The most difficult phase of life is not when no one understands you.

It is when you don't understand yourself." - Author Unknown

Stima de sine
´Iubire si Educatieµ

³Cea mai dificila parte din viata nu este atunci cand nimeni nu te intelege. Este atunci cand nu te mai intelegi pe tine.´ - autor necunoscut

Cine esti tu?
‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«. ‡ Eu sunt«.

Scurta introducere ‡ Etimologie si definitie ‡ Stima de sine«Ce este? ‡ Stima de sine«Cum se formeza ? ‡ Evolutia ‡ Componenta ‡ Tipologia ‡ Formarea ‡ Efectele Stimei de sine ‡ Imbunatatirea Stimei de sine .

in mod absolut sau in comparatie cu ceilalti ‡ Stima de sine = traire afectiva. a estima ‡ Stima = ´sentiment de pretuire determinat de meritele sau de calitatile cuiva sau a cevaµ ‡ Self-concept = evaluare personala rezultata din autoacceptare si autopretuire. emotionala pe care o incearca un individ atunci cand se refera la propria persoana ‡ Stima de sine = trasatura de personalitate in raport cu valoarea pe care un indivi o atribuie persoanei sale .Etimologie si definitie ale stimei de sine ‡ Oestimare (lat.) = a evalua.

Exemple ‡ STIMA DE SINE ‡ Eu sunt un bun fotbalist ‡ Sunt o mama curajoasa ‡ Sunt o profesora competenta de CO ‡ IMAGINE DE SINE ‡ Eu sunt fotbalist ‡ Sunt mama ‡ Sunt profesora de CO .

Stima de sine«Ce este? ‡ Stima de sine face referire la modul in care te evaluezi si gandesti despre tine .

Activitate 1 ‡ Construiti o metafora pentru a reprezenta stima de sine .3 minute .

Stima de sine«Cum se formeaza? ‡ Stima de sine este formata din experientele si relatiile interpersonale pe care le-ai avut de-a lungul vietii. . la modul tau propriu de autoevaluare. ‡ Persoanle importante din viata ta au adaugat ceva.

Evolutie ontogenetica ‡ Prescolarul = utilizeaza caracteristici vizibile externe pentru a se descrie pe sine ‡ Scolarul mic = utilizeaza comparatiile sociale si aspectele psihologice ‡ Preadolescentul = evalueaza distanta dintre imaginea ideala de sine si performante + estimarile primite de la ceilalti ‡ Adolescentul = evalueaza in plus acceptarea sociala/popularitatea .

Activitate 1 ‡ Construiti o metafora pentru a reprezenta dinamica stimei de sine la elevi ² 3 minute .

Componente structurale ale Sinelui SINELE (EUL) DIMENSIUNEA COGNITIV DIMENSIUNEA EVALUATIV AFECTIV CONCEPTUL DE SINE IMAGINEA DE SINE PERCEPiIA DE SINE EUL IDEAL STIMA DE SINE .

Tipuri ale stimei de sine (raportul dintre stabilitate si nivel) Nivelul stimei de sine ‡Inalta si instabila Narcisism ‡Inalta si stabila ‡Scazuta si instabila ‡Scazuta si stabila Stabilitatea stimei de sine .

sportive ‡ Popularitatea ‡ Conformism social ‡ Autoevaluarea aspectului fizic .Surse ale stimei de sine ‡ Reusita scolara ‡ Act.

Formarea stimei de sine Sustinere neconditionata a Lipsa sustinerii copilului neconditionate a copilului (´Te iubesc orice ar fi!µ) (´Imi esti indiferent!µ) Sustinere conditionata de comportament (´Te iubesc cand faci ceea ce doresc!µ) Lipsa sustinerii conditionate de comportament (´Mi-e indiferent ce faci!µ) Stima de sine inalta si stabila (Copil deschis) Stima de sine inalta si instabila (Copil rasfatat) Stima de sine scazuta si instabila (Copil dresat) Stima de sine scazuta si stabila (Copil abandonat) .

inainte de a incepe Petrec mult timp gandindu-se la greseli si ca vor platii toata viata Cred ca niciodata nu vor fi atat de buni cum si-ar dorii sau asa cum sunt altii Se tem sa-si arate creativitate pentru a nu fi ridicoli Sunt nemultumiti de propria viata Evita compania celorlalti Se tem de orice si nu fac nimic . Argumentati! ² Le place sa cunoasca noi persoane ² Nu-si fac griji despre cum ii judeca ceilalti ² Au curajul sa se exprime liber ² Viata lor se imbogateste cu fiecare intalnire ² Ideile lor sunt ascultate si interesante ² Atrag ca un magnet oportunitatile pozitive Nu cred in propria persoana Se vad deja esuind.Asociati cele 2 coloane cu stima d esien inalta sau scazuta.

Efectele stimei de sine inalte ‡ Oamenii care au o stima de sine inalta prezinta urmatoarele caracteristici : ² ² ² ² ² ² Le place sa cunoasca noi persoane Nu-si fac griji despre cum ii judeca ceilalti Au curajul sa se exprime liber Viata lor se imbogateste cu fiecare intalnire Ideile lor sunt ascultate si interesante Atrag ca un magnet oportunitatile pozitive Atitudine de tipul POT ! .

Efectele stimei de sine scazute ‡ Oamenii cu stima de sine scazuta au urmatoarele caracteristici : ² ² ² ² ² ² ² ² Nu cred in propria persoana Se vad deja esuind. inainte de a incepe Petrec mult timp gandindu-se la greseli si ca vor platii toata viata Cred ca niciodata nu vor fi atat de buni cum si-ar dorii sau asa cum sunt altii Se tem sa-si arate creativitate pentru a nu fi ridicoli Sunt nemultumiti de propria viata Evita compania celorlalti Se tem de orice si nu fac nimic Atitudine de tipul NU POT ! .

‡ Pasul 4 -Trebuie sa devi un bun ´self talkerµ.12 Pasii spre Stima de sine ‡ Pasul 1 -Iarta-ti greselile trecute. ‡ Pasul 2 -Concentreza-te pe atributele pozitive. . ‡ Pasul 3 -Urmeza exemplele de succes.

‡Pasul 6 -Bucura-te de tot ce iti ofera viata.12 Pasii spre Stima de sine ‡Pasul 5 -Exerseaza atitudinile pozitive. ‡Pasul 7 -Dezvota-ti abilitati proprii ‡Step 8 -Exerseza-ti talentele .

‡Pasul 11 -Imbunatateste-ti relatiile interpersonale. ‡Pasul 12 -Imbraca-te bine ! .12 Pasii spre Stima de sine ‡Pasul 9 -Pastreaz-ti buna dispozitie ‡Pasul10 -Invata lucruri noi.

Sa recapitulam ! ‡ Stima de sine se formeaza din experientele de viata personale. ‡ Stima de sine scazuta distorsioneaza imaginea de sine. ‡ Stima de sine afecteaza tot ceea ce faci in viata. ‡ Stima de sine inalta iti da un sentiment de BINE. ‡ Stima de sine poate fi imbunatatita ! .

. Asta te face deja mai special ! ‡ Viata este scurta.. Actioneaza.Nu uita. ‡ Esti! unic ca individ. Nimeni nu mai este ca tine in acesta lume. ca sa lasi ceva in urma ta ! .

1.Ce ai aflat nou despre stima de sine. Ce vrei sa mai stii despre stima de sine? a) b) . azi? a) b) 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful