Mardziha Mohamad

Nor Hanifah AB Talib

Nor Munirah Mahamad

Nurul Jannah Baharin

organ berotot dan bersaiz lebih besar sedikit daripada genggaman tangan terletak sebelah kiri sedikit dari tengah dada, dan di belakang tulang dada (sternum). Ia diselaputi oleh kantung yang dikenali sebagai perikardium dan dikelilingi oleh peparu. Secara purata, jantung orang dewasa mempunyai berat sekitar 300-350 g. Terdiri dari empat ruang, dua atrium di atas dan dua ventrikel di bawah.

Dinding otot yang tebal (septum) membahagikan atrium dan ventrikel kanan dari atrium dan ventrikel kiri. Ia memisahkan darah beroksigen dan terdeoksigen dari bercampur. Injap antara atrium dan ventrikel hanya membenarkan aliran darah secara satu hala dari atrium ke ventrikel.

Ventrikel bahagian jantung yang mengepam darah ke seluruh tubuh termasuk paru-paru. Dinding ventrikel adalah lebih tebal berbanding atrium, dan pengecutan dinding ventrikel adalah lebih penting bagi memastikan darah mengalir.

Darah terdeoksigen dari tubuh memasuki atrium kanan melalui 2 salur vena kava superior (superior vena cava) vena kava inferior (inferior vena cava).
http://www.ozone.com.my/jantung1copy.jpg

Darah kemudian mengalir ke ventrikel kanan mengepam darah terdeoksigen ke peparu melalui arteri pulmonari. Selepas darah kehilangan karbon dioksida dan menyerap oksigen dari peparu, ia mengalir melalui arteri pulmonari ke atrium kiri.

Dari atrium kiri, darah beroksigen dipam ke ventrikel kiri. Ventrikel kiri merupakan pam utama yang membekalkan darah melalui aorta ke seluruh tubuh kecuali peparu. Ventrikel kiri adalah lebih tebal berbanding kanan disebabkan oleh keperluan untuk mengenakan tekanan yang tinggi bagi mengatasi rintangan yang dikenakan oleh tubuh

Ventrikel kanan hanya perlu mengepam darah ke peparu, jadi ia tidak memerlukan otot dinding yang kuat Sebab lain: o kapilari peparu adalah lemah, jika tekanan tinggi ianya hanya akan merosakkan kapilari tersebut o aliran darah yang perlahan adalah diperlukan bagi memberi masa untuk pertukaran gas antara darah dan peparu.

Dinding jantung terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan terluar dikenali sebagai perikardium (pericardium) 

lapisan tengah dipanggil myokardium (myocardium) lapisan terdalam dipanggil endokardium (endocardium).

Perikardium boleh dibahagikan lagi kepada dua lapisan ofibrous pericardium (luar) oserous pericardium (dalam) Myokardium lapisan yang paling tebal dan terdiri daripada otot jantung; membentuk majoriti keseluruhan dinding jantung. Endokardium merupakan lapisan terdalam yang terdiri daripada sel epitelium leper dan tisu penyambung. 

Dinding jantung terdiri dari otot yang mempunyai ciri-ciri pengecutan yang khusus Jantung dibahagikan kepada 2 bahagian, yang dibahagikan lagi kepada ruang atas dan ruang bawah iatu atrium dan ventrikel Ruang atas dan ruang bawah dihubungkan oleh injap injap ini akan terbuka dan tertutup semasa denyutan jantung dan berfungsi membenarkan pengaliran darah sehala iaitu tidak berbalik 

Injap di sebelah kiri mempunyai dua kuspa
injap mitral atau bikuspid. 

Injap di sebelah kanan pula mempunyai 3 kuspa
injap trikuspid. 

Injap sabit terletak dipangkal arteri pulmonari dan aorta menentukan darah yang keluar dari jantung tidak mengalir balik. 

Injap trikuspid terletak di antara atrium kanan dengan ventrikel kanan menentukan darah yang mengalir masuk ke dalam ventrikel kanan tidak mengalir balik ke atrium kanan. Ianya terdiri daripada tiga kelopak. Injap bikuspid (injap mitra) terletak di antara atrium kiri dengan ventrikel kiri menghalang pengaliran balik darah dari ventrikel kiri ke atrium kiri. 

Injap-injap yang dikenali sebagai injap sabit, memisahkan ventrikel daripada salur darah yang mengangkut darah keluar dari jantung Injap pulmonari memisahkan ventrikel kanan daripada arteri pulmonari injap aorta memisahkan ventrikel kiri daripada aorta. 

Apabila ventrikel mengecut, injap sabit membuka, membolehkan darah mengalir ke depan. Apabila injap sabit menutup, injap trikuspid dan mitral membuka dan membenarkan darah mengalir melaluinya ke dalam ventrikel yang mengendur itu. Penutupan injap jantung yang berlainan inilah yang menghasilkan bunyi 'lubb dubb' yang boleh didengar melalui stetoskop

http://mohdwahidi.s5.com/printable_files/hea rt4a.gif

‡Jantung manusia mempunyai kebolehan untuk mengecut dan mengendur dalam satu kitaran beritma tanpa rehat ‡Satu kitar lengkap pengecutan dan pengenduran jantung disebut nadi denyutan ‡Dalam satu nadi denyutan jantung, urutan peringkat yang berlaku dikenali sebagai kitar kardium. ‡Kedua-dua atrium akan mengalami sistol dengan serentak untuk mengepam darah ke ventrikel yang mengalami diastole untuk menerima darah dari atrium.
Sistol Diastole

Fasa pengencutan kitar kardium

Fasa pengenduran kitar kardium

‡Kemudian, kedua-dua atrium akan mengalami diastole sementara kedua-dua ventrikel mengalami sisitol untuk mengepam darah ke arteri pulmonary dan aorta. ‡Otot kardium: bersifat miogenik(boleh mengecut secara beritma dan automatic tanpa kawalan saraf) : masih boleh beritma walaupun jantung dikeluarkan dari badan

http://www.technion.ac.il/~eilamp/images/myheart1de.jpg

PEREDARAN POLMUNARI y DARAH DIPAM DARI JANTUNG KE PEPARU DAN KEMBALI SEMULA KE JANTUNG
jantung peparu jantung

PEREDARAN SISTEMIK y DARH BEROKSIGEN DIANGKUT DARI JANTUNG KE BAHAGIAN BADAN YANG LAIN DAN KEMBALI SEMULA KE JANTUNG. bahagian
jantung badan yang lain jantung

y

DARAH TERDEOKSIGEN ( DARAH KEKURANGAN y OKSIGEN) YANG DIANGKUT DARI SELURUH BADAN KE DALAM ATRIUM KANAN JANTUNG MELALUI VENA KAVA AKAN MASUK KE DALAM VENTRIKEL KANAN. DARI VENTRIKEL KANAN, DARAH DIPAM KE PEPARU MELALUI ARTERI PULMONARY (HANYA ARTERI INI MEMBAWA DARAH TERDEOKSIGEN) DI PEPARU, PERTUKARAN GAS BERLAKU DI ANTARA KAPILARI DARAH DENGAN ALVEOLUS y

DARAH BEROKSIGEN DARI PEPARU YANG MEMASUKI ATRIUM KIRI DIPAM KE VENTRIKEL KIRI. VENTRIKEL KIRI MEMPUNYAI DINDING BEROTOT YANG LEBIH TEBAL BERBANDING DENGAN VENTRIKEL KANAN. DARI VENTRIKEL KIRI, DARAH SETERUSNYA DIPAM KELUAR DARI JANTUNG KE DALAM AORTA. AORTA MERUPAKAN ARTERI TERBESAR DALAM BADAN DAN DARAH DIPAM KELUAR DI BAWAH TEKANAN YANG TINGGI. AORTA AKAN MENGHANTAR DARAH BEROKSIGEN KESEMUA BAHAGIAN BADAN.

y

y

y

y

DARAH BEROKSIGEN KEMUDIAN DI ANGKUT BALIK y KE ATRIUM KIRI JANTUNG OLEH VENA PULMONARY (HANYA VENA INI MENGANGKUT DARAH BEROKSIGEN) y

PERTUKARAN GAS DAN BAHAN BERLAKU DI TISU BADAN. DARAH YANG TERDEOKSIGEN KEMUDIAN DIANGKUT KEMBALI KE ATRIUM KANAN JANTUNG MELALUI VENA KAVA.

Tekanan darah optima 130 / 80 mmHg Tekanan darah tinggi lebih daripada 130 / 85 mmHg. Misalnya, jika tekanan melebihi 180 / 110 mmHg kadar tekanan darah anda adalah terlalu tinggi.

CARA ATASI
Memeriksa tekanan darah anda secara berkala;

Tidak merokok Makan secara sihat,
http://images.main.uab.edu/healthsys/ei_0028.gif

Kekalkan berat badan unggul. Bersenam secara berkala. Elakkan pengambilan alkohol.

Apabila timbunan plak terbentuk di dalam arteri, ia menghalang pengaliran darah, menyebabkan ketulan-ketulan darah beku terbentuk, lalu mengganggu bekalan darah ke otak

CARA ATASI
1.Jadilah lebih aktif secara fizikal.. 2.Amalkan diet yang sihat. 3.Kekalkan berat badan yang sihat. 4.Jangan merokok. 5.Minum alkohol dengan bijak. 6.Periksa tekanan darah anda. 7.Minta nasihat dari doktor.

Berlaku sejak dalam kandungan seperti jantung berlubang dan kecacatan injap jantung.
CARA ATASI Ranscatheter technique atau rawatan secara transkateter (tiub) adalah rawatan jantung berlubang tanpa perlu melakukan pembedahan
http://images.google.com.my/imgr es?imgur

‡kaedah ini dijalankan ke atas pesakit jantung berlubang dengan menggunakan tiub kecil yang dipanggil kateter.

y

y

NODUS SINUATRIUM (nodus SA) Tisu khas yang yang mencetuskan pengecutan otot kardium di dalam dinding atrium kanan berhampiran dengan vena kava Dikenali dengan perentak denyutan(pacemaker) kerana berfungsi mencetuskan impuls untuk mengawal dan memelihara denyutan jantung Menjanakan impuls elektrik sama seperti yang dijanakan oleh saraf

y

NODUS ATRIOVENTRIKEL (nodus AV) Terletak di dasar septum atrium kanan

y

Meneruskan penghantaran gelombang impuls elektrik beritma yang merebak ke seluruh ventrikel

y

‡Penghantaran impuls ini dibantu oleh gentian otot kardium yang besar (bungkusan atrioventrikel) yang bercabang ke kiri dan ke kanan ventrikel ‡Tisu ini berakhir dengan gentian otot kardium kecil (gentian purkinje)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful