You are on page 1of 7

ISLAM & PROFESSIONALISME

KEJUTERAAN

AR-RAZI
Disediakan untuk :
Uztaz Azhari Ibrahim

˜ Merupakan orang pertama melakukan eksperiman pengubatan kepada haiwan sebelum dipraktikkan kepada manusia. Iran pada tahun 251 H (865 M) dan wafat pada tahun 313 H (925 M). ˜ Pakar dalam ilmu kedoktoran dan kimia. . ˜ Dilahirkan di Propinsi Rayy.LATAR BELAKANG ˜ Abu Bakar Muhammad bin Zakariya Ar-Razi.

 MBANGAN ˜ Menjadi perintis dalam bidang :- -pediatrik (berkaitan kanak-kanak). ˜ Beliau orang pertama memperkenalkan alkohol. ˜ Beliau orang pertama menggunakan opium (dadah). . -ophthalmologi (berkaitan mata). ˜ Beliau orang pertama yang menemui penyakit katarak.obstetrik (ilmu perbidanan) . .

˜ Memperkenalkan etika kedoktoran. ˜ Memperkenalkan ilmu-ilmu baru dalam bidang farmasi. ˜ Menemui penyakit demam. . ˜ Membuat kajian mengenai cacar dan campak ˜ Menemui penyakit alergi.˜ Membuat kajian mengenai penyakit batu karang dan menemui penawarnya iaitu litoriti. ˜ Membuat ubat-ubatan yang berasal dari merkuri.

Kitab Al-Mansuri .Kitab Al-Judari Wa Al-Hasabah . ˜ Antara kitab-kitab terkemuka oleh Ar-Razi : .Kitab Al-Asrar .HAIL KARYA ˜ Menghasilkan 237 buah buku.Kitab Al-Hawi .

.˜ Antara kitab-kitab lain diterbitkan oleh Ar-Razi: -Kitab Bar'u As-aa'ah (embuh egera) -Kitab Man La Yahdhuruhu At-Tabib (Orang Yang Tidak Mendapati Doktor) -Kitab At-Tadbir (Pengelolaan) juga di dalam bidang kimia.

malahan juga dalam bidang kimia. astronomi dan optik. matematik. ˜ Kita sebagai generasi zaman yang serba canggih ini perlu berusaha menguasai ilmu pengetahuan agar Islam terus kekal sebagai kuasa besar dalam bidang ilmu pengetahuan. ˜ Islam mengutamakan ilmu.KEIMP LAN ˜ Ar-Razi bukan hanya seorang tokoh perubatan yang banyak membantu dalam bidang kedoktoran. fizik. .