LOMPAT JAUH

PENGENALAN

Acara olahraga dimana seseorang ahli sukan atau atlit cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan Akan berlari di laluan dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah .

berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal Perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih Pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan.Matlamat . kekuatan otot dan kuasa eksplosif .

Peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk melompat Lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan Pemenang berdasarkan lompatan yang sah dan paling jauh Kelajuan semasa berlari dan tinggi lompatan merupakan kunci lompatan yang jauh .

SEJARAH LOMPAT JAUH .

m (Sukan Olimpik Kuna di Greece) Atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres Lompatan pertama ialah sejauh 7.05 meter oleh Chionis Teknik dan gaya lompatan kian berubah .Bermula pada awal tahun 708 s.

Lompat jauh dikategorikan sebagai dalam acara olahraga pada Sukan Olimpik Moden pada 1896 Teknik dan peraturan diperbaiki mengikut masa Dianggap acara yang mudah untuk dipelajari Boleh membawa kecederaan .

PERALATAN YANG DIGUNAKAN .

1. Pita pengukur ² Digunakan untuk mengukur jarak lompatan Diukur dari hujung yang terdekat dengan papan pelepas ke hujung pendaratan terdekat dalam kawasan pendaratan .

Kasut spike ² kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan sebagai perlindungan kasut yang bertumit dan berpaku sesuai untuk lompat jauh .2.

Bendera isyarat untuk mengawasi lompatan Bendera putihlompatan yang sah Bendera merah.3.lompatan yang batal .

22 meter panjang dan 20cm lebar Diletakkan satu meter daripada kawasan pendaratan . Papan pelepaspetanda dan permulaan lompatan Saiz ² 1.4.

5.75 meter lebar . Kawasan pendaratan Peralatan utama dalam lompat jauh Diisikan dengan pasir halus dan dilembapkan Saiz ² 9meter panjang dan 2.

Prinsip Asas Lompat Jauh .

3. Larian dan lonjakan akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat tentukan. Tujuan utama lompat jauh ialah mencapai jarak lompatan yang maksimum.1. 2. . dia mestilah berupaya berlari dengan pantas melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik. Jika seseorang atlit ingin menjadi pelompat yang handal.

4. Sebenarnya gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persedian untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. . Suatu kajian dalam bidang olahraga (Gordon. 1975) telah membuktikan bahawa gaya tendang kayuh hanya berkesan dan sesuai bagi pelompat yang mampu melompat jarak yang lebih daripada 5 meter. 5.

gaya ini mempunyai kelemahannya yang tersendiri dan kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat contohi 8.6. Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar 7. Gaya layangan di dalam teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat . Walau bagaimanapun.

Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tendang kayuh. . 10. Kelebihan gaya ni ialah selain daripada senang dipelajari. ia dapat memudahkan atlit mempelajari gaya tendang kayuh apabila sampai masanya.9. kecuali tindakan "kayuh" itu tidak dilakukan di dalam gaya ini.

FASA LOMPAT JAUH .

Perkara yang paling penting ialah langkah pertama dari titik permulan mestilah bermula dengan kaki melonjak .Fasa Penujuan Terdapat beberapa cara untuk memulakan fasa ini iaitu fasa berlari dari tempat permulaan ke papan lonjak Seorang atlet mula berdiri dengan kaki segaris atau kaki depan belakang.

.

Bilangan langkah ke papan lonjak berbeza, 1115 langkah untuk pelompat novis, 17-19 langkah untuk pelompat wanita pakar dan 23 langkah untuk pelompat lelaki pakar

Fasa lonjakan
Setibanya di papan lonjak, pelompat pelompat seharusnya mencapai kelajuan larian maksimum Bila kaki memijak papan lonjak, badan direndahkan sedikit untuk memberi keanjalan dari papan lonjakan itu Kemudian badan ditegakkan dengan mengangkat dada ke atas

Fasa penerbangan/layangan Dalam fasa ini pelompat tidak ada peluang untuk meningkatkan kederasa Pelompat menggerakkan kaki dan tangan ke belakang. Untuk gaya tendang kayuh kaki digerakkan seperti mengayuh basikal .

tangan dan kaki dirapatkan. tangan dan kaki digerakkan ke hadapan Bila tumit mula mencecah tanah. tangan digerakkan ke belakang dan kemudian ke hadapan .Fasa pendaratan apabila badan mula jatuh.

TEKNIK MENDARAT .

pelompat harus berupaya mendarat dengan sebaik mungkin Jangan sampai badan atau lengan jatuh ke belakang Pendaratan pada bak lompat dimulai dengan posisi kedua tumit kaki dan kedua kaki agak rapat Gerakan-gerakan waktu pendaratan harus dilakukan dengan dua kaki .Dalam teknik ini.

badan tidak cenderung jatuh ke belakang yang bisa berakibat merugikan si pelompat itu sendiri. diikuti dengan dorongan pinggul ke depan Sehingga. .Yang perlu diperhatikan saat mendarat adalah kedua kaki mendarat secara bersamaan.

.

Fasa Pendaratan .

tangan digerakkan ke belakang dan kemudian ke hadapan . tangan dan kaki dirapatkan. tangan dan kaki digerakkan ke hadapan Bila tumit mula mencecah tanah.Apabila badan mula jatuh.

Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Fasa mendarat -Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh -Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah -Condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat .1.

.

Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Fasa mendarat -Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan -Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan .2.

.

Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Fasa mendarat -Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan -Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan -Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit .3.

.

.

1 1.3 Ansur Maju Lonjakan Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur Maju Lari Landas .ANSUR MAJU 1.2 1.

ANSUR MAJU LONJAKAN Ansur maju 1: a) Lonjak dari luar ke dalam gelung rotan. .

d) Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dan mendarat dengan tumit. c) Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. .b) Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah.

b) Bergerak dan melangkah kayu yang diletakkan di hadapan. .Ansur maju 2: a) Melonjak dari dalam gelung ke luar.

c) Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu d) Hayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan e)Mendarat dengan tumit .

Ansur Maju 3 a) Berlari. melonjak melepasi kayu atau tali b) Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. .

b) Melonjak menggunakan kedua-dua belah kaki terus ke benteng pasir. c) Lutut dibengkokkan. .ANSUR MAJU LAYANGAN DAN MENDARAT Ansur maju 1: a) Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.

d) Mendarat menggunakan kedua-dua belah kaki dan lutut dibengkokkan. c) Lonjak terus ke benteng pasir.Ansur maju 2: a) Undur 1 langkah ke belakang. mengikut kesesuaian). b) Lonjak menggunakan sebelah kaki (kiri atau kanan. .

d) Lonjak 3 langkah ke hadapan sehingga ke benteng pasir dan mendarat menggunakan kedua-dua belah kaki. . c) Undur 3 langkah ke belakang.Ansur Maju 3: a) Undur 2 langkah ke belakang. b) Lonjak 2 langkah ke hadapan sehingga ke benteng pasir dan mendarat menggunakan kedua-dua belah kaki.

e) Ulang lakuan. . g) Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. melonjak dan mendarat menggunakan kedua-dua belah kaki dan membengkokkan lutut semasa pendaratan. f) Mendarat dengan tumit dahulu. berlari.

A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan.ANSUR MAJU LARI LANDAS Berpasangan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. . ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan.

KEDUDUKAN .

Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. Ulang sebanyak 7 kali di tempat permulaan yang baru. Jika menapak sebelum papan lonjakan. .

.

Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. Jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. Kederasan didapati selepas langkah keempat.Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas Kawal kelajuan semasa berlari. kelima dan keenam. .

Ketika berada di penanda yang terakhir. Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil . Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan.Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal.

.

.

6 percubaan di beri. Selepas ini 8 peserta terbaik di pilih untuk membuat 3 lagi lompatan. 3 percubaan di benarkan dahulu. Sebaliknya jika bilangan peserta ialah 8 orang atau kurang. .PERATURAN ACARA LOMPAT JAUH(PERATURAN 147) Dalam pertandingan yang melibatkan 8 orang peserta.

PEMBATALAN Lompatan peserta di kira gagal jika dia melakukan perkara-parkara berikut: i. Menyentuh kawasan hadapan papan lonjak dan meninggalkan kesan dengan mana-mana bahagian badannya ketika melompat atau ketika cuba melompat .

JANGAN BUAT INI!!!!!! NANTI ANDA DIKIRA BATAL!!!!! .

LANGKAH SELAMAT!!PASTIKAN KAKI MENYENTUH PAPAN TANPA MELEBIHINYA .

. Semasa mendarat. Melonjak di luar kawasan papan lonjak iv. Selepas mendarat.ii. berjalan keluar melalui bahagian terdekat dari titik pendaratan. seluruh badan pelompat berada di luar kawasan mendarat (menyentuh kawasan di luar kawasan mendarat yang lebih dekat dengan papan lonjakan) iii.

CARA MEGUKUR JARAK (PERATURAN 145) Ukuran jarak terdekat dari kesan mendarat ke bahagian papan lonjakan yang terdekat dengan kawasan Merekod kepada meter terdekat iaitu 0. Ini bererti bahagian kurang daripada 1cm diabaikan .01 m di bawah ketinggian yang di ukur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful