Nutritia heterotrofa

Actionand impreuna. Le combatem creandu-le un mediu nefavorabil prin frig. constituind astfel hrana pentru plantele care le absorb cu ajutorul radacinilor. Probleme asemanatoarea apar si in conservarea constructiilor din lemn. folosirea unor solutii concentrate(o dulceta bine ³scazuta´ nu mucegaieste) un adaos de substante conservante etc. substantele organice si minerale rezultate din acest proces reintra in sol . . diferitele saprofite descompun pana la urma in intregime resturile organice. Aceste vietuitoare se hranesc cu substante organice gata preparate pe care le preiau fie din descompunerea resturilor vegetale sau animale fie din descompunerea resturilor alimentare. mineralizandu-le. realizand un rol important in igiena mediului si-n acelasi timp in redarea diferitelor substante minerale sau elemente chimice pentru reintrarea in circuitul natural. Altele pot folosi numai o anumita substanta(exemplu. Anumite saprofite produc alterarea alimentelor si nutretilor. provenite din resturi vegetale sau animale. deshidratarea alimentelor.Nutritia organismelor saprofite Din categoria organismelor saprofite fac parte unele bacterii si ciuperci. Din punct de vedere ecologic organismele heterotrofe sunt incluse in grupa descompunatorilor.Este cazul mucegaiului alb. specia Mycoderma aceti care transforma alcoolul etilic in acid acetic). In urma descompunerii resturilor vegetale si animale. Ele asigura in acest fel hrana minerala necesara plantelor verzi. Unele saprofite se pot hrani cu substante organice dintre cele mai variate.

. streptomicina etc. Dintre plantele superioare prezint nutritie saprofit planta numita cuibusorul pamantului din familia Orhidee.Nutritia organismelor saprofite Saprofitele concureaza intre ele pentru hrana. Substantele organice cu molecula mare sunt mai intai transformate ( hidrolizate cu ajutorul unor enzime) in substante mai simple si apoi absorbite. Are loc un adevarat razboi chimic : unele specii isi inlatura concurentii secretand substantenumite antibiotice. Omul profita din plin cultivand acele microorganisme in instalatii industriale si obtinand din ele medicamente ca penicilina. Organismele saprofite absorb substantele organice dizolvate în apa prin membranele lor.

Mucor Mucedo .

Mucor Mucedo .

Organismele parazite se hranesc cu cu substante organice gata preparate pe care le preiau din alte organisme vii pe care le paraziteaza. Organismele parazite produc gazdelor boli. Plantae. Bolile produse de ciuperca se numesc micoze. dezvoltand mecanisme de aparare prin producerea unui numar mai mare e anticorpi. . Acestea se apara de paraziti. Bacteriil produc boli. animalelor. Aceste plante parazit si-au pierdut clorofila si au nevoie pentru hranire de substante organice pe care le preiua din alte organisme trimitand in interiorul corpului plantelor gazda niste prelungiri numite haustori care ajung pana la nivelul vaselor conducatoare liberiene de unde absorb substantele gata preparate. muma padurii. Animale. producand leziuni la nivelul organelor interne si eliminand toxine. Exemple de plante parazite : cuscuta(tortelul). Fungi. numite bacterioze.Nutritia organismelor parazite Nutritia parazita este specifica organismelor din diferite regnuri: Monere. lupoaica.Gazdele prezinta semne de boala caracteristice si au reactii de aparare specifice. omului dar si plantelor .. Parazitii preiau substantele organice din organismul gazda pe care le paraziteaza. In afara de acesti paraziti in mod exceptional se intalnesc si plante superioare care sa paraziteze alte plante.

 Oxiurii sunt viermi cilindiri cu dimensiuni mici ce paraziteaza frecvent in intestinul gros al omului(copii). Se cunosc si paraziti folositori cum este bacteria Bacilius Thuringiensis. iar alti paraziti paraziteaza doua sau mai multe gazde.Nutritia organismelor parazite Sunt paraziti adaptati sa paraziteze o singura gazda. Un astfel de exemplu il constituie antraxul. O alta categorie de paraziti este reprezentata de unii viermi cara paraziteaza atat la om cat si la animale:  Tenia paraziteaza in intestinul subtire al porcului.  Viermele de galbeaza este un vierme lat ce paraziteaza obligatoriu doua gazde-melcul Limnea si oile. Bolile produse de paraziti animalelor dar care se transmit si omului se numesc zoonoze. si-n intestinul gros al omului. Aceasta paraziteaza diferite insecte daunatoare asa incat este considerata insecticid biologic. De exemplu.Unii paraziti pot parazita organismele animale insa pot sa treaca de la animale si la om putand sa-i provoace boli. rugina graului paraziteaza alternativ si obligatoriu graul si dracila. . tuberculoza sau salmoneloza.

Cuscuta .

Lathraea Squamaria(Muma Padurii) .

Orobanche Minor(Lupoaica) .

Plantele semiparazite extrag apa si sarurile minerale din alte plante cu ajutorul unor haustori. Un exemplu este roua cerului. etc. .Fiecare specie are frunze transformate in adevarate capcane: peri lipiciosi. Ele isi procura sarurile minerale intr-un mod neobisnuit : realizand capcane si capturand animale mici. Plantele carnivore traiesc in medii sarace in saruri minerale.Nutritia mixotrofa la plante Nutritia mixotrofa este realizata de plante superioare care au clorofila dar au nevoie sa-si completeze nevoile nutritive cu un aport suplimentar de saruri minerale. urne in care sunt inglobate insectele fiind mai apoi digerate cu ajutorul sucurilor gastrice. Din aceasta categorie fac parte plantele semiparazite si carnivore. O asemenea planta este vascul care realizeaza fotosinteza dar dispune si de prelungiri sub forma de haustori si traieste pe ramurile unor arbori.

Vasc .

Roua cerului (Drosera) .

Datorita nodozitatilor plantele leguminoase au un continut bogat in proteine ± substante organice cu azot ± si de aceea au o mare valoare nutritiva. in combinatii ale azotului pe care le poate utiliza si planta gazda. Microiza este simbioza dintre radacinile unor plante si unele ciuperci. Exemplu de simbioza clasica il constituie relatia dintre o alga si-o ciuperca. Familiile intregi de plante se caracterizeaza prin micorize(de exemplu orhideele). . bacteriile trasforma azotul molecular. un fel de mici tumori.Nutritia simbionta Nutritia sombionta este caracteristica unor organe partener care dezvolta intre ele o relatie reciproc avantajoasa numita simbioza. sintetizand substantele organice ce vor fi folosite in mare parte de alga pentru hranire iar cealalta parte va fi cedata ciupercii folosita in acelasi scop. realizand un grup distinct de plante care se numesc licheni. Aceasta relatie a devenit cvasipermanenta. brad. mesteacan etc. larice. inutilizabil. Dupa moartea plantelor. stejar. Multe specii de arbori prezinta micorize: pin. In schimb. Ciuperca absoarbe din mediul extern apa si saruri minerale pe care le va ceda algai care avand clorofila va realiza fotosinteza. Ciuperca ajuta planta in absorbtia apei si sarurilor minerale primind in schimb substante organice. In celulele lor traiesc bacteriile care se hranesc cu substante organice produse de planta. Simbioza dintre plantele superioare si bacteriile fixatoare de azot se intalneste la nivelul radacinilor.Aici se afla nodozitati. resturile acestora imbogatesc solul in azot.

Licheni .

La Libocedrus bidwillii in nodozitati se gasesc ciuperci filamentoase capabile sa fixeze azotul molecular. .

Desmodium intortum ² planta fixatoare de azot .

Fiind lipsita complet de frunze si traind intr-un sol arid. . Florile rosii carnoase apar din mustul zapezii din covorul uscat format din acele coniferelor. ea depinde in mod obligatoriu de relatia cu un fung endomicoritic. este intalnita in padurile californiene si are aspectul sparanghelului. numita si planta zapezilor.Sarcodes sarguinea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful