Materiale de constructii

In materialele naturale de constructii pe baza de silicati intra rocile de cuart. . materialele refractare.Introducere DeDe-a lungul timpului. oamenii au folosit o mare varietate de materiale de constructii in functie de materialele existente in anumite zone geografice si de posibilitatile lor de prelucrare. piatra de constructii. etc. sticlele. Ca materiale de constructii sintetice amintim: cimenturile. produsele ceramice. etc. argilele.

in urmatoarele categorii principale: .mortar .lianti .produse ceramice si refractare .Produsele silicatice  Se grupeaza.sticla .beton . dupa domeniul de utilizare.

materiale refractare .produse de portelan si materiale electroceramice .obiecte de faianta si semiportelan .ceramica de constructie .materiale de gresie ceramica .Materiale ceramice si refractare   Sunt alcatuite din silicati si oxizi metalici. Se folosesc pentru obtinerea urmatoarelor produse: .placi de teracota .

placi pentru pardoseli si sobe de teracota .caramizi si blocuri ceramice pentru constructiile de zidarie .tigle si olane pentru acoperisuri .caramizi pentru captusirea reactoarelor chimice .izolatori eletrotehnici .tuburi de canalizare .Ceramica pentru constructii  Include: .gresie ceramica pentru aparatura chimica .

.Din semiportelan si faianta sunt fabricate produsele folosite in constructii: .placi pentru pereti .articole sanitare si vase de menaj Smalturile sunt pelicule de sticla aplicate pe suprafata produselor ceramice cu scopul de a le proteja si imbunatati aspectul.

argile. Se obtin prin macinarea clincherului (fabricat prin arderea in cuptoare rotative pana la 1450°C a unui 1450° amestec de materii prime pregatite si dozate in prealabil: calcare.Liantii (cimenturile) Sunt substante care amestecate cu apa au proprietatea de a se intari. marne. loessuri etc). .

Mortarul se obtine din nisip. nisip. apa si var si este folosit la fixarea elementelor de zidarie. Betonul este un amestec din pietris. . ciment si apa. care se transforma prin uscare intr-o masa rezistenta folosita in constructii de orice fel.