PERMAINAN GALAH PANJANG

SEJARAH y Asal-usul permainan ini sukar untuk diketahui dan siapakah yang menciptakannya. y Ini disebabkan permainan Galah Panjang telah dimainkan seawal tahun 1960-an dan terus berkembang ke serata Tanah Melayu. .

Singapura dan Thailand. y Namun begitu nama dan corak permainan telah berubah mengikut masyarakat setempat. Indonesia. . tetapi juga di negara-negara lain seperti Brunei.y Permainan ini bukan sahaja dimainkan di Tanah Melayu.

y Juga . y Dimainkan di luar rumah.PENGENALAN dikenali dengan nama galah hadang. y Juga sebagai pertunjukan di pesta-pesta kebudayaan kadangkala dipertontonkan untuk pelancong oleh golongan dewasa. y Dimainkan secara kumpulan. y Dimainkan oleh kanak-kanak.

. y Salah seorang dari ahli kumpulan itu akan dilantik sebagai ketua dan lainnya adalah sebagai awak-awak sahaja. ‡ Setiap kumpulan mempunyai pemain tidak kurang dari seramai empat orang dan kebiasaannya terdiri dari sepuluh pemain sahaja.‡ Terdiri dari kumpulan penyerang dan kumpulan bertahan.

y Awak-awak hanya menjaga garisan melintang di dalam gelanggang. garisan tengah dan garisan disekeliling gelanggang.y Tugas ketua kumpulan: mengawasi setiap penyerang yang masuk dan keluar dari gelanggang. y Sebelum permainan dimulakan undian secara wan tu som . iaitu disepanjang garisan permulaan.

GELANGGANG PERMAINAN .

samada di atas tanah. kawasan bertar atau bersimin dan di atas padang. y Tiada ukuran khas penetapan yang perlu dipatuhi. y Kawasan .permainan yang sederhana luas diperlukan. tetapi dianggarkan antara enam hingga lapan meter lebar dan jarak bagi setiap garisan lintang gelanggang antara 3-4 meter.

ia mengikut jumlah pemain bagi setiap pasukan. akan digunakan tepung atau tali jika dimainkan di atas padang.garisan lintang bagi awak-awak tidak terhad. y Jumlah . y Sebagai penanda garisan. y Tetapi kebanyakan kanak-kanak akan melorekkan garisan tersebut di atas tanah sahaja. y Cat juga boleh digunakan sekiranya gelanggang simin.

ketua pasukan penyerang akan menepuk tangan ketua pasukan bertahan di petak kepala gelanggang. .CARA BERMAIN y Sejurus sebelum permainan dimulakan. y Ini menandakan permainan sudah dimulakan dan awak-awak boleh mula menyerang. sama ada secara individu atau beramai-ramai.

y Setiap pemain hendaklah melepasi semua garisan hingga ke garisan belakang sekali dan kembali semula hingga ke garisan hadapan tanpa dapat dicuit oleh pasukan bertahan. .

PERATURAN PERMAINAN pemain pasukan penyerang akan dikira mati jika salah seorang dari mereka dicuit oleh pemain pasukan bertahan. y Pemain pasukan penyerang tidak boleh berundur kebelakang setelah melepasi garisan gelanggang. y Kesemua . ia dikira mati yang akan menyebabkan pertukaran kedudukan pasukan.

y Satu mata diberikan kepada pasukan ini dan permainan akan dijalankan semula. y Pasukan penyerang dikira menang jika salah seorang dari pemainnya dapat melepasi kesemua garisan hingga kembali ke garisan permulaan. .y Pasukan penyerang dikira mati jika terdapat pemainnya terkeluar dari garisan gelanggang. y Mana-mana pasukan yang dapat mengumpul mata tertinggi akan dikira memenangi perlawan tersebut.

GAMBAR Permainan galah panjang yang dimainkan di padang. Permainan galah panjang yang dimainkan di kawasan bersimen . .

SEKIAN.TERIMA KASIH. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful