PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN

Oleh: PISMP SEM 1 MT2 Azamudin Mohamad Ayub Ahmad Azril
MINGGU 2

.TUGASAN TUTORIAL ‡ Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan dari aspek JERIS.

Pertumbuhan dan perkembangan berlaku dari umum ke khusus. perkembangan pula berlaku apabila bayi menangis dan kemudiannya berfokus kepada sebab yang khusus. seperti lapar atau ketidakselesaan fizikal. . 2. Contoh: semasa pertumbuhan berlaku. Contoh perkembangan ialah bila kanak-kanak belajar menyelesaikan masalah harian menggunakan strategi-strategi yang canggih. Contohnya: pertumbuhan dari otot kasar ke otot halus. Pertumbuhan dan perkembangan yang menunjukkan peningkatan kerumitan (complexity).PERSAMAAN« 1.

bayi duduk sebelum berjalan. 4. Perkembangan pula. . Contoh: pertumbuhan ialah pencapaian ketinggian seseorang individu berbeza pada umur yang sama. mulakan dengan percakapan bayi sebelum bercakap. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku pada kadar yang berbeza. Contoh pertumbuhan ialah kematangan kepala mendahului tangan dan kaki. Contohnya. Maka adalah menjadi kebiasaan terdapat kadar pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza di dalam dan di luar bilik darjah.3. bila seorang individu membuat sesuatu sebelum meneruskan yang lain. Pertumbuhan dan perkembangan yang mengikut tertib.

seorang murid yang tidak dapat melakukan servis dengan betul.5. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku secara beransur-ansur. akhirnya dapat juga menguasai kemahiran tersebut walaupun ia mengambil masa. . Di dalam permainan badminton.

moral. berat badan. Capai kemuncak bila capai kematangan Perubahan tingkah laku fizikal PERKEMBANGAN Perubahan bersifat kualitatif Tidak boleh diukur perubahannya Sukar dilihat Perubahan dalaman: pemikiran. otot.PERBEZAAN« ASPEK PERTUMBUHAN Perubahan bersifat kuantitatif Boleh diukur mengikut peringkat atau masa Boleh dilihat perubahan atau diperhatikan UMUM Perubahan fizikal (luaran): tinggi. Berterusan dari lahir ke akhir hayat Perubahan tingkah laku mental (pemikiran) . sosial. kelenjar. rohani.

PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota seperti berlari. suka. Kemahiran menggunakan bahasa perkataan. saraf. Bertambah dan berkembang keupayaan berfikir termasuk perkara yang subjektif. cemburu. Memahami perasaan menguasai dan mengamalkan perasaan ketika marah. cemburu. angka.duka. sayang. berat. Luaskan perhubungan dan pergaulan dalam keluarga. JASMANI MENTAL EMOSI SOSIAL . melompat dan berjalan. rakan sebaya. saiz. perasaan dan penyesuaian rakan. jiran dan masyarakat. marah jijik dan takut. pertumbuhan gigi. Timbul kesedaran disiplin kumpulan perbezaan jantina. takut. pemikiran ingatan dan taakulan.ASPEK PERTUMBUHAN Tinggi. daging. Perasaan gembira. riang. urat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful