Cerpen ³Yuran´ Karya Omar Mamat

1

Nama : Shai Li Jiun Tingkatan : 1 Bijak / 2011 Nama Guru : Puan Marlina Omar

Cerpen Cerpen adalah salah satu genre prosa moden . murid akan dapat menikmati karya sastera yang dihasilkan oleh penulis tanah air di samping mempertingkat kemahiran berbahasa mereka .Melalui cerpen .Pengenalan . .

. murid dapat memahami perasaan seorang murid yang tidak mampu manjelaskan yuran peperiksaan sehinggakan dia mengambil keputusan untuk ponteng sekolah kerana takut dimarahi oleh guru .Pengenalan ± Yuran Melalui cerpen ³yuran´ karya Omar Mamat .

tiba-tiba dia dilanggar oleh seseorang . Di sekolah . Desakan itu membuatkan Amin berasa malu dan tertekan .Sinopsis Amin meminta wang sebanyak RM60 daripada emaknya . Dia menuju ke pusat beli-belah di pekan . Cikgu Arsad mendesak Amin membayar esok yuran sukan dan yuran PMR manakala pengetua pula memberi amaran kepadanya bahawa andai dia mengagal melunaskan yuran tersebut . . Mak Jah tidak dapat memberinya kerana tiada wang . lalu mengambil keputusan ponteng sekolah . Amin akan dikeluarkan daripada senarai calon peperiksaan PMR . Mak Jah untuk membayar yuran sekolah . menyebabkan buku dalam begnya bertabur . Ketika Amin sedang melihat pengunjung bermain permainan video .

Tiba-tiba . Wanita itu menceritakan hal yang sebenar kepada Mak Jah . wanita tadi muncul di depan rumah Amin sambil membawa beg sekolah Amin yang tertinggal di balai polis . Kemudian . dia menyerahkan sedikit wang sebagai membalas jasa Amin . Apabila dirinya dikatakan ponteng sekolah . Beberapa orang pemuda dilihatnya berlari-lari ke satu arah . . Amin berasa terharu dan berjanji akan meneruskan cita-citanya . Seorang wanita menjerit meminta pertolongan . Amin segera meninggalkan wanita itu . Mak Jah mula berleter kerana Amin ponteng sekolah . Wanita mangsa ragut itu menyoal Amin . Di rumah .Sambungan Sinopsis « Amin segera mengejar pemuda itu dan berjaya menangkap lelaki itu dan mereka dibawa ke balai polis .

Contoh : Amin tidak mampu membayar yuran sekolah menyebabkan dia ponteng sekolah . .Tema Masalah remaja yang ketiadaan wang menyebabkan terlibat dalam salah laku disiplin .

. ‡ Oleh sebeb tidak sanggup berhadapan dengan Cikgu Arsad dan Pengetua .Persoalan Perasaan rendah diri sebagai akibat kesempitan hidup. Jiwa remaja yang mudah memberontak. Kepayahan ibu membesarkan anak selapas kematian suami. ‡ Amin malu apabila Cikgu Arsad bertanyakan soal yuran yang belum berbayar di dalam kelas. Amin bertindak ponteng sekolah dan menghabiskan masa di pusat beli-belah ‡ Mak Jah membesarkan anaknya dalam serba kekurangan setelah kematian suaminya.

Keberanian memberantas kejahatan.Keprihatinan dan kemurahan hati terhadap insan yang memerlukan. ‡ Amin bertindak berani dengan mengejar dan menangkap lelaki yang meragut beg tangan seorang wanita di pusat beli-belah. ‡ Wanita mangsa ragut prihatin akan masalah Amin dan memberikan sejumlah wang untuk meringankan beban hidup Amin. Kepentingan ilmu dalam kehidupan. ‡ Mak Jah bertegas terhadap anaknya agar anaknya itu belajar bersungguh-sungguh dan tidak ponteng sekolah. .

Watak Watak Utama ‡ Amin Watak Sampingan Mak Jah Cikgu Arsad Pengetua Wanita Jazid .

~ Dia anak tunggal Mak Jah . . ~ Dia hormat dan sayang akan ibunya . ~ Ayahnya .Perwatakan ‡ Amin bin Yaakob ~ Dia remaja lelaki berusia 15 tahun . ~ Amin berani bertindak . ~ Amin bertindak di luar kehendaknya sematamata untuk lari daripada masalah . Pak Akob sudah meninggal dunia .

~ Cikgu Arsad tegas dan garang . . ‡ Cikgu Arsad ~ Beliau guru kelas Amin . ~ Mak Jah penyayang .‡ Mak Jah ~ Beliau ibu Amin . ~ Beliau tabah menghadapi kapayahan hidup . ~ Mak Jah sudah kematian suami . ~ Beliau sentiasa mengambil berat akan hal ehwal anaknya .

‡ Wanita ~ Dia ialah mangsa ragut di pusat belibelah . ~ Dia mengenang budi . ‡ Jazid ~ Dia kawan Amin . . ~ Dia mengambil berat akan Amin . ~ Dia ramah dan baik hati .

Mak Jah berasa serba salah kerana beliau tidak mempunyai wang sebanyak enam puluh ringgit . namun hampa . Mak Jah supaya dia ke sekolah . Ketika peperiksaannya masih belum berbayar . .Plot a)Permulaan Amin dikejutkan oleh ibunya . Amin agak malas untuk pergi ke sekolah . Beliau juga sudah berikhtiar untuk meminjam wang daripada Pak Long Amin . Namun .

Demikian juga tatkala Pengetua memberikan amaran keras bahawa namanya akan disingkirkan daripada senarai calon PMR andainya Amin masih gagal melunaskan yurannya pada hari itu . Amin berasa amat malu ketika dimarahi oleh guru kelasnya . Oleh sebab dia enggan berhadapan dengan khalayak di sekolahnya . Amin mengambil keputusan untuk ponteng sekolah .b)Perkembangan Amin teringat akan kata-kata Cikgu Arsad yang bertanyakan yuran sekolahnya di dalam kelas . Amin berasa amat sedih dan tertekan . Dia menghabiskan masa di pusat beli-belah di pekan . .

Amin dan pemuda itu dibawa ke balai polis . Lelaki itu tidak dapat melarikan diri . Amin disapa oleh wanita yang menjadi mangsa ragut itu . Amin kurang senang dengan keadaan itu lalu meninggalkan wanita tersebut dan pulang ke rumah . Akhirnya .c) Kemuncak Sewaktu Amin leka memerhatikan pengunjung bermain permainan video . Amin terkejut oleh suara jeritan wanita dan diikuti oleh beberapa orang pemuda yang berlari-larian ke sana ke mari .Amin mula menyedari apa yang berlaku . Di balai . tiba-tiba dia dilanggar oleh seorang lelaki hingga beg sekolahnya terpelanting . . lantas bertindak mengejar lelaki tersebut dan memegang lengannya .

. Sebelum pulang . Amin ditanya bertubi-tubi oleh Mak Jah tentang tindakannya ponteng sekolah . wanita itu menghadiahi Amin sampul berisi wang sebagai tanda terima kasih .d)Peleraian Di rumah . Amin hanya berdiam diri . Tiba-tiba . Amin sangat terkejut kerana wanita yang ditemui di balai polis tadi turun dari kereta itu sambil membawa beg sekolahnya yang tertinggal di balai . sebuah kereta berhenti di hadapan rumah Amin . Wanita itu menceritakan segala-gala yang berlaku kepada Mak Jah .

.Zaman adanya video games sebagai alat hiburan .Latar ‡ Latar Masa Pada zaman sekarang . Dalam tempoh dua hari .Waktu Cikgu Arsad meminta Amin menjelaskan yuran sekolah dan yuran peperiksaannya hingga hari Amin ponteng dan berhadapan dengan jenayah ragut di pusat beli-belah .

Pusat beli-belah . .‡ Latar Tempat Rumah Amin .Amin disapa oleh wanita yang menjadi mangsa ragut .Tempat Amin ponteng sekolah dan Amin berjaya menangkap peragut beg tangan seorang wanita . Balai polis . Dalam bilik pengetua .Cikgu Arsad menanyai Amin tentang yurannya yang belum berbayar . Dalam kelas .Amin bertanyakan yuran sekolahnya kepada ibunya .Pengetua memberikan amaran kepada Amin bahawa dia akan disingkirkan sebagai calon untuk menduduki PMR .

Masyarakat yang mengambil jalan mudah untuk hidup . . Masyarakat kampung yang miskin .Mak Jah tidak mampu menyediakan yuran sekolah Amin sebagai akibat kemiskinan sekolah . Masyarakat yang mengenangi budi dan pemurah .Wanita mangsa ragut berterima kasih kepada Amin dan memberikan sedikit sumbangan kepada Amin .Amin pelajar tingkatan tiga .‡ Latar Masyarakat Masyarakat di sekolah . Cikgu Arsad pula guru di sekolah Amin .Pemuda yang ditangkap oleh Amin sanggup melakukan jenayah ragut demi mencari wang .

‡ Sinkope ± Tak . ‡ Peribahasa ± Jalan pintas . nak (anak) . ‡ Metafora ± Kotak fikiran .Gaya Bahasa ‡ Simile ± Berlingkar macam ular sawa kekenyangan . sebesar kangkang kera . memasang telinga . mak . kaki lepak . mukanya merah bagai udang dibakar . ‡ Bahasa Asing ± Bahasa Inggeris : video games ± Bahasa Arab : rahmatullah. nak (hendak) . assalamualaikum . ‡ Personifukasi ± Tergenggam harapan . waalaikumusalam .

Nilai ‡ ‡ Kasih Sayang ± Mak Jah amat sayang akan Amin . ‡ Keberanian ± Amin berani menangkap pemuda yang meragut beg seorang wanita . sebaiknya ditolak secara baik olehnya pada peringkat awal . ‡ ‡ Kesyukuran ± Wanita itu menyerahkan sejumlah wang kepada keluarga Amin . . Kecekalan ± Mak Jah cekal menghadapi dugaan dan kepayahan hidup selepas kematian suaminya . ‡ Amanah ± Mak Jah tidak pernah lupa akan wasiat arwah suaminya yang mahu Amin belajar bersungguh-sungguh . Hemah Tinggi ± Mak Jah tidak segera menerima pemberian wang daripada wanita yang ditolong oleh anaknya .

± Amin segera bertindak dan membantu pihak polis memberkas peragut .Pengajaran ‡ Kemiskinan bukanlah halangan untuk menuntut ilmu . ± Amin nekad untuk meneruskan persekolahannya demi mencipta cita-citanya . ‡ Kita haruslah mengenang jasa insan yang telah menabur budi. ± Wanita yang menjadi mangsa ragut memberikan sunbangan kepada Amin sebagai tanda terima kasih . ± Tindakan lelaki yang meragut beg tangan wanita itu adalah suatu jenayah dan menyusahkan orang lain . . ± Amin hampir-hampir putus asa lantaran kegagalannya untuk membayar yuran sekolah . ‡ Janganlah melakukan jenayah atau perkara yang menyusahkan orang lain . ‡ Kita haruslah bertindak dan membantu insan yang memerlukan. ‡ Janganlah mudah berputus asa dalam menempuh dugaan hidup.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful