BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

DISEDIAKAN OLEH: SHAMIMI BINTI ZAINI FADZIL BADARIAH BINTI ABDUL KADIR KALA A/P SALAMBA DURAI

ThatsMEonTV-com.MARI MENYANYI Alphabet Song from WWW.mp4 .

PERINGKAT ² PERINGKAT PENGAJARAN MENULIS PRATULISAN TULISAN MEKANIS MENULIS UNTUK PERALIHAN .

tanda baca. huruf. . Kemahiran ini termasuklah kecekapan dalam menulis mekanis.PENULISAN MEKANIS Teknik Pengajaran Pemulihan Kemahiran Menulis asas Hammil dan McNut (1981) melaporkan bahawa kemahiran menulis mempunyai kaitan rapat dengan bacaan. mengeja. kemahiran belajar dan membentuk makna Merupakan peringkat kedua yang patut didedahkan kepada murid murid Objektif utama penguasaan kemahiran menulis mekanis atau tulisan tangan ialah supaya mudah dibaca.

PERINGKAT ² PERINGKAT AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

Contoh aktiviti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal. Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu. Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis.Murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris. menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan lmembentuk lambang tulisan dengan cara yang betul. kawalan tulisan perlu dilakukan. .menulis huruf di atas kertas bergaris dua.

CONTOH AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

.AKTIVITI 1 MENULIS HURUF KECIL DAN HURUF BESAR kMurid diberikan kertas berkotak. murid dikehendaki menulis huruf besar dan huruf kecil berdasarkan contoh yang diberikan. dua dan satu. tiga. kKemudian. bergaris empat. kGuru perlu membimbing murid semasa aktiviti dijalankan.

. k Guru perlu membimbing semasa aktiviti dijalankan. murid diminta untuk memadankan huruf ² huruf tersebut dengan betul. k Kemudian.AKTIVITI 2 MEMADANKAN HURUF BESAR DAN HURUF KECIL k Murid diberikan latihan memadankan huruf besar dan huruf kecil dalam bentuk lembaran kertas.

com/gamegoo/gooey.MARI BERMAIN!! http://www.html .earobics.

. k Setiap kumpulan diminta untuk menghantar seorang wakil untuk tampil ke hadapan.AKTIVITI 3 ´MENCARI JODOHµ k Murid dibahagikan kepada lima kumpulan. k Kumpulan yang paling cepat dan tepat memadankan huruf tersebut akan dikira sebagai pemenang. k Murid tersebut dikehendaki untuk mencari pasangan huruf besar dengan pantas lalu memasukkannya ke dalam poket huruf.

AKTIVITI 4 MENYAMBUNG TITIK AKTIVITI 5 MENGISI TEMPAT KOSONG DENGAN HURUF YANG TERTINGGAL .

AKTIVITI 6 LATIHAN MENULIS SUKU KATA DAN PERKATAAN BU + KU I + KAN BUKU IKAN .

AKTIVITI 7 MEMBINA AYAT TUNGGAL BERDASARKAN GAMBAR .

.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful