Skop & Prinsip

Pertolongan Cemas

Azizi Ahmad

1

Azizi Ahmad 2 .Definisi Pertolongan Cemas ‡ Bantuan permulaan yang diberi kepada mereka yang cedera atau sakit sebelum ketibaan petugas perubatan atau ambulans.

‡ Untuk meringankan kesakitan. ‡ Untuk menghadkan kesan / komplikasi kecederaan.Matlamat Pertolongan Cemas ‡ Untuk menyelamat nyawa. Azizi Ahmad 3 . ‡ Untuk menggalakan pemulihan.

Azizi Ahmad 4 2. kemudian meminta bantuan dengan sewajarnyar.Tanggungjawab Seorang Pemberi Pertolongan Cemas 1. . 3. Menilai sesuatu keadaan dengan pantas dan selamat. Memberi rawatan awal yang sesuai dan sewajarnya mengikut peraturan tertentu dan keutamaan. Mengenalpasti seboleh mungkin mekanisma kecederaan atau sebab sebab kesakitan berlaku.

Menunggu mangsa / pesakit sehingga diserahkan kepada pihak yang bertanggungjawab . . Memastikan mangsa / pesakit dibawa ke hospital untuk rawatan selanjutnya. 6. Membuat lapuran dan menyerahkannya kepada pihak tertentu serta memberi bantuan jika perlu. Azizi Ahmad 5 5.Tanggungjawab Seorang Pemberi Pertolongan Cemas 4.

asap beracun. Menilai Situasi Kecemasan. perlepasan wap toksid. lihat dan awasi bahaya lain terhadap diri anda dan mangsa seperti tumpuhan bahan berbahaya.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 1. buat penilaian peristiwa yangberlaku dengan pantas dan tenang. 1. kebakaran dan lain-lain. bahan radioaktif.1. Azizi Ahmad 6 1.2. .

dapatkan sumbersumber maklumat kejadian daripada mangsa.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 1.3. waris atau orang ramai yang melihat peristiwa berlaku. Azizi Ahmad 7 .

Azizi Ahmad 8 2. . Pastikan Kawasan Kecemasan Selamat. 2.1. pindahkan mangsa dari sebarang bahaya.2.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 2. jauhi diri anda dari seberang bahaya yang boleh mengancam keselamatan diri. jika keadaan mengizinkan.

anda perlu mendapatkan bantuan dari mereka yang arif dan terlatih (the experts) Azizi Ahmad 9 .Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 2. jangan bertindak diluar kemampuan anda. Dalam situasi tertentu.3.

2. buat penilaian mangsa yang cedera melalui kaedah µABC Of CPR¶. 3. Memberi Bantuan Kepada Mangsa. 10 . periksa sebarang pendarahan besar dan hentikan pendarahan sedemikian serta merta.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 3.1. Azizi Ahmad 3.

Azizi Ahmad 11 . rawat mangsa mengikut keutamaan. 3.3.4. buat pemeriksaan rapi dari kepala hingga ke hujung kaki.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 3.

kesakitan dan keadaan yang tidak selesa yang sedang dialami mangsa. 3.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 3. bawa mangsa segera ke hospital untuk rawatan seterusnya. Azizi Ahmad 12 .6. kurangkan kebimbangan.5.

Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 4.3. 4. kenalkan diri anda.1. . 4. Azizi Ahmad 13 4. lokasi yang tepat dimana kemalangan itu berlaku.2. nombor telefon anda untuk dihubungi semula. Telefon Pusat Perkhidmatan Kecemasan 999.

mangsa dan lain lain maklumat yang berguna. Azizi Ahmad 14 4. .4.5. status mangsa seperti umur. situasi yang membahayakan dan sebagainya. jantina. jenis dan tahap keseriusan kemalangan cth: kemalangan jalan raya ± jumlah kenderaan dan mangsa yang terlibat.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 4.

6. asap beracun dan bahan radioaktif. Azizi Ahmad 15 .7. 4.Tindakkan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan 4. Maklumat lanjut mengenai situasi bahaya seperti tumpahan bahan berbahaya. kebakaran dan lain lain. pelepasan wap toksid. JANGAN letak gagang telefon anda sehingga Pusat Panggilan Perkhidmatan Kecemasan 999 meletakkan gagang telefonya dahulu.

terima kasih Azizi Ahmad BSMM Perlis Azizi Ahmad 16 .Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful