Š

Š Š

Š

Pemerintahan islam yg unggul telah diasaskan oleh Nabi Muhammad S sebuah kerajaan di Maginda mulamembentuk corak pemerintahan dan pentadbiran Islam setelah berjaya membina sebuah kerajaan di Madinah. Sumber pentadbiran Islam yg utama ialah al-Quran dan asSunnah Al-Farabi menekankan bahawa matlamat kewujudan pemerintahan negara ialah membina kebahagiaan yg kekal abadi kpd rakyatnya di dunia dan di akhirat. Nabi Muhammad SAW telah membentuk dasar pemerintahan dan pentadbiran islam berdasarkan 3 perkara a)menghapuskan semangat assabiyah dan menggantikannya dgn semangat akidah b)Islam sebagai landasan kpd peraturan msyrakat c)kaedah bermusyawarah antara pemerintah dgn rakyat dan peraturan bertulis yg dikenali sbg Piagam Madinah

Š

Š

Š

Piagam madinah merupakan perlembagaan bertulis yg pertama memenuhi syarat-syarat perlembagaan.Piagam ini digubal oleh Nabi Muhammad SAW Perlembagaan Madinah inimempunyai 10 bab yg dipecahkan kpd 47 fasal.Perlembagaan ini menonjolkan nama ¶pemimpin·,iaitu Nabi Muhammad SAW dan nama ¶rakyat· iaitu orang quraisy. Aabila Rasulullah SAW berhijrah keMadinah,baginda telah menyusun strategi untuk membentuk satu ummah yg bernegara dan berdaulat yg boleh diterima oleh segenap lapisan masyarakat dan penduduk Madinah setelah baginda dapat mengeratkan hubungan antara golongan Muhajirin dengan Ansar.

1.Menghadapi masyarakat majmuk Madinah Madinah merupakan sebuah penempatan masyarakat majmuk kerana penduduknya yg terdiri drpd pelbagai kaum dgn sejarah dan latar blakngnya yg berbeza.Antaranya ialah golongan Arab Selatan,kaum Yahudi dan kaum Quraisy. 2.Membentuk peraturan yg dipatuhi bersama oleh semua penduduk Sebuah perjanjian harus digubal antara semua kaum,khususnya antara umat Islam dgnpenduduk bkn Islam bagi mewujudkan sebuah negra yg berdaulat dan bermaruah,

3.Menyatukan masyarakat pelbagai kaum Apabila berlakunya hijrah ke Madinah,maka terbentuklah masyarakat Madinah yg dianggotai oleh kaum Muhajirin dan Ansar.Baginda berjaya mengeratkan hubungan dalam kalangan masyarakat Islam melalui persaudaraan antara kaum Muhajirin dan Ansar.Semua ini berlaku kerana kedudukan baginda sebagai pemimpin diterima secara sah. 4.Mewujudkan perdamaian dan melenyapkan permusuhan Masyarakat Madinah hidup dgn penuh permusuhan dan dendam. Suku Aus dan Khazraj bermusuh.Kaum Quraisy sentiasa menentang Nabi Muhammad SAW yg menubuhkan negara Islam di Madinah.Kaum Yahudi iri hati terhadap Baginda dlm memimpin terutaa dlm bidang politik dan ketenteraan.atas sebab-sebab ini Nabi Muahmmad SAW cuba mencari jalan untuk menyelesaikan masalah di Madinah.

Š

Perlembagaan atau piagam Madinah atau Sahifah Madinah mempunyai 47 fasal tentang perpaduan kaum,kebebasan beragama,kepimpinan kota,dan kerjasama.perlembagaan ini dibuat bg memastikan penduduk di Madinah berada dlm keadaan aman tanpa mengira bangsa atau agama. Perlembagaan ini merangkumi dua bahagian.Bahagian pertama mengandungi 23 fasal yg menyentuh tentang hubungan dan tanggungjawab org Islam sesama Isam (Muhajirin dan Ansar),bahagian kedua pula mengandungi 24 fasal membabitkan kaum Yahudi dan tanggungjawab mereka terhadap negara Islam di Madinah.Piagam ini menyentuh pelbagai persoalan seperti hak dan kewajiban pemerintah dan org yg diperintah,perundangan,pentadbiran ,susunan pertahanan,kedudukan ketua negara,layanan terhadap org bkn Islam,dan jaminan kerakyatan atau ummah.

Š

1.Semua kaum bertanggungjawab mempertahankan Madinah Š Penduduk Madinah harus bersama-sama mempertahankan Madinah drpd ancaman musuh wlupn berbeza agama.Mereka juga tdk boleh menjalinkan hubungan dgn musuh2 Islam bg tujuan menentang negara Islam Madinah. 2.Menjamin kebebasan kaum Yahudi Š Kaum Yahudi pd mulanya berminat utk menguasai Madinah.atas kesedaran itu,Piagam Madinah juga menitikberatkan dan menjamin kebebasan kaum Yahudi dan penganut2 agama lain.msyrkt madinah bebas utk menganut agama dan mengamalkannya.Hal ini bg menghindarkan kaum Yahudi drpd menyebarkan agama mereka di Madinah dan mengelakkan permusuhan sesama sendiri

3.Terbentuk sebuah kerajaan Islam yg kuat dan utuh Š Di Madinah,org Islam bebas berhimpun dan bermesyuarat bgmembincangkn masalah politik dan pentadbiran negara.keadaan ini dpt mewujudkan kesedaran bhw mereka adalah satu msyrkt yg kuat dan bersatu padu,malah Madinah adalah hak milik bersama.penduduk Madinah yg bkn Islam juga mempunyai hak yg sama utk mendapat perlindungan dan keselamatan dr segi pengadilan dan perundangan. 4.Kebebasan kpd setiap penduduk Š Sebelum penhijrahan,nilai msyrkt jahiliah diamalkan dlm kehidupan penduduk Makkah dan Madinah.Melalui Perlembagaan Madinah ,setiap penduduk diberi hak asasi yg sama rata.tiada lagi penindasan seperti yg dilakukan org yahudi ke atas org yg lemah.Perkara ini utk menjamin keharmonian hidup semua penduduk Madinah.

5.Menyatupadukan masyarakat Madinah Š Dapat menyatupadukan msyrkat Madinah terutamanya msyrkat Islam.Hubngan baik juga diadakan dgn org-org bkn Islam Madinah melalui sifat saling menghormati,bertanggungjawab,dan sebagainya.Menurut orientalis barat,Bernard Lewis , msyrkat yg dibina di bawah perlembagaan Madinah tlh mengalami perubahan dan perkembangandari segi nilai tradisi jahiliah yg mementingkan muru·ah(maruah diri dan kaum). 6.Dapat mengatur hubungan kaum Yahudi Š Msyrkat Yahudi bebas mengamalkan adat istiadat mereka tanpa sekatan,tdk boleh memaksa org Madinah utk menganut agama mereka kerana kebebasan agama telah diberikan kepada mereka.Mereka tdk dbenarkn juga menindas org yg lemah.

7.Nabi Muhammad SAW sebagai pemerintah tertinggi dan unggul di Madinah Š NabiMuhammad SAW merupakan seorang negarawan yg tulen dan berwibawa.Ketokohan baginda yg cuba menonjolkan agama Islam bkn sahaja memberi tumpuan kpd aspek akidah tetapi juga dalam hal duniawi.Baginda juga bertanggungjawab menyelesaikan masalah perselisihan kaum dan mewujudkan satu institusu kehakiman dan keadilan di Madinah.Baginda sebagai ketua hakim dan ketua negara. 8.Pemerintahan bercorak Musyawarah Š Semua kaum berhak utk menyuarakan masalah kaum mereka.Semua kaum boleh mengemukakan pendapat kerana Piagam Madinah melahirkan pemerintahan yg berpegang teguh kpd prinsip yg dipanggilmusyawarah.Mereka boleh menyuarakan pendapat mereka tentang perkara yg menyentuh tentang siasah.

DISEDIAKAN OLEH MUHAMMAD HARITH SYAFIQ B.JAMIL

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.