Cazurile Substantivului

Grupa I ‡ ‡ ‡ ‡ Calacean Raluca Pasca Delia Pasca Alexandra Pasca Vasile .

Ce sunt cazurile? Forma luata de un substantiv pentru a exprima functia sintactica intr-un enunt se numeste CAZ. .

Care sun cazurile substantivului? Cazurile substantivului sunt: Cazul Nominativ (N) Cazul Acuzativ (Ac) Cazul Dativ (D) Cazul Genitiv (G) Cazul Vocativ (V) .

Exemple: Maria culege struguri.Cazul Nominativ Substantivul care are functia sintactica de subiect sau de nume predicativ este in CAZUL NOMINATIV. .

.Cazul Acuzativ ‡ Substantivul care are functia sintactica de complement sau de atribut si este precedat de prepozitii se afla in CAZUL ACUZATIV. ‡ Exemple: Copiii au primit daruri.

Cazul Dativ ‡ Substantivul care are functia sintactica de complement si raspunde la intrebarea cui? Este in CAZUL DATIV. . ‡ Exemple: I-am cumparat Anei un inel.

ai. ale cui? Este in CAZUL GENITIV. Atributul exprimat prin substantiv se numeste atribut substantival. .Cazul Genitiv ‡ Substantivul care are functia sintactica de atribut si rasapunde la intrebarile al. a. ‡ Exemple: Crengile bradului devin mai frumoase pe zi ce trece.

Cazul Vocativ ‡ Substantivul care arata o chemare sau prin care undei persoane I se atrage atentia este in CAZUL VOCATIV. ‡ Exemple: Bunicule. ne spui o poveste? . Substantivul in cazul vocativ nu are functie sintactica.

Metoda proiectului este foarte buna. .Ce parere aveti despre metoda proiectului? ‡ Prin intermediul proiectului ne dezvoltam imaginatia si abilitatile de gandire.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful