MANEVRA NAVEI PENTRU ROLUL DE ³OM LA APA´

(NAVA DE TRANSPORT MARITIM CU PROPULSIE MECANICA)

-este traumatizat fizic si socat psihologic. de ancorare a navei prin afurcare/in barba .intrarea(iesirea) navei in(din) port. Interventia pentru salvarea omului cazut in apa se face cu rapiditate deoarece este stiut faptul ca el: -nu este imbracat corespunzator cu temperatura apei.lucrul la inaltime sau pentru intretinerea bordajului exterior al navei. . . de ambosare . Factorii favorizanti caderii omului in apa: .1.consumul excesiv de alcool sau de medicamente.neatentia. Consideratii generale Caderea oamenilor in apa se intampla cel mai des pe timpul urmatoarelor manevre si activitati: . actele de ³bravura´ etc. . -nu are imbracata centura de salvare.manevre de legare a navei la geamandura.

Operatiunea de salvare va avea succes numai daca : .in functie de conditiile concrete in care s-a petrecut accidentul. procedeul cel mai potrivit de interventie. ofiterii de cart trebuie sa cunoasca foarte bine: . . .Pentru reusita manevrei a omului din apa.manevra se executa in cel mai scurt timp. .calitatile evolutive ale navei proprii.fiecare membru al echipajului isi cunoaste foarte bine sarcinile si le executa intocmai . .rolul de om la apa stabilit de comandantul navei.este marcat locul in care a cazut omul.

-Se lanseaza apelul de urgenta ³PAN PAN´ in fonie.S. -Se avertizeaza sonor si luminos navele din apropiere despre eveniment pentru a se evita pericolul de coliziune.) in bordul in care a cazut omul. Desfasurarea operatiunilor de salvare a omului cazut in apa -La auzirea strigatului ³om la apa la Tb(Bd)´ se pune carma BANDA (35 grd. -Pentru marcarea vizuala a locului accidentului se arunca peste bord obiectele plutitoare pregatite in acest scop. -Se da comanda ³ STOP MASINA! ´ . -Sepune masina pe drum inainte in treapta de viteza avuta initial.P.2. -Se apasa butonul MOB (MAN OVER BOARD) al G. . -Seanunta prin telefon comandantul navei despre eveniment. . -Se ridica la verga catargului pavilionul ³OSCAR´ din C.S.-ului. -Se arunca peste bord colacul de salvare cu geamandura combinata.I. -Se da alarma pe nava ³ALARMA REALA! NU ESTE EXERCITIU ! OM LA APA LA«´ . -Se continua manevra conform instructiunilor comandantului.

in bordul indicat de catre ofiterul de cart. despre manevra proprie. -Se intareste veghea continua spre locul accidentului cu mai multi observatori.) -Se pregateste cabinetul medical pentru primirea omului accidentat. -Barca de urgenta . -Se pregateste pentru lansare barca de urgenta. cu armamentul in ea . pe vizibilitate buna. se fileaza ulei pe suprafata apei pentru calmarea valurilor.-Se anunta prin RTF navele din zona . se lanseaza la apa cand viteza navei(< 5Nd. -Cand nava a ajuns in dreptul omului din apa cu bordul de sub vant. -Pe timpul noptii se tine lumina proiectorului indreptata spre locul accidentului. -In bordul ´de sub vant´ se instaleaza materialele necesare ridicarii la bord a omului(scari . . parame plutitoare. colaci de salvare cu saula etc.) permite acest lucru.

Manevra de ³om la apa ´pe calm atmosferic PROCEDEE: 1. simpla intoarcere de: 230(250).3.360 grd.270. .

3. dubla intoarcere de 180 grd. curba lui : a)WILLIAMSON(BUTACOV) b)SCHARNOW .2.

a) vant si valuri dinspre(sector) prova..4.Manevra de ³om la apa´in conditii de vreme rea(vant si valuri) PROCEDEE : 1-prin giratie 0-360 grd. .b) vant si valuri dinspre(sector) pupa. .pe: .

prin metoda dublei intoarceri la 180 grd. . 2..c) vant si valuri dinspre tribord (babord).

2-curba : .5. Manevra de ³om la apa´ pe vizibilitate redusa PROCEDEE : 1-dubla intoarcere de 180 grd.WILLIAMSON (BUTACOV) .SCHARNOW 3-giratie prin luarea relevmentelor continuu la punctul indicat de GPS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful