JENIS-JENIS SUMBER

FAIZIHILMI BIN RAMLI AINUDDIN HANIF BIN KHIREL AZMAN

. ‡ Setiap petikan atau maklumat yang mungkin dipersoalkan perlu mempunyai sumber petikan.Apa itu sumber? ‡ Sumber merupakan alat untuk menambahkan sesuatu kandungan atau untuk mengesahkannya.

‡ Untuk mempertingkatkan kebolehpercayaan umum dan ciri-ciri boleh dipercayai. ‡ Untuk memberikan lebih maklumat untuk rujukan lanjut.Sumber memenuhi beberapa matlamat: ‡ Memastikan kandungan rencana boleh dipercayai dan boleh disahkan oleh semua pembaca. . ‡ Untuk memberi penghargaan kepada sumber bagi memberikan maklumat berguna dan mengelakkan dakwaan plagiarisme. ‡ Untuk membuktikan bahawa suntingan bahan bukannya penyelidikan asal.

membuat survey/soal selidik tentang kes-kes jenayah dan menganalisis sendiri.JENIS-JENIS SUMBER  PRIMER : ‡ Merujuk kepada sumber yang diperolehi sendiri oleh pengkaji. . ‡ Contohnya. Pejabat Daerah. ‡ Temuduga dengan pegawai-pegawai khas seperti di Pejabat Polis Diraja.

perpustakaan. ‡ Antara contoh sumber sekunder ini yang boleh diperolehi daripada pusat sumber ialah: . dan sebagainya. SEKUNDER ‡ Merujuk kepada sumber yang dicari selain daripada sumber primer iaitu melalui pembacaan. akhbar.

buku tahunan. jurnal tempatan dan luar negeri. b) Bahan rujukan. buku istilah. bahan-bahan terbitan bersiri seperti akhbar.a) Bahan-bahan terbitan bersiri ‡ Contohnya. atlas. direktori. yang dilanggan oleh perpustakaan. ‡ Contoh termasuklah ensiklopedia. Bahanbahan ini tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar dari perpustakaan tanpa kebenaran. majalah . kamus. . dsb. Koleksi ini hanya untuk rujukan sahaja.

‡ Terbahagi kepada 3 : i) On-Line Database Selain bahan bercetak. Biasanya koleksi ini adalah koleksi terhad dan tidak dibenarkan untuk difotostat di perpusatakaan tertentu. . koleksi seperti cakera padat. Ini adalah hasil penyelidikan dan kajian daripada pelajar pelajar peringkat diploma dan ijazah. iii) Kertas Soalan Digital Kertas kertas soalan peperiksaan akhir dan ujian juga boleh didapati di perpusatakaan bagi tujuan rujukan tertentu. dan pelbagai jenis pita audio dan video juga boleh didapati dari perpustakaan.c) Bahan Rujukan Laman Internet Perpustakaan. Ijazah Sarjana muda. ii) Tesis / Projek Pelajar Terdapat juga bahan-bahan seperti Tesis dan Projek Pelajar yang membawa kepada anugerah akademik seperti Diploma.

.d) Koleksi majalah Koleksi majalah adalah seperti e) Koleksi akhbar ‡ Koleksi akhbar juga merupakan maklumat berhubung isu semasa dan menjadi tumpuan masyarakat umumnya. Ianya mudah didapati di perpustakaan awam khususnya yang mempunyai jilid mengikut isu.

radio. tv. tokoh masyarakat. dsb) . sasterawan. Sumber bukan manusia (buku. Sumber manusia (guru. internet. surat khabar. sebaya dsb) II. majalah.JENIS-JENIS SUMBER PEMBELAJARAN ‡ Sumber pembelajaran pada asasnya adalah seperti berikut: I. tutor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful