You are on page 1of 33

JENIS KEGUNAAN PRODUK KAYU

Papan lapis ´ Papan serpihan ´ Papan gentian dan medium-density fibre board
´

.

dipanggil sebagai lapisan atau venir yang diglukan secara bertindih dan berselang seli.PAPAN LAPIS ´ ´ Papan lapis adalah merupakan kayu jenis pertama yang direka cipta daripada lapisan-lapisan veneer. . Ira bagi tiap-tiap kayu hendaklah melintang 90 darjah atau 45 darjah antara satu sama lain supaya mencapai kestabilan dan kekuatan.

Bilangan lapisan. Alasan penggunaan papan lapis berbanding kayu sederhana ialah dimensinya stabil.5.lapisan kayu nipis venir yang dilekatkan dengan perekat secara bertindih berselang-seli.7) .´ ´ ´ Papan lapis yang dibuat akan diglukan dengan ira kayu melintang satu sama lain supaya dapat kekuatan yang lebih. Diperbuat.ganjil (3. mengecut dan tidak mudah meleding serta berbelah. iaitu kurang merekah.

5m dan kulit dibuang Papan lapis dibungkus dan diedarkan Dikupas menggunakan mesin larik besar bagi menghasilkan lapisan venir Lapisan venir dikeringkan sehingga lembapan mencapai 2%-5% Diawet dengan menggunakan klorida atau arsenik Lapisan venir disapukan perekat dan arah ira disusun selang seli Ditekan dengan tekanan hidraulik panas yang akan mengeringkan perekat .PROSES PENGELUARAN PAPAN LAPIS Balak yang dipilih dipotong sepanjang 2.

.

.

KEGUNAAN AM PAPAN LAPIS Perabot ´ Kotak bentuk ´ Dinding ´ Lantai ´ .

Kotak bentuk tiang .

´ Ketahanan berdasarkan ketebalannya. Keadaan lembap atau basah secara berlebihan. ´ .PAPAN SERPIHAN Bahan yang digunakan untuk menghasilkan kerja hiasan dalaman yang berkualiti ´ Mudah dikerjakan ´ Menghasilkan kesan yang buruk apb.

PAPAN GENTIAN DAN MDF Papan serau ´ Ketebalannya 12mm-24mm ´ Panjangnya 1830mm³3660mm ´ Lebarnya 915mm-1220mm ´ Sesuai digunakan untuk pemasangan siling. dinding. peti sejuk serta sebagai penebat dan penyerap bunyi. ´ .

cuaca yang melampau dan serangan kulat ´ Digunakan sebagai dinding sekat. ´ .PAPAN GENTIAN KERAS. Dihasilkan daripada tekanan sebatian gentian kayu ´ Bersifat tahan api. panel. siling. lantai dll.

MEDIUM-DENSITY FIBRE BOARD (MDF) Dua permukaan yang licin ´ Struktur tekstur yang sama halus dan dapat menghasilkan permukaan yang licin ´ Sangat cantik setelah dikemasiapan. ´ 6mm-32mm ´ .

.

KEMASAN KAYU -JENIS KEMASAN KAYU -JENIS PELARUT -PEREKAT .

Syelek yang telah dilarutkan hendaklah disimpan di dalam bekas kaca atau cina. Cara mengilat kayu dengan syelek dinamakan french poloshing. . Resin syelek larut di dalam alkohol ±methylated spirit. ataupun diseli secara bancuh siap. warna syelek akan menjadi gelap. Syelek boleh juga digunakan secara sembur atau sapu dengan berus. Syelek ialah resin asli yang dihasilkan dari tahi serangga bernama lac bugs yang hidup atas dahan ranting sejenis pokok yang terdapat di asia tenggara. Jika di simpan di dalam tin.SYELEK ´ ´ ´ Syelek merupakan kemasan yang lazim digunakan pada kayu. Syelek didapati sebagai serpihan yang perlu dilarutkan dalam alkohol untuk digunakan.

Lekar ini dilarut dengan thinner.boleh disapu atau pun disembur. Ia merupakan kemasan lutsinar yang cepat kering.LEKAR ´ Lekar yang biasa digunakan ialah terdiri daripada jenis resin (nitrocellulose). .

konkrit.  Bahan pengikat berfungsi untuk melekatkan pewarna pada permukaan yang dicat serta mempunyai sifat kalisan dan kelicinan. kromium.  Cecair cat pula mengandungi bahan-bahan pengikat(binder) dan pelarut(thinner). « Mencantikkan pemandangannya.CAT MINYAK Cat ialah sejenis bahan cecair yang digunakan untu memberi lapisan perlindungan kepada bahan-bahan kayu. pengoksidaan dan sebagainya. batu-bata dan lain-lain. « Memudahkan proses pembersihan permukaannya.  Pewarna cat terdiri daripada oksida besi. Fungsi cat ialah: « Melindungi bahan-bahan yang disebut di atas daripada kerosakan-kerosakan yang disebabkan oleh keadaan cuaca. Pada dasarnya. cat diperbuat daripada jenis pewarna dan cecair. besi. serangan serangga. Pelarut yang kerap didapati ialah turpentin.  Pelarut berfungsi mengurangkan kelikatan cat dan memberi kesenangan kerja semasa mengecat. . lepa. amber. dan spirit putih. dan lain-lain lagi. oksida zink.

CAT MINYAK .

Kemasan lilin dilakukan dengan mencairkan lilin dalam turpentin dan menyapunya ke permukaan kayu supaya lilin dimasukkan kedalam ira kayu. pewarna dilarutkan didalam turpentin sebelum dibancuh dengan lilin atau mengacaukan serbuk pewarna dalam cecair lilin. .LILIN ´ ´ ´ ´ ´ Ada 3 jenis lilin iaitu lilin keras (carnauba dan ceresine) lilin sederhana (lilin lebah) dan lilin lembut (parafin). Segala kerja hendaklah di buat jauh daripada api. Kemudian permukaan kayu dikilatkan dengan menggunakan kain lembut. oleh sebab turpentin digunakan sebagai pelarut dan turpentin ini sangat mudah terbakar. Jika warna diperlukan.

KEMASAN LILIN .

manila.VARNIS ´ ´ ´ Varnis mengandungi resin asli(congo. alkyds) dimasak dalam minyak pengering(linseed. kuari) atau resin tiruan (phenolics.oleh sebab itu sesuai digunakan pada kayu.tung) dan dicairkan dengan pelarut seperti turpentin tulin dan spirit supaya mudah di gunakan secara sapu atau sembur. Ia mempunyai sifat rintangan cuaca dan tahan air. Proses pengeringannya mengambil masa selama 12 jam hingga 24 jam. .

« Basuh berus dengan air dan sabun serta keringkan seberapa yang boleh. berus cat perla dibersihkan dengan betul supaya ia dapat digunakan semula. rendam berus ke dalam pelarut. . Selepas digunakan. « Luruskan bulu berus dan setelah kering. ulangi proses ini beberapa kali. « Pastikan hujung berus tidak mencecah bekas simpanan.TURPENTIN Turpentin ialah pelarut untuk cat. Ia digunakan untuk mencauirkan cat dan membasuh berus cat. balut dengan kertas minyak atau kertas aluminium. Cara-cara membersih berus ialah: « Buangkan cat yang masih meekat pada berus dengan mengesat bulu berus pada perca kain. « Basuh berus dengan turpentin dan buang cat yang masih melekat seberapa banyak yang boleh. « Jika berus hendak disimpan buat sementara. surat khabar lama atau pada tepi tin cat. Jika masih tidak bersih.

.

THINNER Digunakan untuk mencairkan kemasan lekar ´ Mudah menyejat ´ Pemeruapannya adalah tinggi dan mudah terbakar ´ .

SPIRIT Digunakan untuk mencairkan kemasan syelek ´ Bersifat mudah menyejat dan mudah terbakar ´ Tidak meninggalkan kesan pada kayu ´ .

´ Pemilihan perekat bergantung kepada: « Jenis kegunaan « Jenis bahan yang akan disambungkan « Peralatan dan kemudahan yang ada « Jangka hayat perekat « kos .

A.V.JENIS PEREKAT Perekat P. ´ Perekat sentuh ´ Perekat resin ´ .

.V. ´ ´ ´ ´ Cecair berwarna putih yang likat Mula mengering dalam masa 10-20 minit dan hendaklah diapit.A.PEREKAT P. Mencapai kekuatan maksimum dalam masa 12jam Digunakan untuk merekat papan lapis dan tanggam kayu.

PEREKAT SENTUH ´ ´ ´ ´ Sejenis cecair getah tiruan yang mudah terbakar Hendaklah disapu pada kedua-dua permukaan yang hendak dicantumkan Biarkan perekat mengering selama 10-20minit @ sehingga tidak melekat pada tangan. . kulit dan bahan-bahan lain pada papan lapis atau kayu. kemudian dicantumkan dan diapitkan Digunakan bagi merekat plastik hiasan. kain.

PEREKAT RESIN ´ Berasal daripada susu pokok dan berbentuk serbuk Perekat perlu diapit selama 4jam dan akan capai kekuatan maksimum dalam masa seminggu ´ .