BONEKA

DISEDIAKAN OLEH: SHAH RIZUAN MUHAMMAD FIRDAUS SITI AESHAH ZURA ATIKAH

1977.yang boleh digunakan oleh guru untuk menyalurkan emosi kanak-kanak. ‡ Eve-Marie Arce (curriculum for young student-An introduction). boneka adalah salah satu cara yang menghiburkan.PENGENALAN ‡ Jackman. . dan dapat menarik minat kanak-kanak ke arah berfikiran imaginatif dan kreatif. boneka adalah sesuatu yang unik . kreativiti mereka dan juga menyelesaikan masalah atau kebimbingan mereka.

tetapi boleh juga berbentuk haiwan dan objek lain mengikut watak. ‡ Biasanya boneka tidak hanya terhad kepada bentuk orang . Nillie Mc. menghidupkan susana pembelajaran dan memotivasikan murid. Caslin (1994) menyatakan bahawa boneka dapat berfungsi sebagai alat bantu mengajar dan dapat menarik perhatianpelajar .BONEKA ‡ Boneka adalah objek yang digerakkan serentak dengan skrip yang dibaca ataupun cerita yang disesuaikan. situasi dan cerita yang tertentu. .

marah dan sebagainya. sedih. Boneka juga mempunyai sifat tersendiri dan menampilkan watak riang. suara ataupun bunyi dimainkan bagi mengiringi pergerakan yang dibuat.‡ Ketika boneka dimainkan. muzik latar. . ‡ Apa yang perlu ada pada sesuatu boneka ialah ia mesti boleh digerakgerakkan seolah-olah ¶hidup·.

diwarnakan dan kemudian digam keliling bentuk watak tersebut kecuali bahagian untuk memasukkan jari. ‡ (finger puppets) merupakan boneka yang dimainkan dengan memasukkan boneka yang bersaiz jari dan memainkan eataknya dengan cara dan gaya jari mereka. .JENIS BONEKA BONEKA JARI. kecil bersaiz jari kanak-kanak. ‡ Ia dibuat dengan menggunakan kertas yang dilukiskan wataknya.

‡ Antara bahan penyediaannya seperti stokin . . sarung tangan. beg kertas. Alat ²alat hiasan juga boleh digunakan untuk mencantikkannya lagi.BONEKA TANGAN ‡ (Hand puppets) ia lebih mudah disediakan dan lebih praktikal digunakan oleh kanakkanak. dan sampul surat. Ini kerana kanak-kanak dapat memasukkan keseluruhan pergelanagan tangan ke dalam watak yang dilukis atau dibentuk.

‡ Tangan bergerak bebas dan hanya perlu menghayunkan kayu pemegang mengikut sesuatu pergerakan dan lebih fleksibel. .Boneka berbatang ‡ (stick puppets) kepala watak seperti tikus . gajah dan lain-lain akan dilekatkan pada hujung batang aiskrim atau pada lidi sate dan kemudian bahagian badan watak turut dilekatkan pada bahagian bawah kepala tersebut.

‡ Ia sesuai digunakan untuk adegan berlari. Lebih kompleks yang mana kepala wataj akan dibentuk dan diikat dengan tali dan bagi tujuan pergerakkan. . lompat dan menggelongsor. ‡ Tali yang digunakan boleh berupa tali biasa atau tali tangsi. kaki dan tangan watak juga akan dibentuk supaya boleh digerakkan menggunakan tali. terbang.Boneka menggunakan tali ‡ (spring puppets) berbeza dari segi rupa dan bentuk.

Shadow puppets ‡ Digunakan untuk persembahan bercerita dan diikuti nyanyian dan tarian. watak-watak lain boleh menggunakn samada boneka jari. ‡ Ia memerlukan ruang yang khas seperti skrin. tangan ataupun boneka yang menggunakan pemegang kayu. ‡ Penggunaanya sama seperti permainan wayang kulit. .

‡ Melibatkan kanak-kanak secara aktif dalam P&P. ‡ Membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara berkesan. bertutur melalui pengalaman sebenaryang menggembirakan. .Boneka dan kanak-kanak Keistimewaan boneka dalam proses P&P ‡ Mempelajari bahasa dalam suasan yang menarik dan berkesan. ‡ Memupuk daya kreativiti untuk menghasilakan ciptaan dan karya seni. ‡ Berminat untuk belajar. ‡ Menggunakan dan memperkukuhkan kemahiran mendengar. ‡ Memupuk semangat kerjasama dan berkongsi pengalaman. ‡ Mempercepat dan mempermudahkan pemahaman murid terhadap sesuatu cerita atau peristiwa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful