina de fast. In Islam, sapte este un numar fast, un simbol al desavarsirii: se vorbeste de sapte ceruri, sapte taramuri, sapte diviziuni ale iadului, sapte porti. Tatarii din Altai se mandresc cu sanctuarele lor de bastina, folosind expresia Tara mea cu sapte porti si apele mele . Pentru turco-mongoli numarul sapte este un numar sacru si cosmic, dupa cum arata JeanPaul Roux.

In Maroc, femeile sterpe isi infasoara cingatoarea de spate ori in jurul trunchiului anumitor copaci, apoi o agata de una din cele sapte funii legate de acestia. In Siria, o fata care nu-si gaseste petitor exorcizeaza influentele rele care o impiedica sa se marite scaldandu-se in mare si lasand sa-i treaca pe deasupra capului sapte valuri. Podoabele femeii sunt in numar de sapte. Pentru ca unui mort sa i se ierte pacatele, trebuie trase sapte linii peste mormantul lui. Dupa inmormantare, participantii se indeparteaza sapte pasi de mormant, apoi fac sapte pasi spre el. Se crede adesea ca sufletul mortului ramane in preajma mormantului vreme de sapte zile.

In India, traditia hindusa ii atribuie soarelui sapte raze: sase corespunzand directiilor spatiului, iar a saptea centrului. In stiinta Yoga se cunosc sapte centrii subtili de forta, numite "chakra". De asemeni, unele texte musulmane leaga cele sapte sensuri ezoterice ale Coranului de cei sapte centrii subtili ai omului. Si in Africa, numarul sapte este un simbol al perfectiunii si al unitatii. La dogoni, saptele suma a numerelor patru (simbolul feminitatii) si trei (simbolulul barbatiei), reprezinta perfectiunea omeneasca.

Numarul sapte, suma a numerelor patru si trei, este semnul omului intreg, cuprinzand cele doua principii spirituale polar opuse. Sapte este semnul lumii complete, al creatiei incheiate, al cresterii naturii. El este si expresia Cuvantului Desavarsirii si deci al unitatii originare. Numarul sapte, numarul omului desavarsit, al omului pe deplin realizat, este numarul ce corespunde androginului ermetic.

Prima observatie este ca sunt 7 corpuri ceresti care ies in evidenta fata de celelalte: Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn. sapte este numarul incheierii si al reinnoirii ciclice", referire directa la zilele saptamanii. Incepand cu 7 zei exista numeroase referiri de-a lungul istoriei in numeroase religii. Faptul ca cifrei 7 i s-a atribuit o semnificatie speciala, inca din vremuri de mult apuse, o dovedeste grupul de 7 stele, cunoscute ca "Pleiadele" sau cele "Sapte Surori. De asemenea, curcubeul - fenomenul optic si meteorologic arhicunoscut, simbol al norocului si al sperantei - este descris ca avînd 7 culori.

DIVERSE SEMNIFICATII
Nu este nicio indoiala ca 7 este o cifra magica fiind folosita si in basmele populare (balaurul cu 7 capete, formularea ambigua "peste 7 mari si 7 tari") sau povesti. Numarul 7 corespunde: - in mitologia japoneza celor 7 zei ai norocului si cei 7 samurai - trandafirului cu 7 petale - celor 7 capete ale cobrei de la Angkor - celor 7 minuni ale lumii - pe o buburuza obisnuita sunt 7 buline - 7 - numarul omului desavarsit, al omului pe deplin realizat, numarul ce corespunde androginului ermetic - in Yoga se cunosc sapte centrii subtili de forta, numite "chakra"

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful