Impak Kegiatan Manusia dan Isu Alam Sekitar

‡Nama Ahli Kumpulan: ‡1) Ilyana Kamaruddin ‡2) Mohd Badiuzzaman Abd Halim ‡3) Nurur Rafi ah Roslan

‡ Pemanasan global atau kesan rumah hijau berkaitan dengan peningkatan suhu dunia ‡ Sinar ultraungu yang dipancarkan oleh matahari ke bumi, sebahagiannya akan dipantul semula ke angkasa lepas oleh atmosfera,sebahagian lagi pula akan sampai ke bumi untuk memanaskan bumi ‡ Haba yang sampai ke bumi akan dipantul semula oleh permukaan bumi ke angkasa lepas sebagai sinar inframerah ‡ Tidak semua tenaga haba ini akan menembusi atmosfera. Kebanyakan tenaga haba ini akan diserap oleh gas-as di atmosfera contohnya gas karbon dioksida, karbon monoksida, klorofluorokarbon dan metana ‡ Haba yang terperangkap ini akan meningkatkan suhu bumi dan memastikan bahawa bumi sentiasa panas

Sinar ultraungu dipancarkan ke bumi Sebahagiannya akan dipantul balik oleh atmosefra dan sebahagiannya dipantul oleh bumi Bukan semua tenaga haba yang dipantulkan menembusi atmosfera Sinaran yang dipantulkan oleh bumi dipanggil sebagai Inframerah Tenaga haba yang tidak menembusi atmosfera diserap oleh gas-gas yang terdapat pada atmosfera Haba yang terperangkap akan memanaskan bumi .

.

dan arang batu). dan minyak HC. Gas-gas berfluorin dibebaskan ke atmosfera dan menjadi punca penipisan lapisan ozon Faktor Penyumbang Kesan Rumah Hijau Metana (CH4): Metana dibebaskan semasa penjanaan. gas asli. dan sulfur hexafluorida adalah sintetik. perternakan. gas asli. juga daripada aktiviti pertanian serta emisi gas daripada haiwan perternakan seperti kambing biribiri dan sebagainya Nitrat oksida (N2O): Nitrat oksida dibebaskan ke atmosfera melalui emisi gas daripada aktiviti pertanian. perfluorokarbon. sisa-sisa kimia yang aktif Gas berfluorin: Hidrofluorokarbon. dan merupakan gas-gas rumah hijau yang teremisi daripada pelbagai proses industri. hutan. industri serta pereputan sisa pepejal . produksi. sisa pepejal.Karbon dioksida (CO2): CO2 memasuki atmosfera melalui pembakaran bahan api berfosil (HC seperti petroleum. dan penghasilan arang batu.

Kenaikan suhu bumi Perubahan cuaca yang melampau (taufan.) Penipisan lapisan ozon Peningkatan emisi gas-gas rumah hijau di negara-negara yang sedang membangun Impak Rumah Hijau Peningkatan aras laut akibat pencairan glasier. banjir. akibat pemanasan global Kandungan CO2 yang tinggi dalam atmosfera Kemarau . tanah runtuh. dll.

kesannya kurang dirasai walaupun ianya wujud. rekod kematian di seluruh Eropah meningkat kerana cuaca panas melampau. Paras laut akan meningkat lebih tinggi lagi tambahan 20 cm menjelang 2050 ‡ Di Malaysia. suhu terpanas pernah direkodkan ‡Pada musim panas tahun 2003. Kejadian taburan hujan yang ekstrem dijangka akan meningkat. Ini kerana kita sudah terbiasa dengan keadaan hujan sepanjang tahun dan panas . mengakibatkan banjir yang semakin kerap bagi berjuta penduduk ‡Musim panas pula diramalkan bertambah kering bagi kebanyakan kawasan. sejak beberapa tahun yang lepas.‡ Di United Kingdom.

‡ Kejadian banjir besar di Johor umpamanya merupakan kesan dari perubahan tekanan udara di atmosfera yang menyimpangkan laluan tiupan taufan yang membawa hujan ‡ Peningkatan suhu di Malaysia diramalkan pada sekitar 0.18OC dalam tempoh sedekad ‡ Bagaimanapun kita harus lebih berjaga-jaga kerana diramalkan variasi perbezaan hujan adalah diantara -30% hingga +30% dari keadaan sekarang .

.

.

LUMPUH: Keadaan jambatan yang merentangi Sungai Johor ditenggelami air yang memutuskan hubungan Kota Tinggi dengan Johor Bahru dan Mersing. semalam .

SEPERTI SUNGAI: Bandar Kota Tinggi kini hanya boleh dilalui dengan menggunakan bot .

.

3 . 2 . Minyak yang tertumpah ke laut menghalang kemasukan udara ke dalam air laut . Memburukkan Keindahan Alam 1 . 4 .Menjejaskan Kesihatan 1 . 2 . Kesan Pembunuh Hidupan Air 1 . Pantai-pantai yang dipenuhi dengan sampahsarap tidak indah dipandang . Air sungai yang mengandungi sisa-sisa kilang juga meracuni hidupan air . Ini menjejaskan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan air . 2 . Sampah-sarap yang terkumpul dan lumpur yang termendap dalam air akibat hakisan tanah menghalang kemasukan sinaran matahari kedalam air . Jadi tumbuh-tumbuhan dan haiwan-haiwan yang hidup dalam laut tidak dapat bernafas dan akan mati . Ini membahayakan kesihatan kita jika air tersebut diminum atau digunakan untuk mandi . Sampah-sarap dan najis yang dibuang ke dalam sungai pula mengalakkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan penyakit . . 3 . Sisa-sisa kilang yang dibuang ke dalam sungai meracuni air sungai . Air sungai dan laut juga berbau busuk . 5 .

Tong-tong yang berisi bahan kimia didapati di kawasan perindustrian Shah Alam .

Ikan mati kesan daripada pencemaran sisa toksid (Sumber : Laporan TV3 oleh Karam Singh Walia) .

Laporan Keratan Akhbar Berita Harian : 20 Julai 2002 .

HUJAN ASID ‡ Hujan asid berlaku disebabkan oleh penggabungan gas Sulfur Dioksida dan Nitrogen Oksida dengan air hujan seterusnya menjadi Asid Sulfurik dan Asid Nitrik ‡ Asid ini akan terkumpul di dalam awan dan bergerak ke tempat-tempat lain ‡ Asid tersebut akan turun bersama-sama dengan hujan dan menimpa hidupan yang terdapat di dunia .

Hujan Asid .

y Aktiviti sistem pengangkutan : Asap ekzos membebaskan gas Nitrogen Dioksida dan Nitrik Oksida semasa pembakaran pada suhu tinggi di silinder kereta y Kegiatan pertanian : Penggunaan baja Nitrogen akan menghasilkan gas Nitrogen.Punca-punca Hujan Asid y Kegiatan industri : Menghasilkan Sulfur Dioksida dan Nitrogen melalui pembakaran bahan api fosil di kilang-kilang dan pembakaran arang batu bermutu rendah menyebabkan pembebasan gas Sulfur Dioksida yang banyak ke Atmosfera y Proses peleburan bijih timah : Peleburan yang banyak akan membebaskan gas Sulfur Dioksida terutamanya peleburan timah kuprum. pembakaran terbuka bungkusan plastik baja dan sisa kayu membebaskan Sulfur Dioksida dan pereputan najis lembu akan membebaskan gas metana dan Oksida Nitrus menyebabkan hujan Asid Nitrik .

Punca-punca Hujan Asid .

Keratan Artikel Mengenai Hujan Asid .

Kesan Hujan Asid 1)Kesihatan y Memudaratkan golongan tidak kira tua mahu pun muda terhadap penyakit Athsma. alergi dan selesema y Gas Sulfur Dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada. sakit kerongkong. batuk. tulang. barah kolon dan barah payu dara y Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan) . bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk.

2)Terhadap tanah dan tumbuhan y Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan Asid y Contohnya. maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya y Memusnahkan fungsi daun y Pokok mati kerana asid bertindak balas dengan nutrien dalam tanah dan mengurangkan kesuburan tanah . 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat hujan asid ini y Kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah y Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahanbahan organik tanah mati.

ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan Amfibia y Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi meresap masuk ke dalam kulit haiwan ini y Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan .3)Ekosistem Akuatik y Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5).

ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan pengaratan barangan besi y Meluntur dan merosakkan cat kereta y Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan .4)Bangunan dan peralatan bangunan y Hujan Asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemendapan berasid.

Kesan-kesan Hujan Asid .

Kesan-kesan Hujan Asid Terhadap Hidupan Akuatik .

VIDE O .

atau merosakkan Alam Sekitar ke dalam dalam Atmosfera y Contoh pencemar udara ialah seperti gas Karbon Dioksida. jirim zarahan atau bahan Biologi yang boleh menyebabkan mudarat atau ketidakselesaan kepada manusia atau organisma hidup lain. Kloroflorokarbon. logam toksik seperti Plumbum dan tembaga dan sisa radioaktif y Pencemaran udara antaranya berpunca dari pelepasan asap kotor oleh industri terus ke udara melalui cerobong asap kilang.PENCEMARAN UDARA y Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan pengenalan sebarang bahan kimia. bau-bauan. kenderaan motor di jalan raya dan letusan gunung berapi . Sulfur Dioksida.

Keratan Majalah Mengenai Pencemaran Udara .

Punca-punca Pencemaran Udara y Aktiviti perindustrian dan pembangunan y Kenderaan motor y Penjanaan kuasa y Aktiviti harian y Pembakaran terbuka .

Punca-punca Pencemaran Udara .

Kesan-kesan Pencemaran Udara 1) Kesihatan manusia y Kesan utama pencemaran udara kepada manusia adalah sistem pernafasan y Gas-gas seperti Karbon Monoksida akan meracuni sistem pengangkutan Oksigen dalam darah akan melambatkan tindak balas manusia dan kesan seterusnya menyebabkan mengantuk. wap atau bahan-bahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia . kabus. penyakit lelah dan mengurangkan fungsi paru-paru y Bahan tercemar seperti Nitrogen Oksida boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari y Habuk. asap.

2) Tumbuhan y Kesan kepada tumbuhan adalah seperti mengalami kerosakan seperti nekrosis (keguguran daun). klorosis (pertukaran warna). dan pertumbuhan terbantut y Kesan ini akan menyebabkan bumi kekurangan sumber makanan dan ekonomi sebahagian daripada penduduk juga terganggu .

3)Kesan Rumah Hijau dan Pemanasan Global y Kenaikan suhu Bumi dan penipisan lapisan ozon menjadi punca kepada pemanasan global yang dapat dirasakan oleh seluruh dunia y Kenaikan suhu Bumi disebabkan oleh pembebasan gas-gas karbon dioksida dan terkumpul di dalam udara y Gas Karbon Dioksida yang terlalu banyak menyebabkan haba di bumi terperangkap dan akhirnya suhu bumi meningkat dan persekitarannya menjadi panas .

Kesan Pencemaran Udara.Jerebu .

VIDEO .

Pulau Pinang satu ketika dahulu . keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan Punca utama utama ialah pembuangan sampah dari perumahan yang tinggal di sepanjang sungai. tepi tasik dan laut Kilang memproses getah dan minyak kelapa sawit menyumbang kepada pencemaran air di sungai-sungai di Malaysia. parit. Sisa toksik mengalir ke longkang. tasik dan laut Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan. terusan dan seterusnya ke dalam sungai Contohnya Sungai Juru di Seberang Perai.PENCEMARAN AIR y Pencemaran air ialah pencemaran yang berlaku di y y y y sungai.

Keratan Akhbar Berita Harian .

Kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksik dibuang ke dalam sungai atau laut y Sikap individu . Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan menjadikan air sungai menjadi keruh .Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah.Punca-punca Pencemaran Air y Kumuhan kilang . minyak dan najis y Aktiviti Pertanian Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian menyebabkan hakisan tanah yang seterusnya mengakibatkan mendakan berlaku.

Punca-punca Pencemaran Air .

Keratan Akhbar Mengenai Punca Pencemaran Air .

Hidupan air seperti ikan. siput. virus. pembuangan sampah dan sisa toksik . parasit dan bahan kimia yang lain y Haiwan .Kesan-kesan Pencemaran Air y Kesihatan manusia Bakteria. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak.

Kesan Pencemaran Air .

VIDEO .

kesuburan dan hakisan y Ianya disebabkan oleh bahan buangan dalam bentuk air atau pepejal y Pencemaran tanah bergantung kepada kesuburan tanah .Pencemaran Tanah y Perbuatan yang berlaku kepada sesuatu kawasan sehingga terjadinya pertukaran warna.

y Pencemaran menunjukkan tahap serius apabila kesuburan tanah sudah hilang y Contohnya .tanah akan bertukar warna menjadi kehitaman dan tumbuh-tumbuhan di kawasan tersebut akan menjadi layu .

pembuangan sampah merata-rata tempat dan pelupusan yang tidak sistematik y Penggunaan racun serangga secara berlebihlebihan juga boleh menjadi salah satu punca pencemaran tanah .Punca Pencemaran Tanah y Bahan buangan kilang . sisa toksik dan sisa-sisa kilang ( dibiarkan begitu sahaja atau ditanam dalam tanah ) y Masyarakat .minyak.

(Tanah bukan sahaja tidak subur malahan menyimpan bahan radioaktif yang mampu membunuh manusia secara perlahan) .Kesan Pencemaran Tanah y Tanah yang telah dicemari tidak sesuai lagi untuk dijalankan pertanian kerana bahan kimia akan membunuh tumbuhan yang ditanam y Pengujian senjata nuklear di negara-negara barat juga turut mengancam kualiti tanah dunia .

y Pembuangan sampah merata-rata juga merupakan penyumbang kepada pencemaran tanah .(tempat yang berlonggokan sampah itu akan menarik perhatian serangga dan haiwan pembawa penyakit seperti lalat dan tikus) -(secara tidak langsung ia akan mendatangkan kesan yang mendalam terhadap kesihatan manusia) .

y Pencemaran alam juga turut memberi kesan ke atas aktiviti harian manusia -(jika hampir kesemua tempat telah dicemari. manusia sudah tidak berpeluang lagi untuk melihat keindahan alam ini) .

Kawasan Pembuangan Sampah .

Sisa buangan kilang .

Semburan racun serangga .

Pencemaran Bunyi y Bunyi bising yang keterlaluan dan boleh memkakkan telinga merupakan definasi bagi pencemaran bunyi y Ini berlaku apabila pengeluaran bunyi terjadi di tempat atau kawan yang tidak bersesuaian y Sebagai contoh. kilang-kilang yang mengeluarkan gangguan bunyi kepada penghuni-penghuni rumah y Pencemaran bunyi kebiasanya melebihi 80 desibel (dB) .

Klasifikasi Pencemaran Bunyi Pencemaran bunyi boleh diklasifikasikan kepada beberapa jenis : 1) Kebisingan selenjar ‡ Ini adalah kebisingan yang selar dan kurang daripada 3 desibel (dB) ‡ Ini berlaku apabila seseorang sedang berbisik kerana gelombang bunyi bergetar dengan lebih perlahan .

Contoh : bunyi enjin kenderaan.2) Kebisingan fluktasi y Kebisingan fluktasi pula adalah kebisingan yang terlatak antara puncak gelombang yang tinggi dan rendah y Pada tahap ini getaran gelombang bunyi akan bergetar dengan lebih cepat daripada kebisingan selenjar y Getaran gelombang adalah sekitar 3 dB sahaja. orang sedang bercakap .

tahap ini getaran gelombang akan memuncak dan menurun dengan cepat . ketukan atau lagaan daripada benda yang keras y Pada kebiasaannya.3) Hentakan Impuls y Ini merupakan bunyi yang lebih intensiti dalam tempoh yang lebih singkat y Contoh : tembakan.

getaran akan berlaku ketika gergaji itu bergerak dan getaran tidak akan berlaku apabila gergaji kayu dihentikan.4) Kebisingan selang-seli y Kebisingan ini berlaku secara berselang-seli y Ianya dihasilkan apabila bunyi bising menjadi perlahan dan kuat dalam jangka masa yang pendek y Contoh : Ketika seseorang sedang menggergaji kayu. .

gangguan pemikiran dan lain-lain ‡ Kawasan petempatan . aktiviti pembuatan ‡ Ianya akan menjejaskan ketenteraman orang ramai dan memberi kesan gelisah. kenderaan. . jentera.bunyi yang dikeluarkan melalui pemprosesan material.bunyi yang dikeluarkan apabila cerucuk-cerucuk besi ditanam di dalam tanah akibat pembinaan bangunan-bangunan tinggi.Punca Pencemaran Bunyi Antara punca-punca pencemaran bunyi adalah : ‡ Pembangunan kawasan industri . kurang rehat.

mendengar radio/ televisyen dengan kuat y Kuari .bunyi yang dikeluarkan akibat daripada pemecahan batu-batu .kenderaan awam yang mengeluarkan bunyi yang memekakkan telinga y Aktiviti masyarakat .y Kenderaan .

Kesan Pencemaran Bunyi Kesan-kesan pencemaran bunyi : y Wujud pelbagai penyakit y Menjejaskan produktiviti y Gangguan psikologi y Hilang imbangan diri y Pekak y Kesan kepada ibu yang mengandung .

y bunyi hon kenderaan .

y Kawasan pembinaan bangunan .

y Kawasan kuari (Rawang Perdana) .

petroleum dan gas 2) Sumber tenaga Konvensional iaitu yang boleh diperbaharui seperti air.‡ Bahan utama bagi semua aktiviti ‡ Bekalan tenaga yang mencukupi adalah penting untuk kemajuan ekonomi ‡ Sumber tenaga terbahagi kepada dua iaitu: 1)Sumber tenaga konvesional iaitu yang tidak boleh diperbaharui seperti arang batu. biojisim dan solar .

semakin berkurangan menurut para pakar kerana sebahagian besarnya disebabkan oleh pertumbuhan populasi. pengondolan hutan.Punca punca Kepupusan Sumber Tenaga y Penerokaan hutan bakau : kepupusan arang y Penggalian petroleum didasar laut tanpa henti y Bekalan air . perindustrian dan air yang disia-siakan . urbanisasi.

Kesan Penerokaan Sumber Terhadap Alam Sekitar y Perubahan pandang darat y Banjir y Kepupusan y Hakisan tanih y Peningkatan suhu y Pencemaran udara/air .

y Sumber air .

y Kawasan penggalian petroleum .

y Kawasan hutan bakau

y Hakisan tanah

y Pencemaran udara

y Pencemaran air .

org.my/ y http://pkukmweb.gov.sabah.ktak.my/ y http://www.org.kkk.my y http://images.kkk.my y http://www.google.my y http://www.my .org.Rujukan y http://www.com.ukm.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful