Disediakan Oleh : Abdullah Affan Bin Nashiron Annisa Binti Suib Nurfarahiyah binti Azmi

€

€

€

€

€

Lukisan adalah satu seni yang membentuk idea dan objek dengan menggunakan garisan,ton dan titik pada permukaan yang rata . Seseorang pelukis dapat menyampaikan mesej atau luahan emosi ,keintelektualan dan spiritual atau merakamkan dan memelihara perasaannya melalui imej berbentuk visual tanpa menggunakan bahasa. Karya seni lukisan pada kebiasaannya menggunakan media jenis kering dan tidak menggunakan warna kecuali warna daripada alat lukis seperti pensel warna , dan krayon. Kadangkala lukisan yang dihasilkan secara spontan dan karya lukisan boleh dipersembahkan secara realistik , bergaa corak,bersifat abstrak atau berciri hiasan dan penggayaan. Lukisan juga adalah satu aktiviti penghasilan karya dalam bidang seni halus .

€

€ € €

Lukisan ialah satu unsur seni yang membentuk idea dan objek dengan menggunakan titik ,garisan dan ton ,pada permukaan rata atau pada kertas ( Kunci Masteri PENDIDIDKAN SENI VISUAL Tingkatan Satu, Pelangi Sdn.Bhd) Lukisan ialah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan menggunakan garisan. Pada kebiasaannya, menggunakan media kering dan tidak menggunakan media warna seperti pensel warna dan krayon. Lukisan merupakan kerja-kerja peringkat awal untuk menghasilkan catan ,cetakan ,arca dan sebagainya. Merujuk kamus THE OXFORD lukisan diistilahkan sebagai µThe Art of representing by line , delineation without colour or with a single colour· yang membawa maksud lukisan ialah garisan yang membentuk imej dengan tidak mengunakan warna atau warna yang minima.(teks kreatif Pendidikan Seni Visual tingkatan 4&5,Creative Enterprise Sdn Bhd)

€ €

€ €

Lukisan awal yang ditemui di dinding ² dinding gua yang dihasilkan manusia pada zaman purba Kebanyakan lukisan yang ditemui ini berkisarkan tentang kehidupan seharian pada zaman dahulu seperti perburuan dan pengembaraan Di Malaysia , lukisan pada gua telah ditemui Gua Niah ,Sarawak dan di Gua Tambun,Perak. Kebanyakkannya karya lukisan yang dihasilkan pada zaman purba ini menggunakan gaya yang sama iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas yang membentuk binatang perburuan , komposisi yang hampir sama iaitu berbentuk memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin hasil perburuan mereka pada zaman itu.

Zaman ·renaissance· telah memberi rangsangan kuat kepada pelukis ²pelukis Itali melukis dengan menggunakan pelbagai bahan dan teknik.€ € € € € € Di Perancis lukisan purba ditemui di Gua Lascaux. Muncul idea yang menarik . Pelukis pada zaman tersebut melukis dengan tujuan untuk membuat lakaran bagi menghasilkan cetakan dan catan. Dalam bidang matematik memperlhatkan pelukis menggunakan nisbah keemasan sebagai rujukan untuk melukis. .Pelukis Albrecht Durer dan Leonardo da Vinci memperkenalkan skala dalam lukisan figura. Pada kurun ke-20 pelukis mula mempelbagaikan teknik dan bahan sebagai sumber idea untuk melukis. Perkembangan revolusi di Eropah juga telah mengembangkan seni lukisan reka bentuk . Claude Monet memperkenalkan gaya Impresionis. Sebagai contoh. Perkembangan lukisan di Eropah selari dengan perkembangan catannya.

Antaranya ialah : Figuratif Ilustrasi Kajian Gesture JENIS LUKISAN Teknikal Kontur Kartun Fantasi .€ Terdapat beberapa jenis lukisan.

dihasilkan sebelum penghasilan catan .LUKISAN FIGURATIF LUKISAN FANTASI Penumpuan tehadap tubuh badan atau anatomi manusia Lebih memerlukan khayalan atau imaginasi untuk merakam bentuk benda yang berada di alam nyata atau tidak nyata Merakamkan ketelitian pada sesuatu subjek atau benda yang dikaji. Ia juga menggunakan pelbagai jenis garisan garisan tebal nipis .minda dan tangan pada objek yang dilukis LUKISAN TEKNIKAL LUKISAN KARTUN Lukisan ini menggunakan skala yang tertentu bagi memastikan sudut pandangan dan kadar banding yang tepat Menggunakan pelbagai kualiti dan garisan untuk menggambar . Dapat dihasilkan dalam masa yang singkat dan digunakan untuk menyelaraskan antara kerja mata.cahaya dan struktur bentuk yang terperinci Lukisan ini mempunyai tema atau keterangan yang ingin disampaikan kepada penonton Lukisan yang menjelaskan bentuk atau rupe pada sesuatu permukaan bentuk.arca atau seni grafik. ia juga adalah untuk menampakkan imej tiga dimensi LUKISAN KAJIAN LUKISAN ILUSTRASI LUKISAN KONTUR LUKISAN LINEAR/GESTURE Banyak menggunkan seluruh pergerakan tangan dan tidak terhad pada pergelangan tangan . Contoh adalah memasukkan unsur jalinan .

.

.

.

.

.

.

.

.

Contoh. Lukisan banyak menitik beratkan kepada penghasilan struktur bentuk sesuatu benda dengan penggunaan pelbagai jenis garisan. Penggunaan media basah boleh ditetapkan penggunaanya secara terhad dan minimum.€ Media Dominan : media kering seperti pensel dan arang untuk mendapatkan kesan rupa dan bentuk ilusi pada sesuatu permukaan.warna pensel dan warna air. Penghasilan lukisan harus menampakkan struktur sesuatu benda. € € € € . Lukisan juga boleh dihasilkan melalui campuran media kering dan campuran media basah.

MEDIA & BAHAN Pen Krayon Pastel Arang .€ Antara alatan dan media yang digunakan adalah : Pensil Berus ALAT.

€ Pensel merupakan media serba boleh dalam bidang lukisan. Pensel 6H ( paling keras ) hingga H. 1B hingga 8B (paling lembut). Pensel lembut seperti HB atau B adalah sesuai untuk lukisan biasa. Pensel HB atau pensel yang lembut adalah lebih senang untuk dikawal berbanding pensel yang keras. Jika terlalu banyak bahagian sesebuah lukisan itu dicomotkan. Jika pensel HB atau B digunakan secara tajam. ia akan menghasilkan garisan yang tajam dan jika ditekan garisan yang terbentuk akan lebih tinggi nilai kepekatannya. kemudian HB. Pensel digolongkan mengikut nilai kekerasannya. lukisan itu akan kelihatan samar ± samar. seterusnya B. Garisan yang dihasilkan oleh pensel lembut boleh dicomotkan dengan kaedah gosokan dengan tangan atau pemadam. Ia digunakan untuk menghasilkan pelbagai nilai di atas banyak permukaan. € € .

€ Arang merupakan bahan yang memberi kebebasan untuk menghasilkan lukisan secara spontan. Arang yang pendek adalah lebih senang digunakan. Comotan dengan tangan atau pemadam akan menghasilkan pelbagai jalinan dalam lukisan menggunakan arang. € € € € . Manakala kesalahan pula adalah senang untuk diperbaiki kerana lukisan asal senang dipadamkan dengan menggunakan kain. Hasil lukisan yang telah siap mestilah disemburkan dengan bahan pemati dan seterusnya dilindungi dengan kertas tisu bagi mengelakkan comotan.

legap. Dakwat kalis air akan menghasilkan kesan warna yang legap. Pen seperti Rapidograph. Rotring dan digunakan. Rapidograph. diperlukan. . Air boleh dicampurkan kepada dakwat jika terkawal. Dakwat biasa adalah kurang legap jika digunakan dan akan memberi beberapa nilai warna jika digunakan secara terkawal. saiz. € Pen Felt ² Pen felt sesuai digunakan untuk lakaran atau contengan. contengan. warna yang lebih terang diperlukan.€ Pen Dakwat Pen dakwat adalah salah satu alat melukis yang senang untuk digunakan. Faber Castle mempunyai mata pen yang pelbagai saiz.

yang pelbagai nilai warna dengan menggunakan pen yang sama.€ Pen Mata Bola Pen mata bola sesuai digunakan untuk lakaran yang ringkas atau contengan. tetapi sukar untuk menghasilkan lukisan contengan. sama. .

Krayon Lilin .€ Antara contoh krayon ialah krayon lilin dan juga ¶conte crayon·. Salah satu ciri istimewa crayon lilin adalah gurisan boleh dibuat di atas lukisan untuk menimbulkan kesan yang menarik. ¶Conte Crayon· . Cara menggunakan conte crayon adalah sama seperti menggunakan menggunakan arang.Krayon lilin lembut tetapi sukar untuk dipadam setelah dilukis.Conte crayon mempunyai kekerasan yang berbeza. € € .

€ Pastel adalah lebih lembut daripada krayon lilin dan mempunyai banyak warna. .

€ Berus telah lama digunakan oleh pelukis ± pelukis Cina dan Jepun sebagai alatan melukis mereka. Jenis-jenis berus : x Berus bulat x Berus cina x Berus leper € . Berus yang kecil pula mampu menghasilkan garisan yang tebal daripada garisan yang dihasilkan dengan mata pen yang lebar. Lazimnya. berus yang besar boleh menghasilkan garisan yang nipis jika dikawal dengan betul.

€ Terdapat beberapa teknik melukis. Garisan Selari Garisan Berbulu Garisan Kontur TEKNIK MELUKIS Garisan Beralun Garisan Silang Pangkah Garisan Serabut Garisan Titik .

sebagai contoh air terjun € € € € . Garisan kontur selalu digunakan untuk objek yang melengkung Permukaan yang dihasilkan kelihatan berkilat Garisan kontur ini juga untuk pergerakan cecair . Garisan kontur ini dapat menampakkan imej tiga dimensi .€ Bergerak secara lembut dan membentuk sentuhan yang padat.

.

Garisan ini bersifat lurus dan tertumpu pada satu arah sahaja. Menunjukkan objek yang berdiri teguh.€ Garisan selari dapat memperlihatkan kelicinan sesuatu objek taaupun permukaaan. Garisan ini juga digunakan dan sesuai untuk melukis rupa yang berada pada jarak yang jauh. Garisan selari ini juga lembut dan mampu menampakkan objek yang rata. € € € € .

.

€ Garisan silang pangkah ini merupakan penyilangan antara dua atau lebih garisan. Mengkaryakan tekstur dengan kepelbagaian pada tahap bergantung kepada sudut dan ruang yang perspektif. € € € . Garisan silang pangkah menunjukkan sifat garisannya yang kasar. Garisan ini mendalamkan nilai ton yang kuat dan penghasilan bayang-bayang.

.

Media yang sesuai digunakan biasanya terdiri daripada media kering seperti pen. krayon dan pastel. Lukisant titik-titik ini menggunakan titik-titik kecil untuk menghasilkan bentuk. Lukisan titik ini dapat menunjukkan penampilan zarah yang pelbagai.€ € Lukisan titik dibuat dengan nilai yang halus. jalinan dan rupa subjek yang dilukis. pensel. Lukisan titik ini menghasilkan rupa yang lembut dan kelihatan antik. € € € .

.

bergelung dan berbentuk garisan bebas. Menampakkan rupa pintalan yang tebal.€ Garisan berserabut ini selalunya bersambung. Lakaran bagi garisan berserabut ini dilakukan secara cepat. € € .

.

Bentuk berpusar pada gegelang air.€ Merupakan lukisan yang tersusun dan dihasilkan secara repetitif. € € € . Garisan ini juga memberi bentuk ira seperti bentuk kayu yang beralun. Garisan beralun ini dihasilkan untuk menunjukkan gelombang pergerakan air.

.

€ . Garisan ini sering diaplikasikan di dalam penghasilan gambar seperti binatang atau objek yang berbulu.€ Garisan berbulu yang menunjukkan keadaan seperti lalang dan bulu mata.

.

€ Terdapat beberapa kaedah melukis. Antaranya ialah : Menekap Tetingkap Fokus Peniruan KAEDAH MELUKIS Nisbah Keemasan Mentenang .

€ Fokus ketepatan objek dengan menggunakan pensel biasanya dilakukan di dalm studio atau kelas Kaedah ini menggunakan pensel sebagai ukuran dan ibu jari sebagai penanda ukuran . € .

.

Sesuai digunakan di kawasan lapang.€ € € € Memfokus pada sesuatu objek tertentu sahaja. Memudahkan pemilihan objek yang menarik Membantu mendapat gubahan . Lebih tertumpu pada sesuatu objek yang melukis. ruang atau kawasan yang menarik dan membuat pemilihan reka letak sama ada menegak atau melintang. € .

.

hasil daripada susunan benih bunga matahari Leonardo da Vinci dan Albrecht Durner berjaya membuat nisbah untuk figura manusia.€ € € € € € Merupakan nisbah keindahan yang dianugerahkan oleh Tuhan Pada zaman Mesir Purba menyatakan setiap satu penemuan di alam ini mempunyai bahagian-bahagan yang indah dan mempunyai nisbah. Mereka membina piramid gunakan kaedah ini. Nisbah keemasan yang dihuraikan oleh Eves. Seorang bangsa yahudi bernama Edoxoz telah menemui satu kaedah keemasan melalui matematik Fibonacci memperkenalkan nisbah keemasan melalui sisi. iaitu seorang ahli Matematik Greek dahulu kala sebagai ´satu point untuk memebahagikan segmen garisan kepada bahagian keemasan apabila panjang dua segmen terbentuk adalah min perkadaran antara kesemua dengan segmen yang lebih pendekµ nisbah antara segmen panjang dengan segmen pendek ini dipanggil nisbah keemasan . .

.

€ Lukisan adalah proses yang ringkas dan cepat untuk merakam idea dan imej secara visual selepas pemerhatian rapi dibuat. € € € . cetakan. Catan. Garisan. Lukisan juga boleh diubahsuai atau diperkembangkan untuk membentuk hasil seni yang lain. titik ² titik lorekan dan gurisan digunakan untuk merakam idea atau imej di atas kertas atau apa saja permukaan yang rata. seni grafik dan kraftangan adalah bermula daripada lukisan ringkas yang juga dikenali sebagai lakaran. arca.

. Lukisan yang dihasilkan menerusi pengamatan. lukisan yang ringkas yang hanya memerlukan masa selama 10 minit mampu mengandungi maklumat yang mencukupi untuk menghasilkan karya seni yang menarik.€ Catan. € Had masa melukis adalah tidak berapa penting. € Pemerhatian yang rapi dan teliti akan membolehkan seseorang pelukis merakam imej atau objek yang lebih bermakna lagi. kajian dan imaginasi akan menghasilkan karya seni yang kreatif. Biasanya. arca. cetakan. seni grafik dan kraftangan adalah bermula daripada lukisan ringkas yang juga dikenali sebagai lakaran.

. € Objek yang dilukis kadangkala tidak semestinya menarik minat pelukis tetapi proses melukis serta kaedah baru seseorang pelukis melukis objek berkenaan yang menimbulkan rangsangan untuk mencuba dan memperkembangkan lukisannya.€ Lukisan yang menarik biasanya ialah hasil lukisan pelukis yang berminat atau mempunyai minat yang mendalam dalam berkarya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful