PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN BAHASA

Boleh dibahagi kepada 4 peringkat: ‡Peringkat bayi ‡Peringkat awal kanak-kanak(2-6 tahun) ‡Peringkat kanak-kanak(6-11 tahun) ‡Peringkat remaja.

bye atau anggukan kepala untuk ya dan tunjukkan botol susu untuk meminta susu. Bayi selalunya menggunakan bunyi tertentu untuk berinteraksi dengan penjaganya.ma. ‡ Bunyi dan isyarat pergerakan yang dilakukan oleh bayi pada tahun yang pertama: ± Menangis: Menangis boleh membawa maksud tekanan terhadap pelbagai perkara seperti lapar. ‡ Bertujuan untuk menarik perhatian ibubapa. .ba. anggurkan kepala(daripada 8-12 bulan). ± Babbling : mengeluarkan bunyi berulang ba. sakit dan sebagainya. Berlaku antara 1-2 bulan.ma.ba.ma ± Isyarat: bayi mula menunjukkan isyarat seperti menunding jari.ba ma. Mereka mungkin melambai tangan untuk bye. ± Cooing : mengeluarkan bunyi oo seperti coo dan goo .PERINGKAT BAYI ‡ Bayi sentiasa mengeluarkan bunyi-bunyian. penjaga dan orangorang yang berada di sekitarnya.

‡ Perkataan pertama bayi adalah perkataan yang penting dan dekat dengan mereka seperti orang-orang yang terdekat (papa. bayi memahami lebig kurang 50 perkataan pada usia 13 bulan. mainan (bola). makanan (susu). anggota badan (mata).‡ Bayi selalu mula menyebut perkataan pertama pada usia 10-15 bulan. kenderaan (kereta. ‡ Secara purata. tetapi mereka masih tidak dapat menyebutnya sehingga dalam usia 18 bulan. mama). . pakaian (baju) atau ucapan (bye-bye). car).

. bayi sudah mula menggunakan 2 patah perkataan yang akan disertai dengan pelbagai isyarat badan dan intonasi suara.‡ Dalam usia 18 bulan mereka akan dapat menyebut dalam lingkungan 50 patah perkataan. ‡ Peningkatan perbendaharaan kata yang cepat ini dipanggil vocabulary spurt . ‡ Pada usia 18-24 bulan. ‡ Bilangan ini meningkat sehingga 200 perkataan pada usia 24 bulan.

‡ Penggunaan bahasa mereka sudah merangkumi yang berikut: ± Pengenalan: Itu kucing ± Tempat: Pergi sana ± Penambahan: Nak lagi ± Tiada: Habis dah ± Kepunyaan: Adik punya ± Pertanyaan: Mana bola? ± Arahan: Bagi papa . Mama jalan  Perkataan yang digunakan masih tidak disertai dengan tatabahasa yang tertentu .

2. 3.Bagaimana Ibubapa Boleh Membantu Perkembangan Bahasa Pada Peringkat Bayi 1. Gunakan bahasa yang mudah tetapi jelas dan betul gaya bahasanya. Gunakan intonasi. Berbual dengan bayi. . memek muka dan emosi yang sesuai dengan bayi.

.Peringkat Kanak-kanak (Umur 2-6 Tahun) ‡ Penguasaan bahasa kanak-kanak berkembang dari 2 patah perkataan kepada 3-5 patah perkataan. ‡ Semasa perkembangan bahasa. kanak-kanak kerap menggunakan gaya bahasa yang salah tetapi pada persepsi mereka ianya adalah betul sesuai dengan sifat egosentrik yang masig menguasai kanak-kanak pada peringkat ini.

dia). dalam. ‡ Mereka juga mula memahami lagu. awak. bahasa dan ayat yang kompleks serta boleh bertepuk tangan mengiringi lagu.000 hingga 14. atas. ‡ Dianggarkan perbendaharaan kata untuk percakapan lisan bagi kanak-kanak 6 tahun mencecah antara 8. ‡ Mereka mula menggunakan peraturan-peraturan tatabahasa yang mudah seperti kata ganti nama diri (saya. . kanak-kanak mula lebih sensitif kepada penggunaan bahasa. kata arah (luar. bawah).‡ Pada peringkat pra sekolah (4 hingga 6 tahun). pantun.000 patah perkataan.

‡ Pada masa ini kemahiran motor halus mereka mula berkembang tetapi mereka masih tidak dapat menulis dengan kemas dan cantik. . ‡ Kesilapan membezakan huruf yang terbalik seperti b dan p . ‡ Mereka mula bermain secara main peranan (pretend play). ‡ Kebanyaka kanak-kanak 4 tahun boleh menulis nama kendiri. p dan q selalu terjadi pada kanak-kanak pra sekolah. kanak-kanak 5 tahun boleh menulis semula perkataan yang diberikan.‡ Kanak-kanak berusia 3 tahun mampu bercakap atau bercerita tentang perkara-perkara yang telah mereka lakukan atau merancang untuk melakukan sesuatu. ‡ Kanak-kanak berusia 2-3 tahun mula menconteng.

Gunakan bahasa yang mudah dan senang digunakan. 3. . 4. Luangkan masa untuk mendengar percakapan kanakkanak. Teruskan bercakap dan berbual dengan kanak-kanak. Elakkan daripada membandingkan kanak-kanak dengan rakan sebaya mereka. 2.Bagaimana Ibubapa Boleh Membantu Perkembangan Bahasa Pada Peringkat Kanak-kanak 1.

.Peringkat Kanak-kanak (6-11 Tahun) ‡ Kanak-kanak pada peringkat ini kurang bergantung kepada isyarat fizikal semasa bercakap tetapi sudah boleh menggunakan bahasa untuk menterjemahkan kehendak dan keperluan mereka. ‡ Gaya bahasa dan percakapan kanak-kanak akan bersifat lebih analitikal dan kompleks. ‡ Mereka sudah boleh mengaplikasi. mengkategori dan menganalisa perkataan.

‡ Selain mahir bercakap.‡ Kesedaran metalinguistik juga meningkat pada peringkat ini. ‡ Mereka mampu membina komponen dalam ayat menggunakan subjek. prediket dan kata perbuatan. . ‡ Metalinguistik membolehkan kanak-kanak berfikir tentang bahasa yang mereka gunakan. ‡ Mereka boleh membaca perkataan yang mudah dan meningkat kepada yang lebih kompleks. kanak-kanak juga mula menguasai kemahiran membaca. ‡ Mereka mula menguasai gaya bahasa yang betul dan sesuai digunakan dalam keadaan tertentu mengikut budaya setempat.

‡ Kefahaman kanak-kanaktentang pembentukan dan gaya bahasa akan menolong mereka menulis dengan lebih baik. karangan pendek). ‡ Pada peringkat ini mereka sudah mempunyai kemahiran mengolah idea dan menterjemahkannya ke dalam bentuk tulisan (membuat aya. . merangka dan menyemak tulisan dan membuat karangan dan laporan. ‡ Pada akhir peringkat kanak-kanak mereka boleh merancang. kemahiran menulis kanak-kanak juga bertambah.‡ Dengan meningkatnya kemahiran berbahasa dan kognitif.

Mereka mula membaca perkataan mudah dengan menggabungkan suku kata. Mereka boleh mengenali perkataan dan membaca ayat. membaca pada peringkat ini masih hanya di peringkat pembacaan sahaja.‡ Model tahap kemahiran membaca mengikut umur yang dicadangkan oleh Chall. boleh menulis dan membaca nama sendiri. Walaubagaimanapun. 1 5-7 tahun 2 7-9 tahun . Mereka mula mengenali huruf. Kanak-kanak pada peringkat ini kadang-kadang hanya membaca tetapi tidak memahami apa yang dibaca. Kanak-kanak mula semakin fasih dalam membaca. 1979. Mereka mula mengenali suku kata. kanak-kanak ini menguasai kemahiran membaca yang asas Kebanyakan kanak-kanak mula belajar membaca pada peringkat ini. bunyi perkataan dan cara menyebut. Dengan sokongan daripada ibu bapa dan guru pra sekolah. Aras 0 Umur 0-4 tahun penerangan Kanak-kanak mula menguasai kemahiran-kemahiran asas untuk membaca mereka memahami peraturan dalam membaca iaitu bermula dari kiri ke kanan.

Tetapi mereka masih belum memahami pembacaan yang memerlukan analisa atau yang melibatkan perspektif yang berbeza. Hampir keseluruhan pelajar merupakan pembaca yang mahir pada peringkat ini. akan mengalami kesukaran untuk menguasai kemahiran akademik subjek-subjek yang lain. kanak-kanak lebih mahir mendapatkan maklumat dan informasi daripada pembacaan. 4 14 tahun ke atas . sejarah ekonomi dan politik. Kanak-kanak yang masih belum menguasai kemahiran membaca pada peringkat ini. Mereka mula membaca dengan kefahaman. Kefahaman mereka tentang bahan yang dibaca meningkat.3 10-13 tahun Pada peringkat usia ini. Mereka berupaya memahami pembacaan yang kompleks yang melibatkan pelbagai perspektif. Ini membolehkan mereka berbincang secara analitikal tentang kesusteraan.

‡ Mereka sudah boleh memahami bahasa yang ironik.Peringkat Remaja ‡ Kemahiran bahasa bagi remaja meningkat dengan penggunaan ayat-ayat yang lebih kompleks. cerpen. berbentuk kritikal dan abstrak (sajak. puisi. ‡ Mereka pada peringkat ini mampu menganalisa pelbagai bentuk dan makna perkataan dalam sesuatu ayat. laporan dan sebagainya) .

‡ Ini juga merupakan salah satu ciri perkembangan sosial remaja yang ingin mempunyao identiti sendiri. membuat refleksi dan menganalisa. ‡ Mereka boleh menyusun idea sebelum menulis. ‡ Pada peringkat akhir sekolah rendah mereka sudah berkeupayaan dalam menulis laporan.‡ Kemahiran menulis remaja juga berkembang. mengenalpasti antara pendahuluan. idea-idea utama dan penutup. . ‡ Mereka juga mencipta dialek mereka sendiri menggunakan slanga dan jargon semasa berinteraksi sesama mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful