Jenis Ayat Majmuk

Ayat majmuk campuran. Ayat majmuk pancangan. .Terdapat 3 jenis utama y y y Ayat majmuk gabungan.

tetapi. atau. dan sebagainya.Ayat majmuk gabungan y Ayat majmuk gabungan ialah ayat yang terdiri daripada dua ayat atau lebih yang menjadikan satu dengan cara menggabungkan atau mencantumkan ayatayat tersebut dengan kata hubung seperti dan. .

Contohnya ayat majmuk gabungan 1. 3.Murid-murid berlari dan menyanyi.Ahmad kurus tetapi adiknya gemuk. 2.Encik hendak ke sekolah atau hendak ke pejabat? y y y .

iaitu disuarakan sebagai deretan pernyataan y y . Hubungan antara satu ayat dengan yang lain wujud oleh sebab ayat-ayat tersebut disusun berturut-turut. Ayat-ayat ini boleh juga disambungkan tanpa kata hubung.y Ayat-ayat yang disambungkan itu setara sifatnya. iaitu ayat-ayat itu sama taraf dan boleh berdiri sendiri. nada suara berfungsi sebagai penanda. apabila ini berlaku.

dipisahkan oleh tanda baca koma (.Penari-penari itu sungguh santun. dalam bentuk tulisan.Ali berdiri tegak.).AyatAyat-ayat yang digabungkan itu. melenggok ke kiri. memerhatikan gerak-geri mereka. melenggok ke kanan. . y 1. y 2.

jika. . ketika.. untuk. semasa. y Dalam bahasa Melayu. walaupun. selagi.Ayat majmuk pancangan y Ayat majmuk pancangan ialah ayat yang dibentuk oleh klausa yang tidak setara. setelah. bahawa. selama. ayat majmuk pancangan dapat dibahagikan kepada tiga jenis iatu ayat relatif. ayat komplemen. semenjak. y Ayat kecil dipancangkan di dalam ayat utama dengan menggunakan kata hubungan seperti agar. supaya. y Ini bermakan dalam ayat berkenaan terdapatsatu klausa bebas atau ayat utama dansatu atau lebih klausa tak bebas atau ayat kecil. dan ayat keterangan. hingga.

. . .Wanita itu ibu saya. y Contoh: a.Wanita itu menjadi calon ibu misali. Wanita yang menjadi calon ibu misali itu ibu saya.Ayat Majmuk Pancangan Jenis Relatif. y Ayat majmuk pancangan relatif menggunakan kata hubung yang.

y Contoh: a. Tentulah tidak wajar untuk mereka melakukan aktiviti membuli pelajar lain di sekolah. Perdana Menteri mengumumkan bahawa kakitangan kerajaan akan menerima kenaikan gaji tidak lama lagi. b.Ayat Majmuk Pancangan Jenis Komplemen y Ayat majmuk pancangan komplemen menggunakan kata hubunganbahawa dan untuk. .

perbandingan. . waktu. cara. syarat. y Ayat-ayat ini terdiri daripada ayat majmuk keterangan musabab.Ayat Majmuk Pancangan Jenis Keterangan y Ayat majmuk pancangan keterangan berfungsi memberikan huraian lanjut kepada kata kerja induk. tujuan. pertentangan dan akibat.

Oleh sebab mereka tidak menjelaskan yuran tahunan persatuan. . Guru baru itu melaporkan diri di sekolah itu setelah menerima surat daripada Jabatan Pelajaran Negeri.y Contoh ayat majmuk pancangan keterangan musabab: a. b. b. Saya tidak menghadiri majlis perkahwinan itu kerana tidak diundang. saya mengemas rumah. keahlian mereka dalam persatuan itu akan digantung. y Contoh ayat majmuk pancangan keterangan waktu. a. Sementara menunggu anak saya pulang dari sekolah.

Sekiranya awak lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan ini saya akan menghadiahi awak sebuah motosikal. b. Dengan berbekalkan semangat yang tinggi serta usaha yang gigih. y Contoh ayat majmuk keterangan cara: a. Murid-murid di kawasan pedalaman itu ke sekolah dengan menaiki perahu. Kita akan dapat melaksanakan Program Pendidikan Alam Sekitar iniseandainya kita mendapat kerjasama daripada semua pihak. .y Contoh ayat majmuk pancangan keterangan syarat: a. Hazreen berjaya menjejakkan kaki ke menara gading. b.

b. semua pelajar yang mengambil bahagian dalam kejohanan olahraga peringkat daerah itu dinasihati agar mematuhi peraturan pertandingan.y Contoh ayat majmuk keterangan tujuan: a. samalah ibarat kera mendapat bunga. b. Pekerja syarikat itu digesa melipatgandakan usaha mereka untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti hasil kerja. Sikap pemuda itu yang tidak pandai menghargai pemberian orang lain. . Demi menjaga nama baik dan imej sekolah. Suasana kehidupan penduduk desa itu amat harmoni lantaran mereka saling membantu bagaikan aur dengan tebing. y Contoh ayat majmuk pancangan keterangan perbandingan: a.

Walaupun malam sudah larut.y Contoh ayat majmuk keterangan pertentangan: a. y Contoh ayat majmuk keterangan akibat: a. . Pelajar yang cacat penglihatan itu amat gigih dan berusaha bersungguh-sungguh sehingga dia berjaya. Kanak-kanak itu menjerit terlalu kuat hingga hilang suaranya. dia masih ingin menguruskan kebun buah-buahannya. b. Meskipun ayah saya sudah berumur. b. Faizal masih terus mengulang kaji pelajarannya.

. yakni yang terdiri daripada campuran ayat tunggal dengan ayat majmuk atau deretan jenis ayat majmuk dengan menggunakan pelbagai kata hubung.Ayat majmuk campuran y Ayat majmuk campuran ialah ayat yang mengandungi lebih daripada satu jenis ayat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful