KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN MANUSIA

PISMP SEM 1 MT2
‡ FARHALIZA BINTI HASSIM ‡ ILLY NAZIHA BINTI SUKERI ‡ NURR FATEHANA BINTI ADUKA

MINGGU 2

TUGASAN TUTORIAL ‡ Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan dari aspek JERIS.

DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Sebarang perubahan dalam diri manuasia yang boleh dinilai atau diukur secara kuantiti. ‡ Perubahan yang berlaku dalam bentuk sesuatu yang boleh dilihat dengan mata kasar. ‡ Perubahan tersebut boleh diukur daripada satu peringkat perkembangan yang tertentu ke peringkat perkembangan yang lain yang lebih nilainya daripada yang asal. .

. ‡ Proses pertumbuhan tersebut akan mencapai kemuncaknya apabila seseorang individu mencapai tahap kematangan.DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Perubahan dapat diukur secara kuantitatif umpamanya perubahan yang bersifat jasmani seperti tinggi. berat badan dan pertambahan saiz badan.

aspek mental dan fizikal bersama secara tidak langsung membantu pertumbuhan manusia. .DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Aspek. Gen tersebut diwarisi oleh pembawaan keturunan. ‡ Proses perubahan yang berlaku sebenarnya sudah sedia terencana dalam gen.gen (baka)seorang individu.

Bersifat kuantitatif dan diukur melalui peredaran masa. Contoh: berat bayi selepas dilahirkan 2.CIRI PERTUMBUHAN MANUSIA 1.CIRI. 2. Kadar kecepatan pertumbuhan berbeza antara seorang individu dengan seorang individu yang lain. Contoh: Pertumbuhan gigi dua orang budak berlainan.7 kg. setahun kemudian bertambah menjadi 8 kg. .

. 4. Contoh: individu akan mengalami pertambahan tinggi yang mendadak bila sejak memasuki alam remaja. Perubahan berlaku dalam berbagai.3.bagai sifat seperti saiz. Contoh: selepas lahir. diikuti bahagian tengah badan dan seterusnya kaki. tinggi dan struktur. Anggota yang berlainan mengalami kadar pertumbuhan yang berbeza. organ di bahagian kepala akan lebih dahulu tumbuh.

Corak pertumbuhan adalah unik antara seorang individu yang lain tetapi asasnya sama. anakanak mereka juga akan tinggi.5. Pertumbuhan manusia ditentukan oleh baka. Contoh: jika kedua ibu bapa seorang yang tinggi. Contoh: setiap individu pada asasnya akan mengalami pertumbuhan gigi. Tetapi masa yang dicapai berlainan antara setiap individu yang lain. . 6.

Contoh: secara amnya pertumbuhan dari segi berat badan dan tinggi akan mencapai kemuncaknya ketika seseorang itu berumur sekitar 20 tahun. Pertumbuhan bergantung pada kematangan. Pertumbuhan individu akan berlaku secara pesat bila dia mencapai akil baligh. Selepas akil baligh.6. pertumbuhan tinggi dan berat badan remaja akan melonjak dengan cepat. 7. .

Kadar pertumbuhan berbeza antara lelaki dan perempuan.kanak perempuan akan mengalami pertumbuhan yang lebih cepat dua tahun daripada kanak. kanak. . Biasanya.8.kanak lelaki yang sama umur dengannya yang belum akil baligh.

perubahan dalam bentuk fungsi dan proses. ‡ Walaupun tidak dapat diukur. perkembangan seseorang individu itu akan dapat dikesan. . ‡ Perkembangan ialah satu proses perubahan yang berterusan dan kumulatif.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Perkembangan tidak dapat diukur dengan kuantitatif. ‡ Perubahan.

‡ Paul Eggan & Don Kauchak(1997) Perkembangan ialah perubahan yang berurutan dan kekal dalam diri seseorang hasil daripada kematangan. Sifat dan perubahan ini tidak dapat diukur tetapi jelas jika dibandingkan dengan peringkat yang lebih awal. dan pengalaman.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Atan Long( 1980) Perkembangan manusia ialah perubahan yang bersifat kualitatif. . pembelajaran.

perkembangan personaliti. . dan bahasa dan lainlain.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Slavin (1997) Individu yang mengalami perkembangan sepanjang hayat mereka iaitu perkembangan fizikal. perkembangan sosioemosi.

CIRI PERKEMBANGAN MANUSIA 1.perkembangan biologi .perkembangan kognitif .perkembangan sosial . Perkembangan manusia boleh dibahagikan kepada 4 dimensi utama iaitu: .perkembangan emosi .CIRI. Perkembangan merupakan satu bidang multidimensi dan pelbagai.

Proses perkembangan berterusan sepanjang hayat seseorang individu.2. Contoh: kebolehan menyesuaikan diri dengan kawan akan berkembang apabila umur sesorang itu meningkat. . Perkembangan adalah perubahan dari segi kemahiran dan kebolehan. 3. Seseorang boleh menambah ilmu baru sepanjang hayatnya.

Peringkat. . Contoh: seseorang remaja berumur 25 tahun.peringkat perkembangan tertentu. Contoh: individu akan belajar tingkah laku yang sesuai dengan peringkat umurnya daripada orang. 5.peringkat perkembangan membawa perubahan yang menuju kearah tertentu serta dijangkakan. Perubahan tingkah laku berlaku dalam keadaaan yang berterusan dan menerusi peringkat.4. kita menjangkakan dia akan mencari pekerjaan dan pasangn hidup.orang yang signifikan dalam hidupnya.

. ada pula yang lambat dapat membaca semasa berada dalam darjah tiga. Contoh: Kanak.kanak yang tidak mengenal nombor atau memahami konsep nombor.6. tidak boleh diajar operasi tambah dan tolak. Perkembangan yang dialami oleh seseorang individu adalah berbeza dari individu yang lain. Contoh: ada kanak. Perkembangan bersifat kumulatif terutama perkembangan ilmu pengetahuan dan kemahiran. 7.kanak yang cepat membaca sebelum masuk darjah satu lagi.

PERSAMAAN DAN PERBEZAAN PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN MANUSIA .

Memiliki pelbagai ragam perasaan sayang. saiz. Kemahiran menggunakan bahasa. ‡ Susunan sama bagi semua ahli. gembira. angka dan membuat penaakulan Memahami konsep perasaan. Mengikut kematangan dan pengalaman pembelajaran Mental Emosi Sosial Struktur . cemburu. PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota badan seperti merangkak. menguasai dan mengawal perasaan ketika marah. marah dan takut. ‡ Mempunyai corak tertentu. duka. ‡ Berlaku secara berterusan PERBEZAAN ASPEK Jasmani PERTUMBUHAN Tinggi. Keupayaan memilih kenalan. takut dan cemburu.PERSAMAAN ‡ Proses ini membabitkan manusia. melompat dan berlari. Kenalan semakin bertambah. urat daging dan saraf pancaindera Keupayaan berfikir bertambah termasuk perkara yang subjektif. berat. berjalan. riang. pertumbuhan gigi. Mengikut pola dari kepala ke kaki dan dari tengah ke sisi.

2. Psikologi pendidikan Shahabudin Hashim. Samuel. . Perkembangan Kanak. Joy N.Kanak Haliza Hamzah. Ramlan Jantan. Akmal Hisyam Ar Syad. Siti Nursyafika Kamarudin. 3. Perkembangan pendidikan pra sekolah Kasnani Ab Karim. Mahani Razali.RUJUKAN 1. Ramlan Jantan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful