Pendidikan Keselamatan Jalan Raya

kemahiran & kelakuan .PENGENALAN Pelan Keselamatan Jalan Raya Malaysia 20062010 telah dilancarkan Tujuan menangani isu peningkatan kematian & kecederaan akibat jln raya di negara kita Salah satu perkara yg menonjol dlm pelan tersebut adalah pendidikan PKJR menyadiakan asas & proses utk menguat & meyemai perubahan sikap pengguna jln raya yg sesuai dari segi pengetahuan.

Apa itu Pendidikan Keselamatan Jalan Raya? Persekitaran jln raya (papan tanda) Melibatkan pembelajaran Undang2 jln raya Kmhrn menggunakan psktrn jln raya dgn selamat .

risiko dan pengurusan risiko pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memastikan mereka selamat bagaimana untuk membina dan mengekalkan sikap yang positif terhadap keselamatan jalan raya .Pada tahap yang bersesuaian. perkara yang mendatangkan bahaya. kanakkanak dan remaja akan diajar: tentang bahaya.

sabar dan bertimbang rasa. .Tujuan keseluruhan PKJR di sekolah adalah untuk membantu kanakkanak dan ibu bapa/penjaga untuk: memahami bahaya dan risiko di dalam persekitaran lalu lintas belajar dan menggunakan kemahiran keselamatan jalan raya bagi memastikan diri mereka dan orang lain selamat menjadi pengguna jalan raya yang mematuhi undang-undang.

Bermula dgn Tahun 1 pada tahun 2008 Ia akan dilaksanakan di semua sekolah menjelang tahun 2011 Pada semua tahap kecuali pljr Ting 3 & 5 PKJR diajar dlm m/pelajaran BM utk memperkukuh kmhrn keselamatan jln raya & mempertingkatkan kmhrn bhs tanpa beban mata plrn tambahan kpd pljr .PKJR diperkenalkan ke dlm sukolah rendah & menegah secara berperingkat2.

Apakah yang diajar di dalam Pendidikan Keselamatan Jalan Raya? Di tahap yang bersesuaian. risiko dan pengurusan risiko. perkara yang mendatangkan bahaya. pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memastikan mereka selamat. kanak-kanak dan remaja akan diajar: tentang bahaya. . bagaimana untuk membina dan mengekalkan sikap yang positif terhadap keselamatan jalan raya.

MATLAMAT Beri pengetahuan & kmhrn asas ttg keselamatan jln raya Bagi melahirkan generasi pengguna jln raya yg berhemah Memahami.menghayati.mengamal dan menghormati Langkah2 memelihara keselamatan diri Hak pengguna jln raya lain .

OBJEKTIF KHUSUS Pada akhir pmbljrn Tahap 1 murid dapat: Menunjukkan kesedaran mengenai keselamatan jln raya Mempamerkan sikap positif dan bertanggungjawab ketika berada di jalan raya Memahami bahagian jalan dan persekitaran yang selamat Mampu melintas di jln raya dgn bantuan dan selamat .

OBJEKTIF KHUSUS Pada akhir pmbljrn Tahap 2 murid akan dapat: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful