PEMUPUKAN

SEMANGAT KEKITAAN KUMPULAN 4

KUMPULAN EMPAT..
HANI NADHIRAH BINTI BASIR SITI NUR AQILAH BINTI POWZY AYU SYAZWANIE BINTI MD. SHAHARUDIN ADIBAH BINTI RAMLI SITI HAFIZAH BINTA JAILANI NUR ¶AFINI BINTI MOHD RAMLI SYAIDATUL NABILAH BINTI ROSLEE NUR AFIFAH BINTI JALAINI NUR SOLEHATULNNISA BINTI WAKIMIN NURIN SAQINAH BINTI JASRIN

SKOP DALAM TEMA INI
PERPADUAN PEMUAFAKATAN KEBAJIKAN KESELAMATAN

UNIT 4:MEMUPUK SEMANGAT KEKITAAN

Semangat berkejasama dalam sesuatu kumpulan masyarakat dan sebagainya. Perihal mudah terasa atau cepat bergerak balas dan berkerjasama.

MENJALANKAN AKTIVITI AMAL
Kita mestilah menjalankan aktiviti amal sebagai salah satu semangat kekitaan. Aktiviti amal yang boleh dilakukan ialah: -Bergotong-royong -Memberikan derma -Memberi sokongan moral Sebagai rakyat Malaysia kita perlulah bersama-sama membantu insan-insan yang dalam kesusahan.

MENGAMBIL BAHAGIAN DALAM KEGIATAN
SUKARELAWANAN

Sebagai contoh: Ketika trgedi tsunami baru terjadi MERCY MALAYSIALAH pertubuhan bukan kerajaan (NGO) negara asing yang terawal tiiba dan memberikan bantuan perubatan dan makanan di Aceh. Sebagai rakyatt Malaysia kita mestilah turut serta mengambil bahagian dalam kegiatan sukarelawan.

SESUNGGUHNYA KAMI PRIHATIN..
SEBAGAI CONTOH: warga sebuah sekolah menengah di Sabah telah melancarkan suatu kempen selama seminggu untuk megutip derma berupa wang,pakaian,dan buku-buku pelajaran kepada mangsa tsunami Sebagai rakya malaysia kita mestilah sentiasa prihatin dan membantu seadanya untuk orang yang ditimpa kesusahan.

BERSAMA BERBUAT BAKTI
Sebagai contoh: Gotong-royong membasmi nyamuk Aedes. Suatu kegiatan pembersihan persekitaran setempat secara bergotong royong dalam usaha membasmi pembiakan nyamuk aedes telah dijalankan di Taman Bukit Harmoni barubaru ini. Sebagai rakyat Malaysia kita mestilah berkerjasama untuk melakukan suatu kerja yang mendatangkan faedah seperti kata peribahasa berat sama dipikul,ringan sama dijingjing.

SEKIAN TERIMA KASIH...