PEMANASAN GLOBAL

 Pemanasan global adalah adanya proses peningkatan suhu rata-rata atmosfer, laut, dan daratan Bumi. Suhu rata-rata global pada permukaan Bumi telah meningkat 0.74 ± 0.18 °C (1.33 ± 0.32 °F) selama seratus tahun terakhir.

µµMANUSIA¶¶ PENYEBAB UTAMA PEMANASAN GLOBAL
Aktiviti-aktiviti manusia: penjanaan tenaga elektrik peningkatan pengangkutan penggunaan CFC untuk tujuan pengawalan udara (airconditioning) dan sebagai µpropellant¶ dalam bekas aerosol

gas-gas rumah hijau yang paling banyak menyerap radiasi tenaga haba daripada bumi adalah CFC. karbon monoksida, karbon dioksida, metana dan nitrus oksida menyerap sinaran daripada matahari dan mengeluarakan semula sinaran tersebut, suhu purata atmosfera bumi akan meningkat.

industri peternakan adalah penghasil emisi gas rumah kaca yang terbesar (18%), jumlah ini lebih banyak dari gabungan emisi gas rumah kaca seluruh transportasi di seluruh dunia (13%). Peternakan juga adalah penggerak utama dari penebangan hutan.

Pertanian untuk pakan ternak itu sendiri merupakan penyumbang 9% CO2 (karbondioksida), 65% N2O (dinitrooksida) dan 37% CH4 (metana). Perlu diketahui efek rumah kaca N2O adalah 296 kali CO2, sedangkan CH4 adalah 25 kali CO2. Satu lagi masalah industri peternakan yang sangat krusial yakni, inefisiensi air.

Aktiviti utama manusia adalah seperti: a) Pembakaran bahan api fosil (arang batu, minyak dan gas asli) b) Pembersihan hutan dan tanah c) Proses semulajadi iaitu tenaga matahari yang berlebihan diterima oleh bumi. 

pencairan ais dan glasier di kawasan dan Antartika. peningkatan dalam aras Artic laut.

mempengaruhi kekerapan dan intensity ribut. Aras laut dijangka meningkat 15cm pada tahun 2050 dan 34cm pada tahun 2100. Mengikut model matematik perubahan cuaca suhu purata global akan meningkat 1 hingga 2 darjah Celcius pada tahun 2030 disebabkan peningkatan dalam pelepasan gasgas rumah hijau. 

Kesan secara langsung kepada bumi dan hidupannya. :Afrika merupakan kawasan yang sebahagian besarnya diliputi kawasan gurun yang panas. baru-baru ini ia menerima kehadiran salji pada tahun 2006 (pertama sejak 25 tahun). :Perancis mengalami panas melampau yang telah mengorbankan 29 penduduknya pada 2006. 

Ancaman Hidupan Laut Air laut menjadi panas dan meningkatkan tekanan kepada ekosistem laut. Membantu proses penyebaran penyakit yang akan mengancam hidupan laut. Perubahan Habitat Hidupan di bumi akan berpindah ke habitat atau lokasi baru. Kerosakan Cuaca Perubahan bentuk taburan hujan akan menyebabkan banjir atau kemarau. Taufan dan ribut tropika akan berlaku hasil perubahan cuaca dan suhu yang tidak konsisten. 

Ancaman Kesihatan Manusia Penyakit tropika seperti malaria dan denggi akan menular dengan mudah. Katarak mata dan kanser kulit akan berlaku( jika pendedahan kepada gelombang panas yang ekstrem dan untuk jangka panjang boleh menyebabkan kematian, kelaparan dan kekurangan zat makanan.) 

Perubahan Tuaian Makanan
Meningkat atau sebaliknya.

berlaku disebabkan terdapat banyak debu, asap, habuk dan bahan-bahan pencemaran lain . boleh mengurangkan jarak penglihatan. boleh menjejaskan kesihatan manusia, misalnya kesukaran untuk bernafas. 

Klorofluorokarbon

(CFC) merupakan penyumbang

utama. Semasa CFC dibebaskan di atmosfera, klorin akan bertindak dengan ozon dan membebaskan oksigen. Penipisan lapisan ozon akan menyebabkan sinaran ultraungu sampai terus ke permukaan bumi. Memberi kesan negatif kepada manusia, seperti penyakit kanser kulit dan katarak mata. 

terjadi kerana berlakunya peningkatan

pelepasan gas seperti karbon dioksida, nitrogen monoksida dan metana ke atmosfera. B fenomena pemanasan bumi akibat banyak haba terperangkap dalam lapisan atmosfera dan menghalang pembalikan semula bahan dari bumi ke atmosfera.

PULAU HABA BANDAR 
merupakan fenomena atmosfera yang berkaitan dengan peningkatan suhu yang tinggi di dalam kawasan bandar berbanding kawasan sekitarnya. berlaku apabila pelepasan haba di kawasan membangun khususnya di bandar-bandar terlalu banyak dan tersekat oleh bangunan-bangunan tinggi pencakar langit. Haba yang tidak dapat dilepaskan ke atmosfera itu akan membahangi kawasan sekitar. Akibatnya kita boleh mendapat sakit kepala.

kawasan perindustrian membebaskan asap yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida. Tindak balas gas ini dengan wap air dalam udara membentuk asid nitrik dan asid sulfurik lemah. Apabila hujan, ia dikenali sebagai hujan asid. Boleh memusnahkan tumbuh tumbuhan, merosakkan binaan, mencemarkan air dan mengancam hidupan air. Kesihatan manusia terjejas 

Di

Kegiatan manusia menebang hutan secara berleluasa akan mengurangkan kawasan tumbuh-tumbuhan. Semakin kurang kelembapan dilepaskan oleh tumbuh-tumbuhan ke udara. Menyebabkan berlakunya peningkatan suhu kepada bumi. 

INDIVIDU

MASYARAKAT

KERAJAAN

SEKOLAH

membeli tin-tin aerosol,baca label dan pilih produk dalam tin aerosol yang tidak menggunakan CFC. 

Apabila 

Mengurangkan permintaan terhadap bekalan elektrik-mengamalkan penjimatan bekalan elektrik. 

Mengurangkan pergantungan kepada kenderaan persendirian-menggunakan pengangkutan awam. 

Kurangkan penjanaan sampah dan pastikan sampah dibuang dengan bertanggungjawab. 

Kita harus membeli dan seterusnya menggalakkan penggunaan produk kayu-kayan.

Secara keseluruhan,individu harus menggunakan sumber-sumber bumi dengan penuh bertanggungjawab.

FIKIR DAHULU SEBELUM GUNA/MEMBELI. 

Pelbagai undang-undang boleh digubal untuk

mengurangkan pembalakan dan penebangan hutan. Mengamalkan pengurusan hutan yang lestari. Pembalakan dan industri berasaskan sumbersumber hutan harus mengikuti panduan yang telah ditetapkan. i.e. pensijilan FSC(Forest Stewarship Council) Melakukan pelbagai usaha-usaha pemantauan. Infrastruktur dan sistem pengangkutan awam diperluaskan ke kawasan perumahan-kurangkan penggunaan kereta persendirian. 

Menjadikan pelabelan kecekapan tenaga bagi peralatan elektrik wajib atau mandatori. Meningkatkan kajian terhadap penggunaan sumber tenaga alternatif yang boleh diperbaharui bagi pengangkutan dan penjanaan tenaga elektrik.

KERAJAAN NEGERI SERTAI KEMPEN µEARTH HOUR¶ SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor
dengan besar hati mengumumkan kesediaan menyertai kempen pada hari sabtu ini 28hb mac 2009, jam 8.30 malam. Berjuta rakyat di dunia akan memadamkan lampu selama satu jam sempena simbolik komitmen untuk mengurangkan pemanasan global dunia.

‡ Menunjukkan

keprihatinan terhadap fenomena pemanasan global yang telah berlaku di bumi pada masa ini.

‡ Harus berusaha melindungi bumi kita daripada sebarang kemusnahan dan kerosakan.

‡ Bersama-sama mengadakan kempen ³MELINDUNGI ALAM SEKITAR´ dan berusaha melaksanakannya.

‡ Pendidikan

merupakan elemen yang paling penting.

‡ Mendidik pelajar tentang impak activiti manusia terhadap alam sekitar dan langkah-langkah untuk melindungi alam sekitar daripada pencemaran dan kemusnahan. ‡ Mengadakan pelbagai kempen tentang ³ALAM SEKITAR¶¶ di sekolah supaya pelajar dapat menyedari kepentingan melindungi alam sekitar.

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming http://www.pemanasanglobal.net/faq/apa-itu-pemanasan-global.htm http://www.godsdirectcontact.or.id/sos/index.htm http://www.scribd.com/doc/6789285/Pemanasan-Global http://groups.yahoo.com/group/PemanasanGlobal/?tab=s http://www.astronomes.com/m1_solaire/m134_pemanasan.html http://suhaizamzahri.wordpress.com/2007/08/14/pemanasan-global-global-warming/20/

THE END THANK YOU

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful