Oleh : Aizat b. Sabri PISMP PJ 7.

6

PENYERTAAN DALAM SUKAN SERTA KESANNYA TERHADAP PEMBENTUKAN PERSONALITI

Cratty (1989). .menyatakan 3 penjelasan: Model pengekalan Individu yg tidak mempunyai ciri utk berjaya akan menarik diri daripada bidang sukan Pendapat yg menyokong menyatakan personaliti mempengaruhi penyertaan dlm sukan & pd dsrnya personaliti tidak langsung terjejas kerana menyertai pertandingan tersebut Cth:2 org kanak2 yg mendaftar memasuki kelas renang.

Model pemilihan Kajian yg mendapati bahawa individu yg mempunyai ciri2 personaliti tertentu akan menyertai serta kekal mengikuti aktiviti tersebut (Dubois.1993) . Seidel & Reppucci.1986) Model perubahan Kajian mendapati bahawa penyertaan dlm bidang sukan boleh mempengaruhi personaliti individu sama ada yg bersifat positif atau negatif ( Coackley.1993.

May 7. .walaupun ia sukar dianalisis bagaimana interaksi ini berlaku. 2007    Personaliti dan keperibadian atlit muda ini saling berkaitan dalam proses pembangunan pada usia muda dalam bidang sukan. Namun sifat peribadi sukar di ukur khusunya pada usia muda kerana maklumat diri yg mungkin tepat dan tidak tepat.Dapatan kajian Youth Sports and Personality: An Overview Matt Tiano. Kurangnya perbincangan secara berkesan dlm mendifinisikan kejayaan olahraga .kerana perbezaan dlm sukan & kedudukan. Bagaimanapun personaliti sebenarnya memberi kesan dlm penyertaan sukan. Dikalangan atlit muda menunjukkan prestasi di pengaruhi oleh personaliti semasa penyertaan sukan. Kajian secara empirikal yg dijalankan telah berjaya membuktikan penyertaan atlit secara positif & negatif memberi kesan kepada perkembangan personaliti.

Personaliti & kemahiran Membandingkan antara atlit berjaya & kurang   berjaya Kejayaan dlm sukan adlh sesuatu yg sukar di ramalkan (morgan.1980) menyanggah dengan mengatakan kejayaan dlm bidang sukan berkait rapat dgn personaliti.1994) berpendapat tidak wujud perkaitan antara personaliti & kejayaan (Morgan. faktor situasi & faktor psikologikal .1980) berpendapat ujian personaliti terhadap individu & kumpulan dpt meramalkan kemampuan & kejayaan (Davis & Mogk.

kawalan tekanan. Soal selidik kekuatan mental (MTQ) digunakan dalam kajian ini. Hasil dapatan mendapati atlet berpengalaman lebih daripada 4 tahun mendominasi 3 kriteria iaitu kebolehbalikkan kesilapan.tumpuan. 5 kriteria iaitu kebolehbalikan kesilapan. . Atlet yang terlibat dibahagikan kepada kumpulan atlet berpengalaman melebihi 4 tahun dan atlet berpengalaman kurang daripada 4 tahun. Di dalam soal selidik kekuatan mental. kawalan tekanan dan tumpuan berbanding atlet tahap pengalaman kurang daripada 4 tahun hanya mengatasi bagi kriteria motivasi.Dapatan kajian Kajian Tahap Kekuatan Mental Di Kalangan Atlet Karate Peringkat Universiti Syahrul Ridhwan Bin Morazuki & Suhaila Binti Saarani     Kajian ini dijalankan untuk menguji dan membandingkan tahap kekuatan mental terhadap prestasi atlet karate Subjek yang terlibat dalam kajian ini ialah seramai 8 orang (5 lelaki dan 3 perempuan) yang menyertai pertandingan di peringkat universiti. keyakinan dan motivasi diuji. Manakala bagi kriteria keyakinan. kedua-dua kumpulan menunjukkan keputusan yang sama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful