Pendidikan Islam

Fungsi dan peranan masjid di negara kita
Disediakan oleh : Muhammad Saifullah bin Mohd Zuki Muhammad Fadzly bin Hamid Hamzah Nurul Aqilah binti Mohd Ramzan

dikelilingi tembok batu bata yang diperbuat daripada tanah liat dan berlantaikan pasir .W ‡ Ketika Rasulullah berhijrah ke Madinah. Masjid ini didirikan secara bergotong-royong di atas sebidang tanah kepunyaan dua anak yatim. Keadaan masjid itu sangat sederhana.Sejarah pembinaan masjid di zaman Rasulullah S.A. langkah pertama yang baginda lakukan ialah membina masjid. Masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah ialah Masjid Quba.

(maka) sudah sepatutnya engkau sembahyang padanya.. ayat 108). Jelasnya kedua-dua masjid itu dibina atas dasar ketakwaan sebagaimana yang dijelaskan dalam firman Allah: "Janganlah engkau sembahyang di masjid itu (yang dibina oleh orang munafik) selama-lamanya kerana sesungguhnya Masjid Quba yang didirikan atas dasar takwa dari mula (wujudnya).‡ Kemudian disusuli dengan pembinaan Masjid Nabawi di Madinah. ." (Surah Al-Taubah..

A.W ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pusat ibadat Pusat penyebaran Islam Pusat kegiatan ekonomi Pusat pendidikan Pusat kebajikan Merancang strategi peperangan Pusat pentadbiran .Fungsi masjid di zaman Rasulullah S.

Peranan masjid masa kini ‡ Melahirkan masyarakat yang cemerlang dengan cara: i) Menyusun Struktur Kerja Masjid .

Imam Yang Ideal .ii.

Menyatukan Umat Islam ‡ .iii.

Kemasyarakatan dan Kebajikan .iii. Institusi Keislaman. Pelajaran.

iv. Memperkukuh Aqidah Umat .

forum. namun rancangan seperti ini dapat dijalankan bergantung kepada pihak pentadbir masjid dan masyarakat sekitarnya yang komited untuk memakmurkan masjid tersebut. atau syarahan.Kesimpulan ‡ Tidak semua masjid melaksana dan menerapkan pola pentadbiran moden. Allah akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga. Tidak terlalu sukar untuk merancang kegiatan keagamaan di masjid seperti kelas agama. ‡ Sesiapa yang membina sesebuah masjid. (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim) .

Related Interests