KAEDAH PEMULIHAN BAHASA MELAYU I

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMEROLEHAN BAHASA - Makanan - Persekitaran - kognititf

MAKANAN ‡ Para doktor menyarankan kepada ibu-ibu yang mengandung agar mengambil pemakanan yang sihat dan seimbang bagi tumbesaran anak dan otaknya. ‡ EFA mengandungi asid linoleic dan acid alphalilolenic. minyak kacang soya. Sebagai contoh pengambilan asid folid dan asid lemak (EFA). mata dan sel sarafnya. . Minyak sayuran seperti minyak jagung. minyak matahari. ‡ Pengambilan EFA amat penting sewaktu hamil kerana bahan ini membantu dalam perkembangan otak bayi. kekacang adalah sumber yang baik untuk membekalkan EFA yang diperlukan oleh tubuh ibu untuk disalurkan kepada bayi.

. terdapat ubat serta susu yang dijual di pasaran yang dapat membantu perkembangan dan kecerdasan otak bayi semasa dalam kandungan. Salah satu daripadanya ialah kecacatan pada otak bayi. Tumbesaran otak yang terbantut juga mungkin akan menyebabkan bayi yang dilahirkan kurang cerdas ataupun hiperaktif. para ibu perlulah terlebih dahulu mendapatkan khidmat nasihat para doktor yang pakar terlebih dahulu. ‡ Ini kerana makanan yang seimbang dapat melindungi ibu dan bayi daripada menghadapi masalah yang membahayakan. Seelok-eloknya untuk mengambil bahan ini.‡ Pada masa sekarang juga.

perhubungan dalam keluarga dan masyarakat sekeliling. ‡ Penggunaan bahasa yang diamalkan oleh masyarakat setempat secara automatik menyumbang kepada perkembangan bahasa setiap manusia. .PERSEKITARAN ‡ Persekitaran terdiri daripada gaya hidup. sosio-ekonomi.

‡ Sayugia berpendapat bahawa fungsi bahasa adalah sarana gambara pemikiran individu. .KOGNITIF ‡ Kecerdasan individual dinilai menerusi kecekapan individu tersebut berbahasa. ‡ Kanak-kanak cerdas lebih cekap penggunaan bahasanya berbanding kanak-kanak terencat akal (gangguan atau masalah pertuturan).

‡ Teori beliau telah membahagikan lima konsep asas yang berkaitan dalam penyataan gambaran teori pembelajaran.‡ Jean Piaget menyatakan bahawa pengadaptasian individu dengan alam sekitar merupakan faktor yang penting dalam perkembangan manusia. ‡ Pembelajaran terhasil melalui interaksi kanakkanak tersebut bersama orang yang lebih berpendidikan daripadanya. iaitu :  Skema  Adaptasi  Keseimbangan  Asimilasi  Akomodasi .

proses pemerolehan bahasa itu pada setiap anak sama.KOGNITIF ‡ Pada hakikatnya. Pembentukan kaedah itu dimungkinkan oleh adanya kemampuan bawaan atau struktur bawaan yang secara mental adalah dimiliki oleh setiap anak. iaitu melalui pembentukan dan ujian hipotesis tentang kaedah bahasa. . Inilah yang disebut dengan alat pemerolehan bahasa (Language Acquisition Device / LAD).

semua kanak-kanak sejak lahir telah dilengkapi dengan alat-alat nurani yang berbentuk mekanikal umum untuk semua kebolehan manusia termasuklah kebolehan berbahasa.‡ Kajian-kajian telah dijalankan untuk melihat sama ada manusia memang sudah dilengkapi dengan alat-alat biologi untuk kebolehan berbahasa seperti yang didakwa oleh ahli linguistik Noam Chomsky dan Lenneberg ataupun kebolehan berbahasa ialah hasil dari pada kebolehan kognisi umum dan interaksi manusia dengan sekitarannya. ‡ Mengikut Piaget. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful