TEORI KERJAYA HOLLAND

NOREMA IDRIS NOR ZATUL AKMAL ISHAK NORIZANHAYATI ZAKARIA MOHD HARITH MOHD ROHAIZAT

REALISTIK SOSIAL INVESTIGATIF ENTERPRISING ARTISTIK KONVENSIONAL .

.

.

cermat. kurang celik akal. tulen. berpendirian tetap. Natural Tekun Fizikal Maskulin Terus terang Materialistik y Jujur. akur. pemalu.REALISTIK y Orang jenis praktikal (Pertukangan dan Mekanikal) y Ciri-ciri : Stabil Praktikal Berdikari hati. keras .

kuasa dan status) y Tidak suka kepada : Aktiviti akademik Bekerja dengan orang lain Pendedahan kendiri Aktiviti sosial . tumbuhan dan haiwan Sukan Aktiviti manual Benda konkrit (wang.y Suka kepada aktiviti seperti : Aktiviti mekanikal Kerja luar Bekerja dengan peralatan.

y Jenis pekerjaan yang sesuai : Jenis pembaikan mekanikal/elektrikal Mekanik Guru Kemahiran Hidup Pegawai perikanan Pegawai perhutanan Pereka fesyen Jurufoto. juruukur .

status dan kuasa menggalakkan individu melihat dunia secara mudah dan tradisonal. mesin. pertanian dan penternakan. .y Bidang Pengajian Kejuruteraan Perhutanan Teknologi perubatan Penyediaan makanan Bidang teknik dan vokasional Pertanian dan penternakan y Persekitaran Akademik Memupuk kecekapan dan pencapaian daripada teknikal dan memanipulasikan benda . Ganjaran berupa wang.

Investigatif y Orang jenis menganalisis (Saintifik dan teknikal) y Ciri-ciri : Analitik Intelektual Teliti Ingin tahu Bebas Asli Rasional Pasif Kritikal .

y Suka aktviti : Abstrak dan simbolik Sains dan Matematik Pengamatan dan penyelidikan Penyelesaian masalah Bekerja sendirian y Tidak suka aktiviti : Sosial Berulang-ulang Peraturan yang rigid Memujuk orang lain Bekerja dengan orang lain Kepimpinan .

bintang etc Optometris Ahli ekonomi . bumi.y Orientasi : Penyelidikan dan penyelesaian masalah y Pekerjaan : Saintis Pakar bedah Penyelidik Psikiatri Ahli kaji cuaca.

pemerhatian dan penyiasatan fenomena secara sistematik. ganjaran bernilai saintifik. bebas dan semulajadi. .y Bidang Pengajian : Perubatan Sains dan Matematik Ekonomi Geologi Sains Industri o Persekitaran Akademik : Memupu kecekapan dan pencapaian saintifik. Menggalakkan individu melihat dunia secara konpleks. abstrak.

muzik dan penulisan ) y Ciri-ciri : Sensitif Berimaginasi Banyak idea Bebas Lembut Emosi Fleksibel Tergesa-gesa Tidak bersistem .Artistik y Orang jenis berkarya (Seni .

y Suka kepada : Kreativiti Idea Situasi tidak berstruktur Aktiviti kesusateraan Bahasa Muzik Drama Seni lukis .

pereka grafik. mencipta idea Pekerjaan : Guru Bahasa dan sastera. kartunis. ahli muzik. pengarah drama«. pereka tari. pereka fesyen. arkitek. penulis skrip. seniman.dll« . komposer.y Tidak Suka : Kerja-kerja fizikal Situasi berstruktur Kerja penkeranian Perniagaan Sistem pengurusan dan pentadbiran Orientasi : o Berkarya.

Ganjaran bernilai seni.. kesusasteraan dan budaya. muzik. tidak konvensional dan fleksibel.y Bidang Pengajian : Kesenian. . Menggalakkan individu melihat dunia secara kompleks. alam bina dll. kerja bebas dan tidka bersistematik. Persekitaran Akademik : Memupuk kecekapan dan pencapaian dalam seni dan situasi kabur.