Konsep kebersihan dalam Islam -Pembahagian kebersihan -Wudhuk

Agama Islam amat menitik beratkan aspek kebersihan kepada umatnya. dan tempat tinggak daripada hadas kecil. Hukumnya adalah wajib terutama ketika hendak beribadat. mandi.PENGENALAN ‡ Islam itu merupakan agama yang suci. Bersuci bererti membersihkan diri. bersih. tayammum. Bersuci ini dapat dilakukan dengan cara membasuh. kotoran dan najis. dalam mmengerjakan ibadat. hadas besar. Hal ini demikian. berwudhuk. beristinjak. malah kesihatan kita juga terjamin. solat terutamanya kebersihan itu perlu diutamakan. dan menyamak. pakaian. ‡ . ‡ Kita perlu bersuci untuk memastikan kebersihan terjamin dan membolehkan kita menjalankan ibadat dengan sempurna.

‡ Allah S. . Firman Allah S.T amat mengasihi orang yang menjaga kebersihan.W.W.T dalam surah AL-BAQARAH: 222 sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertaubat dan orang yang sentiasa bersuci .

-Mengembalikan kesegaran tubuh badan. .T.1. Orang yang tidak bersuci dibenci Allah S. Hal ini memungkinkan pelbagai keburukan juga.W. -Sentiasa berada dalam kekotoran dan najis.Pelbagai kebaikan akan dapat diperoleh jika kebersihan dijaga dan dipelihara. Antaranya: -Mudah dihinggapi penyakit. Iaitu: -Dapat menghidari penyakit dan gangguan syaitan. 2. Menjaga kebersihan adalah tanggungjawab semua pihak. -Dapat melakukan ibadat dengan khusyuk. -Solat dan ibadat lainnya tidak diterima.

daun kering -Benda-benda bersifat tajam seperti tawas dan bahan kimia.Oleh itu. secara keseluruhannya. -Tanah atau debu -Benda-benda kesat seperti anak batu. Antaranya ialah dengan bersuci.3. Antara alat yang digunakan untuk bersuci ialah: -Air mutlak: iaitu air yang suci lagi menyucikan. kita hendaklah menjaga kebersihan demi untuk mendapatkan kesempurnaan dalam beribadat dan menjaga kesihatan. Kebersihan dapat dijaga dengan pelbagai cara. . 4.

W amalan ini dapat menghilangkan hadath-hadath kecil seperti hadis kecil iaitu dengan membasuh atau menyapu anggota badan tertentu yang dimulakan dengan niat. bercahaya ‡ Istilah : suatu amalan bersuci yang menjadi syarat sahnya solat.W.A. Pengertian wudhuk ‡ Bahasa: suci. ‡ Dalam ajaran Baginda S. (AT-TAUBAH ayat 108) . ‡ Allah S.WUDHUK 1. bersih.T berfirman: Dan Allah mengasihi orangorang yang membersihkan diri mereka (zahir dan batin).

minum arak dan mencuri.A. memiliki keistimewaan yang khas. Demikian juga dengan berwudhuk. Misalnya mengapa Islam mengutuk perbuatan zina. menegakkkan solat.W pasti memiliki hikmah dan pengajaran sebaliknya. .KEISTIMEWAAN WUDHUK ‡ Setiap amalan syariat yang diajarkan oleh Islam melalui Rasulullah S. dan mengapa pula Islam mengajarkan umatnya bertauhid. mempererat silaturrahim dan lainnya? Tentunya ada sesuatu yang sangat penting disebaliknya.

A. Marah itu digambarkan oleh Baginda Rasulullah S.‡ Boleh menghilangkan dosa-dosa yang telah dilakukan oleh tubuh kita yang telah menjadi sebahagian daripada anggota wudhuk.W sebagai sebahagian daripada syaitan. dengan berwudhuklah orang yang marah diharapkan menjadi tenang. Oleh itu. ‡ Boleh meredakan kemarahan. Hal ini demikian kerana manusia tercita daripada tanah dan air agar kembali kepada sifat semulajadinya. .

Menurut Mazhab Syafie rukun wudhuk ada enam ‡ Niat ‡ Membasuh muka ‡ Membasuh kedua-dua tangan hingga ke siku ‡ Menyapu sebahagian kepala atau sebahagian rambut di dalam hadnya. ‡ Membasuh kedua kaki hingga ke buku lali. ‡ Tertib.RUKUN WUDHUK DAN SYARATNYA 1. .

‡ Tiada sesuatu pada anggota wudhuk yang dapat mengubah air seperti bedak. Islam ( tidak sah wudhuk orang kafir) Mumaiyyiz Meggunakan air mutlak yang suci lagi menyucikan Tiada sesuatu yang menghalang air daripada sampai pada anggota wudhuk seperti getah. ‡ ‡ ‡ ‡ . Syarat-syarat sah wudhuk. kapur atau cat kuku.2. ‡ Suci daripada haid dan nifas. ‡ Meratakan air ke suluruh anggota badan.

.CARA WUDHUK RASULULLAH S. bukan mengikuti kemahuan hawa nafsu dan taklid buta yang tidak ada asasnya. ‡ Telah diriwayatkan daripada Abu Muhammad Abdullah bin Amr bin As r.W: Tidaklah beriman salah seorang daripada kamu sehingga hawa nafsunya mengikut apa-apa yang aku bawa.a katanya: Telah bersabda Rasulullah S.A.A. ‡ Maka tiadalah sepatutnya orang-orang beriman melakukan amlannya menurut hawa nafsunya kalau berlawanan dengan Al-Quran dan sunnah Rasulullah S.A.W.A.W ‡ Suatu amalan ibadat yang dapat dibenarkan adlah amalan yang sesuai dengan apa yang diajarkan ole Rasulullah S.W.

nescaya aku perintahkan mereka bersiwak dalam setiap wudhuknya. Kata ini mempunyai kedudukan yang sangat penting disisi Islam.A.‡ Basmalah: ialah ungkapan singkat yang diambil dari kata Bismillahir rahmanirrahim.W suka memulakan sesuatu amalan yang baik dengan tangan atau kaki yang sebelah kanan. malah ada anjuran kuat dari baginda kepada umatnya untuk bersugih sebelum berwudhuk seandainya tidak menyukarkan atas umatku. ( Riwayat Muslim) . termasuk dalam berwudhuk. ‡ Bersiwak: Ada beberapa hadith yang menunjukkan bahawa Rasulullah S.W dalam wudhuknya sentiasa menggunakan siwak atau sugih. ‡ Dimulakan dengan yang kanan: Rasulullah S. Ia juga memiliki makna yang sangat luas dan mendalam.A.

A. .W memerintahkan seperti disebut dalam hadith yang diriwayatkan oleh Tirmizi. Kemudian disokong oleh hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Baihaqi Apabila kamu hendak berwudhuk. Rasulullah S.W sebelum berwudhuk sentiasa berkumur-kumur.‡ Mencuci tapak tangan tiga kali: Di samping membasuh tangan hendaklah membelat-belat anak jari. Ahmad dan Ibnu Majah Apabila kamu berwudhuk maka belat-belatlah anak-anak jari kedua-dua kakimu. ‡ Berkumur-kumur dan memasukkan air ke hidung tiga kali.A.Rasulullah S. maka berkumurlah.

Ini adalah demi kesempurnaan wudhuk. (AL-MAIDAH:6) . ‡ Membasuh kedua belah tangan hingga ke siku: .W juga mengajarkan dalam membasuh muka tidak meninggalkan dagu yang berjanggut...dan sapulah sebahagian dari kepala kamu. dan kedua belah tangan kamu meliputi siku (Al-Maidah:6) ‡ Menyapu kepala dan membasuh kedua-dua daun telinga: Dalam surah al-Maidah diperintahkan agar menyapu kepala dalam berwudhuk .maka basuhlah muka kamu.A.‡ Membasuh muka dan membelat-belat janggut:Rasulullah S.

dan sapulah sebahagian dari kepala kamu. ‡ Berdoa selepas berwudhuk. maka wudhuknya tidak sah. (AL-MAIDAH:6) ‡ Menyempurnakan wudhuk: Sempurna dalam berwudhuk termasuk bahagian daripada syarat sahnya wudhuk. meratakan air dengan sempurna.W mengajarkan agar kita berwudhuk dengan sempurna. meratakan air membasahkan badan anggota wudhuk. dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali.‡ Menyapu ubun-ubun dan serban. .A. ‡ Membasuh kedua-dua kaki dengan sempurna: Rasulullah S. Jika tidak.

. darah istihadah. ‡ Hilang akal. Terdapat beberapa perkara yang boleh menbatalkan wudhuk. ‡ Bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. buang air. ‡ Menyentuh kemaluan atau pintu dubur dengan tapak tangan. Ertinya jika perkara-perkara itu berlaku. ‡ Tidur. Antara perkara yang membatalkan wudhuk ialah: ‡ Setiap yang keluar daripada kemaluan dan dubur seperti kentut. 2. nifas. bersetubuh.PEMBATAL WUDHUK 1. haid. kecuali apabila dalam keadaan duduk dan tidak berubah kedudukannya. sama ada sementara atau kekal. maka wudhuk menjadi batal dan seseorang itu tidak boler bersolat. sehingga wudhuknya diperbaharui.

W. PUSTAKA MEDIA JAYA. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 2005.CETAKAN 2008.KUALA LUMPUR 2. 3. 1. 4.BIBLIOGRAFI WUDHUK RASULULLAH S. MUNTAKHAB AHADITH. BUKU PANDUAN DAN REKOD PENCAPAIAN PENILAIAN PERKARA ASAS FARDU AIN. ABU EZZAT AL-MUBARAK. REVISI STUDI LENGKAP FORMULA UNGGUL TASAWWUR ISLAM SPM. SIFAT . KLANG BOOK CENTRE. HADZRAT MAULANA MUHAMMAD YUSUF AL-KANDAHLAWI.A. 2004. 2007. ZULKIFLI AHMAD. (PAFA) JABATAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL. AL-HIDAYAH PUBLISHER.

INSTITUT PERGURUAN RAJANG KERJA KURSUS PENDEK PPISMP AMBILAN JULAI 2008 ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ NAMA GURU PELATIH: NURFATIN LIYANA BINTI OMAR KUMPULAN : PPISMP PENGAJIAN SOSIAL MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN ISLAM NAMA PENSYARAH : ENCIK NORMIZAN BIN ABANG TARIKH MULA : 4 OGOS 2008 TARIKH HANTAR : 25 0G0S 2008 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful