Kedaulatan & AncamanAncaman Negara

sosial politik. status ekonomi dan juga perkembangan pembangunan di negara jiran dan seluruh dunia. . dalam negara dan luar negara. ancaman terhadap keselamatan dalam negara datangnya dari dua cabang.Pendahuluan ‡ Ancaman dan cabaran di alaf baru ini mempunyai perspektif yang berbeza-beza mengikut sejarah negara masing-masing di samping faktor lain seperti demografi. ‡ Di Malaysia.

Kelompok ini menjadi ancaman kepada negara kerana tindak-tanduk mereka yang sanggup melakukan sesuatu di luar batas kemanusiaan demi mencapai matlamat masing-masing.Ancaman-Ancaman Pendatang Asing Kehadiran pendatang sama ada mereka masuk ke negara ini secara sah atau haram juga boleh menjejaskan imej dan keharmonian negara. terdapat juga pihak yang sengaja mengeksploitasi isu-isu ekonomi dan sosial politik negara untuk mendapatkan sokongan terutama dari kalangan parti politik dan badan bukan kerajaan. kita menerima ancaman daripada puak-puak ekstrimis kaum dan penyimpang agama. Ini kerana sebilangan daripada mereka suka menimbulkan masalah dan menghuruharakan keselamatan negara. . Penyimpangan Agama/ Ajaran Sesat Dari dalam negara. Politik Selain daripada itu.

Pemalsuan dokumen Ancaman juga boleh datang daripada kegiatan pemalsuan dokumen-dokumen penting kerajaan seperti pasport antarabangsa Malaysia. kad pengenalan dan sijil lahir. . Isu Sempadan Selain daripada itu isu sempadan juga boleh menjadi ancaman besar kepada negara. Senario ini amat merbahaya dan perlu ditangani dengan sebijak mungkin.

menjatuhkan kerajaan dan promosi aktiviti yang boleh menggoyahkan kestabilan keselamatan negara. . Contohnya.Dagangan Bebas Di pentas antarabangsa. sistem dagangan bebas dan kapitalis global jika tidak dikendalikan dengan baik boleh mengganggu ekonomi dan mencabar kedaulatan negaranegara kecil seperti Malaysia. internet yang disalahguna untuk mengedarkan pelbagai bahan anti kerajaan. Kemajuan Teknologi Konsep baru dunia tanpa sempadan dan fenomena kemajuan teknologi maklumat telah mewujudkan ancaman di alaf baru.

‡ Ancaman terbesar dalam negara yang perlu diberi perhatian yang serius meliputi ancaman subvertif. espionaj dan sabotaj. .

Kelemahan manusia adalah penyumbang utama kepada masalah ancaman dalam negara. Seterusnya melalui kegiatan ini akan mengakibatkan terkuburnya dan hilangnya perasaan dan etika taat setia rakyat terhadap negaranya. Ianya adalah bertujuan untuk menghancur dan membinasakan ketenteraman yang sedia ada dengan cara-cara yang salah di sisi undangundang atau yang bertentangan dengan perlembagaan. kumpulan-kumpulan tertentu atau orang perseorangan di dalam atau di luar Malaysia yang tidak sampai kepada perbuatan peperangan. .Subvertif ‡ Subversif ialah kegiatan atau aktiviti yang dijalankan oleh sesuatu pertubuhan. ‡ Ia juga boleh ditafsirkan sebagai satu pergerakan yang dijalankan oleh musuh-musuh negara untuk mengambil alih kuasa dari kerajaan secara salah di sisi undang-undang.

Investigate Journalist. orang awam dan personel sendiri. ‡ . lalai tingkah laku yang membahayakan dalam menjalankan tugas. tekanan dari pihak luar. Pengintip Ketenteraan dan Ekonomi. Ancaman espionaj adalah sebagai agen perisikan negara asing. Jenis-jenis ancaman espionaj adalah sebagai perisik ideologi.Espionaj ‡ Espionaj boleh ditafsirkan sebagai suatu kegiatan dan aktiviti untuk memperolehi perkara terperingkat dengan cara tersembunyi dan berselindung serta atau salah di sisi undang-undang bagi tujuan yang memudaratkan keselamatan atau kepentingan Malaysia. dorongan untuk mendapatkan wang.

Pada masa peperangan sabotaj berkemungkinan besar dilakukan mengikut suatu rancangan yang teratur dan rancangan ini mungkin pula sebagai sebahagian atau _permulaan daripada suatu rancangan yang lebih besar untuk melumpuhkan pertahanan negara. Dalam masa aman sabotaj mungkin boleh dilakukan oleh orang perseorangan yang bersimpati dengan tujuan-tujuan kuasa-kuasa yang tidak berbaik dengan Malaysiadan ianya mungkin merupakan atau tidak merupakan suatu kempen yang teratur. ‡ Jenis-jenis sabotaj merangkumi sabotaj antara kerajaan. Sabotaj mungkin boleh dilakukan pada masa aman atau perang. sabotaj fizikal. . sabotaj politik dan sabotaj ekonomi.Sabotaj ‡ Sabotaj ialah satu perbuatan atau omitan bertujuan menyebabkan kerosakan fizikal untuk kepentingan-kepentingan sesebuah kuasa asing atau sesuatu tujuan politik yang subversif.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful