POLUAREA APELOR

Short presentation by:

Iazageanu Diana Iordache S.Mihail

‡ Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problem actual cu consecin e mai mult sau mai pu in grave asupra popula iei.
‡ Poluarea apei reprezinta alterarea caracteristicilor fizice, chimice i biologice ale apei, produs direct sau indirect de activit ile umane i care face ca apele s devin improprii utiliz rii normale în scopurile în care aceast utilizare era posibil înainte de a interveni alterarea.

Principalele materii poluante
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ substan ele organice substan ele anorganice materialele în suspensie substan ele toxice substan ele radioactive substan ele cu aciditate sau alcalinitate pronun at coloran ii energia caloric microorganismele

Sursele de poluare se pot împ r i în dou categorii distincte: - surse organizate care produc murd rirea în urma evacu rii unor substan e în ape prin intermediul unor instala ii destinate acestui scop, cum ar fi canaliz ri, evacu ri de la industrii sau cresc torii de animale

surse neorganizate care produc murd rirea prin p trunderea necontrolat a unor substan e în ape.

Principalele condi ii în care se produce poluarea natural a apelor sunt : -trecerea apelor prin zone cu roci solubile (z c minte de sare, de sulfa i) ; -trecerea apelor de suprafa prin zone cu fenomene de eroziune a solului ; -vegeta ia acvatic ; -vegeta ia de pe maluri ; Sursele de poluare accidental naturale sunt în general rare, ele datorându-se în special unor fenomene cu caracter geologic.

Raul Citarum ± Indonezia
‡ A fost numit cel mai murdar rau al lumii ± un titlu pe care nimeni nu l-ar dori pentru cursul de apa in apropierea caruia traieste. In jur de 5 milioane de oameni traiesc in bazinul raului Citarum, si multi dintre ei il folosesc ca sursa de apa. La sfarsitul anului trecut, o mare banca Asian Development Bank ± a acordat un imprumut de 500 de milioane USD pentru curatarea infectului curs de apa. Sa nadajduim ca, peste cativa ani, Citarum nu se va mai afla pe lista ca acesta.

Râul Yamuna, India
‡ La fel de murdar si primejdios ca si Citarum, fluviul Yamuna, cel mai mare afluent al Gangelui, trece prin orasul Delhi ± si asta spune aproape tot despre halul incare se afla. S-a estimat ca 58% din gunoiul produs de oras ajunge direct in Yamuna, ale carui ape sunt folosite de milioane de indieni atat pentru aruncarea gunoiului, cat si pentru spalat, gatit si baut.

Girul nord-pacific
‡ Ce e acolo? Pai e faimoasa ± tragica faima ± groapa de gunoi a Pacificului. Datorita unor curenti oceanici care converg in aceasta zona si cara cu ei gunoaiele ce plutesc in apele oceanice, aici s-a format o insula plutitoare de mizerii, de dimensiuni enorme. Suprafata ei a fost estimata ca fiind aproximativ dubla fata de cea a statutului american Texas (al doilea ca marime din SUA); asta inseamna cca. 1.400.000 km patrati, o cifra inspaimantatoare. Pe acesta intindere imensa ± si coborand pana la 10 metri sub suprafata apei ± pluteste o ingramadeala hidoasa de gunoaie, cele mai multe fiind deseuri din plastic, de genul PETurilor pe care, cu atata nonsalanta, le arunca unii in apa. Existenta acestei monstruozitati afecteaza grav viata animalelor marine. Multe dintre acestea mor intoxicate de plasticul pe care il inghit nestiind, bietele, ca aceea nu e hrana, ci otrava.

Lacul Karaciai, Rusia
‡ Un raport asupra desurilor nucleare, eleborat de Worldwatch Institute, desemna acest lac drept cel mai poluat loc de pe planeta. Timp de ani in sir, a fost folosit de Uniunea Sovietica drept groapa de gunoi pentru depozitarea deseurilor radioactive, iar acum nivelul de radiatii e atat de ridicat, incat un om neprotejat ar incasa o doza letala dupa numai o ora de expunere.

Bazinul râului Riachuelo, Argentina

‡ Spui Riachuelo, spui poluare. De-a lungul acestui curs de apa, care trece si de-a lungul marginii sudice a capitalei argentiniene, Buenos Aires, se insiruie peste 3500 de fabrici de toate felurile, nenumarate conducte de canalizare, ilegal amplasate, care-si deverseaza continutul de-a dreptul in rau, 13 asezari tip bidonville si peste 40 de gropi de gunoi deschise, fara nici un fel de protectie

Tragedia din Golful Mexic - cel mai mare dezastru ecologic din secolul XXI

Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon si ulterioara deversare de petrol in Golful Mexicului este de-acum unanim considerata drept cel mai grav dezastru ambiental provocat de om din istorie. ³Mareea Neagra´ ameninta sa inghita intregul Golf, intreaga coasta meridionala si sud-orientala a Statelor Unite si a Mississippi, si este pe punctul de a se propaga in toate oceanele lumii. Potrivit celor mai ³negre´ previziuni, aceasta catastrofa va continua sa ucida timp de multe generatii, transformand cel mai probabil intregul Golf Mexic intr-o zona moarta. Animalele, viata omului, pana si industriile, toate risca potential daune permanente si distrugerea.

Cronologia unui dezastru
20 aprilie 2010: La o adancime de 1.500 m in Golful Mexic, la circa 80 km de Venice (Louisiana), explodeaza putul de petrol care perfora platforma Deepwater Horizon, aflata in proprietatea companiei Transocean si inchiriata colosului petrolier British Petroleum (BP). 22 aprilie: Platforma in flacari se scufunda. 25 aprilie: BP utilizeaza roboti subacvatici controlati de la distanta pentru a incerca sa repare stricaciunea, dar tentativa esueaza.

‡ 28 aprilie: Functionari de la Casa Alba afirma ca cel putin 5.000 de barili de titei sunt eliberati in fiacre zi din put, o cantitate egala cu 800.000 litri. Paza de coasta a SUA declanseaza o procedura de incendii controlate a petelor de petrol de la suprafata marii. La inceputul lunii iunie, incendiile elimina 67.000 de barili de titei. ‡ 29 aprilie: Guvernatorul statului Louisiana declara stare de urgenta.

2 mai: Presedintele Obama face prima vizita in zona de coasta a Louisianei amenintata de mareea neagra. Intr-o zona din golf se interzice pescuitul, initial pentru 10 zile. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate in luna august. 6 mai: Apar primele pete de petrol pe coastele insulelor Chandeleur, in rezerva naturala Breton.

10 mai: BP lanseaza un site web pentru a strange sfaturi cu privire la modalitati de a bloca putul. 14 mai: BP incepe procedura de inserare a unui tub flexibil cu lungimea de o mila in conducta deteriorata, astfel incat o navacisterna sa poata aspira petrolul. Functioneaza, dar reuseste sa stranga mai mult de 2.000 barili/zi. 24 mai: BF ofera 500 mil dolari pentru studiul efectelor mareei negre.

26 mai: Se declanseaza operatiunea "Top Kill", care prevede acoperirea putului prin pomparea de namoluri grele pentru reducerea presiunii petrolului. 27 mai: Dispersia de petrol a depasit-o pe cea provocata in 1989 de Exxon Valdez (de 262.000 barili de titei); este acum estimata la 19.000 barili/zi, calificandu-se drept "cel mai grav dezatru ambiental din istoria Statelor Unite".

29 mai: BP admite ca operatiunea "Top Kill" a esuat. 31 mai: Debuteaza operatiunea "Cut and Cap": taierea valvei de siguranta care nu a functionat la gura putului si acoperirea ei cu o valva de blocare numita Lower Marine Riser Package (Lmrp).

1 iunie: Ministrul Justitiei, Eric Holder, anunta ca guvernul american va declansa o ancheta civila si penala cu privire la incident. Peste 300.000 de persoane adera la o campanie lansata pe Facebook de boicotare a BP. EPA (agentia americana pentru protectia mediului) il invita si pe regizorul James Cameron alaturi de cercetatori, ingineri si oceanografi la o masa rotunda organizata la Washington pe tema dezastrului. 3 iunie: Casa Alba defineste drept "nebuneasca" ideea de a inchide putul cu o explozie nucleara, vehiculata in presa internationala.

4 iunie: In cadrul operatiunii "cut and cap", sunt aspirate circa o mie din cele 19.000 de barili care ies din put in fiecare zi. Dezastrul a costat pana acum compania petroliera 1 miliard de dolari, dar potrivit analistilor cifra va ajunge la 20 mld. 6 iunie: BP estimeaza ca aspirarea petrolului a crescut la cel putin 10.000 barili pe zi.

8 iunie: CNN anunta ca BP angajeaza 4.500 someri in Alabama, Mississippi si Florida pentru a curata coasetele. Acestia vor fi platiti cu 18 dolari/ora. 10 iunie: BP se prabuseste la Bursa, iar costurile incidentului sunt estimate acum la 1.43 mld dolari.

11 iunie: Deepwater Horizon "scuipa" titei intr-un ritm de 40.000 barili/zi, potrivit unei noi estimari a guvernului american; cifra este acum de 8 ori mai mare decat cea de 5.000 barili/zi valabila pe parcursul lunii mai (de 5.000 barili/zi). Ceea ce inseamna ca in pofida ultimului "capac" amplasat valvei de siguranta a putului, cel putin 20.000 barili de titei se scurg in ocean in fiecare zi.

³Nota de plata´
20 mld dolari. Aceasta este cifra despagubirilor pe care BP a acceptat s-o plateasca, in urma intalnirii oficialilor companiei cu presedintele american la Casa Alba .

³Supa´ toxica
«.milioane de galoane de Corexit 9500 si Corexit® 9527 adaugate "supei" toxice«. Potrivit unui raport al expertilor de la Ministerul Resurselor Naturale din Rusia, dat publicitatii in luna mai, acest Corexit 9500 este un solvent de patru ori mai toxic decat titeiul. Agentul chimic, au precizat rusii, are un nivel de toxicitate de 2.61ppm, dar moleculele lui, amestecate cu apele calde ale Golfului, devin capabile sa genereze o asa-numita "tranzitie de faza"; aceasta implica trecerea din starea lichida la una gazoasa, care poate fi absorbita de nori. Prin urmare, gazul va fi eliberat ulterior ub forma unei "ploi toxice", in masura sa distruga toate formele de viata.

‡ Charlie Vaughan - la doar 10 ani are solutia pentru curatarea de petrol a Golfului Mexic -este considerat de jurnalistii americani un mic geniu, dupa ce a venit cu o idee salvatoare pentru curatarea petei de petrol din Golful Mexic. ‡ Intr-un filmulet pe care l-a trimis televiziunii americane Fox News, Charlie Vaughan demonstreaza specialistilor de la British Petroleum, compania responsabila pentru dezastrul ecologic produs in Golful Mexic, ca au la indemana o solutie foarte simpla pentru a pune capat poluarii din zona - nu au nevoie decat de o farfurie din otel, o cheie si un robot subacvatic.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful