You are on page 1of 25

Datuk Seri Dr Rais Yatim dan rakan sejawatnya dari Singapura. ‡ Persiapan Malaysia untuk kes tuntutan Pulau Batu Puteh bermula sejak hampir 30 tahun dulu. Penyelidikan berhubung kedaulatan Malaysia ke atas pulau itu mula dilaksanakan ketika persediaan Peta Baru Malaysia 1979. termasuk dari segi sempadan perairan. Menteri Luar Malaysia. pelantar benua dan Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) Malaysia. bersetuju untuk menerima apa saja keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague. . George Yeo.‡ Keputusan ICJ Jadi Iktibar Isu Tuntutan Kedaulatan Wilayah Negara ‡ Pada 17 April 2008. ‡ Persetujuan juga dicapai untuk menubuhkan satu jawatankuasa teknikal di antara Malaysia dan Singapura bagi menentukan langkah yang perlu diambil hasil daripada keputusan itu. Belanda tanpa menjejaskan hubungan dua hala kedua-dua negara. Ini kerana keputusan ICJ ini akan menyebabkan beberapa perubahan.

‡ Singapura juga mengemukakan bukti bagi menunjukkan kuasa pentadbiran dan undang-undangnya di Pulau Batu Puteh dan perairan sekitarnya melalui pelbagai aktiviti seperti kawalan akses dan lawatan ke Pulau Batu Puteh. Singapura menyandarkan tuntutan mereka kepada pendudukan secara sah oleh pihak British apabila mereka membina rumah api Horsburgh di atas Pulau Batu Puteh yang di katakan terra nullius (tidak bertuan) sebelum 1847.‡ Perbicaraan : ‡ Di bawah undang-undang antarabangsa. ‡ Malaysia dikatakan gagal mengemukakan bukti kukuh yang menunjukkan kedaulatan Johor ke atas Pulau Batu Puteh. Kegagalan Malaysia dalam mengemukakan surat meminta kebenaran daripada pihak British kepada kerajaan Johor juga dibangkitkan oleh Singapura dalam hujah mereka. isu kedaulatan wilayah adalah satu isu kompleks dan membabitkan pemakaian pelbagai prinsip undang-undang. .

‡ Keputusan ICJ mengesahkan Pulau Batu Puteh milik Kerajaan Johor jika dilihat dari aspek sejarahnya dan juga pemakaian undang-undang antarabangsa berdasarkan kepada kes seperti Eastern Greenland dan juga kes Island of Palmas. Tegas Singapura ini membawa makna Malaysia tidak pernah mengambil kira Pulau Batu Puteh sebagai sebahagian daripada wilayahnya. adalah sah memandangkan ia di tulis dalam kapasiti rasminya dan Johor pada ketika itu adalah sebuah negeri yang berdaulat.‡ Sementara itu. tetapi tidak berbuat demikian di Pulau Batu Puteh. ‡ Singapura membandingkan tindakan Malaysia di Pulau Pisang di mana Singapura diminta menurunkan benderanya di Pulau Pisang. . Singapura juga mendakwa Malaysia tidak menjalankan aktiviti pentadbiran dan undang-undang ke atas Pulau Batu Puteh dan tidak pernah membantah aktiviti pentadbiran dan undang-undang yang dilakukan oleh Singapura. ‡ Mereka juga menegaskan bahawa Surat Pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor yang menyatakan Johor tidak menuntut hak milik Pedra Branca (bahasa Portugal untuk 'Batu Puteh). Tentera Laut Singapura juga kerap melakukan rondaan di kawasan perairan Pulau Batu Puteh.

‡ Penghakiman ICJ juga menyentuh isu enam peta rasmi diterbitkan Malaysia sekitar 1962 hingga 1974 dengan Pulau Batu Puteh dilabel sebagai milik Singapura. ICJ juga mengiktiraf dan mengambil kira peranan orang laut yang menggunakan pulau berkenaan untuk aktiviti ekonomi mereka serta pertalian mereka dengan Sultan Johor. ICJ menolak dakwaan Singapura yang mengatakan Pulau Batu Puteh adalah terra nullius (wilayah tidak bertuan). Mengikut ICJ. . ini secara langsung memperkukuhkan tuntutan Singapura terhadap Pulau Batu Puteh kerana Singapura sendiri tidak pernah menerbitkan sebarang peta yang merujuk Pulau Batu Puteh sebagai wilayah Malaysia. Surat yang mengatakan Johor tidak menuntut hak milik Pedra Branca dilihat oleh ICJ sebagai Johor melepaskan kedaulatannya ke atas Pulau Batu Puteh kepada kerajaan British.‡ Kedaulatan Pulau Batu Puteh pada asalnya terletak pada kerajaan Johor. ICJ mengambil kira dan memberikan fokus utama di dalam penghakiman mereka kepada surat daripada Pemangku Setiausaha Kerajaan Johor bertarikh 21 September 1953. Ini bermakna sejak 1953 Johor sudah kehilangan Pulau Batu Puteh. Di samping itu. Mereka dilihat sebagai rakyat naungan kerajaan Sultan Johor. ‡ Bagaimanapun.

penghakiman ICJ juga memberi penekanan kepada pelbagai aktiviti yang menunjukkan kuasa pentadbiran dan undangundang Singapura di Pulau Batu Puteh dan ia adalah antara faktor penting mengapa penghakiman ICJ terhadap Pulau Batu Puteh berpihak kepada Singapura. ‡ Bagaimanapun. Status Batuan Tengah kekal mengikut sejarah bersama dengan Kerajaan Johor. penghakiman ICJ terhadap Pulau Batu Puteh yang berpihak kepada Singapura ini tidak meliputi Batuan Tengah dan Tubir Selatan kerana aktiviti Singapura hanya terhad kepada Pulau Batu Puteh. ‡ Penguatkuasaan Tentera Laut Singapura di kawasan perairan Pulau Batu Puteh dan siasatan yang dijalankan oleh Kerajaan Singapura ke atas insiden kemalangan kapal laut adalah antara aktiviti yang menunjukkan kawalan eksklusif dan juga kedaulatan Singapura ke atas Pulau Batu Puteh. .‡ Di samping itu.

keputusan yang diberikan adalah agak kompleks iaitu kedaulatannya terletak di bawah wilayah di mana ia terletak. Bagi Tubir Selatan (South Ledge). ‡ Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague. Belanda.‡ PENANTIAN selama hampir 30 tahun akhirnya sampai ke penghujung. . memutuskan bahawa kedaulatan Pulau Batu Puteh yang terletak di perairan luar pantai Johor adalah milik Singapura dengan keputusan majoriti 12:4. ‡ Batuan Tengah (Middle Rocks) pula diputuskan sah milik Malaysia dengan keputusan majoriti 15:1.

.

kuat dan meyakinkan. Pada 2003 tribunal itu mengarahkan Singapura untuk berhenti daripada melakukan aktiviti yang boleh memberi kesan kepada kedaulatan wilayah Malaysia dan merosakkan kehidupan marin di kawasan terbabit. ‡ Keputusan kedua-dua prosiding di atas berpihak kepada Malaysia hasil persediaan rapi pasukan undang-undang Malaysia dengan mengemukakan hujah yang bernas.‡ Selain itu. . Malaysia juga membawa isu penambakan tanah oleh Singapura ke Tribunal Antarabangsa Undang-Undang Laut (ITLOS).

‡ Mengekalkan kedaulatan Batuan Tengah yang berada di selatan kepada Malaysia dan menyerahkan kedaulatan Pulau Batu Putih yang berada di utara kepada Singapura hanya akan menjadikan keadaan bertambah kacau. ‡ Sebaliknya ia hanya merungkai siapakah pemilik bentuk-bentuk maritim di kawasan itu sahaja. Pada saya. saya berpendapat keputusan itu sebenarnya tidak menyelesaikan masalah hubungan Malaysia-Singapura. . pertikaian akan terus wujud ekoran keputusan ICJ yang saya sifatkan aneh.REFLEKSI ‡ Berbalik kepada keputusan ICJ.

secara logik. Adakah ia sesuatu yang mudah? . jika ICJ mahu melaksanakan keputusan menang-menang. keputusan itu juga menjadikan sempadan perairan Malaysia . Pada saya. ‡ Akibat dari keputusan itu. kini sesiapa pun di Malaysia yang ingin melawat sebahagian struktur maritim milik Malaysia di sebelah selatan harus melalui perairan milik Singapura di sekitar Pulau Batu Putih yang kini secara sah menjadi hak mereka.Singapura menjadi bersilang. ‡ Atau mungkin lebih baik kalau kesemua struktur itu diserahkan saja kepada sebuah negara dan negara lain yang terlepas kedaulatan harus akur dengan apa yang diputuskan. Malaysia yang berada di utara seharusnya mendapatkan hak pulau yang berada di sebelah utara dan Singapura yang di selatan seharusnya mendapat hak struktur maritim yang berada di selatan.‡ Selain jarak keduanya yang terlalu dekat.

.

.

kawasan Indonesia. .‡ Malaysia dan Indonesia mempertikai hakmilik pulau Sipadan dan Ligitan. Perairan Ambalat Selatan. Perkara itu dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) dan kedua pihak mengemukakan bukti-bukti yang ada pada mereka bersama. Mahkamah Keadilan Antarabangsa telah memutuskan bahawa kawasankawasan tersebut milik Malaysia. pada tahun 2002. Berdasarkan bukti yang dikemukakan.235 kilometer persegi. Bahagian Laut Sulawesi yang dipertikaikan adalah hanya blok 6 dan 7. Blok laut ini kaya dengan minyak mentah dan gas asli. ‡ Pertikaian hakmilik antara Malaysia-Indonesia : ‡ Ambalat ialah sebuah blok lautan di Laut Sulawesi. tidak dipertikaikan. tanpa mengenal pasti sempadan lautan antara Malaysia dan Indonesia di Lautan Sulawesi. bagaimanapun. Luasnya kira-kira 15.

peta Malaysia itu tidak dipersetujui oleh negara-negara jiran kerana didakwa bertindih dengan banyak wilayah. meskipun telah keluar Dekrit 2002 (tentang Sipadan-Ligitan) dengan berdasarkan penghakiman antarabangsa. Britain yang mewakili Brunei Darussalam. Thailand dan Vietnam. . Pihak Indonesia menggunakan peta Zon Ekonomi Ekslusif (ZEE). Perlu diketahui.‡ Permilikan Ambalat ini menjadi pertikaian antara Malaysia dan Indonesia. ‡ Sedangkan Malaysia menggunakan peta rasmi terbaru 1979 yang dikeluarkan oleh Malaysia. ‡ Pertikaian ini timbul kerana perselisihan peta yang digunakan. Filipina. Negara yang tak bersetuju adalah Singapura. yang menggunakan sempadan sehingga 12 batu nautika iaitu Konvensyen Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNCLOS) yang diakui PBB.

Pada bulan Mac 2005. KRI Tedung Naga. Indonesia mendakwa kapal perang Malaysia. Kejadian ini mengakibatkan sedikit kerosakan kepada kedua-dua kapal. ‡ Media-media Indonesia telah melaporkan kapal Angkatan Laut Indonesia yang sedang meronda di kawasan perairan bertindih itu pada hujung Mei 2009 hampir melepaskan tembakan terhadap sebuah kapal peronda Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kerana tidak mengendahkan arahan supaya beredar dari perairan terbabit. . KD Renchong. melanggar kapal tentera Indonesia.‡ Pertikaian antara 2 negara Asia Tenggara menimbulkan beberapa perselisihan kecil antara dua tentera laut.

N. ‡ Indonesia enggan membawa kes itu kepada ICJ setelah kalah dalam perbicaraan kes pulau Ligitan dan Sipadan. termasuk blok ND6 dan ND7 merupakan hak milik Indonesia. Menteri Luar Malaysia pada masa itu. ‡ Pembangkang di Malaysia menyalahkan Menteri Luar Malaysia ketika itu Datuk Seri Dr Rais Yatim kerana tidak membawa kes kawasan perairan bertindih Ambalat ke ICJ. Datuk Seri Dr Rais Yatim telah berunding dengan Menteri Luar Indonesia Dr. Hassan Wirajuda. Ambalat. lagipula mengikut ZEE. masalah tuntutan bertindih ke atas Ambalat di antara Malaysia dan Indonesia tidak akan dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa. .‡ Pada 17 Mei 2009. sebagai negara kepulauan sejak dahulu kala.

.

.

‡ Sementara orang Arab-Israel pula adalah bangsa Semitik iaitu daripada Sam bin Noh.‡ Palestin ‡ Ketika Ibrahim berhijrah dari Mesopotamia ke Kana·an (Palestin). . Ini kerana orang Kana·an bermula daripada Kana·an bin Ham bin Noh. dan Syria. Lebanon. Orang Kana·an juga dikenali sebagai orang Phoenician yang merupakan sebahagian dari tamadun Phoenicia. ‡ Mengikut disiplin anthropologi. ‡ Tamadun Phoenicia meliputi kini negara Palestin-Israel. orang Palestin atau orang Kana·an bukanlah orang Arab yang sebenar. terdapat penduduk di situ yang dipanggil orang Kana·an.

t telah menyelamatkan Masjid Al-Aqsa dan melindunginya. Apa tidaknya. Lucunya. Sehinggakan pihak bomba juga tidak hadir menghulur bantuan. Rohan mendakwa bahawa dia diutuskan oleh Allah untuk melakukan pembakaran itu.‡ TANGGAL 21 Ogos merupakan tarikh yang amat penting dalam lipatan sejarah umat Islam. Tetapi Allah s. Akhirnya api dapat dipadamkan.Aqsa.w. tidak waras. ‡ Apa yang menyedihkan kemudiannya ialah Yahudi membebaskannya dengan mengatakan Rohan ¶gila·. ‡ Setelah itu orang-orang Yahudi membuat pengadilan pura-pura terhadap Rohan. bersesuaian dengan berita dari Kitab Zakaria. Pertubuhan Persidangan Islam atau lebih dikenali dengan OIC lahir kerana insiden 21 Ogos. Apakah yang berlaku sehingga persidangan ini tercetus? ‡ Pada 21 Ogos 1969. dengan kata lain. Api menyala besar dan membakar tembok serta mimbarnya yang besar (mimbar Solahuddin). seorang lelaki berbangsa Australia bernama Dennis Michael Rohan telah membakar Masjid Al. . ‡ Api marak dengan dahsyat sekali seolah-olah seluruh Masjid Al-Aqsa akan musnah ketika itu.

negaranegara Islam di seluruh dunia bangkit mempertahankan tempat suci mereka dan mengecam perbuatan keji terhadap Al-Aqsa. Bertitik-tolak insiden menghinakan itu. 38 tahun lalu. Masjid Al-Aqsa yang begitu suci itu dihina sedemikian rupa. ‡ Tragedi tersebut merupakan catatan sejarah yang paling menyedihkan dalam sejarah umat Islam. Ia disambut sebagai tanda memperingati tragedi pembakaran masjid Al-Aqsa. . ‡ Maka sejak itu.‡ Maka. 21 Ogos tanpa gagal diangkat sebagai Hari Al-Quds sedunia. Rohan tidak dapat dipertanggungjawabkan atas kejadian tersebut. Begitulah nasib Tanah suci umat Islam yang ketiga setelah dihuni oleh rejim Zionis. ‡ Tidak menghairankan apabila semua umat Islam seluruh dunia ¶terbakar· hati dan perasaan mereka kerana tindakan Rohan. atas sebab itu.

Nasib yang melanda umat Islam Palestin memerlukan pembelaan dari seluruh umat Islam. isu Palestin menggambarkan ketidakadilan dan kezaliman rejim terhadap bangsa Palestin yang perlu sama-sama dibela dan diperjuangkan. ‡ Hari ini Palestin berada dalam tangan rejim Zionis yang telah merampasnya daripada tangan umat Islam.‡ Perlu diingatkan. ‡ Akibatnya. dizalimi. isu Masjid Al-Aqsa ini ada hubung kait dengan hal-hal Palestin. dipenjarakan dan dibunuh. Selebihnya ia merupakan kiblat pertama umat Islam selain menjadi bumi didiami para Nabi serta pusat pemerintahan dunia Islam seperti yang dirakamkan dalam hadis Rasulullah. . Satunya kerana. ‡ Bagi masyarakat bukan Islam. kedudukan Masjid al-Aqsa sebagai Tanah Suci ketiga dalam Islam. ditindas. isu Palestin ini merupakan isu yang dipertanggungjawabkan bagi sekalian umat Islam. dikambinghitamkan. Maka selayaknya. umat Palestin telah dihalau keluar.

gov.penerangan.my/index.com/feeds/54067203484 33577987/posts/default .org/wiki/Ambalat ‡ http://www.‡ http://pmr.wikipedia.php?opt ion=com_content&view=article&id=1398:isupulau-batu-puteh&catid=16:isu-nasional ‡ http://ms.blogger.