Soalan : Lihat rajah tersebut dengan teliti dan huraikan pendapat anda tentang faedah faedah kegiatan kokurikulum

. Panjang huraian anda hendaklah tidak nelebihi 120 patah perkataan.

Membentuk asas kepimpinan Menambahkan pengetahuan dan meningkatkan kemahiran FAEDAH KEGIATAN KOKURIKULUM Mengisi masa lapang Bertoleransi dalam pergaulan .

Kegiatan kokurikulum adalah aktiviti sampingan yang dijalankan di luar bilik darjah Merangkumi badan beruniform. persatuan dan sukan .

Membentuk asas kepimpinan Di bimbing menjadi ketua dalam persatuan serta ahli jawatankuasa yang akan menggerakkan persatuan. Kurikulum membentuk asas kepimpinan yang baik dalam kalangan pelajar Peribahasa : Belakang parang kalau diasah lagikan tajam .

perbahasan . dan sebagainya # Banyak berjalan luas pengalaman .Menambah pengetahuan dan pengalaman #Pelajar dapat menambah pengetahuan dan pengalaman dengan menyertai aktiviti yang diadakan dalam persatuan dan kelab tersebut #Contoh : kuiz .

Bertoleransi dalam pergaulan Pelbagai kaum dan peringkat umur bersama-sama menjayakan aktiviti persatuan. Bantu-membantu antara satu sama lain tanpa mengira pangkat dan kedudukan Peribahasa : Bersatu teguh bercerai roboh / Muafakat membawa berkat .kelab dan sukan yang diadakan.

bermain permainan online Mengajar pelajar menghargai masa Peribahasa: Masa itu emas . menunggang motosikal dengan laju.Mengisi masa lapang  Dapat mengelakkan pelajar daripada terjebak dengan perkara yang tidak berfaedah Contoh : Melepak.

*Kegiatan kokurikulum yang dirancang oleh pihak sekolah *Memberikan banyak manfaat kepada pelajar ‡Dapat membentuk sahsiah dan meningkatkan pencapaian pelajar dalam bidang akademik dan masa depan mereka ‡Peribahasa : Melentur buluh biarlah dari rebungnya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful