Faktor Perubahan Iklim

arang batu dan gas. Peningkatan gas karbon dioksida di atmosfera berlaku kesan daripada pembakaran bahan api fosil seperti penggunaan petrol. .Pelepasan gas rumah hijau disebabkan aktiviti manusia. 1) Pelepasan karbon dioksida akibat pembakaran bahan bakar fosil yang telah dilakukan sejak abad ke-18.

2) Pengeluaran gas metana daripada industri pertanian. . perladangan dan penternakan. gas metana yang di hasilkan daripada najis haiwan seperti lembu dan penggunaan baja dalam industri pertanian dibebaskan ke atmosfera. Misalnya.

3) Penggunaan CFCs (kloroflorokarbon) dalam sistem penyejukan alatan seperti peti sejuk dan penyaman udara. . CFC menyebabkan berlakunya penipisan lapisan ozon.

.4) Eksploitasi penggunaan hutan/ tanah. .Kawasan hutan diteroka berikutan kepesatan dalam industri perkilangan. pertanian.Kurangnya tumbuh-tumbuhan yang tugasnya untuk menstabilkan kepekatan karbon diosida dalam atmosfera. pembalakan. . pengangkutan dan industri lain di dunia tanpa adanya keseimbangan dengan alam sekitar.

.KAITANNYA??? ‡ Gas rumah hijau memerangkap haba dari permukaan bumi menyebabkan pemanasan global. ‡ Gas rumah hijau yang terkumpul tidak dapat dibebaskan dan terperangkap dalam atmosfera menyebabkan bumi menjadi lebih panas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful