Metode de inventariere a stocurilor

 1.Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea metodei inventarului permanent sau a inventarului intermitent. Metoda inventarului intermittent . Metoda inventarului permanent 2.

± valorile stocurilor calculate prin inmultirea cantitatilor cu preturile de facturare. Evidentierea analitica a stocurilor in varianta inventarului permanent o puteti organiza dupa una din urmatoarle metode: a. pe grupe. in conturile de stocuri intra toate operatiunile de intrare si iesire. ± preluarea documentelor de intrare . .iesire in contabilitate. ± intocmirea registrului stocurilor la sfarsitul perioadei in care veti mentiona: ± cantitatile de stocuri preluate din Fisele de magazie. Metoda inventarului permanent  In conditiile folosirii metodei inventarului permanent. cat si valoric. ± totalurile valorilor pe pagini. pe baza borderoului de predare a documentelor. cu ajutorul fiselor de magazie intocmite zilnic de catre magazioner pe baza documetelor de intrare si a celor de iesire. Se observa ca. magazii. in cazul acestei metode. Va recomandam sa efectuati aceasta operatie la cel mult o saptamana dupa inregistrarea lor in fisele de magazie. conturi sintetice. iar in cadrul acestora. ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a nivelului stocurilor. atat cantitativ.1.metoda operativ contabila sau pe solduri care presupune: ± evidenta cantitativa a bunurilor la locurile de depozitare. pe categorii de stocuri. registrul stocurilor inlocuieste balanta analitica. subgrupe.

verificarea concordantei inregistrarilor din fisele de magazie cu cele din fisele de cont analitice. Puteti utiliza insa. . si combinatii al metodelor de evidenta operativa si analitica a stocurilor prezentate. metoda cantitativ valorica sau pe fise de cont analitice presupune:  c. cat si in contabilitate. inregistrarea documentelor in fisele de cont analitice pentru valori materiale. atat la locul de depozitare.  tinerea evidentei numai valoric. Aceasta metoda se aplica indeosebi pentru evidentierea marfurilor si a ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul. metoda global ± valorica consta in:   inregistrarea cantitativa a intrarilor si iesirilor de stocuri in fisele de magazie. verificarea concordantei inregistrarilor din fisele de cont analitice cu situatia din fisele de cont sintetice cu ajutorul balantei de verificare analitice. Cele doua evidente se confrunta periodic sub aspectul concordantei. b. preluarea documentelor de intrare si iesire de catre contabilitate.

entitatea trebuie sa prezinte in notele explicative urmatoarele informatii: ± motivul schimbarii metodei. determinat pe baza inventarierii. pentru elemente similare de natura stocurilor. Metoda inventarului intermitent     Metoda inventarului intermitent are in vedere inregistrarea in conturile de stocuri a sumelor care reprezinta nivelul stocurilor constatat ca urmare a inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei. ± efectele schimbarii metodei asupra rezultatului. . cu ocazia includerii in cheltuieli a soldurilor constatate la sfarsitul perioadei precedente. Iesiri de stocuri = Stoc initial + Intrari ± Stoc final Dezavantajul acestei metode consta in lipsa unor informatii detaliate privind stocurile existente in patrimoniu. conform premisei ca aceste stocuri sunt destinate consumului sau vanzarii si nu pastrarii lor in depozit. administratorii decid sa schimbe metoda pentru un anumit element de stocuri. Potrivit principiului permanentei metodelor. la un moment dat. Intrarile de stocuri din cursul perioadei se inregistreaza direct in conturile de cheltuieli.2. de la un exercitiu financiar la altul. Astfel. metoda aleasa trebuie sa fie utilizata cu consecventa. in situatii exceptionale. Daca. conturile de stocuri se debiteaza la sfarsitul perioadei cu soldurile determinate la inventariere si se crediteaza la inceputul perioadei urmatoare. Iesirile de stocuri se determina ca diferenta intre valoarea stocului initial plus valoarea intrarilor si valoarea stocului final.

ro .contabilul.BIBLIOGRAFIE Sursa: Portalul Contabilul.ro www.