SAINS SUKAN

PENGKAEDAHAN SUKAN (SPORT METHODOLOGY)

TEORI PEMBELAJARAN MOTOR
 PENGENALAN  Jurulatih

dikehendaki mengajar kemahiran. Jika apa yg diajarnya berasaskan konsep,prinsip atau fakta, tentang bagaimana pembelajaran berlaku (teori), pemain seharusnya belajar dengan lebih berkesan dan cepat.  Banyak teori pembelajaran kemahiran sukan disesuaikan dari……

.
 1.Pembelajaran

Kognitif  2.Pembelajaran motor halus (pergerakan otot kecil) Ada beberapa teori pembelajaran motor yg berasaskan pembelajaran motor dinamik (pergerakan otot besar) yg lebih relevan dengan pembelajaran kemahiran sukan. Teori Gentile telah dipilih sebagai panduan kepada pengajaran kemahiran-kemahiran sukan.

 OBJEKTIF:

Jurulatih akan memahami konsepkonsep utama dalam Teori Pembelajaran Motor Gentile, terutamanya Matlamat, Rangsangan Regulatori & Bukan Regulatori, Maklumbalas, Tumpuan dan Kepelbagaian.

 TEORI A. . GENTILE melibatkan 2 peringkat:@ @ @ @ @ @ Dapatkan konsep/idea pergerakan Semua pergerakan ada matlamat Berbagai rangsangan dari persekitaran Suasana boleh dikawal/diatur Suasana TIDAK boleh dikawal/diatur Memilih dan memproses maklumat Membentuk pelan motor/tindakan Penentuan atau kepelbagaian @ Penentuan untuk kemahiran tertutup @ Kepelbagaian dalam kemahiran terbuka B.

TEORI GENTILE MATLAMAT KEADAAN PERSEKITARAN TUMPUAN PEMILIHAN RESPONS SETERUSNYA MERANGKA PELAN TINDAKAN PROSES MEMBUAT KEPUTUSAN DAPATKAN MAKLUM BALAS LAKSANAKAN RESPONS .

MATLAMAT  Semua pergerakan berorientasikan matlamat.  Manusia mengelolakan satu corak motor dengan tujuan menyelesaikan masalah atau untuk mendapatkan sesuatu.Ia itu (kita merancang pergerakan untuk berbuat sesuatu) .

suasana Bukan Regulatori .POPULASI RANGSANGAN  Manusia menyesuaikan diri dengan persekitarannya untuk mencapai matlamatnya/ memenuhi kehendaknya  Corak motor atau kemahiran akan ditentukan/dikawal oleh persekitaran.  Keadaan/suasana persekitaran ada DUA jenis:1. suasana Regulatori 2.

#Suasana Rangsangan Regulatori Suasana regulatori adalah yang berkait terus dengan matlamat . penonton dan pengadil. contoh dalam badminton. net. bulu tangkis. contohnya cahaya. gelanggang dan ukurannya serta pemain lawan. cuaca. #Suasana Rangsangan Bukan Regulatori Semua yang lain adalah bukan regulatori. reket. bunyi. .

TUMPUAN PEMILIHAN  Pemain/atlet hendaklah memilih dan memproses maklumat mengenai persekitaran sebelum dia merangka pelan motor/kemahirannya.  Pemain/atlet terpaksa menajamkan fokusnya kepada suasana rangsangan regulatori .

terjun.KEMAHIRAN TERBUKA/TERTUTUP  GENTILE mengklasifikasikan semua kemahiran sukan sebagai:1. . kemahirankemahiran dalam gimnastik.Suasananya tetap.menembak memanah dan beberapa acara olahraga.tidak berubah-ubah & pemain mudah meramal/mejangka pergerakan/kemahirannya bagi mencapai matlamat. KEMAHIRAN TERTUTUP . Contoh.

bola tampar dll. tenis. sukar diramal hingga atlet terpaksa mengenalpasti perubahannya sentiasa dan menyesuaikan tindakannya mengikut perubahan. KEMAHIRAN TERBUKA Suasana dan persekitaran yang berubah-ubah. . sepak takraw. ping pong.2. badminton. kemahirankemahiran dalam sukan hoki. ragbi. Contohnya.

imej atau gambaran kemahiran atau pelan tindakan secara am akan muncul. Pelan dari minda ini adalah hasil dari himpunan corak-corak pergerakan lampau yang tersimpan dalam otak. .MERANGKA PELAN TINDAKAN  Sebelum melaksanakan pergerakan.

RESPONS/LAKSANAKAN TINDAKAN  Pergerakan berdasarkan pelan minda. .  Pengalaman membantu menyusun pelan yg terbaik dan pelaksanaan yg terbaik.  Latih tubi banyak membantu ketepatan dan konsistensi pergerakan  Perlawanan persahabatan membantu kepelbagaian dan ketepatan tindakan.

Maklumbalas keputusan (Knowledge of results) 2.MAKLUM BALAS MAKLUMAT (FEEDBACK)  Selepas melakukan pergerakan/kemahiran pemain akan ada 2 jenis maklum balas. Maklumbalas perlakuan (Knowledge of performance ) . 1.

Iaitu.PROSES MEMBUAT KEPUTUSAN  Biasanya ada perbandingan dengan maklumbalas-maklumbalas yg diterima selepas tindakan/pelaksanaan. . boleh terus ke peringkat kedua iaitu penentuan atau kepelbagaian. Perlakuan harapan & pencapaian  Jika perbandingan ini tidak ada perbezaan. 1. Matlamat harapan & pencapaian 2. maka bermakna pemain sudah mendapat idea pergerakan.

 Di sinilah jurulatih sangat-sangat diperlukan untuk memberi butir-butir pengajaran atau latihan. maka atlet seharusnya berusaha cuba memperbaiki & mengastasi kelemahan untuk mencapai matlamatnya. .RESPONS/TINDAKAN SETERUSNYA  Jika perbandingan dalam proses membuat keputusan menunjukkan ada perbezaan.

.  Kemahiran adalah ketekalan/konsistensi dalam pencapaian matlamat.PENENTUAN atau KEPELBAGAIAN  Pada peringkat 2. atlet berusaha mencapai aras kemahiran yg tinggi.  Bagi KEMAHIRAN TERTUTUP fokusnya adalah menetapkan pergerakan agar pergerakan yg unggul dapat diulangi dalam situasi pertandingan.

pemain terpaksa memadankan pergerakannya dengan situasi-situasi yg berubah-ubah itu untuk mencapai matlamatnya. . Bagi kemahiran terbuka. Lebih banyak suasana dan situasi yg pernah dialaminya dan berpadan dengan pergerakannya. di mana rangsangan regulatorinya sentiasa berubah-ubah. maka lebih baik peluang baginya untuk mendapatkan ketekalan mencapai matlamat.

RANGSANGAN – suasana (Regulatory) (dari persekitaran) BOLEH DIKAWAL suasana (Nonregulatory) .MATLAMAT – Untuk dicapai atau diselesai ( jika masalah)  2.TEORI PEMBELAJARAN GENTILE  1.

 3.TUMPUAN TERPILIH .  5. . Fokus pada yg boleh dikawal. MEMBENTUK PELAN TINDAKAN (Kumpul semua pengalaman lalu/ Corak pergerakan disimpan dalam otak) RESPONS – Tindakan pelaksanaan berdasarkan pelan minda (BERTINDAK)  4.memilih dan memproses maklumat (sebelum merancang tindakan).

DAPATKAN MAKLUMBALAS Selepas tindakan . 2 jenis maklumbalas (KEPUTUSAN & PERLAKUAN) PROSES MEMBUAT KEPUTUSAN Matlamat ( harapan mln. capai .  8. sebenar ) RESPONS/ Tindakan seterusnya Cuba baiki & atasi kelemahan untuk matlamat a) b)  7. 6. pencapaian ) Perlakuan ( harapan mln.

tetapi menggunakannya untuk mempengaruhi amalan adalah satu perkara yang lain. Jurulatih mesti ada minat. komitmen dan usaha yang gigih untuk mengaplikasikan teori bagi memandu pengajaran kemahiran sukan.APLIKASI TEORI PEMBELAJARAN MOTOR  PENGENALAN:  Mengetahui teori merupakan satu perkara. .

 Terdapat kemahiran/pergerakan yg betul.  Atlet perlu menghasilkan pergerakan yang serupa.Mengajar Kemahiran Tertutup  Konsep modelling digunakan sebagai asas. .  Dia perlu mengulangi untuk mendapat ketekalan “consistency”.  Dia perlu meniru “model” selepas mendapat idea.

 Atlet terus mencuba dan berlatih. Peranan jurulatih ialah fokus kpd pergerakan. .filem atau gambar.  Atlet melakukan pergerakan dengan meniru model selepas mengetahui mana yang unggul.  Jurulatih berikan maklum balas. Jurulatih berkomunikasi tentang pergerakan yg betul (unggul) kepada atlet melalui tunjukcara.Langkah Asas Pengajaran  1.

(Jurulatih sebagai pemerhati-penasihat sahaja.) . Atlet perlu menetukan rancangan pergerakannya.  4.Mengajar Kemahiran Terbuka  1. Jurulatih perlu mengajar “Suasana Rangsangan Regulatori”  3.  2. Jurulatih perlu membantu atlet bertindak mengikut keperluan keadaan yang terbaik. Jurulatih perlu menjelaskan matlamat.

Jurulatih perlu bertanya beberapa soalan untuk membantu atlet membuat perbandingan:# Adakah tercapai matlamat awak? # Adakah awak bergerak sepertimana yang dirancang ? Jurulatih hendaklah membantu atlet menjawab soalansoalan ini.) . terutamanya soalan kedua. 6. (Beritahu atlet bagaimana dia bergerak.

. Dengan pelbagai corak kemahiran yg meluas. Jurulatih mempelbagaikan keadaan dan rangsangan. sama ada regulatori tetap atau tidak tetap agar atlet membina corakcorak kemahiran utk disesuaikan dengan matlamat yg berbeza-beza. peluangnya utk tekal mencapai matlamat apabila berdepan dengan situasi yg berubah-ubah adalah baik. 7.

Jurulatih akan memahami konsep asas perancangan semusim.  . Jurulatih akan faham bagaimana hendak menggunakan konsep-konsep ini & lainnya utk perancangan jangka pendek & panjang.  2. terutamanya intensiti & isipadu kerja. rehat berkualiti. pemuncakan (peaking) dan “overcompensation”.PERANCANGAN PROGRAM LATIHAN  OBJEKTIF: 1.

disusun secara sistematik. Faktor-faktor ini perlu dikaji dengan teliti. . dirancang & dilaksanakan dalam suatu jangkamasa yang tertentu. terdapat banyak lagi faktorfaktor yg perlu dipertimbangkan oleh jurulatih. PENGENALAN: Jika pemain/atlet mempunyai kemampuan dan motivasi untuk bersukan di peringkat prestasi lebih tinggi.

. tetapi.sesiapa yg bersedia pada ketika amat perlulah yg akan berjaya.  Persediaan ini memerlukan perancangan yg amat teliti.  Jurulatih perlu faham bahawa. puncak prestasinya seharusnya berada pada satu-satu masa yg khusus. tidak selalunya atlet terbaik itu menang. bagi merancang latihannya. Seorang atlet tidak boleh SENTIASA berada pada tahap prestasi terbaik (top condition). Oleh itu.

biasanya 7 hari.2 atau 3jam. LATIHAN MIKRO: (Micro Tr.  PELAN . mungkin 1. Biasanya disebut (microcycle). Plan) Satu kitaran latihan. Plan) Rangka kerja bermatlamat & objektif bagi satu sessi latihan i.PELAN LATIHAN  PELAN LATIHAN HARIAN: (Daily Tr.e 1 unit latihan berasingan.

Biasa disebut Macrocycle.  PELAN TAHUNAN: (Yearly Plan) Pelan keseluruhan bagi setahun penuh. . Pra-pertandingan atau Pertandingan. & jangkamasanya kira-kira 2 hingga 3 bulan setiap satu. Biasa disebut semusim. Plan) Satu fasa dalam jangkamasa 4 -5 minggu. misalnya Persediaan. PELAN LATIHAN MAKRO: (Macro Tr.  PELAN PERIOD: ( Period Plan) Fasa tertentu bagi latihan.

dari sekarang ke Olimpik akan datang. satu pelan 4 tahun sebagai persediaan untuk Sukan Olimpik. . PELAN JANGKAPANJANG:(Long term Plan) Satu perancangan/pelan untuk beberapa tahun. Pelan ini selalunya dilupakan. Contoh.  PELAN KERJAYA: (Career Plan) Perancangan dan tinjauan tentang apa yg atlet hendak capai untuk tujuan keseluruhan kerjayanya.

Okt. Penekanan kpd. (Beban kerja berat) #Pra-pertandingan. prestasi kualiti tinggi.Jan.Mei hingga Sept. hingga Disember (Pertandingan juga diadakan. #Musim Pembinaan. .PERIODISASI  Setiap program latihan seharusnya ada 3 “period”. hingga Mac.) # Musim Pertandingan. tapi beban kerja tidak berkurangan.Iaitu Musim pembinaan. Prapertandingan dan Musim Pertandingan.

Contoh Rancangan Setahun 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 Persediaan (Pembinaan) Pra & Pertandingan [PP 1] [P 1] [PP 2] [P 2] Penekanan kepada kualiti Rehat Aktif Penekanan kepada kualiti Penekanan kepada kuantiti [Isipadu] (Transisi) sama berat kuantiti & kualiti ulihan & Tambahan Pem nerasi Tekanan Rege [Puncak 1] Penekanan kepada Kuantiti & kualiti (Transisi) [Puncak 2] Rehat Aktif .

Contoh. Contoh program.)  Jika pemuncakan 2 kali diperlukan. Bagi atlet kelab yg berlatih 2 bulan untuk pembinaan/persediaan. tiga fasa latihan itu perlu dikuncupkan menjadi pendek. . program asasnya dikuncupkan. . Oleh itu.  Musim Pembinaan (Ogos – Oktober)  Pra-pertandingan (Nov. musimmusimnya menjadi pendek.Disember)  Musim Pertandingan (Januari & Feb.

 Disember hingga Feb. .#Contoh program yg sasaran puncaknya di awal Ogos :Kemuncak  Mac 1 atau 2 minggu rehat  Pembinaan  April hingga Mei Pertandingan  Jun hingga Julai Kemuncak  Ogos Rehat  September Pembinaan  Oktober hingga November Pra-pertand.

. Contoh.  Cuba dapatkan matlamat-matlamat perlakuan (performance goals).PENETAPAN MATLAMAT LATIHAN  Menetapkan matlamat latihan adalah satu keperluan penting dan elok dilakukan bersama-sama atlet. 800m dalam masa 2:06 minit.  Kenalpasti matlamat-matlamat jangka panjang dan pendek.

e Bilakah hendak menghasilkan prestasi terbaik? .#JURULATIH mesti memahami dan rancang secara rasional :  ISIPADU KERJA (work volume): i.e Berapa keraskah latihannya?  PEMUNCAKAN (peaking): i.e Banyak manakah beban latihannya?  INTENSITI KERJA: i.

 Jurulatih MESTI merancang untuk: Persediaan Fizikal Teknikal Taktikal & Psikologikal  Jurulatih MESTI memahami konsepkonsep Rehat Berkualiti dan “Over Compensation” yang perlu dilaksanakan. .

Berikan maksud RANGSANGAN KEADAAN REGULATORI dan senaraikan nama-nama (RKR) bagi sukan spesifik yg anda pilih. Berikan sedikit gambaran bagaimana ia dipertandingkan. .PANDUAN MEMBUAT TUGASAN  Nyatakan jenis sukan pilihan. Berikan maksud RANGSANGAN KEADAAN BUKAN REGULATORI dan senaraikan nama-nama (RKNR) bagi sukan anda itu. 1.

./atlet…?…memulakan tumpuan dengan berdasarkan Kpd..... Memilih tumpuan…………………… Menentukan pelan motor………. 2. Matlamatnya iaitu ……………… Rangsangan…………………………. Melaksanakan pelan motor……. Dalam proses pembelajaran motor pemain…? ….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful